De curând am vizionat filmul ”The Wife”, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun rol feminin, în interpretarea lui Glenn Close. Este povestea soției unui câștigător de premiu Nobel pentru literatură, care l-a sprijinit pe acesta de-a lungul carierei, pentru a ajunge pe cel mai înalt loc posibil.

Către finalul filmului se înțelege faptul că, în realitate, rolul ei a fost mult mai important decât bănuiam la început.

Întâlnim deseori astfel de povești și de fiecare dată observăm că, în situații de acest gen, o femeie dă dovadă de calități extraordinare. Aș putea adăuga ”pentru a învinge într-o lume a bărbaților”, dar aceasta este o variantă considerată deja clișeu.

Cred că, de fapt, femeile au calități deosebite, iar acestea le pot ajuta să reușească, în toate domeniile, în egală măsură cu bărbații. În domeniul antreprenorial, de exemplu, în SUA aproape 40% dintre afaceri sunt deținute de femei, iar numărul lor a crescut cu 114% între 1997 și 2017.

Sigur că alcătuirea diferită ca gen face ca și abordările să fie diferite, în afaceri. Jocul are reguli comune, însă la rezultate bune se poate ajunge pe căi variate.

Cred că, pentru o femeie, pe lângă personalitatea cu care activează în business, se dovedesc importante anumite trăsături, pe care le întâlnim la antreprenoarele de succes:

👉 Încrederea în sine. Este o caracteristică esențială, de altfel, pentru orice antreprenor, dar dacă vei analiza mai îndeaproape, femeile de afaceri sunt mai profunde în această privință, pentru că susțin lucrurile prin profesionalism și multă muncă. Ele știu foarte bine ca, dacă NU ai convingerea că vei avea succes, NU ai cum să ajungi prea departe.

👉 Farmecul. În cea mai eficace varianta a sa, acesta este dublat de profesionalism. O femeie stăpână pe domeniul ei de activitate care știe să susțină captivant, dar ferm, un punct de vedere, are cele mai mari șanse de reușită.

👉 Abilitatea de a construi relații. Acestea se bazează pe încredere, iar o femeie antreprenor are grijă de toate aspectele aferente, de la felul în care oferă prima impresie până la modul în care întreține o relație, pe termen lung. Intuiția. Există o rațiune pentru care întâlnim deseori femei în roluri cheie pe resurse umane. Ele înțeleg mai bine aspectele emoționale, apreciază corect oamenii, vin cu mai multă empatie. Acest aspect le ajută deseori să conducă, mai ușor, oameni și afaceri.

👉 Un simț al proprietății special. Pentru a asigura succesul unei afaceri, persoana care o deține trebuie să-și asume întreaga responsabilitate, să se implice 100%. De cele mai multe ori, femeile fac acest lucru și pentru familie, au o grijă maternă pentru cei pe care îi iubesc. Se consideră responsabile de evoluția copiilor, de bunul mers al lucrurilor în general. Iar aceste caracteristici se transpun și în modul în care își conduc afacerile.

👉 Pasiunea. Antreprenoarele au succes pentru că tind să construiască afaceri în jurul lucrurilor care le pasionează. De aici își extrag energia zilnica. Fac lucrurile din plăcere, iar asta se vede în rezultate.

👉 Puterea. Dacă vrei, se traduce prin munca susținută, curaj și tenacitate. Un exemplu este oferit de Regina Victoria a Marii Britanii care, în 1899, în timpul unui război, a spus ”Nu ne interesează șansele de a pierde. Ele nu există.” A condus în mod similar Imperiul Britanic timp de 63 de ani, în cea mai înfloritoare perioadă a sa.

👉 Perseverența. Cei mai mulți oameni pornesc bine lucrurile, dar nu le duc la bun sfârșit așa cum trebuie. Mai mult, se dau bătuți la primele dificultăți. Evoluția NU se face peste noapte. E nevoie de timp, disciplină și efort constant pentru a-ți transforma visul în realitate.

Întrebat fiind de către rege care este secretul măiestriei sale, cel mai bun făuritor de săbii din împărăție a răspuns: „Maria Ta, e simplu. De mic copil mi-a plăcut această îndeletnicire, am luat decizia de a o practica și de atunci mă ocup doar cu asta. Orice altceva care NU are de-a face cu săbiile, nu arată ca o spadă sau nu are cuvântul sabie în el, nu-mi atrage atenția și nu-mi ocupă inutil timpul. Acesta este secretul meu.”

Metafora făuritorului de săbii este o ilustrare a productivității. Dăruiește-te obiectivelor tale și fii printre cei 1% dintre oamenii care se concentrează pe ceea ce contează cu adevărat. Ai curajul să spui NU celor care-și consumă inutil timpul. Ai tăria de a evita activități care te atrag, dar știi că NU sunt de valoare. Poți face ce îți place doar ca hobby. În final, fie că te numești făuritor de săbii, medic, profesor,  vânzător …..numitorul comun care te conduce la maximum de productivitate și, implicit, la succes, se numește PASIUNE.

Ceea  ce am scris nu vreau să accentuez comparația între femei și bărbați în mediul antreprenorial. Indiferent de gen, există anumite trăsături care construiesc portretul unui om de afaceri de succes. Ceea ce cred că este de remarcat, însă, este faptul ca femeile sunt înzestrate cu anumite calități benefice pentru un antreprenor. Și că, dacă sunt cultivate și aplicate, aceste calități le ajută să reușească în carieră.

Este posibil să ai sau nu aceste calitățile de antreprenor…..însă cum ar fi să primești provocarea pentru anul viitor să dezvolți aceste însușiri pornind de la obținerea unui venit suplimentar și construind o afacere la un nivel care te satisface pe tine?

Gândește-te….timpul trece oricum….cum ar fi să începi o călătorie în care tu să conduci o mașină strong iar eu ca un GPS să-ți arăt un drum la capătul căruia să sărbătorim un vis împlinit al tău?

Iar pentru că suntem în luna cadourilor decizia ta de a spune… START vine cu un cadou din partea mea pentru tine….un program de detox, conceput de nutriționiști, pe care îl poți face după sărbători, în valoare de 615 lei. Acest program va aduce în viața ta starea de bine și vei spune adio… la oboseala cronică, insomnie, colon iritabil sau încărcat, piele uscată sau iritată, kg de la cozonaci și purcel…..și multe altele…..

Mereu alături de tine,

Mariana

0761142178

Leave a Reply

Your email address will not be published.