Ne pierdem puterea personală atunci când suntem neputincioși în fața vieții, când ni se întâmplă lucruri neplăcute, când suferim, când nu putem rezolva problemele din viața noastră.

Ce se întâmplă când pierdem puterea personală….

Poate fi vorba despre probleme de cuplu, despre viața sentimentală, viața profesională, socială. Adesea acuzăm divinitatea Așa a vrut Dumnezeu! Dumnezeu m-a pedepsit! Dumnezeu este nedrept! alteori dăm vina pe viață/ context Ce grea e viața! În ce vremuri grele trăiesc! alteori dăm vina pe ceilalți Partenerul nu mă iubește, îmi face rău! Prietenii m-au trădat! Colegii mă sabotează!

Astfel de afirmații sunt convingeri limitative, credințe de viață și despre sine care te sabotează și te duc în rolul de victimă. Fii atent la gândurile sau vorbele tale, în legătură cu situația care te face să suferi și observă aceste convingeri.

Cum apare tiparul de victimă?

Tiparul victimei apare în copilărie. Copilul vine pe lume dependent de ceilalți, supraviețuirea lui depinde de ceilalți. Dacă el constată că doar atunci când plânge, când este bolnav sau suferă, va primi atenție, va dezvolta acest mecanism de adaptare, intrând în rolul victimei. Nevoia de iubire, de atenție, de interacțiune îl duc în acest rol. Din fericire mai are două șanse: la 3-4 ani și la adolescență, când își revendică puterea personală prin forța lui NU. Dar dacă nu i se permite, la aceste vârste, să-și revendice puterea, va introiecta tiparul victimei, în toate situațiile dificile de viață.

În acest tipar, va acționa ca un copil, din punct de vedere emoțional, ori de câte ori se simte copleșit de probleme, va suferi, va fi abuzat. Va spune sau va gândi ,,Nu pot”, și va aștepta de la ceilalți să acționeze pentru el. Victima este întotdeauna pasivă pentru că se simte ca un copil neputincios. Nu poate face nimic pentru că soțul e bețiv, nu se schimbă, pentru că firma s-a închis, pentru că șeful l-a dat afară, pentru că lumea e rea, pentru că Dumnezeu nu-l ajută.

Care este soluția?

Pentru a ieși din rolul de victimă și a-ți revendica puterea personală, este bine să renunți la a mai fi copil și să intri în rolul adultului, din punct de vedere psihologic. Adultul are putere personală, așa că își pune întrebarea ,,Ce pot face eu?” și intră în rolul luptătorului înțelept. Acesta alege, întotdeauna, calea păcii: cea mai bună pentru el și pentru ceilalți. Întrebarea îi dă puterea să acționeze pentru a-și schimba viața, în bine, pe toate planurile.

Acțiunea presupune 3 pași:

👉 Pasul 1 – ASUMAREA

Acțiunea înseamnă să-ți asumi realitatea: responsabilitatea pentru situația în care te afli. Tu ai ales un partener indisponibil, abuziv, tu ai ales acel loc de muncă, tu ai permis colegilor să te folosească, șefului să nu te plătească adecvat muncii etc. Tu ai făcut niște alegeri care te-au adus acolo. Nu este nevoie să te învinovățești, ci doar să îți asumi. Sunt și situații pe care NU le poți schimba tu, NU stă în puterea ta, dar poți reacționa, în fața lor, în mod benefic pentru tine.

👉 Pasul 2 – ÎNȚELEGEREA

Să înțelegi înseamnă să conștientizezi motivele pentru care ai făcut o alegere greșită, te-ai iluzionat, din frică, din nevoia de a fi apreciat, lăudat etc. Fără critică și fără judecată, dar cu blândețe și compasiune față de tine. Toate acțiunile noastre au o intenție pozitivă, chiar dacă, uneori, au ca rezultat o situație nefericită. Ele nu sunt decât un mecanism de adaptare automatizat, chiar dacă mediul în care trăim, s-a schimbat. Când înțelegi motivul acțiunii tale anterioare, poți acționa diferit.

👉 Pasul 3 – REACȚIA

Acționează diferit de modul în care ai acționat până acum: spune NU, atunci când ești într-o situație nedreaptă, abuzivă. Cere ceea ce ai nevoie, fără teama de a fi respinsă. Când cineva refuză, este pentru că nu poate, dar altcineva, cu siguranță va putea să-ți ofere ceea ce meriți.  Pleacă din relația nefericită, dacă partenerul a pus stăpânire pe viața ta, dacă nu te iubește, este lipsit de respect, chiar te abuzează. Schimbă-ți stilul de viață, dacă ești bolnavă, schimbă alimentația, fă mișcare, gândește optimist, cu credință, trăiește în bucurie pentru a fi sănătoasă.

Când îți iei puterea personală înapoi și reacționezi din rolul luptătorului înțelept, rezolvi toate neplăcerile și problemele din viața ta și întotdeauna.

Evoluezi.

Răspunsuri precum…..:
-NU am bani
-NU am timp
-NU am energie
-NU mă pricep la tehnologie

 Sunt scuze pentru …..am eșuat și nu am reușit să îmi împlinesc visele….

Totuși acestea sunt tipare de gândire vechi și obosite care stau în subconștient și mintea le acceptă ca adevăruri.

Însă din poziția asta nimic nu e posibil, schimbările pe care le dorești rămân un vis neîmplinit .


Dar este un secret pe care vreau să ți-l dezvălui acum.

Revendică-ți puterea interioară, accesează-ți emoțiile pozitive și fă un mix din cele două care să te susțină.

Când ești în emoția potrivită, ești în starea creativă, ești în flux , și atunci poți obține ceea ce dorești și poți trece peste orice obstacole.

Simți activarea puterii personale, simți că poți muta munții din loc.

Dacă aș fi să iau un exemplu din cele enumerate mai sus legate de motivele eșuării unui obiectiv, de exemplu „Nu am reușit pentru că nu aveam bani”, vreau să te asigur că dacă ai emoția potrivită, ești creativă, motivată, ai viziunea clară și crezi cu toată ființă în ea, vei găsi calea cu siguranță, vei găsi oportunitățile de a obține ceea ce dorești.

Cum ar fi ca noul an care va începe curând să aducă în viața ta o schimbare?

Pentru început un venit suplimentar…..după care călătoria alături de mine va te va împuternici și cu siguranță gândurile vor avea direcția acțiunii și reușitei.


Așadar resursele interioare finale de care să te folosești și care sunt hotărâtoare sunt ; puterea personală și emoția pozitivă .

Aproape toate lucrurile pe care le dorești se găsesc în afară ta, nu-i așa ?

Case, mașini, partener , vacanțe , job, carieră , bani .

Însă dacă vei dobândi puterea interioară poți avea acces la toate acestea în exterior , deoarece este singura putere autentică, reală.

Invers nu vei putea spera să ai niciodată.

Unii oameni preferă din diferite motive să cedeze altora puterea lor interioară, adică să joace în piesă altora , altcineva e la cârma. Sau alții se simt puternici tot datorită unei puteri exterioare: bani, funcții, statut social.

Dar ce se întâmplă când toate acestea dispar?

Nu mai există funcția, banii, statutul social, persoană în piesă căruia a jucat , nu mai există de fapt ancora cu care aveau o relație de dependență.

Ei bine, acel om este un neadaptat, pentru că nu a învățat să își folosească vreodată puterea imensă de care dispune în interior și care este singura reală!

IATA EXERCITIUL  pentru a ACTIVA PUTEREA INTERIOARA


1.Scrie 5-10  calități ale unei persoane preferate ( care e un model pt. tine ) căruia îi admiri calitățile pe care tu ești convins ca NU le ai.

Ex. E puternică, încrezătoare, perseverentă, are compasiune etc

2. Acele calități ți le transmiți mental ție ,chiar daca acum NU crezi in ele ….vei spune:
SUNT DEȘTEAPTĂ, ÎNCREZĂTOARE, PERSEVERENTĂ
Repeți zilnic în mintea ta aceste afirmații despre tine, noul TU.

 3. Asociezi o emoție puternică pozitivă când le rostești (bucurie, iubire)
– Emoția activează subconștientul să creadă că ți se întâmplă acest lucru
– E ca și când te-ai întreba „Cum m-aș simți dacă aș avea încredere în mine etc?

Repetarea  mentală zilnică, însoțită de o emoție puternică , instalează noi circuite în creier  ca să arate ca și când experiența a avut deja loc și creierul nu mai trăiește în trecut, când lucrurile NU au ieșit așa cum ai dorit tu.

NOI GANDURI, NOI ALEGERI !

Vei observa o schimbare cât de  curând în ținuta ta ,când mergi pe stradă, în felul tău de a fi  (a unui om încrezător) vei  emana bucurie ….

Succes în exercițiu…și aș fi bucuroasă dacă îl faci să-mi scrii cum te simți după 7 zile de exersare…..

Mereu alături de tine,

Mariana

0761142178

Leave a Reply

Your email address will not be published.