Mi-am făcut un obicei în ultimii ani din a-mi studia mentorii, persoanele pe care le admir, partenerii și clienții pentru a determina care sunt acele abilități care i-au servit cel mai bine pe drumul succesului lor și am observat că anumite abilități se repetau.

Mai mult, am observat că și pentru mine aceste abilități au fost determinante pentru a obține succesul în diverse arii și în același timp lipsa acestora a fost determinantă în eșecurile mele.

  1. Contractarea

Contractarea reprezintă abilitatea de a stabili termenii esențiali înainte de a intra într-o relație/ angajament/ inițiativă s,a,m,d.

Contractarea este esențială în relațiile interumane însă este la fel de importantă și în relația nostră cu noi înșine în momentul în care începem ceva nou.

Contractarea într-un mod simplificat presupune obiectivul (ce vrem să facem), beneficiile dorite (ce vrem să obținem) și prețul (ce suntem dispuși să plătim sau să pierdem pentru atingerea scopului).

Un exemplu simplu: Vreau să îmi deschid o afacere. Mă tot gândesc la acest lucru de ani de zile și observ că îmi lipsește motivația de a face ceva concret. Poate că există motivația însă ceea ce lipsește cu adevarat este asumarea unui contract cu noi înșine.

Cum ar putea arăta un astfel de contract:

obiectivul: să îmi deschid o afacere în domeniul X,

beneficiile dorite: libertatea de a-mi face singur programul, un venit de X EUR pe luna;

prețul: să investesc suma X, să muncesc 2 ani în afacere în paralel cu jobul pe care îl am în acest moment.

Binențeles, mai sunt o serie de detalii de stabilit dar cele trei puncte sunt esențiale pentru orice contract.

De foarte multe ori eșuăm în inițiativele noastre prin simplul fapt că nu contractăm corect de la început.

Intrăm în inițiative fără să știm exact ce vrem să obținem și mai ales ce preț suntem dispuși să plătim.

Nimic nu este gratis- investim bani sau timp.

Orice schimbare vine la pachet și cu beneficii și cu dezavantaje și din ce am observat mulți oamenii își doresc beneficiile dar pierd din vedere dezavantajele. În cazul unei contractări corecte, vei știi exact ce vrei să obții încă de la început și îți vei asuma și dezavantajele.

  1. Perseverența

Aici este simplu.

Este abilitatea cea mai des întâlnită și cea mai evidentă pe care o întâlnesc la oamenii care au succes financiar.

Sunt perseverenți în acțiunile lor, nu renunță la primul obstacol, investesc constant în ei și în proiectele lor.

  1. Capacitatea de a gestiona emoțiile negative

Nimeni nu spune că ar trebui să ai doar emoții pozitive, ba chiar eu cred că este sănătos să ai și emoții pozitive și emoții negative. Este sănătos și firesc să fie așa însă este important să învățăm să le recunoaștem și să le gestionăm pe cele negative.

Nu lua decizii importante când ești furios,

Nu merge la cumpărături când ești trist;

Nu acționa din frică sau disperare;

Nu intra în negocieri importante când ești plin de neîncredere.

Ar fi bine să lucrezi cu aceste emoții pentru a le înțelege și a învăța cum să le schimbi în timp. Poate voi intra în detalii cu altă ocazie, însă până atunci este important de știut că deciziile financiare majore trebuie să fie luate dintr-o stare de echilibru emoțional.

Dacă nu suntem ok, stăm un pic pe bara, mergem la o plimbare în parc, îmbrățișăm o persoană dragă (sau un copac :)), ascultăm ceva amuzant, facem un pic de sport, ne gândim la realizările noastre de până acum și multe alte tehnici simple pe care le vom dezvolta cu altă ocazie. Abia după, când starea noastra s-a schimbat în bine, ne reapucăm de treabă.

  1. Curajul

Creierul nostru iubește “status que” – starea actuală a lucrurilor. Nu pentru că ne este bine neapărat ci pentru că în starea actuala “am supraviețuit”, ceea ce este și scopul principal al creierului nostru primitiv (cel responsabil cu emoțiile).

Orice schimbare pe care vrem să o facem, înseamnă un nou status que unde creierul nostru nu știe dacă vom mai supraviețui așa că apare senzația de frică. Curajul înseamă a acționa în pofida acestei frici.

De cele mai multe ori, acolo unde ne este cel mai frică să intrăm acolo sunt și beneficiile cele mai mari pe care le putem obține.

  1. Abilitatea de a citi cifrele

Ne blocăm adesea în a lua decizii financiare și de business bune pentru că pur și simplu nu suntem în stare să luam o foaie de hârtie (sau excel) și să punem acolo cifrele. De multe ori cifrele vorbesc de la sine.

Adevărul este ca oamenii care au succes financiar știu să citească povestea pe care o spun cifrele, fie că vorbim  situații financiare, studii de caz, statistici s.a.m.d.

Nu este imposibil de învățat însa și  aici este nevoie de răbdare cu tine, perseverență și să știi exact ce vrei.

  1. Inteligență socială

Pentru a vinde ceva cuiva, acel cineva trebuie să te placă.

Banii tăi vin întotdeauna de la o altă persoană.

Dacă nu știi ceva, cu siguranță există o altă persoană care știe și te poate învăța.

O ușă care îți este închisă sigur poate să și-o deschidă un alt om.

Suntem ființe sociale și succesul nostru (financiar și nu numai) depinde în mare măsură de calitatea relațiilor pe care le avem.

Mai mult decât atât, majoritatea studiilor ajung la concluzia că factorul determinant al unei vieți împlinite este calitatea relațiilor pe care le avem.

  1. Productivitatea

Și aici este foarte simplu.

Mergem pe principiul lui Pareto 20/80 – 20% din activități ne produc 80% din rezultate. Tot ce trebuie sa facem este să determinăm care sunt acele 20% din activități.

Mai departe, trebuie să fim conștienți că noi oamenii nu suntem făcuți să avem o activitate intelectuală intensă o zi întreagă. Putem avea poate un interval de 2-3-4 ore pe zi în care putem fi în formă intelectuală maximă.

Puterea de concentrare se poate antrena însă nu la infinit.

Vezi cât timp dintr-o zi poți să fii maxim de productiv și în ce perioadă a zilei și fă atunci acele 20% din activități care contează. De restul activităților te ocupi în celelalte perioade.

Vezi să incluzi în programul tău zilnic somn suficient (foarte important pentru productivitate și starea de bine), momente de relaxare, mișcare și alimentație de calitate.

Simplu, nu? :))))))

  1. Oferă multă valoare

Banii sunt o expresie a valorii pe care o oferim celorlalti. Dacă o oferim celorlalți, înseamnă că nu noi ci ceilalți trebuie să considere valoros ce avem noi de oferit.

Pentru ceilalți, valoros este să își rezolve o problemă sau să obțină o satisfacție iar rolul nostru este să le oferim exact aceste lucruri.

Cheia este să oferi mai multă valoare decât primești. În acest fel “contractul” cu tine va reprezenta o ofertă de nerefuzat pentru ceilalți. Cine nu ar vrea să îți ofere 10 lei pentru a primi 20 de lei :))))

Important este însă să îți dai seama care sunt nevoile reale ale celorlalți, nu cele pe care ți le imaginezi tu.

Trebuie să ții minte că și ceilalți au oferit ceva valoros în schimbul banilor (timpul și abilitățile lor) și pentru a face schimbul cu tine au nevoie să perceapă ceea ce ai tu de oferit ca fiind mai valoros decât ce au oferit ei inițial.

Acest concept este valabil în orice domeniu de activitate și indiferent de modul în care îți câștigi banii.

  1. Amânarea recompensei

Potrivit studiilor această abilitate este una dintre cele mai bune predictoare ale succesului în majoritatea ariilor vietii. Este destul de intuitiv pentru că are legătură cu disciplina de a urmări un scop vs. a fi distras foarte ușor de orice mică plăcere.

În anii ’70 profesorii Walter Mischel și Ebbe B. Ebbesen de la Stanford University au pus în practică un experiment social interesant şi în acelaşi timp amuzant: Testul Marshmallow

Subiecţii au fost copii de 3-5 ani îndrăgostiţi de dulciuri. Ca mai toţi copiii. Aceştia sunt aşezaţi la o masă iar în faţa lor este pusă o farfurie pe care se găseşte o delicioasă bezea pufoasă, un produs intrat în tradiţia americană şi denumit marshmallow. De unde şi Marshmallow Test.

Copiilor li se spune că urmează să fie lăsaţi singuri în cameră timp de 15 minute, după care, dacă nu se ating de bezea şi aceasta este încă în farfurie, urmează să primească încă una!

Urmează o luptă corp la corp dintre copil şi tentaţia de a mânca delicatesa.. Concluziile acestuia sunt extrem de interesante şi relevante.

Puşi în această situaţie, unii copii se reped pur şi simplu la bezea şi o mănâncă imediat. Alţii se joacă sau se bâţâie pentru a-şi păstra controlul. La un moment dat bezeaua primeşte chiar şi un pupic!

Unii aleg să îşi folosească mirosul pentru a-şi satisface măcar parţial pofta sau chiar inspiră profund aroma bezelei :-).

Unii doar gustă dintr-o anumită parte a bezelei pe care o ascund pentru ca examinatorul să nu observe.

Iar alţii găsesc metode să-şi distragă atenţia de la tentaţie, concentrându-se pe obiecte din cameră sau privind în gol.

Experimentul a continuat şi după 30 de ani s-a revăzut evoluţia subiecţilor, cariera şi stilul de viaţă al acestora. Teoria iniţială, conform căreia capacitatea de a amâna recompensa duce la succes personal sau profesional, s-a verificat.

Copiii care au demonstrat că se puteau abţine şi puteau amâna recompensa cu scopul de a obţine mai mult, peste 30 de ani aveau o viaţă mai echilibrată, câştigau mai mult, erau mai impliniţi social şi profesional în comparaţie cu ceilalţi. Mai mult, în cazul celor care au rezistat mai puţin de un minut s-au observat rate crescute de divorţ, criminalitate sau dependenţă de droguri.

 

  1. Abilitatea de a inchide “contractele”

Deschidem multe uși și uităm să le mai închidem.

Ajungem să ne împărțim în 7 direcții și să navigăm haotic printre ele fără să știm care dintre ele mai au sens.

La nivel micro vorbim de un șifonier plin de haine dintre care folosim poate 20%, mici proiecte deschise și neâncheiate, conversații neîncheiate,  listă amânată de pe o zi pe alta sau mai rău rămasă doar în mintea noastră.

La nivel macro vorbim de relații neâncheiate complet, afaceri pornite și care nu merg dar pe care le ținem în continuare, cariere care nu ne mai împlinesc dar pe care le urmăm pentru că ne plătesc facturile.

Ne împărțim sufletul și energia în 7 direcții și normal că suntem obosiți fizic și psihic și nu ajungem să mai realizăm nimic din ce ne dorim.

Această problemă vine parțial dintr-o contractare defectuoasă (vezi punctul 1) și parțial din frica de a pierde însă menținând cu noi și în noi părți vechi și nefolositoare nu vom mai avea loc pentru unele noi și folositoare.

Poate, ar fi timpul să ne facem curat în casă și în viață!

Propunere pentru succes financiar (și nu numai)

Având în vedere această impresionantă listă de 10 abilitați care ne determină succesul financiar (și știu că sunt mult mai multe) nu aș vrea să cădem în patima perfecționistului. Pe unele sigur le stăpânim destul de bine, la altele poate mai avem de lucrat.

De lucrat la toate în același timp nu prea putem, însă ce putem face este să alegem acea abilitate la care ne simțim cei mai slabi. De acolo vor veni și rezultatele cele mai spectaculoase, apropo de regula lui Pareto.

Așadar, vă propun să alegeți una dintre aceste abilități și să începeți să lucrați la ea. Este important să vă asumați lucrul la această abilitate timp de cel puțin 6 luni pentru a vedea și ceva rezultate.

Mi-ar plăcea să-mi scrii peste șase luni ce ai experimentat și cum s-a schimbat viața ta.

Cu drag,

Mariana

Leave a Reply

Your email address will not be published.