Trăim într-o vreme de izolare, tensiuni, conflicte, durere universală și nesiguranță economică.

Ne-am învățat să numim asta cu un singur cuvânt : S T R E S.
Nu ne gândim însă ca acest stres are mai multe dimensiuni. 

Cercetătorii Susan David și Elissa Epel subliniază importanța descompunerii lui în bucăți, astfel încât să devină ușor de controlat.

Pentru că în momentul în care descompunem stresul îi vedem toate fațetele:  există deznădejde, există anxietate, există epuizare, există tristețe, există furie, există rușine, există nedreptate și există vinovăție, există apatie.

Toate aceste sentimente țin de stres. Atunci când le numim putem să le gestionăm mai ușor, putem să le punem în ordine.
În ultimii trei ani am trăit un sentiment continuu de pierdere a ceea ce eram înainte de pandemie.

Ce putem face ca să ieșim din angoasă și confuzia existențială și în același timp socio-economică?

Odată ce înțelegem ce este stresul este nevoie să ne creem obișnuințe, ritualuri și limite.

Obișnuințele separă diferite activități pe care le avem, rolurile pe care le jucam în viața noastră  și responsabilități aferente fiecărui rol : mama fiica soție antreprenor femeie etc.

Limitele ne ajută să trasăm niște granițe care ne sunt necesare pentru a ne păstra identitatea și apartenența.

Ritualurile creează spații sacre și momente prețioase pentru conectarea cu interiorul, pentru a nu ne mai rătăci în exterior.

Experimentez 4 ritualuri care la mine funcționează și îmi doresc să fie pentru tine momente care te scapă de stres.

✅ Încordează mușchii faciali, apoi relaxează-i….

Comunicarea dintre creier și corp este ca o stradă cu două sensuri. Dacă nu poți face creierul să-ți calmeze corpul, îți poți face corpul să calmeze creierul. Materia cenușie este cea care ordonă mușchilor să se încordeze atunci când ești stresat. Când tensionezi mușchii, trimiți semnale către creier că ești stresată. Apoi trebuie să întrerupi cercul. Relaxându-te, îi transmiți creierului “Gata, mușchii nu mai sunt tensionați. Nici tu n-ar mai trebui să fii încordată!”.

Alte căi de a relaxa mușchii sunt masajul. Cooptează-ți partenerul la o ședință reciprocă de masaj. Beneficiile sunt multiple. Personal am cumpărat un aparat în acest sens și ne răsfățăm reciproc.

Respiră încet, adânc…..

Nervii vagi au un rol decisiv în transmiterea semnalelor care fac creierul să trimită răspunsul de lupta sau fugi. Stimularea directă a nervilor vagi pot rezolva toate problemele legate de stres. Ca sa ajungi la ei, însă, n-ai nevoie de bisturiu și de facultatea de medicina. Trebuie doar să îi “deturnezi” printr-o respirație profundă. Respirând încet, adânc, stimulăm sistemul nervos parasimpatic (complet opus sistemului nervos simpatic care controlează răspunsul luptă sau fugi). Inspiră pe nas timp de 6-7 secunde, ține-ți respirația câteva secunde, apoi expiră tot pe nas timp 6-7 secunde.

Respirația o poți folosi și în mod invers. Vrei să ai mai multă energie, respiră rapid. Respirația rapidă dezactivează sistemul nervos parasimpatic și îl activează pe cel simpatic. Când ești nervoasă, anxioasă, speriată, respiri rapid.

Dă-ți cu apă rece pe față.

Apa rece pe față activează nervii vagi care încetinesc pulsul. Când pulsul este lent, creierul se calmează. Atunci când te simți copleșit, stresat, anxios, umple-ți căușul palmei cu apă rece și arunc-o pe față.

✅ Pune-ți muzică și dansează….ador asta.

Muzica influențează starea de spirit. Luptă cu anxietatea ascultând melodiile care îți plac. Muzica preferată va activa zonele sistemul limbic care va trimite semnalele pentru reglarea emoțiilor. Același efect îl obții atât când asculți la radio, dar și cânți tu însuți la un instrument. Bonus: dansează. Dansul este combinația perfectă între a asculta muzica, a face mișcare și a socializa.

✅  Meditația/rugăciunea  poate fi o modalitate excelentă de a începe să vă concentrați asupra gândurilor și  a sentimentelor. Persoanele care suferă de anxietate au, în general, multe gânduri negative, ce provoacă stres suplimentar, iar eliminarea lor este foarte dificilă. Meditația poate ajuta în acest sens. Eu le prefer pe cele ghidate.

Când medităm, ne detașăm de gânduri, nelăsându-le să ne copleșească și ne putem calma mult mai ușor. Există o mulțime de tutoriale despre meditație disponibile online, ușor de aplicat de acasă, cu cineva sau singuri. Studiile au arătat că meditația poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, dar  și la îmbunătățirea trăsăturilor negative de caracter.

Toate aceste acțiuni fac parte din viața mea și cred că acest lucru îmi dă energie iar persoanele din jurul meu îmi spun că le amețesc cu atâta vitalitate, tonus.

Tu ce faci pentru tine ca să te relaxezi?

Aș fi bucuroasă să-mi scrie….

Mereu alături de tine,

Mariana

Leave a Reply

Your email address will not be published.