Motivația este una dintre cheile de bază pentru a atinge țelurile propuse atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Adevărul este că motivația reprezintă unul din cei mai importanți factori pentru îndeplinirea obiectivelor, deoarece, pentru realizarea unor scopuri mărețe va fi nevoie de multă muncă, este nevoie să depășești obstacolele care vor apărea în cale, să mergi înainte indiferent de provocările care se vor ivi.

Iar pentru aceasta, ai nevoie de o motivație foarte puternică.

Bineînțeles, primul pas este SĂ ÎȚI DOREȘTI CU ADEVĂRAT  să realizezi acel lucru, acest mic detaliu este esențial pentru că te va motiva să începi, să acționezi, însă pe parcurs îți vei pierde din motivația.

Iată 6 exerciții excelente care te vor ajuta să te motivezi, pentru a-ți putea îndeplini obiectivele.

  1. Ține evidența progreselor pe care le faci
  2. Pune pe perete, undeva la vedere, poze cu obiectivele pe care vrei să le realizezi.
  3. Împarte fiecare obiectiv principal în mai multe obiective mai mici.
  4. Oferă-ți o recompensă după fiecare obiectiv îndeplinit.
  5. Vizualizează zilnic obiectivul ca fiind îndeplinit.
  6. Fii blândă cu tine.

Una dintre cele mai bune metode pentru a-ți păstra motivația o reprezintă alcătuirea unui sistem propriu de urmărire a progreselor pe care le faci.

Să NU te sperie termenul de “sistem”. L-am folosit aici în scop generic, însă poate fi vorba de notarea progresului zilnic într-un carnețel, alcătuirea unui tabel în care bifezi lucrurile pe care le faci în fiecare zi, desenarea unor grafice sau alte elemente vizuale care să reprezinte progresul pe care-l înregistrezi cu fiecare –tu alegi în funcție de preferință.

Să spunem că ți-ai stabilit obiceiuri pe care să le faci în fiecare dimineață luând ca exemplu oamenii de succes.

În plus, te-ai hotărât să mai adaugi încă alte câteva activități în fiecare seara, precum stabilirea obiectivelor pe ziua următoare, scrierea din nou a listei cu cele 10 motive de recunoștință, citirea a minim 30 de minute înainte de culcare.

Acum, ia o coală de hârtie A4 și desenează un tabel cu 30-31 de linii și în jur de 10 coloane. În dreptul fiecăreia dintre cele 10 coloane notează în partea de sus a tabelului activitatea pe care ți-ai propus să o faci zilnic: 15 minute meditație( rugăciune), vizualizare, citit 30 de minute, scrierea celor mai importante 10-15 obiective pe anul curent, minim 15 min de exerciții dimineața și așa mai departe- tot ce te reprezintă.

În dreptul fiecărei linii, în stânga tabelului, numerotează zilele lunii: 1, 2, 3, 4… până la ultima zi a lunii în curs.

Apoi, în fiecare seară, exact înainte de culcare (practic, ultimul lucru pe care-l faci înainte să stingi becul și să te bagi în pat) este sa bifezi în tabelul respectiv cu X și V sau orice alte 2 semne diferite dorești, astfel, cu X roșu bifezi lucrurile pe ziua respectivă pe care nu le-ai făcut, cu V verde le bifezi pe cele realizate.

Scopul tău este să încerci ca pe zi ce trece, să bifezi în tabel cât mai multe căsuțe cu V verde și cât mai puține cu X roșu. Atunci când vei reuși să ai un astfel de tabel plin doar cu verde, înseamnă ca ești pe drumul cel bun și tocmai ai făcut un pas imens spre succes.

Dacă nu ai folosit până acum această tehnică, te sfătuiesc să o încerci, cred că vei fi încântată de rezultate.

Aceasta este o altă tehnică extraordinară care te va ajuta să-ți menții motivația și să ai energia necesară pentru a trece la acțiune, chiar si atunci când ești plictisită, somnoroasă sau dezamăgită.

Este foarte important să pui aceste poze undeva la vedere, pentru a le vedea pe tot parcursul zilei. Eu le pun tot pe acel panou din fața patului, deoarece îl văd atunci când intru în cameră, când stau în pat, când mă trezesc.

Practic, aproape orice aș face în cameră, văd acel panou cu obiective.

Un astfel de panou se găsește aproape în orice librărie, este din material de pluta, cu ramă de lemn, costă undeva în jur de 35-40 de lei.

Indiferent care este obiectivul pe care ți l-ai propus, cu siguranță poți găsi o poză cu acel lucru, pe care să o poți pune pe perete, undeva la vedere, astfel amintindu-ți de fiecare dată de obiectivul respectiv și motivându-te să treci la acțiune, indiferent de starea pe care o ai.

Provocarea cu obiectivele mărețe, pe termen lung, este că rezultatele se văd abia după foarte mult timp. Este nevoie să muncești cu perseverență luni sau chiar ani de zile, pentru a putea vedea rezultatele.

Iar acest lucru este descurajant și foarte demotivant.

De aceea, ideal ar fi să-ți împarți fiecare obiectiv principal în mai multe obiective secundare. Apoi iei pe rând fiecare dintre obiectivele mici și le rezolvi pe fiecare în parte. Avantajul e că, fiind mai mici, le poți realiza mai ușor, iar cu fiecare obiectiv îndeplinit, motivația ta va crește și mai mult, știind că ești cu un pas mai aproape de îndeplinirea obiectivului final.

De exemplu, să zicem că vrei să devii independent financiar și să te pensionezi la vârsta de 50 de ani. Dacă acum ai 40 de ani, asta înseamnă că este nevoie să mai lucrezi încă 10 ani pentru a-ți putea îndeplini obiectivul.

Așa-i că-i aproape imposibil să muncești atâta timp pentru un obiectiv pentru care vei vedea rezultatul final abia peste 10 ani?

Este foarte greu să-ți menții motivația și încrederea pentru atât de mult timp.

Acum să încercăm o variantă ceva mai abordabilă.

Presupunând că ți-ai stabilit deja stilul de viață pe care-l vei avea și suma de bani necesară pentru a trăi până la sfârșitul vieții fără a mai fi nevoie să mergi la serviciu, împarte acea suma de bani la numărul de ani rămași (în cazul acesta 10) și stabilește-ți ca obiectiv să strângi în fiecare an, în următorii 10 ani, suma respectivă de bani. Dacă și așa pare greu să îți menții motivația, împarte și această sumă la 12 luni și astfel vei afla cât trebuie să dai deoparte în fiecare lună.

În modul acesta, este mult mai ușor să observi progresele pe care le realizezi, și pe măsura ce trece luna și ai strâns suma de bani necesară, tai obiectivul de pe listă, iar acest lucru are un efect psihologic extraordinar, menținându-te motivată și pregătită pentru realizarea obiectivului principal.

Te întrebi sigur de unde realizezi banii?

Eu am pentru tine 3 variante-sigur mai există și altele- însă asta am experimentat eu:

-un job foarte bun la privat

-un job bugetar alături de un venit suplimentar-te pot ajuta să obții venitul suplimentar în suma dorită, dacă îți place munca în echipă cu oameni și pentru oameni.

-să fi antreprenor și să-ți construiești un venit pasiv- pot să-ți arăt drumul dacă ești dispus la o implicare de 100%.

Aceasta tehnică funcționează foarte bine împreună cu tehnica precedentă. Atunci când ești recompensat pentru o anumită activitate pe care o faci, îți crește încrederea în tine și ești și mai motivat.

De aceea este important să-ți oferi câte o recompensă după ce ai realizat ceva.

Aplicând acest principiu împreună cu cel de la pasul 3, te vei recompensa mai des, în acest fel păstrându-ți motivația necesară pentru a continua spre îndeplinirea obiectivului major. Ideal ar fi ca recompensa să fie pe măsura obiectivului îndeplinit: dacă ai realizat ceva important, meriți o răsplată pe măsură, însă nu te poți recompensa cu un weekend la munte doar pentru că ai lucrat 3 ore la un proiect.

Vizualizarea este unul dintre cele mai puternice exerciții mentale pentru succes, de aceea îl recomand atât de des. Este un exercițiu simplu, nu ai nevoie de absolut nimic în plus pentru a-l realiza, decât de 10-15 minute de liniște, în care să te poți gândi la obiectivele tale.

Ideal ar fi dacă l-ai putea face măcar de 2 ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara. Stai întins în pat cu ochii închiși și imaginează-ți “drumul” pe care este nevoie să-l parcurgi pentru a realiza ce ți-ai propus.

Este necesar să-ți formezi în minte imaginea ta reușind să îndeplinești toți pașii necesari, imaginează-ți cât de bine te vei simți când îți vei îndeplini obiectivul, ce impact va avea acest lucru asupra vieții tale, trăiește cu bucurie acest drum.

Atenție totuși să nu cazi în cealaltă extremă. Dacă stai și meditezi 2 ore, dar nu faci nimic, nu te ajută prea mult.

Se spune că vizualizarea exagerată, dusă la extrem, are un efect negativ, în sensul că ajungi să trăiești atât de intens bucuria obținerii lucrului pe care ți-l dorești, încât nu mai ai nicio motivație să mai treci la acțiune, deoarece senzația de plăcere deja există.

Fii atent să nu cazi în această capcană.

Rostul vizualizării este să te motiveze să treci imediat la ACȚIUNE.

Vocea critică din cap nu face altceva decât să te saboteze, să te împiedice să evoluezi.

Alege să te concentrezi pe partea plină a paharului. O viziune optimistă asupra vieţii creşte speranţa şi încrederea în sine. Aminteşte-ţi întotdeauna că există şi beneficii ale unei situaţii. Există mereu în tine şi calităţi, aspecte pozitive, chestii la care te pricepi şi la care eşti bun.

Oferă-ți aprecieri zilnice. Este absolut în regulă să te poţi mângâia pe creştet din când în când, să observi şi să numeşti ceea ce ai făcut bine, să le spui şi altora despre realizările tale. Notează-ţi într-un carneţel, seara la culcare, trei chestii pozitive legate de tine, din ziua respectivă.

Să fii imperfectă este ok. Nu-ţi ascunde la nesfârşit vulnerabilităţile. Transformă-le în atribute care te definesc şi de care nu îţi mai e ruşine. Perfecţionismul este desuet, plus că vine la pachet cu o imensă sursă de cortizol, adică de stres. „Suficient de bun” este noul motto al zilelor noastre.

Greşeala face parte din evoluţie. Nu-ţi mai fie frică de greşeală, ea face parte din procesul învăţării. Evaluând greşeala ca pe-o oportunitate, reuşim să ne îmbunătăţim limitele, slăbiciunile, este ca o şansă de a face ulterior lucrurile mai bine.

Fii cea mai bună prietenă a ta. „Fii bună şi blândă cu tine, oferă-ți compasiune şi sprijin

Aplică acești pași ori de cate ori simți că nu mai ai motivația necesară pentru a-ți urmări visurile și vei fi uimit de eficacitatea lor.

Începe chiar de astăzi să pui in aplicare măcar unul din exercițiile prezentate.

Poți începe cu exercițiul 2, nu durează mult, dar îți va oferi o senzație de plăcere extraordinară.

Apoi, integrează în rutina ta zilnică și celelalte exerciții.

Să îți fie de folos,

Leave a Reply

Your email address will not be published.