7 Obiceiuri Care Contribuie La Un Succes De Durată

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Te-ai gândit vreodată ce anume face ca cineva să fie bun în ceea ce face?

Ce îi face pe unii să devină medaliaţi olimpici?

Ce îi face pe unii oameni de afaceri să devină miliardari?

Ce anume îi face pe liderii buni să reuşească în ceea ce-şi propun?

Formula pentru succes nu cuprinde un singur ingredient.

Oamenii reuşesc în viaţă printr-o combinaţie de muncă, talent şi o serie de factori sociali şi de mediu. Dar până la urmă, de ce unii oameni îşi ating scopurile, în timp ce alţii efectiv eşuează?

Specialiştii vin frecvent cu o singură explicatie, un singur răspuns, iar acesta este: forţa mentală.
Poate că ai mai auzit de acest concept până acum – el se referă la tărie de caracter, voinţă, rezistenţă psihică.

Ce înseamnă toate acestea? Mai simplu spus, vorbim despre capacitatea de a te concentra pe obiectiv şi de a le duce la bun sfârşit cu determinare chiar şi atunci când te confrunţi cu condiţii grele şi nesiguranţă, teamă.Este acea trăsătură care te face să mergi mai departe, indiferent de circumstanţe. Chiar şi atunci când cedezi sub presiune, chiar şi atunci când îţi pierzi răbdarea.

Forţa mentală este cea care te împiedică să renunţi înainte de termen.
Poţi fi cel mai talentat om din lume, nu vei reuşi să faci nimic important fără voinţă şi fără tarie de caracter.

Steve Jobs nu ar fi fost acel Steve Jobs pe care îl ştim astăzi dacă ar fi încetat să mai încerce după ce a renunţat la facultate, după ce a fost concediat din propria sa companie, sau după ce a dat greş cu câteva afaceri diferite.
Ce NU l-a împiedicat să renunţe? Forţa mentală – exact ceea ce îţi trebuie pentru a reuşi şi pentru a avea succes!Asadar, cum facem să ne dezvoltăm forţa mentală?

 

Iată mai jos 7 obiceiuri pe care ar fi minunat să le cultivi, dacă îţi doreşti să beneficiezi de o forţă mentală remarcabilă.

  1. Nu aştepta norocul sau oportunităţile, ci crează-le tu.

“Am avut noroc!” – îţi sună cunoscut? De cele mai multe ori minimalizăm succesul pe care îl avem spunând că a fost doar noroc. Însă oamenii de succes nu aşteaptă să dea norocul peste ei. Nu aşteaptă să le bată ocaziile la uşă. Sigur că norocul poate juca şi el un anume rol în succesul tău. Insă nu se poate spune că este noroc de fiecare dată! Aşa că în loc să stai pe loc şi să aştepţi să îţi bată norocul la uşă, comportă-te ca şi cum ai deţine controlul. Întotdeauna! Dacă ai avut un succes, înseamnă că tu ai făcut să se întample aşa. AI ACŢIONAT!!!

Pe acelaşi principiu, dacă eşuezi este tot vina ta. Antrenează-te în ceea ce priveşte responsabilitatea şi dezvoltă-ţi obiceiul de a fi asertiv. Ieşi în fiecare zi din casă gândindu-te că faci ceva pentru viitorul tău, în loc să aştepţi ca viaţa să se întâmple pur şi simplu. Experimentează lucruri noi din care vei învăţa şi ia eşecul ca o lecţie din care sigur data viitoare vei ştii ce ai de făcut.

  1. Renunţă la tot ce nu contribuie la succes.

Una dintre cele mai mari greşeli pe care le poţi face în viaţă este să pui accent pe bagajul mental şi emoţional din trecut. Dacă vrei să ai succes în viaţă, cu siguranţă poţi fi în stare să laşi la o parte lucrurile care te trag înapoi. Asta nu înseamna să renunţi complet la rădăcini. Dar este important să scapi de lucrurile care te trag în jos. Eşti blocat într-o relaţie toxică, cu o persoană apropiată ţie? Te face să te simţi deprimat şi lipsit de motivaţie? Renunţa la ea! Job-ul actual te face să te simţi lipsit de valoare? Nu îţi fie teama să-ţi dai demisia şi să explorezi alte variante! Poate că nu vei câştiga la fel de mult, dar cel puţin vei fi mai fericit, liniştit şi astfel mintea ta va crea o soluţie pentru completarea venitului.
Dacă este nevoie să alegi între starea de comoditate şi de bine relativ- aşa zisă zonă de confort, siguranţă- şi lucrurile care crezi cu adevarat că sunt importante, te împlinesc, te bucură… alege întotdeauna ultima variantă.

  1. Trecutul este o lecţie, nimic mai mult.

Este absolut esenţial să înţelegi că trecutul nu este decât un teren de antrenament. Nimic mai mult! Nu rămâne blocat în greşeli pe care probabil că le-ai făcut. Învaţă cum să treci mai departe. Dacă ai eşuat, adună-te, ridică-te de jos, învaţă din greşeala ta şi procedează mai bine data viitoare. Învaţă, de asemenea, şi din greşelile altora.
Nu te învinovăţi pentru lucrurile pe care ai fi putut să le faci mai bine. Tot ce este bine să faci este pur si simplu să nu repeţi aceeaşi greşeală de două ori.
Trecutul nu te defineşte, pentru că el nu a fost practic decât un antrenament. Tu, cel de ieri, nu eşti cel de astăzi. Iar datorită greşelilor făcute în trecut eşti astăzi mai puternică, încrezătoare.

  1. Obiceiurile eficiente contează mai mult decât aptitudinile.

Totul este despre obiceiuri.

Sherrie Campbell, psiholog, autor şi speaker public, crede că dezvoltarea de obiceiuri eficiente ne dă siguranţă atunci când nimic altceva nu funcţionează.
“Atunci când suntem în toiul furtunii şi al condiţiilor dificile, este bine să ne controlam reacţiile emoţionale suficient de mult încât să putem utiliza obiectivitatea mentală de care avem nevoie pentru a determina procedurile şi strategiile necesare pentru a ne atinge obiectivele”, spune ea. “Eşecul este uneori exact ceea ce este nevoie pentru a şti ce proceduri, structuri sau strategii ne lipsesc.

Cu cât procedurile fundamentale pe care le utilizăm sunt mai eficiente, cu atât va fi mai uşor să rămânem rezistenţi din punct de vedere mental, pentru că stabilitatea procedurilor este cea care ne dă ceva pe care ne putem baza”. Aşa că nu te lăsa prinsă în ceea ce nu poţi face bine; concentrează-te şi setează-te pentru succes.

  1. Fii sinceră cu tine. Întotdeauna!

Ţi se întâmplă adesea să te uiţi în oglindă şi să te simţi ca şi cum absolut totul în viaţa ta este o minciună? Pornind de la hainele pe care le porţi şi ajungând până la prietenii pe care îi ai, dacă nu poţi spune cu mâna pe inimă că totul este real, atunci înseamna că faci ceva greşit.

Oamenii puternici din punct de vedere mental acţionează cu onestitate şi integritate întotdeauna. Este firesc să-ţi dezvolţi capacitatea de a te analiza şi de a evalua, atunci când simţi că ceva nu funcţionează pentru tine. Într-un cuvânt, dezvoltă capacitatea de a te analiza obiectiv fără a te certa, judeca, critica.
Probabil ca este greu să îţi dezvolţi acest obicei, dar asta te va face o persoană mai bună per ansamblu.

  1. Bucură-te pentru victorii, indiferent cât de mici sunt

“Nu poţi deveni implicat şi constant, cu o minte limitată. Câte antrenamente ai pierdut din cauza minţii şi nu a corpului, care ţi-a spus că eşti prea obosit să te antrenezi? Câte repetări ai pierdut pentru că mintea ta ţi-a spus că 9 repetări sunt suficiente, dă-o încolo pe a zecea… Probabil că pentru majoritatea răspunsul va fi de ordinul miilor, şi chiar şi eu mă numar printre aceştia. Iar în 99% dintre aceste cazuri, motivul a fost slăbiciunea mentală, nu slăbiciunea fizică”, este de părere Drew Shamrock, unul dintre cei mai celebri jucători americani de baseball.

Lecţia de mai sus este una simplă, dar extrem de importantă: gândeşte întotdeauna la scară mare când vine vorba despre visele tale! Însă când vine vorba despre victorii, bucură-te chiar şi de cele mai mici dintre acestea! Te-ai dat jos din pat fără să îţi amâni alarma măcar o dată? Bravo ţie! Ai terminat un proiect mai devreme decât termenul fixat? Super! Indiferent că e mic sau că e mare, un succes este un succes. Nu te lăsa prins în capcana succeselor uriaşe. Este firesc să parcurgi drumul pas cu pas.

  1. Încetează să te mai plângi

Ştiai că este periculos pentru sănătate să te plângi şi să te văicăreşti? Da, la propriu. Poate că te simţi bine dacă te plângi, însă în acest fel nu vei face niciun bine organismului tău. Cu atât mai puţin psihicului şi mentalităţii!
De ce? Pentru că văicăreala nu este productivă, ci este o risipă de energie mentală, care te întoarce la un trecut nefolositor. În loc să pierzi timp şi energie plângându-te, analizează-te, opreşte-te şi fă ceva legat de asta. Acum!
Repară ceea ce nu funcţionează, în loc să te plângi că nu merge. Iar dacă nu îl poţi repara, nu mai pierde timp şi energie pentru asta. Simplu! Treci la următorul pas cu încredere şi credinţă că orice eşec este o cărămidă pentru succes.

Psihologii ne spun că până la 90% din comportamentul nostru este obicei. Nouăzeci la sută! Din momentul în care te trezești dimineața până în momentul în care te retragi noaptea, sunt sute de lucruri pe care le faci la fel în fiecare zi. Acestea includ felul în care faci duș, te îmbraci, mănânci micul dejun, citești ziarul, te speli pe dinți, mergi cu mașina la serviciu, modul în care îți organizezi biroul, faci cumpărături de la supermarket și faci curat în casă. Odată cu trecerea anilor, ai dezvoltat un set de obiceiuri ferme și consolidate, care determină cât de bine o duci în fiecare domeniu al vieții tale, de la slujba ta până la venitul tău, sănătate și relații.

Vestea bună este că aceste obiceiuri te ajută să-ți eliberezi mintea, în timp ce corpul tău este pe pilot automat. Asta îți permite să îți planifici ziua în timp ce ești la duș și să vorbești cu pasagerii din mașină, în timp ce conduci.

Vestea proastă este că poți deveni și captiv al acestor obiceiuri, care nu îți servesc la nimic – tiparul inconștient al comportamentului autodistructiv, care îți inhibă creșterea și îți limitează succesul.

Indiferent de obiceiurile pe care le-ai stabilit până în acest punct, acestea îți produc nivelul curent al rezultatelor pe care le ai.

Oamenii de succes nu ajung în top din întâmplare.

Să ajungi acolo necesită acțiune concentrată, disciplină personală și multă energie în fiecare zi, pentru ca lucrurile să se întâmple.

Obiceiurile pe care le dezvolți pornind din această zi îți vor determina în cele din urmă modul în care va arăta viitorul tău.

Primul pas este să faci o listă cu toate obiceiurile care te mențin neproductiv sau care ar putea să aibă un impact negativ asupra viitorului tău.

Cele mai frecvente obiceiuri care dau greș:

  • amânarea
  • plata facturilor în ultimul moment
  • nu livrezi documentele și serviciile promiseîn timp util
  • creanțele tale sunt depășite
  • ajungi târziu la ședințe și întâlniri
  • ai uitat numele cuiva după câteva secunde după ce ați făcut cunoștință
  • vorbești peste altcineva, în loc să asculți
  • răspunzi la telefonîn timpul tău petrecut cu familia sau cu partenerul de viață
  • procesezi corespondența de mai multe ori pe zi
  • lucrezi până târziu
  • alegi munca în defavoarea timpului petrecut cu copiii
  • mănânci fast-food mai mult de 2 ori pe săptămână

Odată ce ai identificat aceste obiceiuri negative, al doilea pas este să alegi obiceiuri mai bune, mai productive și să dezvolți sisteme care te vor ajuta să le sprijini.

Poate că vrei să dezvolți obiceiul de a-ți termina munca până vineri, astfel încât să fii liber ca să petreci weekendul cu partenerul de viață și copiii.

Acesta este un obicei excelent, dar ce vei face în mod concret pentru a adopta acest nou obicei? În ce activități te vei implica? Cum vei rămâne motivat? Vei pune la punct o listă de activități ce trebuie îndeplinite până vineri după-amiază, care să te mențină pe drumul cel bun? Vei petrece mai puțin timp pălăvrăgind cu colegii de serviciu lângă dozatorul de apă? Vei trimite oamenilor pe e-mail toate documentele promise, în timp ce vorbești cu ei la telefon? Vei lua prânzuri mai scurte?

Dacă în minte avem acest circuit…..gândul creează credinţa….credinţa determină obiceiurile …..obiceiurile duc la acţiune ….acţiune cu schimbare SAU acţiune în zona de confort unde nu se întâmplă nimic…..acelaşi obiceiuri aceeaşi zi….SAU obiceiuri noi, adrenalină în acţiune.

Şi vreau să termin aceste gânduri cu următoare întrebare:

„Trăiești cu adevărat sau doar respiri?” – Jensen Siaw

Şi aş fi încântată să-mi laşi un comentariu….

Să-ţi fie de folos informaţia!!!!

Cu drag,

Mariana[/text_block]