Când joci prima oara tenis, ți se pare că mingile vin către tine cu o viteză incredibilă și aproape că te vor lovi. Însă prin exercițiu și antrenamente înveți să-ți adaptezi poziția corpului și a rachetei și începi să le trimiți înapoi. Astfel, o activitate care la început ți se părea dificilă devine chiar plăcută. Te provoacă, dar îți aduce și satisfacție.

Acum, ce-ar fi dacă, după ce știi să joci tenis, vrei să înveți și baschet? Dar să pregătești mâncăruri asiatice?

Exemplele de mai sus sunt reprezentative pentru ce înseamnă să deprinzi noi abilități, pregătind un viitor în care, iată, schimbarea este singura certitudine. Pandemia ne-a arătat foarte clar cât de importantă este capacitatea de adaptare la contexte noi. Rapid și eficient – așa să fie răspunsul nostru în fața provocărilor pe care viitorul ni le aruncă în față, asemenea unor mingi de tenis.

„Durata de viață” a unei abilități personale a scăzut de la 30 de ani la doar 6 ani. Iar această perioadă de timp se contracta pe măsură ce inovațiile tehnologice transformă filmele și romanele SF în realitate de zi cu zi. Robotica, inteligența artificială, automatizarea și avalanșa de date au schimbat profund viețile noastre, atât la nivel personal, cât și profesional.
  În acest context, iată câteva abilități utile pentru viitor. Le poți dezvolta pas cu pas, începând de acum, ca să-ți adaptezi mai ușor afacerea la multe dintre provocările ce vor urma.
1. Învățarea activa, continuă 
Orice persoana își poate dezvoltă noi abilități și își poate extinde orizontul cunoașterii, învățând pe tot parcursul vieții.
Persoanele cu mentalitate de creștere înțeleg că efortul de a-și dezvolta noi abilități va avea ca rezultat atingerea obiectivelor și, deci, mai multe reușite în viitor. Prin urmare, aceste persoane sunt deschise la provocări, învață din greșeli și se adaptează mai bine la schimbări. Este vorba despre o caracteristica specifică antreprenorilor, aceea de a căuta permanent să-și dezvolte afacerea prin cultivarea, mai întâi, a abilitaților personale.

2. Inteligența emoțională
Este nu doar abilitatea de a înțelege emoțiile celorlalți, dar si capacitatea unei persoane de a fi conștientă de emoțiile proprii, de a le gestiona și exprima corect în interacțiunea cu ceilalți. Inteligența emoțională ne ajută să avem relații interpersonale mai bune, dând dovadă de empatie, integritate, înțelegere și respect. Inteligența emoțională este fundamentală în relația cu clienții și partenerii din echipa. Foarte important este să dai dovadă de autenticitate în tot ceea ce faci. Comportamentul firesc te va ajuta să înțelegi mai bine nevoile lor și le vei putea oferi produsele potrivite, ajutorul pe care îl asteaptă, un cuvânt de folos sau un gest care le va face plăcere.

3. Creativitatea
Este un capitol unde oamenii au un avantaj consistent față de sistemele tehnologice, deși cercetătorii antrenează deja roboți să scrie știri sau să compună poezii. Dezvoltându-ți creativitatea vei găsi metode inedite de a promova produsele noi și de a-ți adapta modul de lucru în funcție de context. Creativitate înseamnă și să știi să valorifici beneficiile produselor și ale canalelor de comunicare digitale, pentru a fi mai aproape de clienții tăi. 

4. Comunicarea interpersonală
Tonul vocii, limbajul corporal, modul în care scrii un mesaj către un client sau un colaborator vor conta tot mai mult în viitor, când comunicarea se va face în special la distanță, cu ajutorul tehnologiei. Devine o artă să comunici eficient și să transmiți o idee în puține cuvinte, dar fără exces de emoticoane. Să te conectezi emoțional cu persoana de pe chat, pe care nu o vezi în fața ta, sau să percepi starea de spirit a celui cu care vorbești la telefon, ca să-ți adaptezi mesajul, sunt abilități de viitor valoroase pentru fiecare FBO.
5. Gândirea analitică 
Cu atât de multe informații la îndemână,  poți să faci diferența între ce este util și ce nu, bazându-te pe argumente logice și selectând cu atenție datele valide din fluxul uriaș de informații care te asaltează.

Adaptarea la diferite situații, așteptări, roluri și seturi de competențe va fi mai ușoară dacă reușești să te detașezi pe cât posibil de context și să privești din mai multe unghiuri, folosind raționamente pertinente. Capacitatea de a alege sursele credibile de informare reprezintă de asemenea o abilitate valoroasă. 

6. Abilitățile tehnologice
Tehnologia îți aduce stres sau confort? În trecutul apropiat, stăpâneai tehnologia atunci când cunoșteai programele din suita Office și utilizai ușor Internetul. Acum, abilitățile tehnologice pot presupune, printre altele, să administrezi un site în WordPress, să elaborezi și să setezi în avans postări Facebook sau chiar să cunoști elemente de baza de programare sau grafica pe calculator. Cadrele de referință se schimbă și devin din ce in ce mai complexe.

Partea buna este că multe aplicații și programe sunt intuitive și poți înțelege ușor cum funcționează, dacă îți dai timp să le încerci și să le explorezi. Nu-ți fie teamă să ceri ajutorul prietenilor (mai ales dacă sunt pasionați de IT) ca să înveți cum să folosești inovațiile digitale. Familiarizează-te cu cât mai multe astfel de noi tehnologii, deoarece îți pot ușura munca și te ajuta în a te organiza mai eficient.

7. Valorificarea schimbărilor 
Privește schimbarea ca pe o oportunitate de a crește și a inova, nu ca pe o bariera. De exemplu, pierderea locului de munca poate fi percepută ca o mare problemă, din cauza amenințării financiare, sau, dimpotrivă, ca o șansă de a începe afacerea proprie și de a trece pe un palier superior de venituri. Iar in aceste vremuri, subiectul e de mare actualitate și te poate ajuta în sponsorizări.

Caută să-ți dezvolți încrederea in sine. Doar așa poți testa idei noi și poți experimenta alte drumuri decât cele bătătorite până acum. Lumea e în schimbare accelerată iar abordarea ta antreprenoriala este bine să-ți dea impulsul de a căuta și valorifica fiecare oportunitate care apare în acest proces.
Prea mult? Este normal ca incertitudinea să ne pună în gardă sau să ne scoată pe moment din ritm. Poate știi senzația aceea când te dai jos dintr-un carusel și simți o ușoara ameteală. Dar știi și că ea va dispărea și vei reveni la normal. 

Viitorul va fi despre curajul de a încerca, de a eșua, de a învața din greșeli și a găsi soluții mai bune. Viitorul nu va fi doar despre învațare, ci mai ales despre dez-învațare și re-învațare. În secolul mega-vitezei, ne asteptăm ca absolut totul să meargă „brici”. Dar suntem oameni și uneori avem nevoie de timp ca să ne adaptăm. Oricine își poate dezvolta abilitățile viitorului (sau măcar o parte din ele) cu răbdare și perseverență. Totuși, nu te aștepta să deprinzi peste noapte aceste abilități sau să le stăpânești pe toate perfect. Important este sa le conștientizezi și să iei decizia interioara de a le asimila, în ritmul tău.
 
Iar atunci când obosești, odihnește-te puțin, dar nu renunța.

Leave a Reply

Your email address will not be published.