Gândirea pozitivă şi efectele ei…. Oare ar fi mai bine să nu gândim pozitiv?

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Se vorbește foarte mult de gândirea pozitivă, puterea gândului și efectele miraculoase ale acestora. Îţi sună cunoscut?

–          “oricât aș gândi de pozitiv tot rău îmi merge”

–          “sunt ghinionist, nu am ce face”

–          “la ce mă ajută să fiu pozitiv, sunt șomer …..”

–          “nu are rost să gândesc pozitiv, mă îmbăt cu apă rece”

–          “a fi pozitiv este lipsit de realism”

–          “am văzut oameni pozitivi, care au avut parte de necazuri”

Lista ar putea continua, poate și tu ai gândit asemenea întrebări!

Realist vorbind a gândi pozitiv nu înseamnă că toată viața nu o să ai nici o provocare.

Așa ne-am născut, pe acest pământ, în aceste condiții! Foarte mulți oameni au momente în care au senzația că totul în jurul lor se dărâmă – job, afacere, familie, carieră, prieteni, investiții, etc.

Oare a fi pozitiv înseamnă că aceste provocări te ocolesc? O să fiu sinceră, iar răspunsul meu este: de cele mai multe ori nu te vor ocoli provocările.

Bun, și atunci te-ai putea întreba: și care mai e ideea cu gândirea pozitivă?

Este o diferență ușor sesizabilă care îți poate schimba viitorul dacă o vei analiza cu atenție și vei înțelege că poți avea rezultate remarcabile!

Cred în ideea că atragi în viața ta ceea ce gândești….. însă nu mă voi ocupa în acest articol de acest aspect! Mi-am propus să fiu realistă, să pun la îndoială forța gândirii pozitive și să facem un pas către a ne cunoaște mai bine!

Sunt momente în viața fiecăruia în care nu mai înțelegem nimic, nu înțelegem de ce ni se întâmplă nouă sau cu ce am greșit! Viața ni se pare nedreaptă! Vedem cum mor oameni nevinovați, cum au loc uragane, cum am putea rămâne fără un loc de muncă până a doua zi. Poate unii dintre voi au copii și se gândesc că le este imposibil să le asigure viitorul pe care aceștia și-l doresc! Iar acum ceva invizibil ochiului nostru ne-a schimbat complet acţiunile zilnice.

Oare dacă am gândi pozitiv am putea ocoli aceste provocări? Cel mai probabil, realist vorbind, nu! Este un lucru ciudat, sunt momente în viața noastră, când lucrurile neplăcute declanșează o criză care dă un nou traseu vieții noastre! Provocările sunt parte a vieții fiecărui om! Cum ai putea să știi ce este bucuria dacă nu ai experimentat și tristețea? Cum ai putea să știi cum este să ai bani dacă nu ai fost niciodată în situația de a nu avea? Cum ai putea să știi cum este să fii cu adevărat fericit, dacă nu ai fost niciodată nefericit? Omul este dualitatea și întregul în același timp!

Prima greșeală pe care o fac pozitivii este să își nege problemele pe care le au!  Ei devin chiar aroganți la un moment dat și acumulează de-a lungul timpului anxietate. Neagă problemele față de ei și față de cei din jurul lor.

Draga mea, a avea provocări, este o stare de fapt a lucrurilor! În lume se întâmplă lucruri care ies din sfera ta de control. Nu poți da timpul înapoi și nici nu poți schimba mentalitatea omenirii într-o secundă, nici chiar în mai multe! A-ți nega problemele nu este o soluție, iar aici forța gândirii pozitive nu dă rezultate. Este ca și cum ai merge cu mașina și ai acoperi cu mâna indicatorul care-ți arată că nu mai ai combustibil. Poți continua să negi și să-l acoperi în continuare.

Te poți preface că nu-i adevărat! Unde crezi că vei ajunge? Cel mai probabil nicăieri, în cel mai rău caz poți rămâne într-un câmp fără combustibil și plin de nervi, moment în care aveai 100 de lucruri mai importante de făcut!

Oare gândirea pozitivă ar umple rezervorul? Oare dacă te-ai concentra asupra ceasului de la bord care-ți arată nivelul combustibilului, acesta ar începe să se ridice ca prin minune? Poți să încerci odată. Să nu fii surprins că nu se va clinti deloc! Deci, cumva, gândirea pozitivă nu poate schimba lucrurile pur și simplu. Nimic surprinzător până la urmă!

Care mai este până la urmă rolul gândirii pozitive dacă nu poate mișca nimic din loc? Uneori a gândi într-un anumit fel poate schimba lucrurile ca prin minune, însă de cele mai multe ori nu se întâmplă nimic!

Gândindu-ne la acul care ne indică combustibilul am enunțat mai sus două variante! Unii dintre noi ar putea să vizualizeze acul și să constate că este la minim! Nici nu neagă problema, nici nu încearcă să mute acul prin forța gândirii pozitive! Ajuns în acest punct, observi problema și nu o negi, dar nici nu te aștepți ca lucrurile să se întâmple!

Realist vorbind, abia aici intervine rolul gândirii pozitive, în sensul în care ai două variante:

Varianta 1 Te victimizezi și-ți plângi de milă că se întâmplă așa ceva. Rămâi blocat în această situație, tragi eventual pe dreapta și nu mai faci nimic. Povestești altor oameni despre cele întâmplate și aștepți de la aceștia înțelegere. Alți bani disponibili momentan nu mai ai și începi să acuzi: guvernul că are taxe prea mari la combustibil, compania petrolieră, producătorul mașinii, eventual oamenii implicați în drumul pe care tu trebuia să-l faci, dar nu ai fi vrut, etc.

Poți să rămâi în această situație mult timp și pe măsură ce te gândești mai mult gândurile și sentimentele tale să ți se pară tot mai justificate. Gândindu-ne la viața noastră unii oameni, urmare a unor situații sau probleme, rămân blocați în această stare și se complac. Nu-ți vine să crezi că tocmai ție ți se întâmplă aceste lucruri! De bună voie și nesilite de nimeni multe persoane se oferă voluntare pentru a fi victime ale sistemului, ale celor din jur și așa mai departe! A fi victimă poate fi uneori cel mai minunat lucru din lume, nu ai nici o responsabilitate, asupra a ceea ce a fost, asupra prezentului sau asupra a ceea ce o să fie.

Varianta 2 – O altfel de gândire, o gândire pozitivă sănătoasă și constructivă.

În primul rând, atunci când se întâmplă ceva contează cum reacționezi.

A rămâne cu întrebarea ”de ce tocmai mie?” sau ”nu pot să fac nimic!” sau ”sunt ghinionist!” nu conduce la nimic bun! Lucrurile de cele mai multe ori, nu ți se întâmplă tocmai ție, ele se întâmplă pur și simplu. Când o să accepți că lucrurile, odată întâmplate, trebuie acceptate pur și simplu, o să faci un pas important în viața ta!

Provocări au toți oamenii! Poate te gândești că a accepta lucrurile pur și simplu este cel mai absurd lucru posibil.

Te afli în fața vieții tale, ai un trecut pe care nu-l poți schimba, ai un prezent la care încă poți să alegi cum să reacționezi și un viitor pe care poți să-l conturezi.

Aici intervine forța gândirii pozitive autentice și anume cum alegi tu să reacționezi odată conștientizată situația.

În această situație poți să fii optimist, însă fii și realist în același timp!

Ce poţi să faci practic:

  1. Acceptă că lucrurile s-au întâmplat.
  2. Gândește-te unde ai greșit/ dacă ai greșit și ce poți face în viitor ca lucrurile să nu se mai repete.
  3. Crede că lucrurile pot fi îndreptate și gândește-te ce ai putea face pentru a ieși din această situație….fă primul pas dictat de intuiţie şi vor veni şi următorii.

Orice experiență, fie bună fie rea, ne oferă ocazia de a ne dezvolta.

Uneori experiențele bune nu ne învață nimic, ci mai degrabă ne învață cele rele. Important este să accepți și să valorifici experiența indiferent care a fost aceasta și să te orientezi către soluții.

Cu cât treci mai repede la acțiune cu atât mai bine. Acum gândirea pozitivă își va face simțită prezența. Gândind pozitiv lucrurile nu se vor schimba pur și simplu, însă vei avea energia și curajul necesar pentru a face schimbările care te pot conduce către rezultatul dorit.

De foarte multe ori numai o provocare mare îți poate da curajul să faci o schimbare pe care o amâni de multă vreme. Numai gândind pozitiv poți trece la acțiune! Gândirea pozitivă poate da rezultate pentru că numai în acest mod poți vedea oportunitățile.

Gândește-te că ai căzut într-o apă adâncă și că ai și o greutate legată de picior. Plângându-ți de milă vei sfârși prin a te scufunda. Gândind pozitiv, iată ce ai putea face:

  1. Încearci să te debarasezi de greutate (în credinţa că vei putea)!
  2. Încearci totuși să înoți și să ajungi la mal!
  3. Ești optimistă și privești în jur, poate cineva te poate ajuta sau poate chiar în spatele tău este un colac de salvare.

Numai gândind că lucrurile pot fi și altfel vei avea energia pentru a schimba lucrurile.

De multe ori ne trezim cu provocări asemenea greutății în apă. Facem o alegere negativă, aceea de a ne plânge sau o alegere pozitivă, orientată către viitor. Gândind pozitiv, putem avea viața pe care ne-o dorim, noi fiind cei care ne creionăm viitorul. Gândindu-ne la greutate și la faptul că suntem în apă și urmează să ne scufundăm oare cât sens ar mai avea întrebările de genu: De ce mie? De ce acum? Cine este de vină? Nu va avea absolut nici un sens, afară de acela în care ne-am fi propus cumva să ne scufundăm.

Prin urmare, atunci când avem o provocare, este bine să facem a doua alegere și anume de a accepta rapid situația și a trece la acțiune. Orice experiență este bună dacă putem învăța ceva din ea. Nu este bine să târâm după noi, nici în prezent, nici în viitor experiențele neplăcute, este bine să luăm cu noi doar învățămintele!

În acest fel îți dai o șansă să fii fericit, indiferent ce înseamnă fericirea pentru tine. De exemplu, dacă îți cauți un loc de muncă și te vei rezuma la a te plânge și la faptul că nu ești apreciată, ești pe un drum pierzător. Pozitiv înseamnă să vezi ce poți schimba la tine astfel încât să-ți crești șansele, să fii conștientă de calitățile tale, să le pui în valoare și să continui.

Se spune că Edison a făcut 10 000 de încercări până a descoperit un bec funcțional …aşa a privit el situaţia …. Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care nu funcţionează.

Noi suntem mai comozi, renunțăm după prima sau a doua încercare și apoi ne mirăm de ce nu am realizat nimic. Gândire pozitivă fără perseverență de multe ori nu va însemna nimic.

Trebuie să avem puterea de a înfrunta realitatea, să fim pozitivi și să perseverăm. Când ceva nu funcționează putem să încercăm altceva. Numai un om bolnav se poate aștepta ca nefăcând nimic să i se întâmple ceva bun! Există o șansă, una mică însă.

Realitatea ne demonstrează că fiind optimiști și perseverenți vom reuși. Uneori poate va trebui să revizuim, pentru că perseverența singură nu dă rezultate, trebuie să reverificăm permanent dacă am apucat-o în direcția bună sau nu! Perseverență și optimism pot însemna uneori nu a continua ci… a o lua de la capăt.

În final, fiecare poate alege dacă acoperă acul ce indică nivelul de combustibil sau alege să aștepte ca rezervorul să se umple singur prin gândire pozitivă. La fel, fiecare om poate să aleagă dacă să se plângă că rezervorul este gol sau poate să aleagă să fie optimist și să caute căi de a reumple rezervorul.

Viața noastră este o succesiune de alegeri, la fel cum ai ales să citești și acest articol. Unii oameni au ales poate să renunțe după primele rânduri. Alții au ales să-l termine, iar acum vei alege sau nu să integrezi în viața ta aceste principii!

Chiar dacă ţi-e frică acţionează de Susan Jeffers este o carte care îţi va aşeza ochelarii adevărului pe ochi pentru a-ţi arăta lumea văzută fără frici. Este o carte de dezvoltare personală care te va ajuta să îţi identifici, înţelegi şi în cele din urmă, înfrângi, fricile personale, pentru a reuşi astfel să obţii mai mult de la viaţă. Este cartea care îţi va fi de un real folos dacă vrei să îţi sporeşti încrederea în sine, dacă vrei să devii mai hotărâtă, dacă vrei să preiei frâiele vieţii tale şi să te laşi mai puţin influenţat de alţii, şi de ce nu, dacă vrei să îţi faci visurile să devina realitate.

Și atunci când nu faci nici o alegere, alegi de fapt să nu alegi! Ești responsabilă de reacția ta!

Fiecare om este ceea ce este datorită alegerilor pe care le face!

Cu dorinţa de a fi folositoare şi mai aproape de voi…..

Mariana

P.S. Dacă acest material a adus un plus de valoare în viața ta, m-aș bucura să ne cunoaștem mai bine și să aflu mai multe lucruri despre tine, mai ales dacă ești în căutarea unei soluții în viața ta acum și simți că te-aș putea ajuta. Știu că internetul este înșelător, însă vreau să te asigur că sunt o persoană în carne și oase sinceră și dornică să te ajute să îți atingi potențialul și obiectivele propuse în această viață.[/text_block]