Ce faci dacă nu ți-ai îndeplinit obiectivul până la data la care și-ai propus?

Urmăream în urma cu ceva timp niște topicuri pe o comunitate de dezvoltare personala și cineva a deschis un subiect foarte interesant, zic eu, și anume:

“A expirat deadline-ul stabilit și n-am reușit să-mi îndeplinesc obiectivul propus. Ce să fac în continuare? Cum pot depași acest eșec?”

Dacă ești genul de persoană căreia îi place să-și stabilească multe obiective și să-și facă planuri pentru realizarea acestora, probabil te-ai întâlnit de mai multe ori cu această situație.

Știu cum este. În ultimele 2-3 luni au fost probabil peste 5 obiective destul de importante pentru mine pe care n-am reușit să le îndeplinesc la timp, deși îmi făcusem planuri, îmi stabilisem un deadline, vizualizasem rezultatul final ca fiind obtinut deja. Și cu toate acestea, nu mi-am realizat planurile respective.

 Reprezintă acestea niște esecuri? Nu, nici vorbă de așa ceva. Nerealizări, da, însă cu siguranță nu este vorba despre eșec.

Adevăratul eșec este eșecul de a încerca.

Unul dintre citatele mele preferate despre eșec și succes este un citat anonim, care în română sună cam așa: “Adevăratul eșec este eșecul de a încerca“, sau altul asemănător “Adevăratul eșec este atunci când încetezi a mai încerca (când te dai bătut)“. Imi plac foarte mult aceste citate deoarece oferă un mod diferit de a privi lucrurile.

Cei mai mulți oameni, când nu reușesc să realizeze ceea ce și-au propus, se consolează cu ideea că au eșuat, se dau bătuți și se consideră niște “învinși”. 

Oamenii de succes, atunci când nu duc la bun sfârșit ceea ce și-au propus, în loc să se dea bătuți, analizează situația să vadă ce provocări au apărut și care sunt cauzele pentru care nu au reușit să-ți îndeplinească obiectivele stabilite, își fac un nou plan de acțiune, mai bun decât cel precedent, și se apucă din nou de treabă și continuă până când își îndeplinesc ceea ce și-au propus.

Henry Ford spunea “eșecul nu este decât o oportunitate de a începe din nou, de data aceasta mai inteligent“. Aceasta este adevarata atitudine de învingător, să vezi partea plină a paharului, să vezi câte o oportunitate în fiecare provocare care îți iese în cale. Știu, este ușor de zis și greu de făcut, însă acesta este motivul pentru care sunt puțini aceia care sunt cu adevărat oameni de succes.

Nu te da batută.

Să revenim la ideea principala legată de ratarea termenului stabilit pentru îndeplinirea unui obiectiv. Ce facem în acest caz? Există mai multe variante, unele bune, altele mai puțin bune și în continuare am să povestesc cele mai cunoscute scenarii în asemenea situații:

1) Ne dăm bătuți

Ne abandonăm complet visurile și obiectivele. Aceasta este, fără îndoială, cea mai proastă alegere dintre toate variantele. Ce-i drept, este și cea mai ușoară, de aceea este aleasă în marea majoritate a cazurilor. Însă dacă ne dăm bătuți, abia acum înseamnă că am eșuat și suntem niște pierzători, niște “invinși”.

2) Coborâm standardele

Această este probabil a 2-a opțiune pe care o alege majoritatea. Dacă nu am reușit să realizăm ce ne-am propus, ne mulțumim cu mai puțin și ne consolăm cu ideea “tot mai bine decât deloc” sau “măcar am încercat”. Este o variantă ceva mai bună decât prima, însă tot nu poate fi considerată o alegere înțeleaptă, o alegere care să ne îndrepte spre succes.

3) Ne păstrăm obiectivul, stabilim un nou termen limită și ne revizuim planul de acțiune

Aceasta este fără îndoială cea mai bună variantă, opțiunea pe care o aleg toți învingătorii, toți oamenii de succes. Nu ne dăm bătuți, și nici nu ne coborâm standardele. Dacă ne-am propus un obiectiv, înseamnă că ne-am dorit acel lucru suficient de mult încât să lucrăm până la expirarea termenului limită. Faptul că n-am reușit să-l realizăm până la data stabilită nu este o problemă foarte mare, poate că n-am estimat corect inițial perioada de timp necesară realizării lui.

Iar în acest caz, reevaluam situația actuală, analizăm planul de acțiune pe care l-am urmat inițial, vedem ce a mers și ce nu, facem un nou plan de acțiune ceva mai inteligent, bazându-ne pe experiența anterioară și stabilim un nou termen limită pentru îndeplinirea obiectivului. 

Aceasta este atitudinea de învingător.

Concluzie……

Așadar, cu următoarea ocazie în care nu reușești să îndeplinești până la un anumit termen obiectivul stabilit, nu te da batută și nici nu coborî standarele, alegând un obiectiv mai ușor de realizat. În schimb, modifică strategia, alcătuind un nou plan de acțiune și stabilind un nou termen pentru obiectivul respectiv și apucate imediat de implementat noul plan de acțiune.

Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.