
ADEVĂRUL este că toţi oamenii avem FRICĂ.

Dacă te uiți în jurul tău, la oamenii pe care îi cunoști, o să observi că mulți au în permanență o frică, iau decizii care nu-i avantajează de frică să nu piardă anumite relații, le este teamă că nu sunt suficient de buni, de frumoși, de inteligenți, le este frică să nu își piardă job-ul sau afacerea pe care au început-o, le este teamă că nu vor ajunge la succesul pe care îl așteaptă.
Un înțelept a spus că a trăi în frică înseamnă că trăiești doar pe jumătate. Cum nimeni nu-și dorește asta, ajunși la vârsta adultă, este bine să ne reevaluam modul de gândire.
De fiecare dată când suntem în fața unei decizie de a face ceva, mintea noastră mai întâi compară acea decizie cu ceea ce s-a întâmplat în trecut.
Chiar dacă evenimentele din trecut au luat sfârșit și ele nu mai există, mintea noastră le păstrează vii în continuare și…
…la un anumit nivel mintea asociază emoțiile neplăcute pe care le-am simțit în trecut, CULMEA, cu deciziile pe care vrei să le iei astăzi.Și ce se întâmplă?
De exemplu:
– Când cineva te rănește și suferi, NU îți mai deschizi inima.
–Când cineva te judecă, NU-ți mai deschizi gura
–Când iei decizii greșite și eșuezi, NU îți mai deschizi mintea
–Când ai fost părăsit sau respins, NU îți mai deschizi ochii către o nouă relație
-Când ești pus în fața noului, NU îți mai dai voie să-ți folosești încredere în tine.
-Când ești pus în fața stresului de a rezolva o situație, ai tendința să te îndepărtezi de tot ceea ce îți dorești cu adevărat, de tot ceea ce meriți, de tot ceea ce ești capabil să faci și alegi să procedezi așa, cel mai mult pentru că îți este frică
Ne lăsăm la mâna fricii. Și NU evenimentele din trecut ne omoară prezentul și viitorul, ci frica .
Ea ne transformă într-un fel de clarvăzători ai propriului nostru viitor, când o să spunem, iar o să suferim, iar să fim dezamăgiți, iar o să fim respinși, înșelați, sau abandonați, iar o să ne simțim vinovați sau umiliți.
De fapt orice lucru care te stresează la un anumit nivel și îți crează disconfort, te determină să crezi că dacă NU vei face față acelui lucru, te vei întâlni cu cea mai mare frică a ta.
Iar frica este de fapt mecanismul psihic care te ajută să eviți toate aceste emoții neplăcute din trecut.
Știi care sunt de fapt simptomele acestor frici, acestor temeri ascunse ?
Ele se observă adesea la nivelul comportamentelor şi la nivelul a ceea ce spui, a limbajului pe care îl folosești.
După cum probabil știi deja, la nivel instinctual, atunci când îţi este frică, faci 3 lucruri:
Prima manifestare instinctuală a fricii atunci când te afli în faţa unui pericol iminent este – Să stai nemișcat, să fii paralizat.
-Cum se traduce asta în comportamentul oamenilor:
Aleg comoditatea, ei îi încearcă mereu un sentiment de lene, de lehamite, de lipsă de chef şi aleg pur și simplu să stea, să aștepte să vadă ce se întâmplă și nu fac nimic din ceea ce știu că ar fi bine, ar fi util pentru ei să facă.
-Cum se observă această manifestare a fricii prin a sta nemișcat în limbajul pe care îl folosesc oamenii:
Sub forma unor justificări de genul: Îmi este bine așa, Sunt mulțumit cum e acum, Nu am nevoie de mai mult în viața,….
A doua manifestare instinctuală este – Fuga
Aici ca și comportament predominant întâlnim:
AMÂNAREA sau EVITAREA, e acea fuga de stabilirea unor priorități clare și de a consuma energie și timp în alte direcții decât cele care să producă schimbări reale, decât cele să le aducă beneficii adevărate.
E ca o fugă de a înfrunta adevărul.
Iar ca și limbaj folosit întâlnești justificări de genul:
Trebuie să fac asta dar încă nu știu când, Nu-i încă momentul, O să mă mai gândesc pentru că acum am altceva de făcut, am alte priorități,…. nu e pentru mine, sunt prea bătrân sau prea tânăr pentru asta, nu sunt pregătit, nu sunt suficient de deștept, de frumos, de cunoscător,…nu am suficienți bani, …nu am relații….
A treia manifestare instinctuală este – Lupta
Aici ca şi comportament predominant întâlnim REZISTENȚA în sensul că oamenii devin sceptici sau resping orice idee, orice oportunitate, orice acțiune nouă pe care e bine să o facă.
Iar ca și limbaj folosit sunt justificări de genul:
Dar de ce trebuie să fac eu? Dar de ce NU altcineva? Nu cred că pot, Nu am timp de aşa ceva,…, nu cred că sunt bărbați sau femei potriviți pentru mine,…NU e posibil pentru mine, sigur e ceva la mijloc, sigur e ceva putred…Nu cred așa ceva, nu cred că așa stau lucrurile,…
Mie mi-a fost foarte greu să accept că în spatele unor comportamente banale, aproape nevinovate, foarte comune și foarte des întâlnite, se află o frică mai mare sau mai mică.
Ca să înțelegi mai bine acest aspect, poate ar fi util să te întreb de fiecare dată când întâlnești și la tine un astfel de comportament,
…să te întrebi, de ce mă comport așa, de fapt, de ce îmi este frica în acest moment?
ADEVĂRUL este că toți oamenii avem FRICĂ.
Ea nu poate dispărea pur şi simplu pentru că altfel nu am mai putea supraviețui, am lua-o razna și ne-am pune viața mereu în pericol.
Așa că, pe de o parte frica este o protecție instinctuală, este un aspect benefic și util pentru supraviețuirea noastră.
Însă, pe de altă parte, frica îți macină încrederea în tine și îți dă acea senzație că ești lipsit de puterea de răsturna orice situație care nu îți convine sau care te face să fii stresat.
Marea descoperire pe care ai nevoie să o faci este că tot timpul există în interiorul tău o parte din tine care își dorește ca tu să ai încredere în tine și care te face să simți că ai puterea să schimbi orice și să faci orice.
Întrebarea este, pot exista împreună frica și încrederea în tine?
Pot exista împreună trecutul tău și prezentul tău independent unul de celălalt, fără ca ele să fie în conflict, astfel încât frica să NU-ți afecteze prezentul și viitorul?
Iar răspunsul este DA!
Pentru că tocmai modalitatea prin care reușești să te descurci cu fricile este de fapt modalitatea prin care tu îți poți dezvolta treptat puterea ta interioară..
…acea putere emoțională care te ajută să-ți modeleze pas cu pas o nouă personalitate, o personalitate a omului învingător, a omului care are o carieră și relații de succes.
Există 4 categorii de oameni care înfruntă fricile și temerile pe care le simt.
Sau altfel spun sunt 4 categorii de atitudini pe care le poți avea în fața fricii de eșec, a fricii de a fi respins, de a nu fi iubit sau acceptat,….
Prima categorie de oameni sau prima atitudine pe care o poți avea sunt – „Orfanii”:
Le spun așa pentru că acești oameni se simt lipsiți de protecție fizică și emoțională în fața fricii.
Atitudinea lor este aceea de neputință, de lipsă de putere.
Din acest motiv ei suferă foarte ușor, se simt abandonați de propriu destin și de ceilalți, văd peste tot numai probleme, se victimizează, sunt supărați pe viață.
Ei NU sunt în stare să rezolve singuri problemele sau situațiile în care se află și din acest motiv depind material și emoțional foarte mult de oamenii din jur.
Acești oameni fac multe compromisuri în viața lor și preferă să se plângă sau să laude chiar cu problemele lor, pentru a putea primi un ajutor sau o atenție din exterior.
Ei reacționeză mai mult decât acţionează.
Cea de-a doua categorie de oameni sau doua atitudine în faţa fricii – „Căutătorii”
Căutătorii – sunt cei care caută să evite frica cu orice preţ. Le spun căutători pentru că ei caută diverse plăceri sau satisfacţii în altă parte decât să stea în faţa fricii.
Caută orice soluţie, orice acţiune care să nu-i pună în faţa propriilor frici.
Amână la nesfârşit, se complac în tot soiul de proiecte care nu le aduc un beneficiu pe termen lung, ci doar plăceri de scurtă durată.
Au foarte mare încredere în ei că pot evita frica la nesfârşit.
Şi au această putere, această capacitate de a fugi din faţa fricii, doar că ea e mai mult o pseudo putere,…
…o iluzie care îi face să creadă că vor putea amâna la nesfărşit confruntarea cu fricile lor.
Cea de-a treia categorie sau treia atitudine în faţa fricii – Războinicii:
Se numesc aşa pentru că ei reuşesc să se luptă cu frica lor, sunt cei care acţionează chiar dacă le frică.
Iar resursa lor prin care îşi schimbă direcţia încrederii în ei este în a-şi găsi o frică şi mai mare faţă de prima, care să-i mobilizeze, care să-i determine să spună TREBUIE să fac asta.
ÎMI e frică dar nu am de ales.
Atitudinea războinicului te ajută să treci cu bine peste toate obstacolele vieţii, să lupţi cu tot ce îţi stă în cale şi te impiedică să devii un om de acţiune care îşi atinge obiectivele.
Acestă atitudine se activează în situaţia în care trebuie să înveţi să îţi aperi teritoriul,…
… fie că vorbim de o afacere, de familia ta, de partenerul de cuplu, de propria ta viaţă, atunci când descoperi orice motiv pentru care poţi şi merită să lupţi.
Războinicii au foarte mare încredere în ei că pot înfrunta o frică mai mică decât să se întâlnească cu o frică mai mare.
Pot înfrunta eşecurile şi dezamăgirile decât să se trezescă în faţa unui eşec sau a unei dezamăgiri şi mai mare.
Este acel exemplu celebru care spune:
Dacă cineva ţi-ar pune un pistol la tâmplă şi ai fi nevoit să faci ceea ce îţi este frică să faci, ….
Adică dacă ai şti că trebuie să te întâlneşti cu o frică mai mare, ai fi în stare să faci faţă unei frici mai mici?
Oamenii stau în relaţii mizerabil de toxice doar pentru că le frică de singurătate.
Dacă ai făcut asta, NU a fost bine pentru tine, NU a fost bine nici pentru ceilalţi dar ai făcut-o şi ai preferat să suporţi toxicitatea acelei relaţii decât să suporţi singurătatea.
Oamenii stau la joburi de 2 bani, care îi face să se simtă umiliţi, sau jigniţi, pentru că decizia unei demisii este blocată de frica de a eşua,…
…de a ajunge pentru o perioadă scurtă fără bani, de a-şi pune familiile în pericol şi de asta preferă umilinţa decât siguranţa financiară.
Această atitudine de luptător este, într-adevăr, o modalitate prin care tu să începi să acţionezi şi să NU mai fii paralizat de frică sau să NU mai cauţi să o eviţi.
Un războinic adevărat este în stare să înfrunte frica de moarte, metaforic vorbind, decât să trăiască cu frica de a vea o viaţă care să NU-l mulţumească.
E ceva să ai acestă atitudine, pentru că ea îţi dă abiţie, îţi dă determinare, îţi dă perseverenţă, însă,…
… ATENŢIE!
A rămâne blocat doar în această etapă NU e totul.
DE CE?
Pentru că atunci când eşti mânat în acţiunile tale de frici, obţii ceea ce îţi doreşti cu foarte mare efort, cu multă pierdere de energie şi cu foarte mult stres.
Şi atunci când acţionezi sub stres, NU mai simţi plăcere în ceea ce faci, NU mai ai creativitatea de a găsi noi soluţii, de a avea idei eficiente.
Munceşti mult şi realizezi prea puţin şi astfel pot apărea din nou blocaje şi poţi din nou să pici în atitudinea de orfan sau de căutător de iluzii.
Aşa că ai nevoie să treci în etapa următoare.
Cea de-a patra categorie sau patra atitudine în faţa fricii – Magicienii:
Magicienii – sunt cei care transformă frica în putere interioară, fel cum un alchimist, tot metaforic vorbind, transforma pe vremuri plumbul în aur.
Iar pentru a face asta, ei îşi acceptă existenţa fricii, li se pare absolut firească şi prin asta reuşesc să transforme frica în energie, în entuziasm, în nerăbdarea de a trece la acţiune.
Lor NU le este frică de frica lor. Ei o folosesc ca pe un combustibil şi nu văd nici o clipă în ea o piedică sau un blocaj.
Unii ar spune că cei care reuşesc să transfrome frica în energie şi în putere interioară sunt supra – oameni. Că ei s-ar găsi doar prin legende, că sunt dar nişte eroi din cărţi sau din filme.
Nu e vorba de nimic supra omenesc să poţi să depăşeşti barierele mentale şi emoţionale care te menţin în frica acţiune sau care te determină să ai comportamente nedorite sau neproductive.
Magicienii NU văd frica ca fiind un obstacol, ci văd în frică doar o emoţie ca toate celelalte, adică o energie care poate fi transformată în orice.
Datorită faptului că ei sunt motivaţi constant de pasiune şi de satisfacţia de final, pentru magicieni frica este echivalentă cu entuziasmul.
De fapt, studiile psihologice ne demonstrează faptul că diferenţa între frică şi entuziasm este dată de modul în care creierul nostru interpretează ceea ce se întâmplă.
Oricât de mult simţi frica, ea poate deveni un entuziasm în care să spui, ABIA AŞTEPT! SUNT NERĂBDĂTOR să trec la acţiune. Sunt gata! Sunt pregătit…
… şi atunci sistemul tău nervos va înţelege că eşti pregătit de dans, de rock en roll sau vals. :-)))
Acela e momentul când frica se poate transforma în entuziasm, într-o energie cu care te poţi alia şi nu o energie care să te blocheze, care să-ţi fie inamică şi să te facă să vezi totul prin prisma trecutului tău.
TU unde șimți că ești ca atitudine în fața fricii?…Stai puțin și analizează…..
Si totusi exista 5 adevaruri despre frica:
FRICA: Adevarul nr. 1 ⇒ Frica nu va pleca niciodata atata timp cat continui sa te dezvolti, sa faci lucruri diferite, noi
De fiecare data cand vei face un pas in necunoscut, vei experimenta frica. Nu are niciun rost sa spui: “Atunci cand nu imi va mai fi frica, atunci o sa o fac”. Vei astepta mult timp. Frica face parte din intreg pachetul.
FRICA: Adevarul nr. 2 ⇒ Singura modalitate de a scapa de frica de a face ceva este sa te duci.. si sa faci acel lucru de care iti este frica!
Cand faci adesea lucrul de care iti este frica, nu iti va mai fi frica in situatia respectiva. Fiindca te-ai confruntat cu necunoscutul si i-ai facut fata. Te vor astepta apoi noi provocari, provocari care in mod sigur sporesc bucuria de a trai.
“Castigi putere, curaj si incredere cu fiecare experienta in care te opresti efectiv sa privesti frica in fata. Trebuie sa faci acel lucru pe care crezi ca nu il poti face.” (Eleanor Roosevelt)
FRICA: Adevarul nr 3 ⇒ Singura modalitate de a te simti mai bine in privinta ta este sa te duci… si sa faci acel lucru de care iti este frica!
Cu fiecare mic pas pe care il faci intr-un teritoriu necunoscut se dezvolta un patern al puterii. Incepi sa te simti mai puternic, mai puternic, si mai puternic.
FRICA: Adevarul nr. 4 ⇒ Nu doar tie iti este frica cand infrunti necunoscutul. Si celorlalti le este!
Acest fapt ar trebui sa te ajute. Nu esti singurul acolo care simte frica. Cu totii simtim frica cand facem un pas in necunoscut. Da, toti oamenii care au reusit sa faca ceea ce isi doreau sa faca in viata au simtit frica – si au facut-o oricum. Si tu poti sa o faci!
FRICA: Adevarul nr. 5 ⇒ Sa mergi inainte chiar daca iti este frica este mai putin inspaimantator decat sa traiesti cu o frica si mai mare, dar ascunsa, care vine din sentimentul de neputinta!
Acesta este un adevar pe care unii oameni intampina dificultati in a-l intelege. Cand iti invingi frica, simti un sentiment de usurare pe masura ce sentimentul de neputinta dispare. Te vei intreba de ce nu ai actionat mai devreme si vei deveni din ce in ce mai constient ca poti face fata oricarui lucru pe care ti-l inmaneaza viata.
Secretul este că atunci când accepţi ceva în viaţa ta, acel ceva NU te mai deranjează, NU te mai controlează.
La fel stau lucrurile şi cu frica. Atunci când îi accepţi existenţa ei şi o transformi, ea îţi dă energie şi NU îţi ia din energie.
Când accepţi faptul că din orice întâmplare ai de învăţat, atunci orice eşec, orice dezamăgire se transformă într-o lecţie şi NU într-o ruşine, suferinţă sau pierdere.
Dacă se întâmplă să-ţi pierzi jobul, partenerul, poziţia socială, oameni apropiaţi, lucruri, bani, cum ar fi să ajungi să crezi că, de fapt, aceste lucruri NU sunt pierdute,…
… atâta timp cât poţi crea în mintea ta orice înţeles vrei tu.
Poţi reconstrui totul doar când vezi un beneficiu din orice situaţie.
-Când reuşeşti să transformi:
-foamea în ambiţie,
-respingerea în perseverenţă,
-suferinţa în compasiune şi iubire,
-eşecul şi dezamăgirea într-o lecţie,
… atunci capeţi ceva mult mai important, atunci începi să urci la un nou nivel de înţelegere.
O ULTIMĂ IDEE IMPORTANTĂ pe care vreau să ţi-o împărtăşesc este cea care ţine de ceea ce unii îi spun „FITNESS EMOŢIONAL”.
Ceea ce exersezi, devii.
Emoţia pe care o exersezi cel mai mult, se transformă în atitudine, iar atitudinea în personalitate.
Exersezi supărarea, devii un om supărat, exersezi frica , devii un om fricos. Practic a trăi o emoţie este un obicei pe care ţi-l formezi, nimic altceva.
Dacă tiparul tău emoţional NU conţine, creativitate, curiozitate, pasiune, iubire de oameni, determinare, ambiţie,…
…atunci probabil ai nevoie să exersezi toate acete emoţii pentru ca ele să devină părţi din personalitatea ta, aşa cum oamenii împliniţi material şi sufleteşte au aceste părţi în personalitatea lor.
Dacă vrei să îţi schimbi cariera, relaţiile, starea de sănătate, viaţa, atunci trebuie să dai cortina deoparte de pe adevăr.
Să vezi ceea ce NU vrei să vezi, să auzi ceea ce Nu vrei să-ţi spui, să simţi ceea ce eviţi să simţi.
Asumă-ţi riscuri pentru că doar astfel te vei elibera de tot ceea ce este vechi în interiorul tău şi vei face loc noului.
Este riscant să-ţi schimbi serviciu, să intri într-o altă relaţie, este riscant să-ţi urmezi pasiunea, dar mai riscant este să NU ai o viaţă aşa cum ţi-o doreşti. Asta e al naibii de riscant.
NU căuta siguranţă, pentru că ea NU o să-ţi aducă nimic nou, caută aventură pentru că,
„NU contează CÂT trăieşti, contează CUM trăieşti” (m-a cucerit vorba asta instant atunci când am auzit-o).
LA FINAL
Unele guri, atunci când vorbesc despre frica , spun că ea este imaginară şi că nu ar fi reală.
Eu NU sunt de acord cu asta.
Frica este cât se poate de reală şi se „ascunde cu foarte multă dibăcie” în spatele unor comportamente care de multe ori par neutre, fireşti.
Cuvintele cheie care te ajută să descoperi o anumită frică sunt,
-lipsa de chef, amânarea, evitarea
-lipsa de motivaţie şi senzaţia de lipsă de încredere de sine, non-acţiunea şi decizia de a nu lua nici o decizie
-scepticismul, respingerea noului, neacceptarea altor variante
Dacă simți asta…..îți doresc curaj să o accepți, să o înfrunți cu atitudine de magician…..
Aș fi încântată dacă îmi scrii cum ai simțit în interiorul tău cuvintele mele…despre acest sentiment firesc dar controlabil….
Cu mare drag,
Mariana Stănescu
[/text_block]