De ce am….cum pot preveni și scăpa…..de afte bucale…..

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Personal sunt o consumatoare de legume si fructe în cantități mari și cu toate că locuiesc la curte cumpăr și eu din comerț( tratate chimic) și sunt sensibilă în cavitatea bucală …îmi apar afte bucale dar am aflat o soluție care, pentru mine, funcționează foarte repede….și mă gândesc că următoarele informații pot fi și pentru tine un răspuns la ceea ce cauți….

Stomatita aftoasă (afta bucală) este o afecţiune care provoacă mici ulceraţii dureroase în cavitatea bucală, de obicei în interiorul buzei, pe obraji sau limbă, dar şi pe buze. Acestea afectează aproximativ 20% din populaţie, fiind mai des întâlnită la copii şi adolescenţi.

Aftele apar de obicei între vârstele de 10 şi 40 de ani, au un caracter recurent, frecvenţa recurenţei aftelor variind considerabil. Unele persoane prezintă doar unul sau două episoade pe an, în timp ce altele prezintă serii continue de afte.

Diagnosticul este pus de obicei pe baza examinării cavităţii bucale. Uneori, medicul poate cere anumite analize, precum teste de sânge, examen bacteriologic sau biopsia ulceraţiilor.

Statistici privind incidenţa aftelor bucale

Perioada de remisiune între apariţia aftelor poate fi de zile, săptămâni, luni sau ani.

Aftele vor apărea din ce în ce mai rar la vârsta adultă, frecvenţa scăzând semnificativ după 40 de ani. Aftele sunt mult mai des întâlnite în rândul femeilor decât al bărbaţilor.

Cauzele aftei bucale

Cauza exactă a stomatitei aftoase nu este însă cunoscută. Există însă mulţi factori care favorizează apariţia acestei afecţiuni precum: un sistem imunitar deficitar, stresul, alimentaţia dezechilibrată sau tratată chimic, predispoziţia genetică, fumatul, anumite medicamente, diferite traumatisme la nivelul cavităţii bucale, diferite bacterii sau virusuri, insomnia, carenţe de vitamine sau minerale etc.

Alte cauze posibile pentru aftele bucale ar fi bolile autoimune, perioada menstruaţiei, sarcina, dezechilibrele hormonale, nivelul scăzut de vitmaina B12, consumul de alimente dure (nuci, seminţe), ciocolată, citrice.

Ce simptome determină aftele bucale

Ulceraţia începe ca o umflătură mică, roşie şi sensibilă care dă senzaţia de arsură timp de o zi. Aftele sunt acoperite cu o membrană galbenă sau albă, fiind mărginite de un halou roşu.

În general, aceste afte se vindecă în două săptămâni fără cicatrice.

Cum se tratează aftele bucale

Tratamentul aftelor bucale este în mare măsură reprezentat de ameliorarea simptomelor.

Nu există terapii care să prevină apariţia sau recurenţa. Tratamentul poate consta în clătiri cu soluţii slab antiseptice, atingeri ale veziculelor cu soluţie de nitrat de argint şi acid tricloracetic, cât şi aplicaţii de antibiotice.

Cum pot fi prevenite aftele bucale

Se vor evita alimentele picante, excesiv de reci sau fierbinţi, acide care pot provoca noi iritaţii. De asemenea, se vor înlătura factorii iritativi locali precum lucrările dentare iritante, obturaţiile nefinisate sau muchiile tăioase de la nivelul cavităţii bucale.

Stomatita aftoasă poate fi însă prevenită şi prin igiena orală adecvată, respectarea controalelor regulate la medic, o alimentaţie sănătoasă, evitarea fumatului, excesului de alcool, a băuturilor acidulate şi a alimentelor foarte calde sau foarte reci.

De asemenea, periajul dentar de doua ori pe zi – dimineața și seara – cu o  pastă de dinți specială, o periuţă adecvată şi folosirea apei de gura și a atei dentare, ajuta la menținerea sănătății dentare și a cavității bucale.

Alte recomandări…..

  • evita alimentația acida, produsele lactate, zaharurile și băuturile carbogazoase
  • consuma alimente alcaline precum morcovii, fasole păstăi, broccoliul, conopida, sparanghelul, dovleceii, spanacul, cartofii dulci, dovleacul, orezul brun, chia, avocado.

– evita orice alimente, medicamente sau produse de îngrijire orala care par sa provoace ulcerații la nivelul gurii;

Întărirea imunității poate ajuta la rezistența corpului în fața apariției aftelor și aici am soluții dacă acestă variantă este potrivită pentru tine …

Chiar dacă de cele mai multe ori suntem tentați să tratăm doar ceea ce „se vede” și căutăm prafuri și soluții magice, reține:

  • de cele mai multe ori, apariția aftelor si a leziunilor bucale pot fi semnul unor carențe și dezechilibre nutriționale de care nu ești conștientă.

Recomandările și testul lipsa de vitamine de mai jos îți oferă soluții pentru a scăpa de aftele apărute pe limba și pe mucoasa cavitații orale.

Acidophilus ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale care poate fi perturbat de stimulii care vin din exterior, cum ar fi:

administrarea de medicamente, fumatul, consumul de alcool, stresul, consumul alimentelor pline de aditivi.

L-lizina este un aminoacid esențial a cărui deficienta poate duce la răspândirea rănilor în toată gura.

Corpul nostru nu poate produce acest aminoacid care asigura o protecție eficientă împotriva unor agenți patogeni, cum ar fi virusul herpetic.

Pentru o mai buna absorbție, se ia împreună cu vitamina B6 și vitamina C.

Vitaminele B-complex sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar și stimularea functionarii sanatoase a sistemului nervos.

Vitamina B3 (niacina, acid nicotinic, niacinamida) – cunoscută sub numele de vitamina PP (din engl. Pellagra Preventer) – este o vitamina solubilă în apă, care împreună cu celelalte vitamine B,  constituie un factor important în hrănire.

Vitamina B3 furnizează energie pentru toate reacțiile chimice din organism, ajuta la asimilarea fierului, combate respirația urât mirositoare, ajută la permeabilitatea vasculară, tonusul și elasticitatea vaselor.

Vitamina B3 este mai eficienta daca se ia in asociere cu vitaminele B1, B2, B5, B6, B12,  B15 si vitamina C. Prezenta acestor vitamine previne eliminarea vitaminei B3 prin urina si ajuta la asimilarea optima a acesteia de către organism.

Zincul organic îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar și ajută la vindecare.

Se găsește separat sau în combinație cu alte vitamine și minerale sau preparate naturale.

Suplimentele cu fier: deficiența fierului slăbește imunitatea organismului și crește riscul apariției unor boli infecțioase.

Organismul este cel care trage semnalul de alarma și simptomele carenșei de fier sunt:

oboseala persistenta, stări de amețeala și confuzie, lipsa concentrării, infecții repetate, unghii foarte fragile, fără luciu, căderea masiva a părului, limba dureroasă, dureri la înghițire, glosita, deformarea membranelor mucoase din gura și gât, funcționarea deficitara a sistemului imunitar și problemele cu glanda tiroida.

Mierea organică – cercetătorii de la Universitatea Salman din Arabia Saudită au împărțit un grup de 94 de persoane care sufereau de afte bucale, în trei categorii.

Pe cei din prima categorie i-au rugat să aplice miere organică pe aftă, pe cei din a doua categorie i-au rugat să aplice o cremă cu corticosteroizi pe afte, iar pe cei din a treia categorie i-au rugat să trateze aftele cu o cremă preparată în laborator.

După patru zile rezultatul a fost următorul: cei din primul grup au scăpat complet de afte, în timp ce persoanele din celelalte două categorii au reușit să elimine aftele abia după opt zile. Mai mult decât atât, mierea organică a redus cu 95,5% durerea încă din prima zi.

Proprietățile antibacteriene, dar și calmante ale mierii vindecă rapid aftele. Aplică un strat generos de miere pe suprafața aftei, folosind un bețișor de urechi, de cel puțin două ori pe zi.

Sare de mare și apă oxigenată – atât sarea de mare, cât și apa oxigenată au proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Dizolvă deci două linguri de sare de mare și doi de apă oxigenată într-un pahar cu apă călduță și folosește-l pentru a-ți clăti cavitatea bucală. Repetă operațiune de două ori pe zi și aftele vor dispărea ca prin minune.

Tinctură de lemn dulce – nu numai că are proprietăți vindecătoare și stimulează regenerarea pielii, însă tinctura de lemn dulce formează și un strat protector deasupra aftei, pentru a grăbi vindecarea acesteia. Dizolvă o lingură de tinctură de lemn dulce într-un pahar cu apă. După două ore, clătește-ți gura cu o parte din amestecul preparat și repetă operațiunea de câte ori poți pe parcursul zilei.

Ulei de cocos și miere – uleiul de cocos are proprietăți calmante, iar efectul se instalează instantaneu. Amestecă o lingură de ulei de cocos cu o linguriță de miere. Folosește o parte din acest amestec pentru a aplica un strat protector pe aftă. Lasă amestecul să acționeze preț de cinci minute, apoi clătește-ți gură dacă simți nevoia. Reaplică tratamentul cel puțin de două ori pe zi.

Ceai de mușețel – mușețelul este renumit pentru virtuțile sale vindecătoare. Bisabololul, cunoscut și sub denumirea de levomenon, care se regăsește în mod natural în mușețel, reduce inflamația și are proprietăți antiseptice. Așadar, mușețelul nu numai că grăbește procesul de vindecare al aftelor, însă calmează și durerile provocate de acestea.

Înmoaie un pliculeț de ceai în apă caldă sau rece, preț de un minut, apoi aplică pliculețul direct pe aftă și lasă-l să acționeze aproximativ cinci minute. Repetă procedeul la nevoie.

Tratamentul se poate face și în cabinetul medicului stomatolog, cu ajutorul laserului dentar, o procedură nedureroasă, care durează doar câteva minute și grăbește foarte mult vindecarea, în unele cazuri aproape instantaneu și preîntâmpină apariția recidivelor.

Cred că mai sunt și alte soluții însă din tot ce am scris îmi doresc să-ți fie de folos….

Dacă acest material a adus un plus de valoare în viața ta, m-aș bucura să ne cunoaștem mai bine și să aflu mai multe lucruri despre tine ……mai ales dacă ești în căutarea unei soluții pentru sănătate în viața ta acum și simți că te-aș putea ajuta. Știu că internetul este înșelător, însă vreau să te asigur că sunt o persoană în carne și oase sinceră și dornică să te ajute.

Sunt Stănescu Mariana din Craiova, am 56 de ani și de 10 ani promovez și ajut persoane care doresc să aducă în viața lor ceea ce a creat Dumnezeu pentru noi…plantele, fructele, legumele.

Mereu alături de tine,[/text_block]