
Alergiile Și Un Prim Pas Spre Imunitate

Schimbările climatice bruște, mai ales în ultimii ani, pot dezechilibra starea de sănătate, de la simple răceli la diferite afecțiuni respiratorii.
Pentru a îți ajuta organismul să treacă cât mai bine peste toate acestea, este important să îl aprovizionezi cu tot ceea ce are nevoie și să îți modifici în bine stilul de viață.
Iată ce poți face!
Întărește-ți sistemul imunitar…
Când vorbim de imunitate avem multe lucruri de atins….de la bolile autoimune…la reacții alergice la alimente, ambrozie sau alți factori, deparazitare, detoxifiere….
În acest articol voi vorbi doar despre alergii și o singură metodă de întărire a imunității….
Alergiile se instalează atunci când sistemul imunitar reacționează la anumite substanțe din mediu, cunoscute ca alergeni (praf, polen, mucegai, insecte, alimente, etc), substanțe care pentru alți oameni sunt inofensive.
O dată ce intră în contact cu alergenul, reacția sistemului imunitar este aceea de a produce inflamații la nivelul pielii, sinusurilor, căilor respiratorii și sistemului digestiv.
Alergiile sunt mai frecvente şi mai agresive ca niciodată, avertizează specialiştii, care ne explică simptomele, cauzele, metodele de diagnostic şi tratamentul lor.
În topul celor mai populari alergeni sunt:
- Alimente precum: nuci, arahide, soia, ouă, lapte, pește, crustacee, grâu;
- Alergeni aeropurari: acarieni din praf, păr de animale, mucegai și polen;
- Tulpini de insecte (albină sau viespe);
- Medicamente (antibiotice pe bază de ampicilină);
- Materiale care provoacă alergii cutanate (de tip latex).
Alergiile respiratorii sunt cele mai cunoscute alergii numite rinite, rinosinuzite, astm bronşic alergic.
Principalele simptome ale pacienţilor cu alergie respiratorie sunt:
- în cazul rinitei alergice: strănut; mâncărime de nas (prurit nazal); nas care curge apos (rinoree apoasă): nas înfundat (obstrucţie nazală bilaterală, alternantă).
- în cazul astmului alergic: mâncărime în cerul gurii (prurit palatinal); mâncărime în ureche (prurit otic); oboseală (fatigabilitate); durere de cap (cefalee); lipsa poftei de mâncare (anorexie); scăderea sau lipsa mirosului (hiposmia sau anosmia); tuse; respiraţie şuierătoare (wheezing); senzaţie de sufocare (dispnee) sau de constricţie a pieptului.
Alergiile alimentare se manifestă rapid după ingerarea alimentului alergenic şi se manifestă prin prurit orofaringian, erupţii cutanate pruriginoase, edeme faciale, linguale sau glotice (acesta din urmă reprezintă edem cu localizare de gravitate putând determina sufocare şi deces prin insuficienţă respiratorie acută), greaţă, vărsături, diaree sau uneori reacţii brutale ale întregului organism asociate cu scădere de tensiune arterială (şoc anafilactic).
Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul acestei plante este prezent în atmosferă de la începutul lui august, sau chiar din iulie, şi până când vremea se răceşte mai serios, în noiembrie.
În contextul pandemiei de COVID-19, trebuie să fim foarte atenţi la semnalele de alarmă, deoarece manifestările alergiei la ambrozie pofi similare infecţiei cu SARS-CoV-2, cum ar fi congestia nazală (nasul înfundat), secreţiile nazale abundente, durerile în gât, pierderea mirosului sau senzaţia generală de rău, de oboseală, avertizează specialiştii.
Ambrozia poate provoca rinită alergică, conjunctivită alergică şi astm alergic, la fel ca şi în cazul alergiilor la orice alt tip de polen.
Simptomele pot fi foarte supărătoare: de la strănut, congestie sau chiar obstrucţie nazală, rinoree, mâncărime nazală, până la mâncărime în urechi şi în cerul gurii, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare).
Deşi este imposibil să nu ieşi din casă pe toată perioada în care ambrozia produce polen, există câteva lucruri pe care le poţi face şi care pot ameliora impactului alergenului în viaţa ta.
Printre acestea se numără următoarele:
- Evită activităţile în aer liber mai ales dimineaţa, când cantitatea de polen este mai mare
- Păstrează ferestrele din locuinţă închise pe perioada zilei şi utilizează un aparat de aer condiţionat cu filtre speciale antialergeni
- Fă duş imediat ce ai ajuns acasă şi pune toate hainele pe care le-ai purtat în maşina de spălat
- Spală-ţi părul de fiecare dată când faci duş, deoarece este un mediu perfect pe care aderă polenul
- Spală-te frecvent pe faţă şi pe mâini
Alergia nu este o boală, ci un cumul de simptome cauzate de un răspuns imun disporporţionat al organismului faţă de un stimul, un aşa numit alergen.
Conform datelor oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din cinci oameni experimentează cel puţin o dată în viaţă cu un episod alergic.
Nu există un tratament vindecător pentru alergii, ci numai o conduită preventivă corectă şi metode de ameliorare şi de ţinere sub control a simptomelor şi a răspunsului alergic.
Bineînțeles că poți folosi…..
- antihistaminice – ameliorează simptomele de alergie prin scăderea nivelului de histamine
- decongestionante – ajută la eliberarea pasajelor nazale și calmează congestia și inflamația
- spray-uri nazale – sunt mai eficiente și mai rapide decât deongestionantele orale
- spray-uri nazale cu cromolyn sodiu – pot ajuta la prevenirea rinitei alergice sezoniere prin limitarea producției de histamină, înainte ca aceasta să declanșeze simptome alergice
- picături pentru ochi – pentru ameliorarea mâncărimilor și lăcrimării ochilor.
Următorul pas este începerea tratamentului…….
Dacă ești un pacient cu alergie sezonieră, medicul poate eventual să vă administreze o injecție cu cortizon, însă acest tratament are o serie de dezavantaje: poate scădea imunitatea, poate duce la retenție de apă, decalcifiere sau creștere în greutate.
Hipocrate, părintele medicinei din toate timpurile, spunea încă de acum 2400 de ani că „Toate bolile încep din intestin“.
A trebuit însă să treacă peste două milenii pentru ca noi să putem verifica intuiția părintelui medicinei. S-a descoperit astfel de curând că microbiomul intestinal este implicat în dezvoltarea unor boli precum colita ulcerativă, boala Crohn, colonul iritabil, constipația, diareea şi altele.
Deşi era de aşteptat pentru bolile intestinale, surpriza uriaşă a venit când ştiința a confirmat legătura foarte strânsă a microbiomului intestinal cu ALERGIILE, cu bolile autoimune (poliartrita, psoriazisul, diabetul de tip 1, lupusul), cu bolile metabolice (obezitatea, malnutriția), cu bolile neurologice (scleroza multiplă, Parkinsonul, migrenele, demența), cu bolile psihologice (depresiile), cu bolile renale şi cu foarte multe alte boli care aparent nu au legătură directă cu intestinele.
Imunitatea organismului sau sistemul imunitar cuprinde mecanismele de apărare ale organismului față de agenții patogeni − virusuri, bacterii, fungi, radiații, substanțe toxice, medicamente. Dacă agenții patogeni sunt în cantități mici, sistemul imunitar face față atacului. Există însă și situații când sistemul imunitar este depășit, este slăbit și are nevoie de ajutor pentru a face față agenților patogeni.
Imunitatea organismului este o rețea complexă, compusă din organe limfoide (timusul, măduva osoasă, splina, ganglionii limfatici, apendicele, amigdalele), celule și molecule.
Specialiștii vorbesc despre imunitate înnăscută și imunitate dobândită. Imunitatea înnăscută este moștenită de la părinți și nu mai poate fi influențată până la sfârșitul vieții.
Imunitatea dobândită poate fi susținută și modelată iar decizia de a investi în tine îți aparține în totalitate.
Colonul se poate menține sănătos cu 85% probiotice (flora de fermentație) și 15% agenți patogeni (flora de putrefacție). Imunitatea si, implicit, sănătatea depinde de echilibrul dintre aceste două tipuri de bacterii.
Un studiu știintific recent arată că microorganismele sau flora intestinală ce trăiește în intestinele umane formează o rețea de controale naturale ce regularizează starea psihică, apetitul, greutatea corporală, absorbția de nutrienți, stresul și răspunsul imunitar. Nu e nici o surpriză deci că tractul digestiv uman este 70% din sistemul imunitar.
Flora intestinală sau microbiota intestinală reprezintă totalitatea microorganismelor ce trăiesc în intestine.
Nu se poate vorbi de o imunitate crescută si de un organism protejat fără o flora intestinală echilibrată .Mare parte din imunitatea organismului este susținută de partea inferioară a sistemului digestiv.
Digestia si absorbția nutrientilor se realizează in mod optim când flora este echilibrata .
Tranzitul lent sau foarte accelerat este în strânsă legătura cu flora intestinală , o floră echilibrată reglează tranzitul și menține sănătatea sistemului digestiv.
Cum o protejăm ?
O protejăm și o refacem prin :Probiotice Prebiotice.
Diferența între probiotice și prebiotice :
Ce înseamnă probiotic?
Probiotice =bacteriile bune, benefice, prietenoase obținute din alimente….sana,kefir, lapte bătut ,murături, varză murată sau suplimente.
Ce înseamnă prebiotic?
Prebiotice=hrana pentru probiotice „Prebioticele” este un termen general care se referă la toate tipurile de fibre care încurajează să crească speciile benefice de floră intestinală. Nu se digeră, dar flora intestinală poate…. și mai multă hrană pentru flora intestinală înseamnă mai multă floră într-o ordine echilibrată, benefică funcționării colonului.
Prebioticele lucrează în tandem cu probiotice pentru a crește imunitatea și a reduce inflamațiile intestinale, precum și pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate.
Consumând mai multe fructe, legume și cereale integrale, cum ar fi rosii, banane, ceapă, usturoi, praz, sparanghel, anghinare, soia și alimente din grâu integral, colonul folosește fibrele din textura legumelor și fructelor.
Exista numerosi factori care pot perturba nivelul bacteriilor la nivel intestinal: antibioticele, anticonceptionalele, anumite boli digestive sau chiar stresul.
Apar astfel dezechilibre majore, care se extind și la sistemul de apărare al organismului împotriva bolilor sau la sistemul imunitar. După un tratament de o săptămână cu antibiotice, flora intestinală își reface proprietățile după o perioadă de șase luni.
Și totuși echilibrarea intestinului nu este atât de complicată pe cât pare.
Vrei să limitezi bacteriile rele crescând bacteriile tale bune…… Acest lucru se realizează cu ușurință prin completarea cu probiotice eficiente și încurajarea acestora să înflorească cu prebiotice…..soluții sunt multe doar să dorești…
Un prim pas…..Consumă fructe și legume de sezon…
Fructele și legumele de sezon sunt cele mai indicate alimente pentru o stare de sănătate optimă. Alege dovleacul, semințele de tot felul, gutuile, merele, perele, strugurii, dar și legume precum cartofii, conopidă ori spanacul. Cu cât mai colorate și mai variate, cu atât mai bine pentru tine.
Este important să faci în așa fel încât să nu îți lipsească legumele de la masă, mai ales la prânz și seara. Dimineața, o masă din cele mai variate fructe și un iaurt care sa îți îmbunătățească flora stomacală, poate fi alegerea cea mai bună.
Nu ai timp?
Am soluții…..
Dorești ajutoare pentru corpul tău în susținerea sănătății sau echilibrarea florei intestinale?
Am soluții…..
Dacă acest material a adus un plus de valoare în viața ta, m-aș bucura să ne cunoaștem mai bine și să aflu mai multe lucruri despre tine ……mai ales dacă ești în căutarea unei soluții pentru sănătate în viața ta acum și simți că te-aș putea ajuta.
Știu că internetul este înșelător, însă vreau să te asigur că sunt o persoană în carne și oase sinceră și dornică să te ajute.
Sunt Stănescu Mariana din Craiova, am 56 de ani și de 10 ani promovez și ajut persoane care doresc să aducă în viața lor suplimente cu aloe vera care fac o diferență în susținerea sănătații.
Nevoia ta poate fi personalizată cu un simplu mesaj și astfel ne putem auzi și povesti…
Mereu alături de tine,
Mariana[/text_block]