10 Semne Care Te Anunță Că Poți Avea Lipsă de Fier

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Am dorit să donez sânge pentru o prietenă și la centrul de recoltare nu mi-au dat voie spunând că am hemoglobina la limită.

Am căutat să mă informez și iată ce am găsit……

Poate informația te ajută și pe tine pentru că eu m-am regăsit în câteva semne enumerate mai jos…..

Deși la început poate să nu pară serioasă, deficiența de fier din organism poate conduce la o afecțiune gravă, și anume la anemie.

În fiecare zi pierdem fier în diferite moduri, așa că este important să prevenim și să tratăm această situație, pentru a evita declanșarea unor probleme de sănătate serioase.

Deficiența de fier apare atunci când organismul nu asimiliează acest mineral, care este responsabil pentru producerea hemoglobinei – o proteină prezentă în celulele din sânge care permite transportul oxigenului în organism.

Absența hemoglobinei face ca mușchii și țesuturile să funcționeze anormal, ceea ce conduce la anemie.

Iată cele 10 semne care te anunță ca ai lipsă de fier:

1. Oboseală nejustificată

Oboseala este un simptom obișnuit al deficienței de fier. Acest lucru se întâmplă pentru că, în absența fierului, organismul nu poate produce hemoglobină, un compus prezent în sânge care are rolul de a conduce oxigenul de la plămâni în restul corpului. Atunci când cantitatea de hemoglobină scade, se reduce și cantitatea de oxigen care ajunge la mușchi și țesuturi ceea ce conduce la instalarea oboselii.

Oboseala este o stare obișnuită în viața zilnică dar, uneori, este dificil să facem diferența între oboseala obișnuită și cea cauzată de lipsa fierului din organism. Însă, în cel de-al doilea caz te vei confrunta și cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome: stare de slăbiciune, nivel scăzut de energie, dificultăți de concentrare, productivitate scăzută.

2. Pielea capătă o culoare palidă

Hemoglobina prezentă în celulele roșii este cea care dă și culoare pielii. Din cauza absenței fierului, organismului nu poate produce suficientă hemoglobină, ceea ce face ca pielea să capete o culoare palidă.

Dar, indiferent de culoarea pielii, dacă și interiorul buzelor, gingiile, unghiile și interiorul pleoapelor sunt mai puțin roșii decât în mod normal, atunci este posibil ca nivelul scăzut de fier să fie cauza.

3. Senzație de sufocare / dureri în piept

Dacă aceste simptome apar atunci când desfășori o activitate este posibil să te confrunți cu lipsa fierului din organism, pentru că oxigenul transportat de sânge este mai redus cantitativ decât în mod obișnuit, iar organismul încearcă să compenseze această lipsă și să asigure necesarul de care au nevoie organele interne pentru a funcționa bine.

 

4. Amețeli și dureri de cap

Lipsa fierului poate cauza dureri de cap sau migrene. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că la creier ajunge o cantitate insuficientă de oxigen, ceea ce face ca vasele de sânge să se umfle și să provoace presiune, care conduce la dureri de cap sau migrene. Insuficiența fierului în organism poate conduce și la amețeli. Atunci când nivelul hemoglobinei scade sau rămâne scăzut, organismul intră în criză de oxigen.

Oxigenarea insuficientă a creierului conduce la amețeli sau poate fi cauzată de tensiunea arterială scăzută, ca urmarea a alimentării insuficiente cu oxigen a inimii și vaselor de sânge.

5. Palpitații

Bătăile neregulate ale inimii, cunoscute sub numele de palpitații, sunt un alt simptom ale unei deficiențe de fier în organism. Din cauza nivelului scăzut al hemoglobinei, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa oxigen în organism. Acest lucru poate cauza un ritm neregulat al bătăilor cardiace, sau senzația că inima bate foarte repede, iar în cazuri extreme poate conduce la insuficiență cardiacă. Însă aceste simptome apar de obicei în stadiile mai avansate, după ce precedentele simptome prezentate au fost deja experimentate de către persoana bolnavă.

6. Părul și pielea capătă un aspect neîngrijit

Părul și pielea sunt considerate a fi funcții secundare ale corpului omenesc. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul transmite oxigenul cu precădere către cele mai importante părți ale sale, adică organele și țesuturile. Atunci când avem carențe de fier în organism, pielea și părul primesc mai puțin oxigen și încep să devină mai uscate și mai casante. Aceste probleme sunt cauzate de absența unei proteine, numită feritină, care este responsabilă cu stocarea și eliberarea fierului în organism la intervale regulate de timp. Un nivel scăzut de fier în organism conduce la căderea părului, mai ales în rândul femeilor care încă nu au ajuns la menopauză

7. Limba uscată și umflată

Un examen al interiorului gurii poate da indicii importante despre starea noastră de sănătate. Deficiența de fier este una dintre problemele cu care ne-am putea confrunta. Dacă limba este umflată, inflamată sau prezintă porțiuni decolorate, acestea pot fi simptomele unei deficiențe de fier. Limba și țesutul muscular prezintă o proteină specifică, mioglobina, al cărei rol este acela de a combina fierul și oxigenul. Dacă nivelul de mioglobină este scăzut, limba poate să capete un aspect uscat, neted și umflat. Deficiența de fier se poate manifesta și prin senzația de gură uscată și crăpături în colțurile gurii.

8. Unghii casante

Acest simptom apare de obicei în stadiile avansate de anemie.

Această boală este caracterizată de faptul că unghiile devin foarte subțiri și își pierd curbura, devenind plate sau chiar concave. În primele faze, unghiile devin casante și se pot rupe cu ușurință. Simptomele apar de obicei în mijlocul unghiei care se prăbușește spre interior, marginile exterioare rămânând ridicate, ceea ce va da unghiei aspectul unei linguri.

9. Crampe sau spasme ale picioarelor

Nivelul scăzut de fier din sânge poate conduce la o scădere a nivelului de dopamină, un compus chimic secretat de creier, foarte important pentru coordonarea mișcării și care poate conduce la declanșarea sindromului picioarelor neliniștite. Dopamina funcționează ca un agent de legătură între creier și sistemul nervos pentru a ajuta creierul să coordoneze mișcările pe care le facem.

Dacă celulele nervoase sunt deteriorate, cantitatea de dopamină scade, ceea ce conduce la mișcări involuntare și spasme musculare. În mod obișnuit, nivelul de dopamină scade spre finalul zilei, ceea ce explică de ce sindromul picioarelor neliniștite este mai activ în cursul serii și pe timpul nopții.

10. Dureri abdominale și urinare cu sânge

Hemoliza intravasculară este o reacție cauzată de deficiența de fier din organism și este caracterizată de ruperea celulelor roșii din fluxul sanguin și eliberarea fierului care se va pierde prin urinare. Acest lucru se întâmplă persoanelor care practică activități sportive foarte intense, în special jogging și poate cauza traume vaselor mici de sânge de la nivelul picioarelor.

Cauzele carenței de fier

Exista numeroși factori care pot cauza deficit de fier, acestia fiind legați de stilul nostru de viață, dar și de alte afecțiuni. Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Dietele lipsite de fier – în acest caz, nu consumăm alimente care să ne ofere fierul de care avem nevoie.
  • Sângerarea – Deoarece fierul este o parte esențiala a hemoglobinei, este firesc să pierdem fier atunci când pierdem sânge. Femeile cu menstruații abundente pot deveni ușor anemice. O hemoragie internă cauzată de boli (ulcer, hemoroizi, cancer) sau de alți factori (precum administrarea greșită de medicamente analgezice) poate duce la anemie.
  • Absorbția deficitară a fierului – Fierul din alimente este absorbit de organism prin intestinul subțire. Unele boli (precum boala celiaca) sau anumite intervenții chirugicale pot afecta aceasta abilitate a intestinului.

Conform Oficiului de Suplimente Alimentare al National Institutes of Health din America, cantitatea de fier (exprimata in miligrame) consumata zilnic de un individ ar trebui sa arate astfel:

Nevoia zilnică de fier a femeii scade substanțial după ce ajunge la menopauză.

De asemenea, este foarte important de reținut ca aceste valori se modifică pentru femei atunci când devin mame:

 

  • În timpul sarcinii o femeie are nevoie de 27 mg de fier pe zi
  • În timp ce alaptează o femeie are nevoie de 9 mg de fier pe zi

Alimente cu un conținut ridicat de fier

Pe lângă suplimente, tratarea deficitului de fier se va face și printr-o dietă adecvată. Conform WebMD, alimentele cu cel mai ridicat conținut de fier sunt:

 

  • Ficatul – Acest organ stochează o cantitate mare de fier hemic, motiv pentru care el nu ar trebuie să lipsească dintr-o dieta de refacere a nivelului de fier. Ficatul de gâscă are un continut foarte ridicat de fier (28 mg / 100 g) și de aceea nu trebuie consumat în mod excesiv.
  • Carnea roșie (porc, vită)
  • Carnea de pasare
  • Carnea de pește (carnea roșie de pește conține mai mult fier decât carnea albă)
  • Scoicile
  • Tofu – Alegerea vegetarienilor pentru a înlocui carnea, acesta are un continut bogat de fier, însă acesta este non-hemic. De aceea, dacă înlocuim carnea cu tofu, trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a crește sau menține un nivel optim de fier.
  • Cereale fortificate cu fier – O soluție ideală pentru a lua o doză importantă de fier încă de la micul dejun.
  • Semințele de quinoa
  • Fasole
  • Sfecla roșie
  • Spanac – Deși mitul din trecut al spanacului foarte bogat în fier a fost desființat, această legumă are totuși un conținut de 2,7 mg de fier / 100 g.
  • Fructe confiate – caiseprunestafide
  • Anumite tipuri de nuci – fisticmigdalecaju

Dacă alimentația nu este suficientă pentru a înlătura deficitul de fier, este bine să apelăm la suplimente……..și am recomandări în acest sens dacă dorești….

Odată ce nivelurile ajung la valori normale, ne vom putea bucura de mai multa energie și vitalitate în activitățile noastre de zi cu zi.

Dacă acest material a adus un plus de valoare în viața ta, m-aș bucura să ne cunoaștem mai bine și să aflu mai multe lucruri despre tine ……mai ales dacă ești în căutarea unei soluții pentru sănătate în viața ta acum și simți că te-aș putea ajuta. Știu că internetul este înșelător, însă vreau să te asigur că sunt o persoană în carne și oase sinceră și dornică să te ajute.

Sunt Stănescu Mariana din Craiova, am 56 de ani și de 10 ani promovez și ajut persoane care doresc să aducă în viața lor ceea ce a creat Dumnezeu pentru noi…plantele, fructele, legumele.

 

Mereu alături de tine,

Mariana[/text_block]