Toţi avem nevoie din când în când de a găsi, în noi, resurse de a ne remotiva…..astfel că un mentor, o carte, sfaturi oferite de specialişti sunt bine venite.

Înainte de a ateriza în această criză, ai avut obiective, vise, şi liste de lucruri de realizat. La un moment dat, ţi-ai pierdut încrederea în aceste idei şi ai încetat să îţi urmezi visele tale.

Ei bine, e timpul să îţi urmezi visele, din nou, mai ales că începem un nou an şi este firesc să simţim forţa interioară care strigă pentru un nou început……

Poate că acum, la început de an, nu ai nevoie de remontare dar citeşte…poate anul trecut ai simţit….că nu mai poţi….aşa că poţi lua atitudine să elimini anul acesta tot ce a fost pentru tine, anul trecut, obstacol.

Sunt multe de făcut, dar sunt sigură, că o parte din recomandarile de mai jos le faci deja, aşa că facem o recapitulare…

1.Acţionează.
Poţi face acest lucru prin luarea unor măsuri: Ignoră sentimentele tale de letargie şi indiferenţă şi concentrează-te pe realizarea de progrese tangibile.

Pe măsură ce începi verificarea lucrurilor pe care le-ai realizat şi le poţi tăia de pe listă, te vei simţi mult mai bine şi vei simţi posibila realizare a viselor şi obiectivelor tale.

2. Perseverează.
Munca din greu nu garantează că îţi vei realiza obiectivele.Dar dacă nu lucrezi cu adevărat şi nu perseverezi cu siguranţă nu îţi vei  îndeplini nici măcar unul din acele obiective.

Fii conştientă de acest lucru atunci când decizi ce vei face a doua zi. Nu, sta pur şi simplu în derivă şi în aşteptare.Preia controlul, fă planuri şi acţionează!

3. Ia-i ca exemplu pe cei care au reuşit.
Doar pentru că cineva a reuşit nu înseamnă că vei reuşi şi tu. Dar poate fi un exemplu motivaţional pentru obiectivul tău. Cei care au reuşit pot fi o sursă de inspiraţie şi de speranţă.

4. Învaţă în timp ce faci.
Dacă te confrunţi cu o decizie complicată şi nu ai nici un răspuns clar, unul dintre cele mai bune modalităţi în care poţi merge mai departe este să te apuci să faci pur şi simplu acel lucru.

Ce vreau să spun prin asta? În loc să stai să te gândeşti prea mult la o soluţie alege una din opţiunile care îţi sunt la îndemână şi apoi fă tot posibilul să funcţioneze.
Dacă nu reuşeşti în cele din urmă, cel puţin poţi elimină această cale şi apoi poţi merge mai departe cu celelalte opţiuni.

5. Evită să analizezi prea mult.
Gândirea îndelungată şi cu atenţie la fiecare detaliu este esenţială pentru succes, dar dacă este dusă la extreme, poate deveni patologică.Când te gândeşti prea mult, eviţi luarea unei decizii, simţi efectiv că eşti paralizată într-o situaţie.
Deci, data viitoare când te afli paralizată într-o decizie, opreşte supra-analizarea situaţiei şi alege doar o cale sau alta.

6. Reorganizează-ţi zona de lucru.
Indiferent de ceea ce faci, este întotdeauna o idee bună de a avea totul foarte bine organizat.
Reorganizează-ţi zona de lucru, astfel încât să fie un mediu productiv, mai degrabă decât un mormân trântit şi dezorganizat de documente.

7. Ia-o de la capăt.
O sursă frecventă a lipsei de motivaţie este plictiseala.Rutina, poate afecta capacitatea ta de a lucra şi de a-ţi realiza obiectivele.

Ia în considerare trecerea de de la rutina de zi cu zi la ceva nou, care te entuziasmează şi te motivează pentru a realiza lucruri noi.

8. Ia o pauză.
Surprinzator, prăbuşirile sunt foarte frecvente printre cei care muncesc din greu.
De ce? Pentru că unii sunt atât de prinşi în munca lor încât atunci când se lovesc de un obstacol omit faptul că ar putea să îl şi ocolească aşa că ei continua să muncească din greu şi practic să se lupte cu morile de vânt.
Ia o pauză şi priveşte problema din alt unghi.

9. Răsplăteşte-te!
Când ai facut un pas înainte şi ai realizat un obiectiv nu uita să te răsplăteşti. Fie că te răsplăteşti cu o iesire în oraş sau cumpără-ţi ceva sau orice altceva ce îţi face plăcere. Când te întorci la muncă, vei fi fericit şi odihnit.

10. Vizitează un loc nou.
Fă-ţi timp să vizitezi din când în când un loc nou şi frumos. O plajă sau un lac. Apa este o sursă foarte bună de energie. Sau fă o plimbare prin pădure.
Experimentează mici plăceri în viaţă pentru a-ţi demonstra că există nenumarate motive să progresezi, să evoluezi ca mai apoi să îţi permiţi să te răsfeţi din ce în ce mai des.
Sau mergi într-un loc luxos şi promite-ţi ca în curand va fi ceva normal pentru tine să îţi permiţi aşa ceva.

11. Reorientează-te.
Prăbuşirile au tendinţa de a face viaţa neclara şi de a te defocusa. Petrece ceva timp pentru a te reorienta. Fă “curăţenie” în aspiraţiile, visele şi obiectivele tale şi decide ce să păstrezi şi ce nu.

12. Organizează-ţi viaţa şi nu lăsa lucrurile să vină în viaţa ta întâmplator.
Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării pentru că aşa va deveni şi viaţa ta. Analizează foarte bine ce anume vrei să faci şi în ce direcţie să o apuci şi apoi acţionează în acel sens.
Aceasta nu este doar o modalitate bună de prevenire a “dezastrelor”, ci şi o modalitate foarte bună de a te angaja în ceea ce este firesc să  faci.

13. Activitatea fizică este preyentă în viaţa ta?
Uneori cauza lipsei de motivaţie nu este întotdeauna în întregime de natura psihologică. În multe cazuri zona de confort şi lipsa de exerciţiu fizic ne poate aduce într-o ceaţă mentală.
Un remediu pentru această provocare este activitatea fizică. Se va activa circulaţia, creierul ţi se va oxigena mai bine iar gândurile tale vor deveni mai clare. De asemenea în timpul activităţii fizice se elimină endorfinele, care te vor face să te simţi fericit şi îţi vor reda pofta de viaţă.

14. Elimina gandurile negative.
Scepticismul şi îndoiala, sunt sănătoase atunci când se aplică cu moderare, dar nu si atunci când te împiedică in atingerea scopurilor tale.In loc sa te indoiesti daca un lucru este sau nu posibil, mai bine treci la treaba si concentreaza-te pe solutii. Si vezi ce anume trebuie facut pentru a fi posibil.

Gândurile şi emoţiile ne determină comportamentele, iar felul în care acţionăm duce la rezultatele pe care le obţinem. Dacă vrei rezultate diferite este firesc să faci acţiuni diferie, acţiuni noi.Iar acţiunile noi îşi au rădăcinile în gândurile noi.


15. Provoacă-te să realizezi ceva diferit.
Dacă repeţi aceeaşi sarcină de zi cu zi, este posibil să te plictiseşti şi să nu mai reprezinte o provocare pentru tine. Găseşte modalităţi de a te autoprovoca – de exemplu, vezi dacă poţi face unele sarcini în jumătate de timp, şi astfel va deveni totul mai palpitant şi vei ieşi din aceasta stare de letargie.

16. Crează presiune artificială.
Cei mai mulţi oameni lucrează foarte bine când sunt sub presiune sau atunci când nu mai au o altă opţiune.
De exemplu atunci când mai ai două zile până la terminarea unui proiect important intri în priză şi faci totul mult mai repede, te aduni şi te concentrezi foarte bine pentru că nu ai de ales.

 Aşa este? La mine da.

Şi când te gândeşti că acum o săptămână stăteai şi te uitai la el fără să realizezi prea mare lucru.
Data viitoare, începe acel proiect mai târziu, mai degrabă decât mai devreme. Iar timpul rămas foloseşte-l pentru a face ceva distractiv şi revigorant. Sau pentru a face nişte exerciţii fizice. Ce spui e sfatul ăsta? Ştiu că îţi va plăcea la nebunie. Şi eu mă provoc des în acest sens.

17. Schimbă-ţi dieta.
O altă cauză frecventă a “prăbuşirii” este dieta. O dietă nesănătoasă în care mănânci ce apuci şi când apuci îţi va lua toată energia şi pofta de viaţă. Te vei simţi greoie şi fără chef de nimic. Chiar dacă poate nu crezi vei vedea schimbări în bine nu numai pe cântar ci şi în starea ta de spirit, şi în puterea de concentrare.

La o calificate în nutriţie am aflat cât de important este pentru metabolismul nostru să asociem corect alimentele pentru o digestie sănătoasă şi asimilare a nutrienţilor de corpul nostru. Dacă esti interesată de un nou stil de a te hrani îţi pot trimite informaţia.
Va fi un plus pe plan fizic, mental şi mai ales emoţional.

18. Petrece o zi pentru a îmbunătăţi productivitatea.
A munci din greu nu este singurul ingredient pentru succes.

O altă componentă critică este productivitatea.
Deci, petrece o după-amiază sau chiar o zi întreagă gândidu-te cum poţi fi mai productivă.

 Acest lucru ar putea însemna, pur şi simplu reamenajarea zonei tale de lucru, de eficientizare a unor activităţi, de eliminare a unor lucruri şi activităţi inutile etc.

Eu, de exemplu, deleg soţului meu o parte din activitatea on-line, care nu are nevoie de implicarea mea directă, dar necesita ore de lucru.

19. Simplificarea obiectivelor.
De multe ori avem senzaţia ca obiectivele noastre sunt complicate şi greu de realizat. Uneori eu am rămas şocată cât de simplu de îndeplinit sunt unele.
A fost nevoie doar de a-mi schimba un pic modul de a privi lucrurile.

Şi de a simplifica totul. Mereu există şi o cale mai uşoară. Trebuie doar să o găseşti.

20. Alege drumul mai puţin circulat.
În loc de a lua calea pe care crezi că “ar trebui să mergi” deoarece pe acolo merge toata lumea, alege calea mai puţin circulată.

Alege scurtătura şi astfel vei economisi timp şi îţi va fi mai uşor pentru a termina ceea ce poţi să faci.

21. Mai mult somn.
M-am convins şi eu de acest lucru într-un final.

Ajunsesem să dorm doar câteva ore pe noapte crezând că am prea multe de făcut şi că cele 24 de ore ale unei zile nu sunt suficiente.

Şi de multe ori ajungeam a doua zi să nu mă pot concentra şi să nu mă pot mobiliza pentru a face ce aveam de facut.
Dacă nu dormi, poate că vei face mai multe în seara asta, dar  cu siguranţă vei avea mai mult de pierdut mâine.

Atenţie!! Dacă stai până târziu nu este o dovadă a faptului că lucrezi mult ci demonstrează faptul că-poate- nu ai fost suficient de eficientă pe parcursul zilei şi că ai pierdut timp preţios cu alte activităţi neimportante.

Ziua este suficient de lungă dacă am ştii să o gestionăm într-un mod mai eficient.

Deci, du-te la somn şi vino mâine odihnită şi lucrează mai eficient şi vei vedea că vei avea timp de toate.
Extra SFAT: Acesti 21 de paşi sunt de bază, care urmaţi pot să aducă în viaţa ta lipsa de motivare însă al 21-lea sfat al meu ar fi:

NU face toate schimbările în acelaşi timp.

Începe cu 2-3 până îţi intră în obişnuinţă şi apoi mai adaugă unul pe listă. Ia-o uşor, fi blândă cu tine, pentru că altfel ori ţi se va părea prea mult şi prea greu să te apuci, ori vei abandona.

Nu contează cât de deprimată, tristă că nu dai de cap la ceea ce îţi propui si cât de indiferentă te simţi acum, te asigur că ai capacitatea de a ieşi din criza asta.

Ai 21 moduri diferite in care poti face acest lucru.

Insa mai presus de toate TU eşti cea care poate face lucrurile să se mişte.

Tu eşti cea care poate da “refresh” sau chiar un “restart” întregului tău sistem. Poţi să te simţi bine într-o clipă.

Nu uita că totul porneşte din creier.
Lasă această stare de moleşeală şi lipsă de motivaţie în trecutul tău şi începe o viaţă mai productivă, mai plină de realizări şi mai fericită.

Anul 2020 se declară an al schimbării, prosperităţii aşa că nu rata o şansă de a fi tu schimbarea pe care o aştepţi.

Voi fi lângă tine dacă îţi doreşti…

Cuvintele care vreau să mă definească în 2020 sunt:  timp pentru mine, dragoste de sine, blândeţe, linişte, relaxare, râsete.

Sunt curioasă care sunt ale tale.

Un an minunat cu tot ce tu iubeşti!

Cu mult drag,

Mariana Stănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.