Cadranul Banilor scrisă de Robert Kiyosaki – este prezent sub o formă sau alta  în orice prezentare de Multi Level Marketing.

De aceea m-am hotărât să scriu pentru tine o explicație a acestei cărți într-o variantă foarte simplă pentru a te ajuta să iei o decizie în viața ta. Cadranul banilor a fost scrisă pentru oamenii care sunt gata să îşi asume controlul asupra activităţii lor, în ideea de a-şi schimba destinul financiar. Întreaga carte se bazează pe semnificaţiile cadranului şi pe ce efecte are acesta asupra noastră, a indivizilor.

Cadranul banilor ar putea fi rezumat la o schemă simpla, unde:

A=Angajat
L=Liber Profesionist( avocat, contabil, medic )

P= Proprietar de afacere

După Robert Kiyosaki, toţi ar trebui să vrea să fie în cadranul P pentru că, din punctul lui de vedere, de acolo se poate ajunge cel mai repede în cadranul investitorilor (I). Eu știu că, în primul rand, nu toţi sunt făcuţi să fie în cadranul P(proprietar de afacere) şi, în al doilea rand, nu toţi îşi doresc să fie acolo. Insă indiferent dacă îţi doreşti să fii angajat, liber profesionist sau proprietarul propriei afaceri, e bine să ştii ce implică fiecare şi care este relaţia reala dintre timp şi bani.

Schimbăm timp pe bani.

Şi exact despre asta puteţi citi în Cadranul banilor.

A- este angajatul- care munceşte 8 ore pe zi şi e recompensat cu o anumită sumă de bani, însă dacă într-o zi nu vrea să mai facă asta, îşi pierde permanent acea sursă de venit fiindca este concediat. Cu toții știm ce înseamnă să fii angajat și majoritatea noastră ne situăm în această zonă a cadranului. Valorile apreciate de angajat: securitatea financiară, aceasta fiind considerată opusul libertății financiare de care se bucură întreprinzătorul și investitorul (un risc pentru angajat). O caracteristică a persoanei din acest cadran este faptul că muncește atât de mult, încât nu prea mai are timp să se bucure de lucruri care contează cu adevărat în viață, așa cum sunt familia sau timpul liber, pur și simplu.

L- este liber profesionistul– schimbă şi el timp pe bani, dar dacă într-o dimineaţă nu vrea să se ridice din pat, o poate face fără a-şi pierde sursa de venit. Singurul dezavantaj este că în acea zi (sau perioadă) caştigă mai puţin.

E situat pe aceeași parte cu angajatul și are și el aceeași probleme în a se bucura de timpul de care dispune. Afacerea lui nu supraviețuiește fără aportul lui personal – dacă își ia o vacanță mai lungă, s-ar putea să nu mai găsească nici o afacere la întoarcere. Asta în afară de faptul că nici bani nu va câștigă în acest interval.

P- Proprietarii de afaceri sau patronii. Sunt cei care angajează persoane care lucrează pentru ei și au șansa de a câștiga foarte mult, în funcție de cât de bine își gestionează afacerile. Dacă patronul și-ar lua o vacanță de un an, spre deosebire de liberul profesionist, în funcție de cât de bine și-a ales angajații, aproape sigur va avea la întoarcere o afacere prosperă. Iar între timp va câștiga și bani – spre deosebire de angajat sau de liber profesionist.

I- Investitorii sunt cei ce folosesc banii lor și pe ai altora pentru a produce alți bani. Nu au nevoie să muncească susținut, ca celelalte categorii, punând de fapt banii să muncească în locul lor. E o situație privilegiată și e evident în ce categorie ne sfătuiește Robert Kiyosaki să ne aflăm. O chestie faină, pe care am retinut-o din carte, e că după Robert Kiyosaki îți poți da seama dacă un om e bogat sau sărac în funcție de ce face în timpul liber și de cât timp liber are.

Scopul cărții este acela de a ne arăta care sunt pașii spre independența/libertatea financiară dacă îți dorești cu adevărat acest lucru. Și cred că următoarea asociere este foarte interesantă.

Ce este termostatul? E un dispozitiv menit să păstreze temperatura constantă într-o încăpere. Să presupunem că termostatul este setat pe 22 grade . Dacă în cameră se face cald într-o zi de vară, atunci termostatul va declanşa aparatul de aer condiţionat pe răcire, astfel încât în câteva minute temperatura va ajunge din nou pe 22 grade. Dacă în cameră se face frig într-o zi de iarnă, termostatul va declanşă aparatul de aer condiţionat pe încălzire, astfel încât în câteva minute temperatura va ajunge din nou pe 22 grade. Cu alte cuvinte, indiferent de cum este afară, în interior temperatura e aceeaşi. Care e relevanţa pentru viaţa noastră?

Termostatul de angajat (A) este setat pe „SIGURANŢĂ”. Salariul trebuie să vină exact când e stabilit în contract şi să aibă valoarea stabilită în contract. Un A (angajat) ştie că indiferent ce se întâmplă în economie concediul lui de odihnă trebuie să fie de exact 21 de zile, are dreptul la concediu medical şi asigurări plătite. Pentru aceste lucruri un A (angajat) este dispus sa dea fix 8 ore din timpul lui. Parte a acestei setări e faptul că un coleg de serviciu e perceput la nivel de subconştient ca o ameninţare la toate beneficiile de mai sus sau la alte beneficii suplimentare (bonus, o poziţie favorizată în faţa şefului, posibilitate de avansare).

Termostatul de liber-profesionist (L) este setat pe „CEL MAI BUN”. Un L (liber-profesionist ) trebuie să fie cel mai bun, pentru că altfel rămâne fără clienţi. Dacă nu eşti cel mai bun ca medic, avocat, web-designer, consultant ş.a.m.d. clienţii potenţiali vor merge la alţi medici, avocaţi, web-designeri. Datorită acestui lucru, un L (liber-profesionist)  trebuie să investească foarte mult timp şi bani în pregătirea lui. Urmarea este că orice persoană care e la fel de bună ca şi el/ea e văzută la nivel de subconştient ca o ameninţare. (De aceea mecanicii auto nu îşi iau ajutoare, medicii nu prea acceptă stagiari în practică la ei). De asemenea, tot ca parte a setării termostatului, un L (liber-profesionist)  îşi vrea banii imediat ce a făcut lucrarea (ţi-ai pus o plombă – plăteşti, ai schimbat un cauciuc – plăteşti).

Un proprietar de afacere (P) are termostatul setat pe „DEZVOLTĂ SISTEM”. Sunt aici 2 termeni:

SISTEM – însemnă ceva care funcţionează independent. Dacă porneşti motorul unei maşini, acesta va funcţiona atâta timp cât are benzină fără să fie cineva lângă el. Fiecare parte a motorului ştie să-şi facă treaba fără să intervină cineva din exterior. Când trimiţi un colet, acesta ajunge la destinaţie fără să-l livrezi tu. Există un sistem în care fiecare departament implicat (ridicare, cartare, sortare, expediţie, livrare) ştie cum să-şi facă treaba fără ca cineva să intervină din exterior.

DEZVOLTĂ – însemnă că trebuie construit. Un P (proprietar de afacere) ştie că e posibil să nu-i iasă construcţia. Ştie că e posibil să pună BANI şi IMPLICARE fără ca sistemul să-i aducă bani sau fără să aibă o dată sigură când va avea profit.

Un P (proprietar de afacere) poate dezvolta un sistem care să implice oameni (o afacere clasică) sau un sistem care să nu implice oameni (cel mai întâlnit exemplu sunt afacerile pe internet). Dacă dezvoltă un sistem care implică oameni, atunci un P (proprietar de afacere) trebuie să caute oameni mai bine pregătiţi decât el sau pe care să-i instruiască şi pe care trebuie să-i plaseze în punctele cheie ale sistemului.

Un I (investitor) are termostatul setat pe „RISC CALCULAT”. Un I (investitor)  face bani folosind bani. Fie cumpără sisteme gata dezvoltate care sunt verificate în a produce bani, fie investeşte în diferite oportunităţi. Un I (investitor) ştie că, în medie, din 10 plasamente pierde în 7 dintre ele, dar restul de 3 plasamente îi acoperă pierderile şi îl şi îmbogăţesc.

Acum avem toate elementele pentru a explica de ce pot pierde bani cei care, după ce citesc „Cadranul banilor”, vor să devină P (proprietar de afacere) sau I (investitor).

Explicaţia e simplă: „TERMOSTATELE” sunt incompatibile!

Aşa cum spuneam: termostatul îţi dictează viaţa, tu doar o scrii.

Ca A (angajat), termostatul spune că banii trebuie să vină cu exactitate într-o anumită zi. Ca P (proprietar de afacere) – nu ştii când vor veni banii.
Ca A (angajat), termostatul spune că orice persoană la fel de bine pregătită ca şi tine sau mai bine pregătită decât tine e o ameninţare la beneficii. Ca P (proprietar de afacere) – dacă vrei să ai succes trebuie să cauţi oameni mai buni decât tine sau să investeşti în pregătirea oamenilor ca să devină foarte buni.
ŞI ÎN PUNCTUL ĂSTA TERMOSTATUL DE ANGAJAT TE TRAGE ÎNAPOI. (Cum să nu ştii exact ce bani îţi vin şi când? Ai înnebunit – cum să cauţi pe cineva mai bun decât tine sau să instruieşti pe cineva?– cam aşa ar vorbi termostatul unui A (angajat) dacă ar putea.

Ca L (liber-profesionist), termostatul spune că banii vin imediat ce ai finalizat lucrarea. Ca P (proprietar de afacere) – banii vin la sfârşit de exerciuţiu financiar, dacă ai profit.
Ca L (liber-profesionist), termostatul spune că tu trebuie să fii cel mai bun. Ca P (proprietar de afacere) – aşa cum spuneam mai sus, trebuie să cauţi oameni mai buni decât tine sau să investeşti în pregătirea oamenilor ca să devină foarte buni.
ŞI ÎN PUNCTUL ĂSTA TERMOSTATUL DE LIBER PROFESIONIST TE TRAGE ÎNAPOI. (Cum să aştepţi după bani până la finalul anului financiar? Cum să cauţi pe cineva mai bun decât tine sau să instruieşti pe cineva? – cam aşa ar vorbi termostatul unui L (liber-profesionist) dacă ar putea).

Şi în ambele situaţii (după ce uneori ai avut un succes iniţial) termostatul/convingerea te va face să atragi în viaţa ta situaţii prin care afacerea/investiţia să eşueze şi să te întorci în setarea iniţială.

CE E DE FĂCUT DACĂ ÎŢI DOREŞTI SĂ TRECI ÎN CADRANUL P (proprietar de afacere) sau I (investitor)?
Înainte de toate „re-setează” termostatul. E nevoie să adopţi convingerile unui P (proprietar de afacere) şi ale unui I (investitor).

Asta nu se poate face peste noapte. E un proces de re-condiţionare (nu uita că condiţionarea ca A (angajat) sau L (liber profesionist) a durat toată perioada şcolii şi a facultăţii, adică între 8 şi 20 de ani!!). Trebuie să introduci în subconştientul tău convingerile unui P (proprietar de afacere) şi ale unui I (investitor). Şi asta se face prin INSTRUIRE. Prin expunerea din nou şi din nou la informaţii şi activităţi care au de-a face cu convingerile specifice cadranelor P (proprietar de afacere) şi I ( investitor).

Să citeşti o carte despre educatie financiară sau de resetare a convingerilor, o singură dată nu are efect. Să asculţi un CD sau să vezi un video o singură dată nu are efect. Subconştientul se re-scrie prin expunerea repetată la informaţii cu IMPLICARE în plan fizic( acțiune, acțiune). Oamenii de știință spun că prin repetare 21 de zile de 21 de ori (în stare de liniște interioară) pot forma rețele neuronale cu credințe noi.

Există o poveste cu un călăreţ de rodeo care voia să treacă la profesionism. S-a dus la cel mai bun calăreţ de rodeo şi l-a rugat să îl ajute. Şi, spre surprinderea lui, de unde se aştepta să primească sfaturi despre cum să călărească, mentorul i-a pus în braţe câteva cărţi despre călăreţii de rodeo profesionişti, l-a invitat să vină la întâlniri ale lor pentru că, a spus, el „Prima dată trebuie să iei contact cu MODUL DE GÂNDIRE al călăreţilor de rodeo profesionişti”.

Dacă vrei să devii un P ( proprietar de afacere) sau un I (investitor) de succes cât mai rapid şi cu cât mai puţine „cucuie” caută compania unui P ( proprietar de afacere) sau a unui I (investitor) care va fi dispus să te înveţe.

Cât despre Robert Kiyosaki cărțile lui oferă doar o alternativă în cazul în care ești nefericit acolo unde ești!
Dacă îți place ce ești și ce faci, indiferent ce, continuă.
Din păcate prea puțini fac ceea ce le place.
SI CALEA SPRE RAI E ÎNGUSTĂ, MULȚI ÎNCEARCĂ PUȚINI REUȘESC, TOT AȘA ȘI ÎN AFACERI.

Suntem rezultatul propriilor decizii !

În rest … doar bine !

Cu mult drag,

Mariana

Leave a Reply

Your email address will not be published.