O bună modalitate de a găsi soluții creative pentru problemele tale este să aplici “ teoria limitărilor”.
Aceasta stipulează că, în orice proces sau serie de activități, există un factor care limitează.
Apar blocaje care determină viteza cu care ajungi din locul la care te afli la cel în care dorești să fii. Simplul fapt că indentifici limitările critice din mediul tău îți oferă idei care te ajută să le îndepărtezi.
De exemplu, să spunem că scopul tău este să îți dublezi venitul de-a lungul următorilor trei până la cinci ani. Începi să identifici limitările pentru atingerea acestui obiectiv întrebându-te “ De ce nu este venitul meu deja dublu?”
Fii cinstit. Pune-ți întrebări dure: De ce nu câștigi deja de două ori mai mult față de cât câștigi azi? Ce te reține? Dintre toate lucrurile care te trag înapoi, care este factorul principal care te limitează și determină cât de repede îți vei atinge obiectivul?
Regula 80/20 se aplică și limitărilor, dar într-un mod anume.
În context, această regulă stipulează că 80% dintre limitările care te rețin din a-ți atinge obiectivul se află în interiorul nostru. Se găsesc în tine și nu în mediul tău.
Numai 20% dintre factorii care te trag înapoi se află în lumea exterioară.
Această descoperire reprezintă un șoc pentru cei mai mulți oameni. Marea majoritate a oamenilor cred că problemele lor majore sunt create sau cauzate de situații și de oamenii din jurul lor. Acest lucru nu este adevărat. Cele mai multe dintre motivele pentru care nu avansezi au legatură cu lipsa ta de abilități, resurse sau calități personale.
O bună modalitate de a determina dacă limitarea e internă sau externă este să te uiți în jurul tău și să vezi dacă altcineva își îndeplinește aceleași obiective pe care vrei să le finalizezi.
Câstigă deja cineva de două ori mai mult decât tine din vânzarea aceluiași produs sau serviciu pe aceeași piață?
Dacă altcineva face deja acest lucru, atunci limitarea este internă, nu externă.
Reprezintă ceva dinăuntrul tău. Este vorba de lipsa unei anumite abilități sau calități pe care trebuie să o depășești.
O persoană superioară își pune mereu această întrebare” Ce ANUME din mine mă trage înapoi?’’ Oamenii superiori se uită întâi la ei.
Să presupunem că lucrezi în vânzări. Dorești să-ți dublezi venitul în următorii trei-cinci ani sau chiar mai curând. Prima limitare importantă pe care o vei identifica este cantitatea de produse sau servicii pe care trebuie să o vinzi. Dacă poți rezolva această problemă, îți vei îndeplini obiectivul.
Odată ce ai identificat această limitare principală, te întrebi apoi:”Care este limitarea din spatele acesteia?’ Răspunsul ar putea fi numărul de clienți potențiali pe care ar trebui să îi găsești. Dacă ai putea vorbi cu suficienți clienți potențiali, probabil că ți-ai putea dubla vânzările și venitul. Apoi te uiți dincolo de această limitare și te întrebi ce anume cauzează restricția în speță. Aceasta din urmă poate fi abilitatea ta de a căuta ceva ce se află în interiorul tău și nu pe piață. Atunci când îți vei folosi aceste resurse în mod regulat, îți vei stimula abilitatea creativă și îți vei aprinde luminile mentale, asemenea efectului unui far într-o cameră întunecată.În cazul în care îți pui tot timpul întrebări canalizate ce îți stimulează gândirea, ajungi să vezi posibilități mai multe și mai bune în fiecare situație.
Există o metodă cu impact puternic pe care o poți folosi pentru a-ți debloca puterea creierului și a genera mai multe idei în scopul atingerii obiectivului tău.
Se numește “ Metoda celor 20 de idei” și este foarte puternică în generarea ideilor, încât atunci când vei începe să o folosești, viața ta întreagă se va schimba.
Nu ai nevoie decât de o foaie albă de hârtie.
În partea de sus a paginii, scrie obiectivul sub forma unei întrebări. Și să luăm exemplul din vânzări.
În loc să scrii- Cum pot câștiga mai mulți bani?- poți să scrii- Ce pot face pentru a-mi dubla venitul în următoarele 24 de luni?
Adu-ți aminte, scrii această întrebare la începutul paginii.
Apoi vei încerca până vei reuși sa generezi cel puțin 20 de răspunsuri diferite la această întrebare. Primele tale răspunsuri vor fi, probabil, simple și evidente. Ai putea scrie:”Să muncesc mai susținut”, “Să-mi perfecționez abilitățile în anumite domenii’ ,’Să fiu mai disciplinat’’, ‘Să învăț să lucrez on-line’,”Dublarea numărului de clienți’.
Și așa mai departe. Următoarele până la 10 probabil le vei identifica mai ușor dar de la 10 la 20 vor deveni însă extrem de grele, asemenea încercării de a scoate apa dintr-o piatră. Dar nu renunța chiar daca îți vin și răspunsuri ridicole.
Alege din cele 20 de răspunsuri unul cu care vei acționa imediat. Acest pas este foarte important! Faptul că acționezi într-un fel, oricare ar fi, este cel care va contribui la menținerea unui flux de idei în mintea ta. În timp ce acționezi pentru una dintre idei, îți va veni o nouă idee pentru o altă acțiune. Cum? Aceasta idee pe care ai selectat-o să o implementezi imediat o transformi în întrebare și generezi pentru ea 20 de modalități diferite pentru a realiza obiectivul. Așa procedezi, pe rând, cu toate răspunsurile. Acestă metodă o poți aplica în viață la orice obiectiv-sănătate, carieră, relații- doar să ai răbdare și să gândești răspunsuri.
Dacă vei genera 20 de modalități de a-ți atinge obiectivul major chiar de dimineață înainte de a începe programul, vei descoperi că vei fi creativ toată ziua. Mintea ta va fi mai ascuțită și mai vigilentă. Vei găsi soluții la problemele și obstacole imediat ce apar. Vei activa Legea Atacției și vei începe să atragi în viața ta oameni și resurse care te pot ajuta să îți atingi obiectivele.