Simplu spus, dezvoltarea personala este un proces continuu de reprogramare a mintii, care vizează următoarele direcții principale:

  • îmbunătățirea stării de clarificare mentală;
  • dezvoltarea abilităților personale;
  • stabilirea unor direcții mult mai clare în zona personală și profesională.

Practic, dezvoltarea personala te ajută în mod semnificativ să îți crești calitatea vieții.

Există tot felul de interpretări eronate cu privire la ce ESTE și ce NU este dezvoltarea personală.

Foarte mulți asociază conceptul de dezvoltare personală cu: articole, cărți, cursuri de dezvoltare personală, citate de dezvoltare personală, filme motivaționale, autocunoaștere, autoîmplinire, atingerea succesului, sensul vieții, fericirea, încrederea în sine, creșterea spirituala (dezvoltarea spirituala), energia pozitiva, gândirea pozitivă, gestionarea stresului, gestionarea furiei, ieșirea din zona de confort, Legea Atracției, renunțarea la obiceiurile proaste, recunoștința, relațiile de cuplu, spiritualiate, stabilirea obiectivelor, tehnici dezvoltare personala și lista ar putea continua la nesfârșit.

Dă-mi voie să fiu eficientă și să îți ofer o imaginea corectă în acest sens….nu dețin adevărul absolut dar este o părere…

Am să-ți prezint pe scurt cele mai des întâlnite concepte:

Crezi ca a citi cărți, bloguri de dezvoltare personală înseamnă că te dezvolți personal? Răspunsul este NU! Dacă ceea ce citești în cărți nu-ți folosește pentru a produce rezultate concrete pentru tine, asta nu înseamnă că te dezvolți personal. Asta înseamnă că faci lectura din plăcere.

Crezi ca a merge la cursuri de dezvoltare personală înseamnă că te dezvolți personal? Răspunsul este NU! Dacă ceea ce iei din cursuri, nu-ți folosește pentru a produce rezultate, asta nu înseamnă că te dezvolți personal.

Una este să știi și cu totul alta este să folosești și să integrezi în viața ta ceea ce știi.

Atunci când spui dezvoltare+personală de fapt spui rezultate! Ești singura care poate decide ce vrei să faci cu viața ta și cel mai sincer indicator la cât de bună ești pe drumul vieții o reprezintă rezultatele și nu potențialul!

Nu fă confuzie între ele, întrucât singura modalitate reală prin care să-ți crești nivelul încrederii pe termen mediu și lung reprezintă rezultatele.

Există 4 capcane de care să te ferești în dezvoltare personală.

Acum, încearcă să-ți amintești când ai citit ultimul articol de dezvoltare personala sau când ai fost la ultimul curs de dezvoltare personala. Probabil ca la finalul cursului ai fost entuziasmată de energia trainerului și de calitatea informațiilor pe care le-ai aflat. În acel moment erai gata să treci la acțiune. Însă, după câteva zile te-ai întors la vechile obiceiuri.

Ei bine, acest lucru s-a întâmplat întrucât au lipsit câteva elemente cheie din formula prin care poți trece de la dorință la rezultat.

FORMULA CHEIE + TOP 4 CAPCANE DE CARE SĂ TE FEREȘTI ÎN DEZVOLTAREA TA PERSONALĂ:

Informație corectă + Instrumente de aplicare + Plan + Acțiune consecventă = Rezultat!

  • Informație corectă – este important ca informația pe care o primești să fie corectă, în caz contrar, se prăbușește întreaga structură. Informația greșită este prima capcană.
  • Instrumente de aplicare – acestea reprezintă harta după care te orientezi în drumul tău către rezultate. Sigur că ai nevoie de informație corectă, însă mai departe ai nevoie și de instrumentele care te vor ajuta să aplici pas cu pas acea informație. Lipsa instrumentelor de aplicare este a doua capcană.
  • Plan – ai nevoie de un plan cu obiective clare și date limită, pe care să-l urmezi. Lipsa planului este a treia capcană.
  • Acțiune consecventă – ai nevoie să fii consecventă în ceea ce faci, dacă îți dorești să ajungi la rezultatele dorite. Lipsa acțiunii consecvente este a patra capcană.

Este posibil să te întrebi de ce majoritatea oamenilor cad în aceste capcane.

Gândește-te: dacă din formula de mai sus scoți instrumentele de aplicare, scoți planul, scoți acțiunea, în această situație este imposibil să mai ajungi la rezultatul dorit! Corect?

Resursele în sine dacă au fost create doar pentru a transmite idei sau concepte de dezvoltare personala, fără să aibă atașate și instrumente practice de aplicare, nu te vor ajuta prea mult să-ți îmbunătățești viața.

Una dintre întrebările pe care mi le-am pus deseori cu privire la conceptul de dezvoltare personală a fost dacă:

– mă pot dezvolta singură sau am nevoie de ajutor?

Și pentru mine am găsit eficient să mă folosesc de experiența mentorilor întrucât aceasta reprezintă o resursă foarte valoroasă, din două motive:

– te ferește de pericole (vei evita cele mai mari capcane, pierderi de timp, energie, bani);

– îți scurtează semnificativ drumul până la rezultate.

 Aceștia vor arăta calea cea mai scurtă și vor furniza cele mai eficiente instrumente de schimbare. Nu încerca să faci lucrurile doar așa cum știi tu. Folosește ceea ce știi deja dar bazează-te și pe experiența mentorilor.

Pe de alta parte, a nu investi în propria dezvoltare personală, este cel mai nociv comportament anti-prosperitate.

Prosperitatea înseamnă creștere, iar creșterea întotdeauna are loc din interior către exterior și niciodată invers.

Mai întâi este necesar să înregistrezi creștere interioară, pentru că abia apoi să te bucuri de creștere exterioară.

Acum gândește-te: Crezi că este o întâmplare faptul că oamenii cu rezultate mari investesc în mod constant în dezvoltarea lor personala? Nu este deloc o întâmplare! Ei au înțeles din experiența un lucru semnificativ: procesul de dezvoltare personala nu este opțional pentru cine își dorește rezultate mari. În viață nu te poți aștepta la rezultate semnificative, dacă ceea ce investești este nesemnificativ!

Dacă vrei o viața mai bună, începe să crești din interior către exterior. Tocmai de aceea, cea mai buna investiție pe care o poți face este în propria dezvoltare personală!

Tu ce părere ai?

Mi-ar plăcea să povestim….

Leave a Reply

Your email address will not be published.