
Acum zece ani când am început călătoria mea spre dezvoltare personală eram o practicantă permanentă cu prezența în Sfânta Biserică și credeam că meditația este un păcat….însă făcând cursuri cu mentori specializați în această cunoaștere, am aflat lucruri care îmi doresc să aducă și pentru tine clarificări și să privești din alt unghi meditația.
Desigur adevărul absolut nu se regăsește în cuvintele care urmează însă poți să rezonezi cu anumite informații care te vor ajuta în călătoria vieții tale….
Ce este meditația de fapt ?
Meditația propriu-zisă începe în momentul în care gândurile și emoțiile au fost liniștite.
Este o stare de intensă conștientizare interioară, o stare în care atenția ta nu mai este angajată în ovaționarea continua a paradei de probleme și proiecte în care viața vine peste tine, ci este captivată de experiența supraconștientă interioară.
Meditația mai poate fi definită, de asemenea, mai general, ca orice practică al cărei scop este conștientizarea.
Pentru că acestea sunt cele 3 stări ale conștiinței : nu doar conștientul și subconștientul( despre care majoritatea oamenilor știu câte ceva), ci și supraconștientul( despre care puțini știu ceva ).
CONȘTIENTUL este centrul conștiinței conferind simțul identității personale. Datorită CONȘTIENTULUI ai capacitatea de a-ți direcționa atenția și conștiința de a-ți împlini nevoile, de a-ți oferi direcție și scop și nu în ultimul rând de a ghida subconștientul. El reprezintă doar o mică parte din conștiința noastră totală.
SUBCONȘTIENTUL , popularizat în timpurile moderne de Sigmund Freud, funcția sa primară fiind memoria. Este sursa emoțiilor, sentimentelor, deprinderilor, comportamentelor. Subconștientul comunică cu noi prin simboluri, vise, imaginație, sentimente, senzații. El reprezintă partea ascunsă, dar adeseori dominantă a psihicului nostru. El ne influențează comportamentul, însăși atitudinea noastră față de viață, fiind asemenea unui vast ocean pe fundul căruia exista munți, văi, câmpii întinse. În subconștient avem înrădăcinate acele obiceiuri vechi, șabloane primite de la părinți, prieteni, societate, deseori distructive( viața este grea, banii se fac greu, ai bani nu ai fericire, banii nu cresc în copaci, succesul este o iluzie….).
Prin comparație, SUPRACONȘTIENTUL reprezintă un grad mult mai înalt al conștiinței. Pe bună dreptate, el este adevărata sursa a întregii conștiințe .
Totuși, supraconștientul ne însoțește permanent, doar că nu este dinamic în cazul conștiinței noastre din starea de veghe.
De la acest nivel superior ne vin INTUIȚIILE și inspirațiile bruște și profunde, când mintea se află într-o stare de calm și înălțare. Aceste intuiții pot pătrunde lumina stării de veghe a ego-ului asemenea unor comete strălucitoare care au fost zărite uneori , pe cer chiar și în miezul zilei .
Supraconștientul este domeniul adevăratelor viziuni . El cuprinde extazul trăit în perioadele îndelungate de rugăciune intensă sau de înălțare interioară, când neliniștea ego-ului a fost, temporar, redusă.
El este denumit și SINELE SUPERIOR sau SINELE SURSĂ, cel care ghidează și inspiră.
Mintea conștientă, dependentă de intelect, caută soluții raționale pentru problemele sale. Mintea subconștientă influențează intelectul , furnizându-i sentimente profund înrădăcinate, obiceiuri comportamentale și înclinații personale. Obiceiurile dăunătoare, cu toate că sunt greu de izgonit din minte, pot fi direcționate, prin eforturi permanente, conștiente, pe canale pozitive.
Pentru ca omul să fie împlinit, fericit, sănătos, ar fi minunat ca cele trei părți să fie în armonie, lucrând ca o echipă.
Calea directă de a ne armoniza este MEDITAȚIA.
Atitudinea esențială pentru o meditație corectă este ascultarea. Diferența dintre rugăciune și meditație este aceea că, prin rugăciune vorbim cu Dumnezeu, în vreme ce prin meditație, îi ASCULTĂM răspunsurile.
În timpul meditației, mintea va rămâne receptivă. Nu-ți poți găsi calea spre meditația profundă GÂNDIND. Așa cum nici la intuiții, nici la inspirații nu poți ajunge prin gândire. Înțelepciunea nu poate fi decât primită : nu o poți concepe. Adevărul va fi perceput în acea stare de conștiință calmă care este supraconștientul.
Prin urmare, meditația nu are legătură cu crearea unor răspunsuri : ea înseamnă perceperea sau recepționarea lor.
Iar acesta este secretul creativității.
Meditația înseamnă ascultare. Mintea este nevoie să-și suspende activitatea normală de analizare, de cântărire a alternativelor și, în general, să-și suspende ” vorbăria ” din cauza căreia nu mai poate percepe melodiile pe care i le cântă supraconștientul .
Meditația este un proces de revenire la propria esență. Înseamnă să înveți să relaționezi cu viața și cu mediul așa cum ești tu, nu așa cum vor sa te definească alții .
Meditația zilnică te va conduce la liniștea pe care o cauți de atâta timp .
Liniștea sufletului tău te așteaptă în centrul propriei tale ființe .
Cât de mult sau cât de îndelung meditezi depinde de tine. Depinde de cât de profund reușești să te bucuri de această practică.
Totuși, îți recomand să faci din meditație o practică zilnică. Însă și aceasta rămâne la latitudinea ta .
Cu cât meditezi mai regulat și mai profund , cu atât mai repede vei avea ocazia să descoperi că acționezi întotdeauna dintr-un centru de liniște lăuntrică .
Dacă ar fi să enumăr toate beneficiile meditației, aș scrie multe pagini și te-aș plictisi. Îți scriu doar câteva:
✔️restabilește starea de sănătate
✔️capeți claritate mentală și ideile vin mai ușor
✔️deblochezi creativitatea
✔️somn mai profund
✔️reduce stresul
✔️celulele se regenerează
✔️calmează emoțiile
✔️trezește intuiția
✔️crește vibrația, oferindu-ți protecție față de energiile negative
✔️reduce tensiunea și migrenele
Vreau să știi că și oamenii de succes ai lumii meditează : Anthony Robbins, Joe Dispenza, Robert Kiyosaky, Louis Hey, Jim Carrey, Barack Obama, Richard Brandson, Jack Dorsey, Larry Schultz, Tim Cook și CEO-ul Xerox Ursula Burns si mulți alții.
Tu ce ai face ?
Să știi că meditația nu depinde de nivelul de studii, de funcția pe care o ai, de orientarea politica sau religioasă. Nimic din toate astea nu contează.
Ceea ce contează e dorința de a-ți face viața o capodoperă.
Și poți ! Doar dacă dorești acest lucru.
Din proprie experiență spun, și insist să o practici!
Steve Jobs spunea
„Dacă doar stai și observi, vei putea vedea cât de neobosită este mintea ta. Dacă încerci să o calmezi, devine mai agitată, însă în timp se calmează și atunci când o face, ai acces la lucrurile mai subtile. În acel moment intuiția înflorește și vezi lucrurile mult mai clar. Mintea încetinește și timpul se dilată. Meditația este o disciplină – este nevoie să o practici”
Când faci meditație cu vizualizare, ai un scop de atins, transmiți INTENȚIA Universului.
Un pas important pentru a atinge orice obiectiv în viața ta, fie că este vorba despre sănătate, relații, job, bani, stare interioară este sa îl vizualizezi.
Vizualizarea înseamnă să ai credința că s-a împlinit.
Nu speri că rezultatul dorit va fi adevărat, ci crezi și deja îl trăiești ca și cum deja s-a înfăptuit.
Ia-ți câteva minute de liniște pe zi, închide ochii și imaginează-ți cum va fi viața ta după ce ai realizat schimbările dorite.
Folosește-ți imaginația și toate simțurile pentru a face imaginea cât mai clară, cât mai vie și mai încărcată cu emoție.
Să facem un exercițiu de vizualizare:
Atunci când ai o intenție (o dorință pe care vrei să o împlinești )este firesc ca ea să fie însoțită de o emoție puternică pozitivă, adică să simți bucurie, fericire ca și când deja s-a întâmplat.
Altfel, nu are loc schimbarea și transformarea intenției în realitate !
În momentul când ai deja intenția în mintea ta, transmiți o undă electromagnetică ce influențează fiecare celulă din corpul tău. Transmiți semnalul în exterior, câmpul îl atrage și le trimite înapoi în corpul tău.
Ex…… dacă gândești negativ, se întoarce spre tine negativ și invers !
REPETAREA mentală a intenției tale instalează în creier noi circuite, ca să arate ca și cum experiența deja a avut loc, astfel creierul trăiește în prezent. Prin repetare obișnuim creierul să gândească ceea ce ne dorim.
Așadar, când îți pui o intenție ESTE FIRESC să :
🔅RELAXEZI corpul (începi mental de la vârful picioarelor până la cap, relaxând fiecare parte, astfel ajungi în stare de receptivitate- faci acest pas 4-5 minute
🔅spui INTENȚIA care este firesc să fie pozitivă ( nu spui „nu vreau să fiu sărac” ci spui ” trăiesc din abundență” ), sau poate fi ceva ce îți dorești să se întâmple în viața ta
🔅CREZI în acea intenție cu toată inima
🔅SIMȚI bucurie ca și când s-a întâmplat deja, simți recunoștința zilnică pentru că noua ta experiență să aibă loc
🔅VIZUALIZEZI (adică îți imaginezi cu lux de amănunte toată scena, creezi un scenariu ca un film). Aici e nevoie să folosești toate simțurile : văz, auz, olfactiv și tactil
🔅REPEȚI zilnic de mai multe ori
Iar dacă pe parcursul zilelor de repetiție, apar în gând vechile credințe care îți spun „că nu ești destul de bună” că „nu se va întâmpla nimic „, că „îți merge rău ” etc, NU E NICI O PROBLEMĂ, e normal să se întâmple așa, până se obișnuiește creierul cu noile credințe. În cazul acesta spui:
-„O fac foarte bine, uite ce departe am ajuns. Mă iubesc pentru asta. Am nevoie de mai multa practică”
Fi blândă cu tine, ai răbdare….este o călătorie, un proces de schimbare….nu uita că ani de zile ai trăit diferit fiecare minut și schimbare necesită timp, perseverentă, consistență, consecvență.
Dacă acest material a adus un plus de valoare în viața ta, m-aș bucura să ne cunoaștem mai bine și să aflu mai multe lucruri despre tine, mai ales dacă ești în căutarea unei soluții în viața ta acum și simți că te-aș putea ajuta. Știu că internetul este înșelător, însă vreau să te asigur că sunt o persoană în carne și oase sinceră și dornică să te ajute să îți atingi potențialul și obiectivele propuse în această viață.
Mereu alături de tine!
Mariana[/text_block]