Este sentimentul că ceva este ADEVĂRAT.

Şi totuşi convingerile NU sunt mereu adevărate. Cu toate acestea mintea noastră subconştientă nu înţelege conceptul de ,, adevărat ,, sau ,, neadevărat,,.

Înţelege doar conţinutul pe care îl pui acolo.

Deci sunt şanse foarte mari să avem în subconştient credinţe limitative care nu sunt adevarăte şi din moment ce sunt în subconştient nici măcar nu ne dăm seama de acestea.

Nu realizăm că sunt acolo.Şi ele operează mereu fără să ştim asta şi ne dirijează viaţa şi de unele chiar avem nevoie să ne eliberăm.

Dar cum identificăm aceste credinţe limitative?

Asta se poate face foarte simplu prin a te uita la situaţia ta.

Iei uneori decizii, cu partea conştientă a minţii tale. Decizii bune. Decizii de creştere. Decizii de a acţiona intenţionat. Apoi…faci aceleaşi lucruri dintotdeauna. Repeţi aceleaşi tipare comportamentale. Cu aceleaşi vechi rezultate.
Ţi s-a întâmplat să decizi să te apuci de sport? Poate ţi-ai făcut şi abonament la sală. Poate chiar ai mers de câteva ori…apoi a intervenit ceva, ai făcut o pauză …şi te-ai oprit. Ştiu, îţi tot spui că te vei apuca din nou. Sau, poate, îţi spui că acum nu, pentru că sunt copiii mici, sau încă nu, pentru că programul nu-ţi permite. Dimineaţa nu poţi pentru că lucrezi. Seara nu poţi pentru că vrei să stai cu copiii, sau îţi iei de lucru şi acasă, sau…Dar, într-o zi când te mai eliberezi, te apuci sigur!
Şi ştii că nu-i aşa. Există o parte a minţii tale care ştie adevărul.
Poate faci la fel cu dietele. Ţi s-a întâmplat să te apuci de dietă, să slăbeşti, pentru ca apoi să revii la aceeaşi greutate sau chiar mai mult?

Cum stai cu raportul dintre venituri şi cheltuieli? Crezi că a câştiga mai mulţi bani e o soluţie? Hmmm…la fel credeam şi eu. Ştii ce am înţeles: mai mulţi bani nu sunt soluţia. Cunoşti oameni care şi-au crescut veniturile şi, cu cât au câştigat mai mult, cu atât au cheltuit mai mult? Şi au mai multe datorii decât înainte? Tiparele se repetă… mereu aceleaşi.

Cum sunt relaţiile tale? Cum sunt oamenii din jurul tău? Draguţi, amabili, deschişi? Sau, dimpotrivă, peste tot dai de oameni rău intenţionaţi, maliţioşi şi care parcă au ceva cu tine?
Vezi, luăm decizii cu mintea noastră conştientă. Problema este că nu acţionăm conştient în viaţa noastră decât foarte puţin. Comportamentele noastre sunt PROGRAMATE în mintea noastră subconştientă. Avem acolo valorile , credinţele, convingerile, paradigmele , atitudinile, imaginea noastră de sine. Iar toate acestea ne determină comportamentele şi, în consecinţă rezultatele.

Problema este că noi vrem să schimbăm rezultatele şi acţionăm asupra acestora hotărând să ne schimbăm comportamentele care duc la acele rezultate. Decidem să acţionăm diferit. Doar că acţiunile noastre, la fel ca şi comportamentele noastre sunt un efect, nu o cauză.

Iar pentru a schimba un efect, e nevoie să acţionezi asupra cauzei. Cauza este în mintea noastă. Mai exact, în mintea noastră subconştientă. Care este condiţionată. Programată. Şi care ne determină acţiunile, comportamentele şi rezultatele.

Ai fost deja programat. Eşti rezultatul tuturor ideilor, sfaturilor, preconcepţiilor, valorilor, convingerilor, gândurilor, opiniilor, imaginilor care ţi-au fost implementate prin repetiţie, de-a lungul anilor, mai ales in copilărie.
Ai anumite convingeri. Ele reprezintă adevărul tău. Şi pentru că le crezi adevărate, îţi armonizezi acţiunile în funcţie de aceste convingeri. Problema este că unele sunt nişte minciuni.

Îţi dau un exemplu:
„Stai liniştit. Nimeni nu-i perfect.” Îţi sună cunoscut?
„Ce să fac…nu sunt perfect, nimeni nu-i perfect…Suntem doar nişte oameni..”`Şi această convingere care implică ideea că eşti limitat, că nu eşti destul de bun, te face să acţionezi limitat.
Iată încă una:
„Nu le putem face pe toate, trebuie să ne mulţumim cu ce avem. Alţii o duc mult mai rău decât noi”.
Sigur, hai să fim mediocri! La urma urmei, alţii sunt mai rău. De ce să trăim o viaţă fericită, împlinită, în care să facem ceea ce ne pasionează, în care să facem o diferenţă în jurul nostru, în care să ne extindem mereu limitele şi să trăim la potenţial maxim?
„Nu le putem face pe toate…nu toată lumea are norocul tău.” Asta e altă idee care te programează să gândeşti şi să acţionezi mic…

Mai vrei una?
„Trebuie să fii în rând cu lumea, puiul mamii. Să faci şi tu cum vezi la ceilalţi copii că fac, da? E important în viaţă să fii în rând cu lumea. Să nu mă faci de ruşine, bine, puiuţu?”
Serios? Să faci ce face toată lumea? Da, acesta devine un program din care apoi actionezi în viaţă şi care te determină să te conformezi şi să nu cumva să ieşi din rând prea mult. Cum? Cine eşti tu, la urma urmei, să ai toate acele visuri măreţe? Stai liniştit…nu se schimbă nimic în ţara asta.

Hey, ăsta e un alt program!!!
„Nu vorbi decât dacă eşti întrebat! Bine? Să fii cuminte, să nu pui întrebări şi să nu te bagi nasul peste tot, da? Şi, mai ales, să nu cumva să vorbeşti cu străinii!”.  Acest program ne face să nu avem iniţiative, să nu ne conectăm cu oamenii, să nu punem întrebări ca să nu părem lipsiţi de bun simţ sau, mai rău, ignoranţi…Pentru că, nu-i aşa, „profesorii pun întrebări, iar elevii răspund cuminţi, când sunt întrebaţi”. Iar, dacă nu ştii răspunsul, eşti depunctat.
Cum să pui întrebări curioase, pentru a descoperi cât mai multe lucruri şi pentru a învăţa? Doamne fereşte!
„Nu vorbi neântrebat. Vorbeşte doar când îţi vine rândul şi doar dacă eşti întrebat!”
Uite unul pe care sigur îl recunoşti:
„Banii nu sunt importanţi, dragă. Mai bine sărac şi cinstit! Oamenii cu bani s-au îmbogăţit luând de la noi, săracii. Ei fac tot felul de hoţii. Noi suntem cinstiţi. Ei nu. Banii sunt ochiul dracului. ”
Ăsta e unul din cele mai puternice programe care ne sunt implementate. Şi, apoi, ca adult, ai un mare conflict: vrei să faci mai mulţi bani, dar vrei să fii şi cinstit. Şi mintea ta subconştientă zice: „Nu se poate. Mai bine sărac şi cinstit!” De ce nu: mai bine bogat şi cinstit? Ştiai că, până la urmă, cei mai mulţi delincvenţi provin dintre oamenii săraci? Sigur, mass-media are grijă să ne arate altceva, pentru că asta vinde…Suntem programaţi.

Vrei să înţelegi mai bine cum funcţionează?

Dacă te-ai născut şi ai crescut într-o familie frumoasă, cu părinţi iubitori şi deschişi poate programele tale sunt diferite. Poate. Oricum, părinţii noştri au şi ei, la rândul lor, programările lor. Pe care le transferă. Şi o fac din dragoste pentru noi. Pentru că au convingeri despre care cred că sunt adevăruri. Şi vor să ne ajute. Au intenţii foarte bune. Iar noi, la rândul nostru, ne educăm copiii în funcţie de condiţionările noastre. Şi nu e vorba doar de părinţi. E vorba de educatori, profesori, ceilalti copii. Apoi de tot ce înseamnă mediul nostru.
Până la o anumită vârstă, mintea conştientă nu există. Până la 6 ani. Până la 6 ani, suntem într-o stare hipnotică, programabilă. Majoritatea acestor programe au fost instalate până atunci. Altele şi mai târziu. Prin repetare şi emoţie.
Ai nevoie de REPROGRAMARE.
De RESETARE.
Ai nevoie să înţelegi că, uneori, crezi nişte minciuni. Nişte neadevăruri. Ai nevoie să te cunoşti. Să-ţi conştientizezi potenţialul. Să renunţi la bagajul, prea greu, plin de limitări, de temeri, de prejudecăţi, de conflicte interioare, de resentimente faţă de tine şi faţă de anumite persoane din trecutul tău, de ranchiună, invidie, învinovaţire, ură uneori..
Iar pentru a schimba un efect, e nevoie să acţionezi asupra cauzei. Cauza este în mintea noastră. Mai exact, în mintea noastră subconştientă. Care este condiţionată. Programată. Şi care ne determină acţiunile , comportamentele şi rezultatele.

Ai nevoie să te reconstruieşti. Şi ai nevoie să o faci în mod intenţionat!
Oricum, pilotul automat funcţionează şi are tendinţa să ne ţină în zona de confort. Doar printr-o decizie personală, susţinută de un efort disciplinat şi de ghidarea potrivită, poţi învinge condiţionările şi programările deja setate!

Leave a Reply

Your email address will not be published.