
Mai întâi încearcă să răspunzi la întrebarea:
Cum gândești tu să atragi abundența financiară în viața ta ?
Pentru că atitudinea ta față de bani contează și ea enorm pentru a primi banii pe care îi meriți.
Trebuie să dăm banilor ceea ce este al lor.
Nu trebuie nici să-i considerăm prea importanți, dar nici lipsiți de importanță.
Nu trebuie nici să ne închinăm lor, dar nici să îi considerăm aducători de lucruri negative sau rele în viața noastră.
Este important să ne găsim echilibrul în atitudinea noastră față de bani. Nu putem atrage în viața noastră ceea ce nu dorim.
Este important să crezi că banii sunt importanți, dar nu cei mai importanți și că sunt multe alte lucruri care merită să fie plasate pe o poziție superioară banilor.
Sunt persoane ce consideră banii că fiind primordiali și pierd din vedere, din cauza lor, relațiile pe care le desfășoară cu ceilalți, liniștea și fericirea interioară.
Sunt persoane care privează banii de orice urmă de importanță, iar acest lucru atrage după sine insuccesul și bani puțini. A privi viața și partea ei materială într-un mod echilibrat atrage echilibrul în viața ta materială și spirituală.
Nu critica banii și nu-i percepe ca pe răul suprem.
Subconștientul va lua această convingere ca reală și va încerca să se protejeze înlăturând acest rău. Fă depozite în subconștient de gânduri frumoase, luminoase, legate de prosperitate, fericire, bunăstare, mulțumire.
Mai târziu vor da roade, iar banii vor începe să se manifeste în experiență și implicit în viața ta.
Scapă de resentimentele pe care le ai față de anumite persoane care au o situație financiară mai bună decât a ta.
Nu te gândi întotdeauna ca i-au obținut prin metode necinstite sau fraudă. Sunt multe persoane care își merită prosperitatea și condiția financiară- au muncit din greu. Evită să păstrezi resentimente chiar și față de angajatorul tău.
Evită să fii gelos și invidios pe cei care au mai mult decât tine. Nu vei face decât să creezi blocaje care te vor impiedica să te bucuri la rândul tău de prosperitate. Nu insista asupra sentimentelor ostile chiar dacă ești plătit mai puțin decât ai merita. Dacă vei reuși să scapi de ele, vei vedea că vei obține fie o mărire de salariul, fie un job mai bine remunerat.
Ca și concluzie ce sunt banii?
Să pornim de la ce NU sunt.
Banii, contrar opiniei generale, nu sunt niște hârtii.
Sau niște bucăți de metal.
1.Banii sunt un generator de emoții
Ia în mâna o piatră. Ce simți?
Greutate, răceală. Dacă nu ai pățit nimic traumatizant în viață, legat de pietre, acest obiect s-ar putea să nu-ți inspire nimic.
Întinde mâna. Închide ochii și imaginează-ți că primești în palmă un teanc de o sută de mii de dolari. Ce simți? O explozie de emoții te năpădesc.
Fiecare simte altceva. Unii siguranță, pentru că își vor cumpăra casa pe care și-o doresc. Alții bucurie copilărească pentru că pot să-și cumpere ceea doar în vis au crezut că se poate. Alții exaltare, pentru că vor avea lucruri care descarcă adrenalina: o motocicleta rapidă, un montain bike, o parapantă….și poți continua și tu…..
Fiecare simte altă emoție.
2. Banii sunt o măsură a valorii
Pare evident. Dar acest enunț are capcanele sale.
Banii sunt o măsură a valorii materiale la momentul tranzacției. Sunt o măsură a valorii emoționale pe care o atribuim noi obiectelor sau situației.
Banii nu sunt o măsură a valorii umane. Fiind doar un concept, o idee, ei nu se pot folosi la aprecierea oamenilor.
Și totusi, majoritatea dintre noi (80% spun statisticile) judecăm oamenii după câți bani câstigă.
Total greșit.
Mai rău, cei 80% cred despre ei că au o valoare îndoielnică (cel puțin din punct de vedere al capacității de a face bani) pentru că nu câștigă cât cei 20%.
Nici nu știu cât de mult se înșeală. Situația lor financiară este rezultatul modului în care gândesc despre bani nu a valorii lor ca persoane.
3.Banii sunt o oglindă.
Când un om primește o sumă mare de bani, ceea ce face cu ei este măsura sufletului său. Poate să fie egoist, risipitor, generos, temător, panicar, indiferent față de valoarea primită în dar. Banii scot totul la iveală.
4.Banii se obțin din nimic.
Contrar opiniei generale, nu-ți trebuie bani ca să faci bani.
Pentru că sunt o măsură a valorii, în momentul în care creezi plus-valoare, practic ai creat și bani. Trebuie doar să găsești persoanele care să sesizeze plus valoarea pe care o poți oferi tu și astfel vei primi.
Acest lucru este valabil și în afaceri. Pentru a crea un business, banii sunt ultimul lucru de care ai nevoie.
De exemplu în business-ul meu se începe cu o investiție la nivelul unui salariu minim pe economie și care se poate recupera în 30 zile cu un profit de 110 euro.
Sau cu o idee bună și un plan de afaceri, poți face rost de bani de la bancă (mai greu-dar se pot accesa fonduri europene), de la o asociație non-profit (dacă afacerea ta produce ceva vital pentru comunitate sau pentru o secțiune defavorizată a comunității) sau de la investitori, așa-numiții business angels, care vor intra cu bani în afacerea ta.
Depind doar de voința ta de a-i avea, de planul pe care ți-l faci ca să-i obții și de trecerea la îndeplinirea planului.
Doar atât.
O mulțime de oameni rămân săraci din cauza percepțiilor greșite asupra banilor. Dacă doriți să deveniți un om bogat, trebuie să știți miturile cu privire la obținerea banilor.
Mitul 1: Dacă aș fi ales o profesie profitabilă, aș fi bogat.
Realitate: Milionari sunt în fiecare profesie. În orice industrie poți face bani. Nu alerga pentru o carieră profitabilă – tu singur poți face ca profesia ta să fie profitabilă.
Mitul 2: Dacă părinții mei erau bogați și eu aș fi bogat.
Realitatea: Cei mai mulți dintre oamenii bogați au venit din familii sărace, alții din clasa de mijloc. Chiar și oamenii care provin din familii bogate de multe ori trebuie să-și facă singuri averea proprie.
Mitul 3: Dacă aș fi fost un elev bun, aș câștiga o mulțime de bani.
Realitatea: Ai nevoie ceea ce înveți să pui în practică, nu în sala de lectură. Potrivit statisticilor, elevii cu note bune, de regulă, nu sunt bogați.
Mitul 4: Dacă eram în momentul potrivit și la locul potrivit, aș fi un om de succes.
Realitatea: Oamenii foarte bogați nu au avut noroc- ei fac totul pentru succes. Oportunitățile și succesul nu trebuie să fie așteptate, e nevoie să le creezi, să observi și mai ales să acționezi.
Mitul 5: Dacă economia țării mele ar fi fost mai bună, aș fi bogat.
Realitate: În fiecare societate și în fiecare țară există milionari. Chiar și în țările sărace.
Banii sunt pretutindeni.
Mitul 6: Dacă nu aș avea responsabilități față de familie, aș fi milionar.
Realitatea: Nu în responsabilități constă problema, ci în comportamentul tău față de ele. E nevoie să ai grijă , să fi responsabil cu banii și să cumperi numai necesitățile.
Mitul 7: Dacă posibilitățile de a câștiga o mulțime de bani erau încă disponibile, aș fi devenit fabulos de bogat.
Realitate: Azi, posibilitatea de a câștiga o mulțime de bani este chiar mai mare decât a fost vreodata. Oportunități sunt multe doar așteaptă să le accesezi.
Mitul 8: Dacă guvernul, șeful și familia mea mă susțineau, aș fi câștigat mai mult.
Realitatea: Cu tine se poate întâmpla orice. Posibil să fi concediat, prietenii și familia îți întoarc spatele, soția să dea divorț. Ești singurul responsabil pentru decizia luată.
Mitul 9: Dacă aș avea o sumă mare de bani, imediat începeam să investesc banii și să-i economisesc.
Realitate: Oceanul este format din mici picături de apă. Să începi cu puțin e normal. Dacă ești în așteptarea mulțimii de bani poți să tot așteptăți mult și bine. Cel mai bun timp pentru investiții și economii – chiar acum.
Mitul 10: Dacă muncesc din greu, voi fi bogat.
Realitate: Există atât de mulți oameni săraci, care muncesc din greu. Bogații nu muncesc din greu– lucrează banii pentru ei.
Mitul 11: Pentru a face bani, e nevoie de o mulțime de bani.
Realitatea: Ai nevoie de bani doar pentru a apuca oportunitațile.
Mitul 12: O muncă bună duce la bogăție.
Realitate: Munca este o sursă temporară de venit. Sursa permanentă de venit impune ca banii să lucreze pentru tine. Deci, indiferent ce faci, gestionează rezonabil banii, nu uita să îi cheltuiești cu folos, să investești.
Valoarea banilor nu constă în faptul că ne fac fericiți, ci în faptul că ne acordă posibilitatea de a avea diferite opțiuni în viață.
Iar o alegere autentică, bine finanțată, este o pasăre rară în
zilele acestea.
Numai cei disciplinați financiar își pot permite să facă alegeri care chiar le schimbă viața, precum aceea de a-și schimba cariera, de a se muta în capătul celălalt al țării, de a porni o nouă afacere sau de a se pensiona mai devreme și accesa noi oportunități.
Capacitatea noastră de a face alegeri reale, majore, ne dă puterea de a ne reinventa în orice etapă a vieții noastre.
Amintește-ți că adevărata putere vine din înțelegerea faptului că banii NU sunt misterioși, prosperitatea reală NU este rezultatul unui noroc chior, iar securitatea financiară se află doar sub controlul tău.
Gânduri de final
Indiferent unde te afli în viață în acest moment, cât de îngenughiată sau fericită, nefericită ești, tu îți poți schimba circumstanțele, îți poți împlini visele și scopurile-chiar mai repede decât îți poți imagina.
Însă un lucru este sigur, va trebui să ai o disciplină financiară și nu este deloc ușor.
Totul are un preț… iar cele mai mari recompense au cele mai mari prețuri.
Ai primit o singură șansă să îți traiești viața aceasta…. Așa că nu o irosi.
Și nu pot să închei fără să te încurajez și să aduci în mintea ta o atitudine pozitivă, care te va ajuta în acțiunile tale.
Atitudinea pozitivă este o stare care se menține în multe feluri dar pentru mine 3 obiceiuri mă energizează și mă focusează:
1. Fă în fiecare zi ceva care să-ți dea energie și să te facă să te simți minunat. Începe prin a întocmi o listă cu tot ceea ce-ți place. Fă-o cât se poate de cuprinzătoare, astfel încât să ai de unde alege. Adaugă listei și exerciții fizice care să te destindă, meditații în care te regăsești, întrucât ambele te ajută întotdeauna să-ți schimbi atitudinea în bine.
Adaugă, totodată, pe lista ta și obiective ca „Să-mi sun prietenii” , „Să ascult melodiile care-mi plac”.
Ia-ți un angajament serios să faci în fiecare zi ceea ce îți menține atitudinea pozitivă. Atitudinea se aseamănă precum mușchii – pentru a-i întreține în formă maximă e nevoie de exerciții zilnice.
2. Dialogul interior. E important să îți transmiți mesaje pozitive în fiecare zi. Cercetatorii au descoperit că fiecare dintre noi își trimite zilnic circa cincizeci de mii de mesaje prin dialog interior, iar 80% dintre acestea sunt negative. Și din moment ce gândurile ne direcționează acțiunile și ne alimentează atitudinea, este foarte important să gândim și să vorbim pozitiv. Scoate din vocabularul tau expresii ca ” Nu pot” și înlocuiește-le cu „POT”. De fiecare dată când te surprinzi îndoindu-te de abilitățile tale gândește-te la ceva care te motivează, un citat de exemplu, pentru a alunga gândurile negative. Un gând pozitiv este de mii de ori mai puternic decat unul negativ.
Eu personal, spun STOP!-și am mai multe afirmații pozitive pe care le spun până când mintea mea le acceptă ca fiind un adevăr pentru mine și înlocuiește din capul meu gândul negativ.
3. Înconjoară-te de oameni optimiști. Există două tipuri de oameni – cei care te pot ridica și cei care te trag in jos.
S-a descoperit că atitudinea este contagioasă, așa că tu absorbi, la propriu, energia oamenilor lângă care îți petreci timpul.
Fii atent și vei simți asta, apoi asigură-te că îți petreci timpul numai în compania oamenilor optimiști, plini de viață. Încarcă-ți agenda cu oameni care îți pot ridica nivelul de entuziasm și care cred in tine.
Crede in talentul tau.
Crede in tine!
Cu sinceritate,
Mariana Stănescu
[/text_block]