O prietena dragă mie mi-a cerut ajutorul pentru fiica ei ale cărei analize au îngrijorat-o și pentru că în mintea mea refuzam să asociez colesterolul mărit la adolescenți ….am făcut  investigații….care îmi doresc să-ți fie de ajutor și ție…..

Problemele legate de colesterolul mărit apar la vârste din ce în ce mai fragede, astfel că astăzi nu mai sunt izolate cazurile de copii cu un nivel alarmant al colesterolului în sânge.


Ideea potrivit căreia persoanele tinere şi slabe nu pot avea probleme cu colesterolul este total eronată, avertizează medicii. Din păcate, tinerii nu acordă deloc importanţă acestui aspect, nu îi interesează, nu au timp, consumă alcool, băuturi carbogazoase dulci, fumează, iar aceste lucruri duc iremediabil la creşterea colesterolului.

Colesterolul mărit are legătură cu moştenirea genetică, cu ceea ce mâncăm, cu fumatul, dar şi cu stresul. Aşadar, este inevitabil ca la un moment dat în viaţă să ne confruntăm cu o astfel de problemă.

Colesterolul are două fracțiuni importante:

  • LDL-colesterol sau “colesterolul rău”. Această fracțiune a colesterolului se depune pe vasul de sânge, daca este în exces. Se formează astfel celebra placă de aterom care este practic o depunere de grăsime pe vasul de sânge. Ca urmare a acestui fenomen, vasul de sânge se îngroașâ și își pierde elasticitatea din ce în ce mai mult.
  • HDL-colesterol sau “colesterolul bun” care nu se depune pe vas, o valoare mare a acestuia având efect protector cardiovascular.

Colesterolul este important pentru formarea membranelor celulelor, sinteza vitaminei D și a anumitor tipuri de hormoni. Ficatul este organul care sintetizează această substanță lipidică din grăsimile asimilate din alimente. Pentru că este o lipidă, colesterolul nu se dizolvă în apă, așa că nu poate să circule prin sânge fără ajutor. Lipoproteinele sunt cele care ajută la transportarea colesterolului prin sistemul sanguin și tocmai tipul acestora determină dacă în organism predomină colesterolul ,,bun” sau ,,rău”.

Uneori, colesterolul mărit, în special cel ereditar, poate duce la apariția unor pete sau mici umflături galbene sub piele, de obicei în zona din jurul ochilor, acestea fiind numite și xantelasme. Alteori, punctele mici galbene, dispuse pe partea superioară a feței, sub pleoapa inferioară lateral, pot indica prezența unor tulburări metabolice sau endocrine în organism.

Atunci când boala este avansată, pot apărea dureri în piept sau alte simptome specifice bolilor arterelor coronare, care nu irigă suficient miocardul. Durerile sunt localizate la nivelul sternului și pot iradia în umărul stâng, clavicula stângă, în gât, mandibulă sau în zona superioară a abdomenului.

Durerile în piept mai pot fi însoțite și de stări de amețeală, oboseală cronică și probleme de respirație. De asemenea, complicațiile provocate de această afecțiune mai duce și la amorțirea extremităților, a membrelor inferioare în timpul mersului, mâini și picioare reci, dureri de cap.

Cauzele colesterolului mărit

Predispoziția ereditară poate determina ficatul tău să producă mai mult colesterol (LDL) decât este necesar, conducând la creșterea constantă a nivelului de colesterol în sânge.

Totuși, mai frecvent, creșterea nivelului de colesterol ,,rău” este cauzată de factori precum lipsa activității fizice, obezitatea și dieta nesănătoasă!

Dieta nesănătoasă

Grăsimile saturate care se găsesc în produse animale și grăsimile trans, așa cum se numesc cele care se regăsesc în produsele de patiserie, cresc riscul de hipercolesterolemie.

Obezitatea

Dacă ai mai multe kilograme decât cele recomandate, atunci riscul de a avea un colesterol mărit este mult mai crescut.

Circumferința taliei

Riscul de a dezvolta hipercolesterolemie este mult mai mare dacă ai mai mult de 102 cm în talie ca bărbat și 89 de centimetri ca femeie. Măsoară-ți circumferința taliei și vezi dacă este cazul să te apuci de slăbit!

Sedentarismul

Exercițiile fizice cresc nivelul de colesterol bun în sânge (acesta protejează vasele de sânge) și scade nivelul colesterolului ,,rău”. Dacă ți-ai găsit valori înalte ale colesterolului în sânge este cazul să te apuci să faci mai multă mișcare, acasă, în parc ori la sală.

Diabetul zaharat

Nivelul de zahăr ridicat din sânge contribuie la producția mai mare de colesterol rău, scăzând nivelul de colesterol bun. Diabetul afectează structura vaselor de sânge, iar grăsimile se acumulează mult mai rapid în interiorul acestora.

Diagnosticarea colesterolului mărit

De obicei, colesterolul mărit este diagnosticat printr-un test de sânge clasic. Analiza lipoproteinelor este cel mai indicat tip de test, deoarece datorită acestuia poți vede care este nivelul de LDL, VLDL, HDL, nivelul total de colesterol, dar și nivelul de trigliceride. Aflarea exactă a cantităților de lipoproteine îi va oferi indicații prețioase medicului asupra tratamentului de care ai nevoie.

Așadar, deși simptomele pot fi greu de detectat, este bine să acorzi atenție oricărei modificări a stării tale de sănătate. Testele pentru colesterol nu trebuie ignorate în acest sens, deoarece te pot scuti de complicațiile ce pot apărea din cauza bolii.

Pentru a reduce nivelul crescut de colesterol, medicul îți va indica în primul rând să schimbi regimul alimentar, să adopți o dietă sănătoasă și să faci mai multă mișcare și activitate fizică, deoarece aceste măsuri sunt esențiale pentru curățarea sângelui de grăsimi.

Tine colesterolul sub control si consuma cu încredere:

  • Ovăz. O modalitate ușoară de a începe procesul de scădere a colesterolului este de a alege fulgii de ovăz sau cerealele pe bază de ovăz la micul dejun. Acestea oferă organismului 1 – 2 grame de fibre solubile. Adaugă o banană sau câteva căpșuni pentru încă o jumătate de gram de fibre solubile.
  • Fasole. Numită și „carnea săracului“, fasolea este cea mai valoroasă sursă de proteine vegetale, conține calciu, fier si fibre solubile care scad colesterolul din sânge. Cum organismul digeră fasolea într-un timp mai îndelungat, te ajută să te simți plin mai mult timp după o masă. Astfel, fasolea este un aliment util pentru oamenii care încearcă să piardă în greutate.
  • Nuci. Consumul de migdale, nuci, alune si alte fructe cu coajă lemnoasa este bun pentru inimă, arată numeroase studii. Mănâncă 56 de grame de nuci și poți reduce LDL-colesterolul cu aproape 5%. În plus, nucile au nutrienți suplimentari care protejează suplimentar inima.
  • Alimente îmbogățite cu steroli și stanoli. Sterolii și stanolii extrași din plante sporesc capacitatea organismului de a absorbi colesterolul din alimente. Producătorii de alimente le adaugă într-o mare varietate de produse. De asemenea, sterolii si stanolii pot fi găsiți și sub formă de suplimente.
  • Pește gras. Consumul de pește de 2-3 ori pe săptămână poate scădea LDL-colesterolul prin stimularea grăsimilor saturate și prin livrarea grăsimilor omega-3. Acizii grași esențiali omega-3 reduc trigliceridele din sânge și protejează inima. Dacă nu îți place peștele suplimentele sunt o variantă minunată însă fi atentă la preț pentru că, cu cât sunt mai ieftine nu sunt eficiente, chiar toxice, pentru că se extrag uleiurile omega din pește de crescătorie, crescut cu tot felul de îngrășăminte și hrană dubioasă.
  • Soia. Produsele pe bază de soia conțin estrogeni vegetali și bioflavonoide care protejează împotriva bolilor de inima și reduc colesterolul din sânge.
  • Legume verzi. Toate verdețurile și cruditățile de pe piață – spanac, salată verde, ștevie, loboda, urzici – reduc colesterolul din sânge.
  • Usturoi și ceapa verde. Au proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale, scad colesterolul și presiunea sangvină, au efect antioxidant și cresc imunitatea.
  • Cireșe. Sunt diuretice, laxative și conțin pectine, fibre solubile care scad colesterolul din sânge și ameliorează constipația.
  • Praz. Are un conținut bogat de fibre, atât solubile (pectine) cât și insolubile (celuloza). Fibrele solubile dau o consistență gelatinoasă preparatelor cu praz și reduc absorbția intestinală de zahar și colesterol.
  • Sfecla roșie. Fitonutrienții din compoziția sfeclei roșii fixează colesterolul din tubul digestiv scăzând absorbția și ducând implicit la micșorarea riscului de boli cardiovasculare.
  • Struguri. Au fost considerați dintotdeauna un aliment cu multiple proprietăți terapeutice: combat calculii renali și biliari, reduc nivelul colesterolului și al acidului uric în sânge, sunt detoxifianți și regeneratori, elimină oboseala cronică, stresul și proasta dispoziție.
  • Anghinare. Stimulează funcțiile hepatice, scade nivelul în sânge al colesterolului și trigliceridelor și limitează stocarea grăsimilor în ficat.

8 obiceiuri sănătoase pentru inima ta:

Nivelul colesterolului din sânge atinge un nivel maxim la bărbați la 60 de ani, în timp ce la femei continuă să crească până la 70 de ani. Este important să adopți un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și mișcare, pentru a controla nivelul colesterolului din sânge și pentru a avea grijă de sănătatea inimii tale.

Renunță la mezeluri, tocături, carne împănată, cașcaval, produse de patiserie.

Evită prăjeala ca mod de a găti și alege grătarul, cuptorul sau fierberea înăbușită.

Înlocuiește carnea cu peștele. Peștele este un aliment dietetic prin definiție, iar peștele gras conține acizi grași nesaturați omega-3 cu rol protector cardiovascular și de creștere a HDL-ului, fracțiunea „bună“ din colesterol.

Fii atent la zahăr. Zahărul și dulciurile conțin calorii „goale“, care se depun rapid sub formă de depozite de grăsime și au ca efect secundar creșterea nivelului de colesterol din sânge.

Limitează-te la un singur pahar de alcool pe zi. Alcoolul creste colesterolul sangvin și riscul de boli cardiovasculare, osteoporoza sau cancer de sân.

Fii atentă la sloganurile publicitare tip „fără colesterol“. Aceste sloganuri sunt folosite pentru a atrage consumatorii, dar nu garantează faptul că produsul respectiv este sănătos. „Fără colesterol“ scris pe ulei este un non-sens, nici un ulei vegetal nu conține colesterol, acesta fiind prezent doar în grăsimea animală (unt, slănina, brânzeturi, ou).

Crește aportul de lecitină. Lecitina este o substanță implicată în transportul colesterolului și substanțelor grase din sânge, împiedicând depunerea acestora pe pereții vasculari, datorită capacității ei de emulsificare. Gasești lecitină în soia, mazăre, semințe, nuci, broccoli, conopidă, pește și ciocolată.

Fă mișcare regulat. Mișcarea reduce tensiunea arterială, nivelul hormonilor de stres și al colesterolului, scăzând riscul de accident vascular cerebral de 100 de ori.

Alimente interzise pacienților cu colesterol mărit:

  • Cereale: Biscuiți dulci, biscuiți cu cremă sau cu brânză, pateuri, saleuri, sticks-uri, brioșe, croissant, orice fel de foietaj.
  • Fructe si legume: Nuci, alune, caju, mac, stafide, smochine, curmale, prune uscate. Fasole, mazăre uscată, linte, cartofi prăjiți în grăsimi nepermise, legume conservate în sare.
  • Pește: Pește prăjit în grăsimi nepermise, icre.
  • Carne: Carne grasă, de porc, cârnați, salam, pate, gâscă, hamburger, carne cu grăsime vizibilă, piele de pasăre.
  • Ouă și lactate: Lapte integral, lapte praf, smântană, iaurt gras, brânzeturi grase (cașcaval, brânză topită, brânză de burduf). Ouă în exces, adică mai mult de trei pe săptămână.
  • Grăsimi: Unt, seu, untură, slănină.
  • Dulciuri: Budinci, checuri, sosuri preparate din lapte integral cu grăsimile interzise, supe creme. Prăjituri cu frișcă, cremă cu smântână sau unt, ciocolată, halva, marțipan, dulciuri concentrate, produse de patiserie din comerț.
  • Băuturi: Lapte integral, lichior, alcool în exces.
  • Sosuri și condimente: Sare în exces, sosuri pe baza de maioneză, dressinguri din comerț.

Infarctul și accidentul vascular cerebral sunt două dintre cele mai comune consecințe ale unui colesterol excesiv și două dintre principalele cauze ale mortalității globale.

Datorită cercetărilor de specialitate și a comunicărilor frecvente pe această temă, astăzi nu mai este un secret pentru omul relativ informat că  acizii grași omega 3 și 6 reprezintă două elemente vitale în păstrarea unei bune sănătăți fizice, psihice, imunitare.

Orice persoană cu un nivel crescut de colesterol ar trebui să treacă imediat la un plan de schimbare a stilului de viață, în care să combine dieta cu suplimentele alimentare ce conțin un raport optim, bine calculat, între omega 3 și 6,și să nu se repeadă să ia statine care sunt considerate foarte eficiente în scăderea colesterolului, dar au neajunsul multor efecte secundare perverse și adverse, de la alterări ale memoriei până la diabet și de la dureri de cap până la somnolență perpetuă.

Statinele destinate scăderii colesterolului sunt recomandate în special persoanelor în vârstă. În schimb, tinerii care prezintă valori mari ale colesterolului ar trebui să apeleze la plante şi să îşi schimbe stilul de viaţă. Extractele din plante şi-au dovedit eficacitatea iar respectarea dozelor poate duce la rezultatul dorit.

Sucul de aloe este foarte eficient în menținerea unui nivel optim de colesterol, deoarece scade nivelul de trigliceride. Include sucul de aloe in dieta ta pentru a ține colesterolul sub control.

Când este sănătos, ficatul ar trebui:

1. Să ofere energie vitală întregului corp întărind alte organe, în special splina, rinichii și stomacul;
2. Să regleze activitatea digestivă;
3. Să înnoiască și să purifice sângele;
4. Să ajute la eliminarea toxinelor și a reziduurilor;
5. Să îmbunătățească metabolismul grăsimilor;
6. Să echilibreze hormonii;
7. Să hrănească părul, unghiile, pielea, ligamentele, ochii și celulele.

Un ficat leneș va produce efecte adverse asupra tuturor aspectelor funcționarii organismului. Sucul de aloe vera este întotdeauna un adaos important în funcționarea ficatului și implicit în reglarea colesterolului și trigliceridelor.

Aloe vera are un efect răcoritor asupra ficatului obosit.

Așadar, probleme precum durerile de cap, iritabilitatea și depresiile, care aproape întotdeauna sunt legate de funcționarea defectuoasă a ficatului, ar trebui să se amelioreze.
Pentru regenerarea ficatului, deci şi pentru scăderea colesterolului, sunt indicate terapiile naturiste cu plante precum păpădia, cicoarea, armurariu şi rostopasca. Extractul de ghimbir este, de asemenea, benefic pentru digestie, iar ginsengul, ceaiul alb, verde şi negru, precum şi terapia naturistă asociată cu gemoratepia ajută ficatul să elimine grăsimile nocive.

Produsele apicole –  polenul, păstura, lăptişor de matcă, propolisul –  au, de asemenea, efecte pozitive dacă sunt ţinute cure periodice de 30 de zile.

Așa ca sunt atâtea soluții….doar să fi deschisă și să crezi ….că plantele chiar dacă acționează mai greu…..ACȚIONEAZĂ.

Mereu alături de tine,

Mariana


Leave a Reply

Your email address will not be published.