Cum să fii o colegă de susținere a fost pentru mine o provocare şi când am lucrat într-o instituţie bugetară 28 ani dar şi acum, când am o afacere de network marketing, în care conceptul de şef-subaltern nu există ci dimpotrivă privesc persoanele din echipa mea cu multă apreciere, recunoştinţă şi se potriveşte perfect acestă expresie< colegă de susţinere>.
Mediul de lucru-acolo unde eşti tu- poate fi uneori unul dificil, mai ales atunci când diferite tipuri de personalitate, abilități, cunoștințe de fond și simțul umorului se reunesc într-un spațiu în care așteptarea este productivitate și rezultate.
Nimeni nu dorește să fie etichetată ca o colegă dificilă sau nepotrivită, dar, din fericire, astfel de opinii se datorează adesea neînțelegerilor și confruntărilor care pot fi combătute prin câteva modificări simple……….atitudine diferită.
Întrucât majoritatea schimbărilor sunt aduse de oameni, cred că putem face un pas mai aproape de crearea culturii de lucru pe care o dorim, asigurându-ne că adoptăm rolul de „colegă de sprijin”.
Mai jos sunt câteva sugestii care pe mine m-au ajutat şi îmi doresc să-ţi fie de folos şi ţie:
Învață să asculți…….
Când eşti iritată de o situație sau ai o opinie puternică cu privire la ceva, poate fi incredibil de dificil să te linișteşti.
Instinctul tău poate fi acela de a continua să vorbeşti până când ești convinsă că toată lumea este de acord cu gândurile tale, dar o colegă de susținere învață să asculte.
Aceasta permite celorlalți să își exprime și ei preocupările.
Este important ca şi colegii să se simtă ascultați în toate situațiile, bune și rele, întrucât atunci când auzi – auzi cu adevărat – ceea ce le trece prin minte, vei putea să te susți cu părerea ta eficientă și să găseşti o soluție la provocare.
Fii jucătoare de echipă….
Nu uita, faptul că faci parte dintr-o echipă NU te transformă automat în jucătoare.
O jucătoare de echipă este cineva care este de încredere în toate situațiile, poate să creeze relații de lucru pozitive şi cu ceilalți.
Comunică corect și regulat și respectă opiniile celorlalți, va îmbrățișa schimbarea și va arăta un angajament autentic față de colegi și de muncă.
Dacă doreşti să fi o colegă de susținere, nu te închide și nu păstra cărțile aproape de piept. Împărtășește-ți ideile și ai încredere că a lucra împreună- este mai puternic decât a merge singură.
Împuterniceşte-i pe ceilalți…….
A fi capabilă să îi motivezi și să-i inspiri pe alții este un atribut demn al unei colege, dar de ce nu mergi un pas mai departe, împuternicindu-i pe ceilalți?
Dacă știi că o colegă trece printr-o perioadă dificilă sau are o zi proastă, căuta să o responsabilizezi, să o încurajezi.
Poţi face acest lucru reamintindu-i punctele tari și capacitățile bune, împărtășind cât de mult înseamnă să o ai la lucru cu tine și cât de mult admiri ceea ce este capabilă să aducă la masa de lucru.
Oferind complimente autentice și oferind încurajare generală este o modalitate excelentă de a împuternici pe cineva, dar ar trebui să mergi și un pas mai departe, oferind sarcini sau solicitându-i să-și împărtășească ideile şi astfel încrederea în sine va creşte şi va simţi cum ziua proastă se transformă într-o zi cu semnificaţie..
Cere un sfat……
Așa cum am menționat deja, toată lumea are abilități diferite şi pot crea un mediul de lucru și este important să recunoaștem activ când alte persoane pot da ceva într-o zonă în care ai lipsă de cunoştinte( exemplu- abilităţi mai puţin dezvoltate în a lucra pe calculator).
Dacă lucrezi la un proiect sau activitate și știi că o colegă te poate ajuta, nu lăsa mândria să te împiedice să colaboraţi.
Cere sfatul și ideile ei, deoarece acest lucru arată disponibilitatea de a lucra împreună, care va duce la armonie şi eficienţă.
Oferiți sfaturi atunci când vi se cer……
Dacă rolurile sunt inversate și găsești o colegă care se apropie de tine pentru sfaturi, asigură-te că nu te închizi.
S-ar putea să fi fost greu pentru acea colegă să se apropie de tine pentru a începe și a te face abordabilă.
Când cineva îţi cere ajutorul, nu fii acidă în sfaturile tale.
Încercă să fii cât mai clară și concisă, deoarece acest lucru vă ajută pe toți cei implicați.
Identifica cauza, rădăcină…….
Dacă te confrunți cu orice fel de conflict sau situație lipicioasă sau dacă un membru al echipei acționează fără caracter, este important să afli cauza principală a problemei înainte de a ajunge la orice concluzii.
Poate fi o idee să vorbești cu persoanele implicate în privat, astfel încât să poți obține o imagine clară și cinstită a ceea ce se întâmplă.
Nu uita să asculți și să să pui întrebări pentru a obține mai multe informații.
După identificarea problemei, ar trebui să poţi aborda rapid situația, dar dacă cauza principală depășește pereții locului de muncă, încercă să ajuți cât poţi cel mai bine.
Bucurați-vă de discuții non-shop…….
Când totul funcționează, colegele vor crede că nu te interesează cu adevărat cine sunt ca persoane. Arată-le colegelor că îţi pasă, întrebându-i despre weekendurile lor, vacanțele și relațiile lor (când este cazul) și fii dispusă să împărtășești și tu informații similare despre tine. Acest lucru vă va consolida relația de lucru pe măsură ce veți începe să vă construiți o încredere reciprocă, dar este posibil să faceți și un prieten autentic pentru viață!
Eu cred, că aceste sugestii, pot fi folosite nu doar la serviciu şi într-un business dar şi cu soţul, vecinii, prietenii…
Tu ce crezi?
Aş fi bucuroasă dacă îmi scrii părerea ta.
Cu drag,
Mariana