
Însă ce anume este motivaţia, cum ne poate ajuta să atingem obiectivele importante pe care ni le-am stabilit si, mai ales, care sunt modurile în care ne putem consolida motivaţia?
Ce este motivaţia?
Dacă ar fi să definim motivaţia, ar trebui să spunem că ea este:
-puterea interioară care te împinge să treci la acţiune şi să obţii realizările importante pentru tine.
-dorinţa puternică de a face anumite lucruri şi de a duce la îndeplinire ceva despre care consideri că este foarte important.
-este esenţa, determinarea, energia şi focul ce arde în interiorul tău şi care te face să te îndrepţi către un anumit obiectiv.
-este puterea care te face să te trezeşti în fiecare dimineaţă cu energie, gata să începi o nouă zi şi să munceşti pentru a-ţi atinge obiectivele.
Motivaţia înseamnă entuziasm, ardoare, pasiune şi interes.
Motivaţia este alimentată de dorinţă şi de ambiţie, şi de aceea dacă acestea două nu există, motivaţia lipseşte şi ea.
Motivatia este adesea determinată de factori externi, printre care se poate număra exemplul dat de alte persoane de succes, un film, o carte, un anumit eveniment sau un discurs de încurajare.
Aceşti factori trezesc dorinţa de a face ceva important, de a-ţi urma un vis sau pur şi simplu de a duce o anumita sarcină la îndeplinire.
Acesti factori sau elemente declanşatoare pot fi puternici, te pot motiva şi te pot împinge de la spate suficient de mult încât să duci la îndeplinire ceea ce ţi-ai propus să faci.
Uneori factorul declanşator şi dorinţa se întâmplă să scadă în intensitate după o vreme, şi ai nevoie de o altă doză de încurajare.
Se poate întampla, de asemenea, să ai dorinţa de a duce ceva la bun sfârşit, sau de a atinge un anumit obiectiv, dar dacă dorinţa şi ambiţia nu sunt suficient de puternice, dacă îţi lipseşte imboldul, iniţiativa şi dorinţa de a trece la acţiunea necesară, în acest caz îţi va lipsi şi motivaţia şi determinarea interioară.
Atunci când există motivaţie, există şi iniţiativă şi direcţia, există şi curajul, energia necesară pentru a-ţi urma obiectivele.
Motivaţia poate fi aplicată oricărei acţiuni sau oricărui obiectiv. Poate fi vorba despre motivaţia de a studia o limbă straină, de a lua note bune la şcoala, de a face o prăjitură, de a scrie o poezie, de a face câte o plimbare în fiecare zi, de a câştiga mai mulţi bani, de a avea o slujbă mai bună, de a cumpăra o casă noua, de a clădi o afacere, de a deveni scriitor, medic sau un avocat de succes.
Motivaţia este prezentă ori de cate ori există o viziune clară, ori de câte ori înţelegi în mod clar ceea ce vrei să faci, şi ori de câte ori ai o dorinţă puternică şi încredere în capacităţile proprii.
Motivaţia este una dintre cele mai importante chei către succes.
Când lipseşte motivaţia şi stimulentele, fie nu obţii nici un rezultat, fie obţii doar rezultate mediocre, pe când dacă există motivaţie, obţii rezultate mai importante şi ai realizări mai mari.
Compară un elev sau un student căruia îi lipseşte motivaţia şi care abia învaţă, cu un student care este extrem de motivat, şi care dedică ore în şir studiilor sale. Cei doi studenţi vor avea, fără doar şi poate, note complet diferite.
Lipsa de motivaţie înseamnă lipsa de entuziasm, de zel, de stimulare şi de ambiţie, în timp ce existenţa motivaţiei este un semn al unei dorinţe puternice, un semn de energie şi entuziasm şi un semn al dorinţei cuiva de a realiza ceea ce este hotărât să facă.
Cum să îţi întăreşti motivaţia?
- Stabileşte-ţi un obiectiv.Dacă ai un obiectiv major, ar putea fi mult mai eficient să împarţi drumul către realizarea acelui obiectiv în câteva obiective minore, fiecare dintre acestea conducând la atingerea obiectivului principal.
Împărţind obiectivul major în câteva mai mici îţi va fi mai uşor să te motivezi, pentru că nu te vei simţi abolut deloc copleşit de către dimensiunile obiectivului principal şi de lucrurile pe care le ai de făcut.
În acest fel vei simţi că obiectivul final este mai realizabil, şi mai uşor de dus la îndeplinire.
- Înţelege că este extrem de important să finalizezi ceea ce ai început.Bate în cuie în mintea ta că orice începi să şi termini! Dezvoltă-ţi obiceiul de a ajunge la linia de final întotdeauna.
- Socializează cu oameni de succes şi cu oameni care au interese similare cu ale tale sau aceleaşi obiective, pentru că motivaţia şi atitudinea pozitivă sunt contagioase. Asociază-te cu oameni motivaţi, care îţi împărtăşesc interesele.
- Nu amâna niciodată nimic.Amânarea duce la lene, iar lenea duce la lipsa motivaţiei.
- Insistă. Răbdarea şi faptul că nu renunţi, în ciuda eşecului şi a dificultăţilor, menţin aprinsă flacăra motivaţiei.
- Citeşte despre subiecte care fac obiectul intereselor tale.Acestea îţi vor menţine entuziasmul şi ambiţia vii.
- Spune-ţi în mod continuu că POŢI şi că vei REUŞI.
Tuturor ne plac poveştile. Încă de mici am fost crescuţi să credem în puterea lor.
Poveştile sunt pe cât de plăcute pe atât de importante, pentru că ele generează emoţie cu ajutorul căreia deschidem poarta către subconştientul nostru, unde sunt limitările noastre.
Un om moare, şi ajunge în rai.
Acolo este întâmpinat de un grup de îngeri, care îl iau pe om într-un tur al raiului.
Îi sunt prezentate toate minunile acestuia, iar plimbarea este acompaniată de ciripitul păsărelelor, în timp ce soarele şi totul în jur radiază de frumuseţe.
Pe parcursul plimbării omul observă că există o anumită cameră din rai pe care îngerii o evitau de fiecare dată când se apropiau de ea.
–Ce este în camera aceasta? întreabă omul.
Ingerii s-au uitat unul către celălalt ca şi cum s-ar fi temut de întrebare şi au evitat să dea un răspuns.
-Vă rog, spuneţi-mi…ce este în acea cameră?
În cele din urmă, unul dintre îngeri îi răspunde:
-Nu avem voie să te împiedicăm să intri acolo, dar, te rugăm, crede-ne pe cuvânt, nu vrei să vezi ce este acolo.
Din acel moment omul începu să se gândească la ce s-ar fi putut afla în acea cameră.
Ce ar fi putut să fie atât de rău încât îngerii vroiau să ascundă de el, doar se aflau un rai !
Ştiind că probabil ar trebui să îi asculte pe îngeri, omului nostru îi era greu să reziste tentaţiei.
“Până la urmă”, se gândi aceasta, “sunt doar un om”.
Mergând încet spre încăpere, omul se simţi cuprins de spaimă şi se întreba ce ar fi putut să fie atât de oribil în camera respectivă.
Cu cât se apropia de cameră, teama lui creştea, dar în acelaşi timp şi curiozitatea.
Ajungând în dreptul camerei, acesta împinge uşor uşa…doar ca să vadă înăuntru o cameră plină cu cele mai frumoase lucruri pe care şi le putea imagina: o casă minunată, o familie fericită, bogaţii nemăsurate, prieteni iubitori, lucruri cât se poate de frumoase, armonie şi fericire.
Cu ochii plini de uimire, acesta se întoarce în grabă către îngeri.
-Dar de ce nu m-aţi lăsat să intru? Camera este plină cu cele mai frumoase lucruri pe care le-am văzut vreodată!
Îngerii schimbară către priviri întristate între ei, apoi se uitară către om:
-Acestea sunt toate lucrurile pe care ai fi putut să le ai pe pământ….dar despre care NU ai CREZUT niciodată că le poţi AVEA…
De cele mai multe ori nu credem că putem avea o viaţă perfectă, nu credem că merităm toate acele lucruri şi practic nu ne mai obosim să facem eforturi pentru a le avea.
Walt Disney spunea: ” Toate visele noastre se vor realiza, dacă avem curajul să le urmăm!”
De cele mai multe ori nu o facem…şi asta din cauza limitărilor pe care ni le auto-impunem….şi în primul rând lipsa credinţei că se poate…
- Uită-te la imagini cu lucrurile pe care vrei să le obţii, cu obiective pe care vrei să le atingi şi vei reuşi să o faci. Faptul că ai mereu în faţă imaginea obiectivelor tale îţi va întări dorinţa şi îţi va face subconştientul să lucreze în beneficiul propriu.
- Vizualizează obiectiveleca şi cum ar fi atinse şi adaugă un sentiment de fericire şi de bucurie.
Aminteşte-ţi întotdeauna că dacă un anumit obiectiv este cu adevărat important, parcurgerea paşilor de mai sus îţi va întări în mod cert motivaţia şi te va face să mergi mai departe.
Zig Ziglar: „Oamenii spun adesea că motivația nu durează. Ei bine, nici dușul nu durează – de aceea îl recomandăm zilnic”.
Este adevărat, schimbarea și transformarea nu se întâmplă peste noapte. Și fiecare avem o călătorie diferită de parcurs. Calea mea va arăta diferit față de a ta. Și calendarul evenimentelor va fi diferit pentru tine decât este pentru mine.
Nu știu cât va dura. De fapt, sunt de părere că această călătorie nu se termină niciodată.
Dar dacă te-ai angaja să faci pasul următor din fața ta? Ce-ar fi dacă ai face asta?
Ce s-ar întâmpla dacă te-ai angaja să crești un pic mai mult în fiecare zi?
Să-ți extinzi conștientizarea măcar cu un centimetru de fiecare dată?
Și ce s-ar întâmpla dacă te-ai angaja să-ți oferi puțină iertare în acele perioade în care ești ocupat și uiți?
Ce s-ar întâmpla dacă te-ai angaja să fii amabil și blând cu tine însuți când îți lipsește o zi sau o săptămână sau o lună și, în schimb, îți permiți să te întorci și să pornești din nou, fără acele voci de auto-judecată care par să te țină pe loc?
Şi astfel fiecare pas făcut te apropie de ce îţi doreşti…
O persoană motivată trece la ACŢIUNE şi face orice este necesar pentru a-şi îndeplini obiectivele.
Motivaţia devine mai puternică atunci când ai o viziune, o imagine mentală clara a ceea ce vrei să îndeplineşti şi, de asemenea, dorinţa puternică de a o manifesta.
Într-o astfel de situaţie, motivaţia trezeşte forţa şi rezistenţa interioară, şi te împinge înainte, către a face din viziunea ta o realitate.
Aş fi bucuroasă să-mi laşi un comentariu în care să-mi scrii ….cum îţi întăreşti TU motivaţia?
Să-ţi fie de folos aceste informaţii!
Cu mare drag,
Mariana[/text_block]