Poți să îți gestionezi banii corect? Sau ei te controlează pe tine? În ziua când primești salariu mergi în magazin și cumperi tot ce îți stă în cale. Iar până la următorul salariu, mănânci pesmeți, pentru că nu ți-a mai rămas nimic în portmoneu. Deci cine pe cine conduce?

În zilele de astăzi suntem obligați să învățăm că conducem automobilele, altfel nu este altă soluție. Este admirabil să conduci o companie, un grup de oameni. Să-ți controlezi furia este la fel de admirabil. Însă modul cum să-ți controlezi banii, rămâne în culise. Dacă nu vei reuși să administrezi corect compania, te vor da afară, incapacitatea de a conduce automobilul te poate costa viața. Însă dacă nu poți să îți gestionezi bugetul, este problema ta.

Foarte mulți oameni asociază expresia „ a gestiona banii” cu milionarii și miliardarii. Pe când în realitate, lucrurile stau cu totul altfel: dacă vei ști să îi „conduci” corect, numărul lor nu va mai conta.

Toți oamenii se tem de hoți, iar pentru asta iau diferite măsuri de securitate, alții dau bani împrumut. Și doar foarte puțini au grijă de modul în care cheltuiesc. Cauza nu este de fapt în modul cum plănuiești cheltuirea lor.

Regula 50/30/20

În rândurile de mai jos vreau să-ţi prezint una dintre cele mai eficiente metode de cum sa-ti gestionezi mai bine banii – Regula 50/30/20.

50/30/20 vine de la procentajele pe care trebuie să le acorzi celor 3 categorii de cheltuieli mari din viaţa ta. Se mai numeşte şi regula :Am nevoie/Vreau/Economii.

Cele 3 categorii de cheltuieli sunt: cheltuieli esenţiale, cheltuieli pentru un stil de viaţă personal, priorităţi financiare.

Toată planificarea financiară ţine de stilul nostru de viaţă. Trebuie să ai în vedere un minim de necesităţi financiare care sunt obligatorii în viaţa ta, un stil de viaţă dorit, dar mai ales, trebuie să ai o gândire pe termen lung care să te ajute în momentele dificile din viaţa ta. Întotdeauna vor fi momente dificile, iar pentru asta trebuie să fii pregătit şi din punct de vedere financiar.

Indiferent de vârstă sau de întâmplările prin care treci această regulă te poate ajuta să realizezi cât ar trebui să cheltuieşti în fiecare lună şi de asemenea, îţi va arăta ordinea în care va trebui să-ţi planifici distribuţia banilor.

Acum să vedem cum se realizează distribuţia procentelor în momentul în care ne planificăm bugetul:

  1. 50% din venituri sunt direcţionate către cheltuielile esenţiale

Primele cheltuieli pe care trebuie să ţi le planifici sunt acele cheltuieli obligatorii supraveţuirii tale. Acele cheltuieli de care ai nevoie pentru a-ţi menţine viaţa sănătoasă şi liberă: adăpost, hrană, căldură, transport, etc.

Din categoriile unui buget personal, cheltuielile care intră în această arie sunt:

Cheltuielile de locuinţă: chirie/rata la bancă, asigurare locuinţă, utilităţi;

Cheltuieli cu mâncarea şi medicamentele

Cheltuielile cu transportul: cu maşina (în cazul în care venitul tău îţi oferă această posibilitate) sau cu transportul în comun;

Alte datorii în cazul în care prin neplata acestora îţi vor atrage şi mai multe cheltuieli.

Atenţie foarte mare la procentaj. Dacă ai un venit mare îţi va fi uşor să întreţi o maşină, dacă nu, sfatul meu este să te deplasezi cu transportul în comun la locul de muncă sau în alte locuri în care trebuie să ajungi.

  1. 20% din venituri sunt direcţionate către priorităţile tale financiare

Pasul al doilea pe care trebuie să-l urmezi este să-ţi setezi cele 20 de procente către priorităţile tale financiare.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că 20% din veniturile vor fi direcţionaţi ori către un fond de urgenţă, ori către un cont de economii, ori către un plan de pensionare, ori către datorii (către cele care nu îţi vor atrage penalităţi dacă nu le plăteşti la timp – acelea vor fi adăugate la primul pas), ori către un plan de investiţii.

Mai pe înţeles, aceşti 20% sunt bani salvaţi pentru zile mai grele şi pentru a produce bani. Bani pentru a produce mai mulţi bani.

Cu siguranţă vei avea nevoie de bani la bătrâneţe, sau îţi doreşti să-ţi deschizi o afacere şi să lucrezi pentru cont propriu. Pentru aceste lucruri sunt aceşti bani.

Economiseşti pentru a-ţi fie mai bine mai târziu.

Atenţie – Aceşti bani nu vor intra niciodată în categoria 3 de cheltuieli pe care o să ţi-o prezint mai jos. Pot ajunge cheltuieli esenţiale numai în momentul în care nu vei mai avea venituri şi trebuie să-ţi susţii traiul.

De reţinut – Întotdeauna acest 20% pe care trebuie să-l planifici este pasul numărul 2. Niciodată să nu laşi cheltuielile de distracţie înainte cheltuielilor de “viitor”.

  1. 30% din venituri către cheltuielile pentru un stil de viaţă personal

Am ajuns la pasul numărul 3, pas în care trebuie să-ţi gestionezi restul din 100% în cheltuielile pentru un stil de viaţă mai plăcut pe care ţi-l doreşti. Sunt banii pe care îi dai tu pentru a-ţi ridica cota de viaţă. Bani direcţionaţi către diferite gadget-uri, către internet şi cablu, către petreceri, către ieşiri în oraş, către mers în vacanţă, etc.

Toate aceastea nu trebuie să fie mai mult de 30% din totalul veniturilor tale. Este un maxim pe care trebuie să-l înţelegi şi să-l aplici.

Cred că este cea mai complicată categorie de cheltuieli deoarece foarte puţin se abţin atunci când vine vorba de distracţia personală. Conform unui studiu realizat destul de recent de către 2 cercetători, se spune că 70% dintre oamenii care au folosit un buget personal şi au eşuat în gestionarea acestuia s-a întâmplat din cauza acestor cheltuieli.

Din necunoştinţa şi din naivitatea prin care tratăm aceste cheltuieli. Nu zic să nu ne distrăm şi să nu beneficiem de vacanţe şi de baruri. Zic doar să le consumăm cu moderaţie pentru a nu fi atraşi într-o capcană a finanţelor personale.

De reţinut: Maxim 30% din venitul nostru se duc pe cheltuielile cu distracţia. Nu mai mult!

Concluzii

Regula 50/30/20 este una dintre cele mai simple şi benefice reguli de finanţe personale care le putem folosi în vieţile noastre. Trebuie doar să jonglăm puţin cu veniturile şi cheltuielile şi să fim inteligenţi când acţionăm financiar.

Este o regulă care se poate aplica la oricine, indiferent de vârstă, dar care să aibă un venit constant în fiecare lună.

Este o regulă care ar ajuta foarte multe persoane să-şi gestioneze mai bine propriile finanţe şi să ducă o viaţă lungă şi liniştită din punct de vedere financiar.

Crezi că se poate aplica în viaţa ta financiară? Experimentează un an de zile și te aștept să-mi scrii dacă viața ta financiară este alta decât cea prezentă.

Succes la Bani!

Leave a Reply

Your email address will not be published.