Nu știu care este credința ta limitativă însă iată câteva idei despre modul cum să scăpăm de ele…..
1. Totul pornește de la a-ți conștientiza credințele limitative. Observă-ți gândurile, tiparele de comportament, reacțiile, emoțiile și senzațiile pe care le trăiești în raport cu anumite experiențe, măsura în care acestea te afectează în sens negativ și întreabă-te care este cauza lor. Ce credință te-ar putea determina să răspunzi astfel unei situații anume? Când ai început să gândești așa, să te comporți așa? Care este teama în legătură cu această situație? Ce s-ar întâmpla dacă ai răspunde diferit? Poți folosi scrisul ca instrument de introspecție.
2. Renunță la idei fixe, rigide, fără bază reală. Înțelege că tu alegi modul în care vezi lucrurile, tu îți scrii povestea și ești responsabilă pentru viața ta. În plus, tu nu ești gândurile și emoțiile tale. Renunță la a crede că toate gândurile tale sunt adevărate, că îți aparțin în totalitate și nu le mai lăsa să-ți dicteze viața. Fii sinceră cu tine! Află cu ce minciuni te-ai hrănit pe baza sensului dat anumitor evenimente și verifică ce gânduri ai preluat de la alții – când îți vine un gând în minte, întreabă-te dacă nu cumva recunoști vocea altcuiva în spatele acestui gând (a mamei sau tatălui, a partenerului de viață, a unui prieten, a unui profesor etc.).
Ia-ți puterea înapoi, fă curat în mintea ta și începe să te concentrezi pe ce te ajută să crești, nu pe negativitate, temeri și scenarii nefaste care se desfășoară doar la nivel mental, devenind reale numai când alegi să le crezi și să acționezi conform lor. Înțelege că suferința este opțională – chiar dacă unele experiențe dificile te pot „scutura” și trezi la realitate într-un mod mai brutal, ai opțiunea unei evoluții blânde, prin lucru cu tine și conștientizare.
Caută dovezile care susțin contrariul a ceea ce crezi, pornind de la fapte, sau lasă-te inspirată de exemple și povești ale oamenilor care au reușit acolo unde tu crezi că nu poți. Află ce au făcut ei și ce i-a motivat să reușească.
Amintește-ți că orice experiență este temporară și, prin alegerile și voința ta, există o cale de ieșire din situațiile neplăcute. Trebuie doar să vrei și să îți acorzi mai multă încredere.
3. Schimbă-ți vocabularul și modul în care vorbești cu și despre tine. Vorbește cu tine ca și când te-ai adresa unui prieten care îți cere ajutorul. Scoate din limbaj cuvinte precum „bun” – „rău”, „corect” – „greșit”, „mereu” – „niciodată”, negațiile și orice te face să crezi mai puțin despre tine decât ești. Folosește afirmații care să fie opusul tuturor negațiilor pe care le-ai formulat până acum și care te-au limitat. Scrie aceste afirmații, pune-le la vedere, repetă-le constant (căci tot prin repetiție ai învățat și autosabotarea) și dă curs acțiunilor care să le susțină. Scrie-le la timpul prezent pentru a-i indica minții tale că schimbarea deja se manifestă în tine.
4. Acceptă-ți alegerile fără a te judeca și concentrează-te pe soluții. Renunță la a cataloga experiențele ca fiind bune sau rele și a te considera o victimă a circumstanțelor sau un eșec. În schimb, vezi cum fiecare experiență poate deveni o oportunitate, ce spune despre tine prin felul în care reacționezi la ea și întreabă-te foarte sincer cum ai ajuns să o trăiești, ce alegeri – și amintește-ți că tu ai ales – au dus la experiența respectivă. Ce soluții există și ce resurse ai la dispoziție să îndrepți o situație neplăcută pentru tine?
5. Deschide-te noilor experiențe. Ieși din cochilie, din zona ta de confort. Setează și aplică noi credințe încurajatoare în viața ta, acționează diferit față de cum ai abordat până acum situațiile – într-un mod care te face să te simți bine cu tine, în siguranță, relaxată etc.
6. Renunță la așteptări și la a-ți investi atenția în ce spun alții despre tine sau ce vor în ceea ce te privește. Dacă tu nu ai un plan cu tine, alții cu siguranță vor avea și îți vei petrece timpul trăind viețile celor din jur, construind visele lor, în loc să dai atenție propriilor nevoi. Setează-ți obiective clare și curajoase și fă-le o prioritate. Respectă-te pe tine și vei primi respectul și aprecierea celor din jur.
7. Imaginează-ți cum vrei să fii. Scrie despre visele tale ca și când se întâmplă deja. Vizualizează noul tu și descrie în detaliu ce trăiești în ipostazele pe care ți le dorești. Întreabă-te cum le poți aduce la realitate. Nu te bloca în pași mari, în acțiuni foarte complexe și resurse pe care momentan poate nu le percepi ca fiind disponibile, ci gândește-te la pașii mici prin care te poți apropia de cel mai frumos și măreț vis.
8. Investește în dezvoltarea ta. Citește sau urmărește materiale care te ajută să crești sau referitoare la domenii în care ai vrea să te dezvolți, înscrie-te la un curs, participă la un eveniment, apelează la oameni care crezi că te pot ajuta, descoperă și alte perspective. Ieși din cercuri vicioase care hrănesc negativismul și înconjoară-te de oameni dornici de schimbări pozitive.
Descoperă tehnici utile și exerciții practice prin care poți renunța la credințe limitative …tu știi cel mai bine ce se potrivește cu felul tău de a fi.
Personal, de zece ani sunt prezentă în cursuri, seminarii de dezvoltare personală și cred cu tărie că puterea noastră stă doar în noi.
Iubește-te!
Este cel mai mare favor pe care ți-l poți face. Să te iubești, să fii blândă cu tine, să te respecți și să te asculți, nu vei găsi pe nimeni altcineva care să facă toate astea în locul tău. Caută puterea în interiorul tău și caută motivația într-o carte, într-o melodie sau într-un citat frumos menit să te motiveze.
Bucură-te!
Fii liberă!
Mereu alături de tine!