De ce amân?
Știu cât de frustrant este să NU îți înțelegi comportamentul.
Știu cum se simte atunci când îți stabilești obiective și ajungi să renunți la ele după câteva săptămâni de amânare sau uneori chiar mai repede.
Cel mai dureros este când simți acea presiune și nu ai răspuns la această întrebare. De cele mai multe ori în încercarea de a înțelege ce se întâmplă, găseam tot felul de motive pentru care nu acționam, folosim scuze și mergeam pe aceleași mecanisme de gândire învățate în loc să analizez ce se întâmpla de fapt.
Mai târziu am descoperit faptul că, o posibilă sursă a tergiversării este un sistem inadecvat de auto-motivare.
Aceasta este una dintre cauzele pentru care amâni.
Este posibil să subminezi, fără să vrei, ceea ce încerci prin faptul că folosești un limbaj care te face să te simți sub presiune și îți distruge nevoia de autonomie și anume „trebui”, „ar trebui” și „trebuie”, încât ajungi să fii secătuit de orice dorință de a te pune în mișcare.
Lucrezi împotriva ta prin modul în care încerci să te pui în mișcare! Aceasta este o capcană mentală.
Viața este plină de obligații, așa pare, la muncă ești obligat să mergi ca să ai bani pentru ce ai nevoie și pentru ce îți dorești, acasă ești obligat să ai tot felul de activități, cu prietenii te simți uneori obligat să faci alte activități, cu partenerul/ partenera, cu copiii și tot așa, de dimineață până seara, parcă sunt numai obligații de îndeplinit.
Însă, la un anumit nivel, toate acestea sunt alegeri inconștiente.
Știi care este cea mai importantă alegere pe care o iei fără să îți dai seama?
Aceea de a face totul din obligație sau aproape totul…… 🙃
Cât la sută din tot ceea ce faci într-o zi este din datorie/ obligație sau fiindcă ”trebuie”, cât la sută faci din plăcere, cu bucurie și având o stare de exaltare?
Ni s-a spus de mici că trebuie să ne facem temele, trebuie să facem curat în casă sau cel puțin în camerele noastre.
Tot timpul ni s-a spus că TREBUIE să facem, în așa fel încât corpul a început să opună rezistență, să NU îl mai suporte pe acest TREBUIE.
Ba mai mult, am început să îl folosim pe TREBUIE chiar și atunci când vorbim despre o dorință, despre un vis.
Da, este adevărat că uneori este necesar acest ”trebuie”, pentru a te mobiliza, pentru a conștientiza că nu mai poți amâna, pentru a trece la acțiune.
Însă de cele mai multe ori, obligația generată de ”trebuie”, nu este chiar atât de ”obligatorie”, în acel moment.
Poți amâna puțin, ca să îți dai ție timp să te încarci cu energie, să simți iubire față de tine, să NU mai simți că te sacrifici, apoi faci totul fără să simți că ”TREBUIE”.
Pur și simplu știi că este necesar să ai un job, însă acel job nu te mai obosește, nu te mai stresează, fiindcă tu ești relaxată.
Pur și simplu știi că sunt activități de făcut în casă, însă acelea pot aștepta până când tu te simți confortabil și simți bucuria de a le face, fără să mai simți presiunea obligației.
De câte ori pe an, îți faci revizia sufletului și a corpului?
De câte ori pe an te observi, pentru a vedea unde s-a golit rezervorul emoțiilor și gândurilor tale, adică rezervorul energiei tale vitale?
Reformulează modul în care îți spui să faci lucrurile eliminând aceste cuvinte „trebui”, „ar trebui” și „trebuie”, din vocabularul tău atunci când nu este cazul să fie folosite.
În loc să spui ”trebuie să slăbesc”( ceea ce la nivel psihic se percepe ca fiind presiune și a nu fi alegerea ta) poți spune ”aleg să slăbesc pentru”… de exemplu pentru a fi în formă, sau pentru a arăta mult mai bine.
În loc să te concentrezi doar pe acțiune punând presiune pe tine să realizezi acel obiectiv, te concentrezi pe beneficiu, pe ceea ce obții în urma acțiunilor.
Este mult mai simplu să acționezi atunci când știi ceea ce vei obține la final, atunci când ai claritate. Și atunci când ai claritate, ai motivația de a acționa și te simți bine cu decizia ta. Hrănești practic nevoia de autonomie, ”este alegerea mea”
Din punct de vedere al „sentimentului de bine”, cheia este să-ți reamintești că dorești să întreprinzi aceste acțiuni pentru că dorești rezultatele.
Cred că cheia aici este să folosești un proces în două părți,
👉 mai întâi să îți trasezi regulile pentru rezultate
👉 apoi să le reîncadrezi ca dorințe în loc de reguli.
Cred că acest lucru are două beneficii. Un beneficiu este acela că păstrezi sentimentul de libertate de alegere.
Cel de-al doilea beneficiu este că, dacă ieși din cursa obiectivului tău, în loc să ai o mentalitate de „totul sau nimic” sau să te simțiți vinovată că ai încălcat regulile, reintri în cursa pentru îndeplinirea obiectivului.
De cele mai multe ori amânăm pentru că avem convingerea că nu putem îndeplini acel obiectiv.
Eu folosesc două lucruri esențiale pentru a-mi ghida ziua, care mă ajută să prioritizez și să îmi păstrez impulsul.
1. „Nu eșuezi niciodată până când nu încetezi să încerci.” – Albert Einstein
Dacă ai niște gânduri limitative despre ceea ce crezi că poți face, atunci pune-ți la încercare gândurile negative.
2. „Testează” ceea ce crezi că NU poți face, mai degrabă decât să „crezi” că nu poți face.
Convingerile noastre despre ceea ce putem sau NU putem face influențează foarte mult motivația noastră de a acționa în direcția obiectivelor propuse.
Tu ce obiective ți-ai propus pentru acest an?
Te rog dă-mi un replay să cunosc și eu agenda ta….
Eu mi-am setat intenția de a ajuta 12 femei ambițioase și energice, tonice, optimiste să aducă în viața lor o schimbare financiară sau de sănătate…..vrei să fii și TU între ele ?
Mă poți suna….0761142178
Mereu alături de tine,
Mariana