Știu că te surprinde o asemenea abordare pentru că de obicei vorbim doar de bine despre ceea ce promovăm.
Însă există voci destul de violente verbal care reproșează faptul că îndocrinăm oamenii doar cu aspectele pozitive ale sistemului de Multi Level Marketing fără să amintim nimic de dezavantajele sistemului.
Binențeles că au existat și lucruri care nu mi-au plăcut, am trecut prin ele așa că am să le povestesc. Cei care mi-au scris vor găsi răspunsurile căutate și soluții pentru ceea ce îi frământă.
Să recapitulăm puțin ceea ce oferă piața de vânzări.
Există 3 tipuri de afaceri:
afacerile clasice
afacerile de tip franciză
afacerile tip MLM (Network Marketing)
- Afacerile clasice
La nivel mondial, 90% din afacerile clasice eșuează în primii 5 ani.
Principalele motive sunt:
Investiții mari
Riscuri mari
Lipsa experienței în gestionarea afacerii
Lipsa experienței în gestionarea timpului
- Afacerile de tip franciză(McDonald’s sau Fornetti. )
Privite cu mare scepticism la început, au devenit foarte populare în ultima perioadă. Ele reprezintă afaceri „la cheie” care aduc proprietarului o experiență și o marcă deja consacrată. Când cineva achiziționează o franciză, are deja un sistem care este dovedit că funcționează. Cel care oferă franciza se numește „francizor”, iar cel care o cumpară se numește „francizat”.
Principalele dezavantaje sunt:
Investițiile foarte mari
În marea majoritate a cazurilor poți fi doar „francizat” și nu poți deveni „francizor”, la rândul tău, pentru a dezvolta o rețea.
- Afacerile de tip MLM (Network Marketing)
În eforturile oamenilor de a obține echilibrul între TIMP și BANI, marea majoritate reușesc doar să obțină mai mulți bani pentru timpul investit. Este bine cunoscut exemplul de om care are o carieră de succes (sau a unui om de afaceri prosper), dar care este atât de ocupat și stresat, încât nu mai are nici timpul și nici starea necesară pentru a se bucura de banii pe care îi face.
Afacerile de tip MLM (Network Marketing) reușesc să îmbine avantajele afacerilor clasice și ale francizelor și să elimine dezavantajele acestora.
Principalele avantaje sunt:
Investiții mici
Riscuri mici
Consultanță în gestionarea afacerii
O implicare mai mica de timp
Ce este MLM?
Această întrebare apare deseori ca urmare a faptului că noi avem o siglă, pe care o purtăm la întâlnirile noastre şi în care se observă trei litere: „MLM”. Acestea provin de la iniţialele denumirii în limba engleză a sistemului Multi-Level Marketing.
Marketing înseamnă, pur şi simplu, să transferi un produs sau un serviciu de la producător sau furnizor la consumator.
Multi-Level se referă la sistemul de recompensare a persoanelor care determină mişcarea produsului sau a serviciului, deci de acordare a unor comisioane pentru munca efectuată.
Multi înseamnă mai mult decât unul. Level se referă la ceea ce s-ar putea numi „generaţie” într-o structură de operatori. S-ar mai traduce ca, „marketing pe mai multe generaţii / nivele”.
MULTI- LEVEL MARKETING este una dintre cele mai rapide, dar în acelaşi timp şi prost înţelese, metode de mişcare a produselor utilizate în zilele noastre.
Există trei metode de bază utilizate în marketing pentru mişcarea produselor de la producător la consumator:
- VÂNZAREA CU AMĂNUNTUL – băcănia, farmacia, magazinele universale sunt câteva exemple de locuri în care un client poate cumpăra un produs de la un vânzător sau de pe raft.
- VÂNZĂRILE DIRECTE – acestea includ asigurările, enciclopediile, vasele speciale de gătit, etc. oferite de un agent de vânzări la domiciliu sau de un comis voiajor.
- MULTI-LEVEL MARKETING – transferarea unor produse de la furnizor către consumatori, prin intermediul unor distribuitori care sunt recompensaţi după volumul activităţii personale şi a structurii sale pe mai multe nivele.
Și acum să trecem la dezavantajele sistemului spuse de “gurile rele”- ceea ce pare să fie un subiect “tabu” dar cred că atâta timp cât nici un lucru nu este perfect….de ce să nu discutăm …..
1.Plata comisioanelor este condiționată de un volum minim de cumpărături/rulaj( după muncă și răsplată- spun eu ).
2.Numărul de produse este limitat( oricum clientul este atent câteva minute după care mintea lui este preocupată de altceva așa că produse puține pot duce o prezentare de succes- părerea mea).
3.Normele MLM, interzic publicitate în mass media( de fapt pentru publicitate suntem platiți- știm asta de la aderarea în sistem).
4.Volatilitate mare a membrilor din rețea.
Poate că sunt dură însă cei din network marketing care sunt serioşi în a-şi construi o afacere ar trebui să citească şi să înveţe despre fundamentele afacerilor, ultimele tehnici de vânzare şi marketing, strategii de networking şi de dezvoltare de afacere etc., nu numai să schimbe sfaturi la întâlnirea săptămânală sau lunară de echipă. Pentru o profesie te pregătești 4 ani la liceu, 4 ani la facultate, 2 ani master și multe alte cursuri așa că orice profesionist este firesc să se ocupe de acumularea unor informații necesare. Acţionaţi ca un mic proprietar de afacere şi oamenii vă vor trata ca atare.
5.Lipsa de educație finaciară a membrilor rețelelor.
Într-adevăr planul de marketing nu este ușor de înțeles și se fac confuzii, că devii bogat peste noapte, când auzi despre atâtea discounturi și procente de venit.
6.Înscrierea în sistem se poate face numai prin intermediul unei persoane care deja este membră( Sponsor )- care însă are obligația să acorde consultanță până când noul membru înțelege sistemul- este o responsabilitate mare spun eu.
7.Oferă senzația că oricine poate să ajungă milionar ( asta pentru că sunt multe informații cu procente și reduceri ceea ce poate ameți o persoană fără experiență financiară).
8.Nu există salariu fix. Nu știi niciodată cât vei căștiga luna viitoare, depinde de numărul de clienți( Sistemul îți dă posibilitatea la câștiguri oscilante în funcție de implicare pentru că vrea să acționezi permanent ca în orice activitate- este părerea mea ).
9.Trebuie să atragi mereu noi clienți și să îți dezvolți rețeaua( în vânzări ce poți face fără clienți?- indiferent de afacere).
10.Nu întotdeauna eforturile tale sunt răsplatite. Poți să alergi după clienți o lună de zile și vânzările să fie minime( așa este însa să nu uităm că nici un succes nu este garantat fără muncă asiduă- toți cei care au mult și muncesc mult-nimeni nu se trezește dimineața cu succesul la ușă fără să știe de unde a apărut).
11.Este nevoie să abordezi oamenii direct, iar dacă persoana este timidă, pesimistă, necomunicativă, și probabil nu este genul de activitate foarte potrivită pentru ea (răbdare…. cu fiecare persoană în parte, dar poate fi și adevărat pentru că acest sistem de lucru nu este pentru toată lumea- de exemplu fiicei mele nu îi place, ea este actriță și nu se vede în acest gen de muncă).
12.Vânzările variază în funcție de sezon. Iarna cresc, mai ales în preajma sărbătorilor, pe când vara, în sezonul de concedii, scad mult ( dar și în vânzările clasice se întâmplă la fel- băiatul meu are un supermarket și are aceeași problemă).
13.Acest gen de activitate, este part-time/ temporară, dar se poate transforma într-o carieră de succes pentru puține persoane( așa este- pentru cele curajoase, disciplinate și responsabile, cu dorințe puternice deasupra unui job stabil și cu lozinca“ este bine și așa sunt alții si mai rău” – sunt calități necesare pentru a reuși în Multi Level Marketing- o spun din experiență).
14.Poate afecta /strica relațiile între oameni deoarece metodele sunt foarte agresive și nu sunt orientate spre a identifica nevoile reale ale oamenilor( este o atitudine destul de des întâlnită dar cred că în următorii ani vor fi schimbări majore în modul de abordare).
15.Apoximativ 95% din MLM-iștii noi eșuează în primul an.
Cred că motivele pot fi uneori chiar obiective pentru că:
- Nu s-au descurcat în afacerea lor clasică sau în profesie şi au ceva bănuţi de investit dar grabiți să-i înmulțească foarte repede.
- Nu au o experienţă prealabilă în a derula o afacere.
- Nu au experienţă în vânzări.
- Au puţină experienţă sau deloc în dezvoltarea relaţiilor de afaceri altele decât angajator/angajat/coleg de serviciu.
– Nu sunt mulţumiţi cu nivelul actual de câştig în sistem.
– Au aşteptări nerealiste cu privire la cantitatea de muncă necesară comparativ cu veniturile realizate.
Alte sisteme de Multi Level Marketing mai au și alte dezavantajele( cel în care lucrez eu nu sunt):
-taxă de intrare și anuală
-condiții lunare de rulaj pentru a rămâne în sistem
-pentru a face rețea noul membru al afacerii va cheltui bani și va aloca din timpul personal și numai în cazul în care persoanele recrutate fac un anumit volum de vânzări se pot recupera banii
-solicitarea unor sume în avans pentru a crește artificial poziția în sistem (Ex- Lioness )
-pentru a rămâne în structură la același nivel în planul de marketing este nevoie de un anumit volum de vănzări lunar.
Cine nu ar trebui să facă network marketing?
- Oamenii care se sperie ușor. Dacă te lași afectat ușor de părerile altor oameni, atunci rămâi la orice faci tu în prezent.
- Oamenii cu așteptări nerealiste. Dacă nu ai venituri de 10.000 $ lunar cu slujba ta, nu te aștepta la asta în acest domeniu imediat.
- Oamenii cu atitudine negativă. Ați văzut vreodată o persoană mergând bosumflată pe scenă pentru a-și lua în primire cecul gras? Nici eu. Oamenii vor să fie în preajma oamenilor pozitivi, iar cei cu atitudine negativă nu au nici o șansă să obțină succesul în network marketing.
- Atotștiutorii. Cunosc pe cineva care a fost exact așa. Era un agent imobiliar de succes și credea că le știe pe toate, dar nu le știa și s-a simțit în câștigul lunar. Fii deschis la îndrumare și coaching din partea celor care știu despre ce e vorba.
Eu personal asta sunt întrebată la întâlnirile de business și am răspuns din punctul meu de vedere la obiecții așa cum le percep eu.
Binențeles că tu poți avea alt punct de vedere și de aceea aștept comentariile tale și în măsura în care pot da un răspuns mulțumitor pentru tine o voi face cu multă responsabilitate.
Cu drag,
Mariana