Majoritatea românilor își câștigă banii în 3 moduri: ✔sunt angajați ✔sunt freelanceri (oferă servicii oamenilor care au nevoie de ele, fără să depindă e un mod de lucru) ✔ au o afacere online, care e principala sursă de venit
Sigur te încadrezi în 1 dintre categoriile de mai sus. Poate le combini, poate ești angajat dar faci și freelance, ai un business, dar încă nu produci suficient cât să-ți dai demisia.

Ai, deci, contact cu cel puțin unul dintre „roluri”. Fie ești angajat. Fie ești freelancer. Fie ești antreprenor.

Din păcate, însă, majoritatea oamenilor sunt angajați. Spun „din păcate”, fiindcă nu a existat o educație antreprenorială în România, care să ne dea tuturor șanse egale de a devenii antreprenori.

Bineînțeles, nu spun că e rău să faci freelance, sau să fii angajat. DAR, e rău că nu ni s-au dat opțiuni mai multe de la început. Am crescut pe filmul: ………….fă facultate – angajează-te – pensie.

Și există mii, zeci de mii de oameni cărora nu li se potrivește traseul acesta. Așa că este nevoie să se zbată, să vină cu mult curaj și tupeu, să lucreze dublu ca să recupereze tot ce au pierdut în anii în care au fost doar angajați.

Acum, poate e timpul să te întrebi pentru prima oară: care variantă (dintre cele 3) ar fi cea mai bună pentru tine?

Bună e un termen general. Prin asta mă refer la:
✔Cea mai profitabilă;
✔Cea mai plăcută;
✔Cea mai sănătoasă — și fizic, și mental;
Cea mai flexibilă ca timp și program etc.
Pentru că sunt multe de luat în calcul la fiecare categorie.
Și este bine să fie cântărite bine având în vedere că lucrezi o viață întreagă.

Fie că o faci la business-ul tău, sau la business-ul altcuiva, de muncit tot muncești.

Antreprenoriatul nu înseamnă că îți intră banii pe geam și tu stai pe plajă în Bali.
DAR, poate însemna că muncești de pe plaja din Bali fiindcă nu dai socoteală nimănui și îți permiți să faci asta.

Hai să ne uităm la fiecare variantă în parte.
✔Varianta 1 –

Ești angajat

Ai un loc sigur (sperăm noi) de muncă într-un domeniu pe care l-ai studiat, sau în care ți-au făcut loc.

Ești la job de la 09:00 la 17:00 și lucrezi 5 zile pe săptămână.

Ai un șef. Ai colegi. Ai o întreagă companie pe care o vezi de dimineața până seara și de care depinzi.

Salariul e fix – cu ocazionalele bonusuri. Măririle vin o dată pe an sub formă de 2, 5 sau 10% – dacă e an norocos. Și munca e la fel.
E o variantă profitabilă? Poate dacă te raportezi la salariul mediu pe economie. Dar dacă e să vorbim de mii de euro pe lună, probabil nu.
E o variantă plăcută? Depinde. De șef, de colegi, de munca pe care o faci. De deadline-uri, de rapoarte de performanță, de cultura organizațională etc.
E o variantă sănătoasă? 8 ore pe zi în fața calculatorului. Stres. Ierarhie. Competiție pentru avansare. Discutabil.
E o variantă flexibilă? Nu.

✔Varianta 2 –

Ești freelancer

Poate ești trainer, coach, psiholog sau expert într-un anumit domeniu.

Ai un brand personal și lucrezi pentru tine, după programul tău. Fie de acasă, fie dintr-un birou închiriat, fie dintr-un spațiu de co-working.

Tu îți stabilești orele și locația, ținând însă cont de programul clienților tăi.

Până la urmă venitul tău depinde total de ei.

Cu cât sunt mai mulți, cu atât câștigi mai mult. Cu mențiunea că și muncești mai mult. Dacă sunt mai puțini, venitul este automat mai mic.
E o variantă profitabilă? Depinde foarte mult de 2 lucruri: numărul de clienți și perioada de colaborare. Sunt destui? Ai un contract pe termen lung cu ei sau dispar din peisaj după un singur proiect? Te plătesc la timp? Ce tarife ai? Sunt multe variabile la care trebuie să fii atent ca totul să merite la final de lună.  
E o variantă plăcută? Ai putea spune că da, doar faci ceea ce îți place. Însă grijă la volum. Orice pasiune e frumoasă până ajungi să tragi de mai tare decât într-o corporație. Dacă nu îți setezi limite și iei clienți fără să ții cont de cât poți duce, ajungi să urăști tocmai ceea ce-ți place să faci.
E o variantă sănătoasă? Din experiența noastră rar am văzut un freelancer cu limite sau un program decent. Mai toți ajung în burnout din cauza ambiției și work-life balance e inexistent.
E o variantă flexibilă? Așa și așa. Ține cont că trebuie mereu să te sincronizezi cu programul clienților. Degeaba îți place să lucrezi seara dacă clientul tău are un program normal. Degeaba vrei să lucrezi doar 4 ore pe zi dacă ești programator și spui că oferi customer service în maxim 2 ore, oricând. Hai să zicem semi-flexibil.

✔Varianta 3 –

Ești antreprenor

Adică ai o afacere online bazată pe pasiunea ta.

Deja lucrurile se schimbă.

În primul rând pentru că aici nu mai există limite. Nici la programul tău. Nici la banii pe care îi poți câștiga. Nici la libertatea în muncă și în creație.

O afacere online îți oferă libertate deplină pe absolut orice punct din viață și îți permite să trăiești după regulile tale.

Uite cum se încadrează pe scara noastră.
E o variantă profitabilă? 100%
E o variantă plăcută? Ce poate fi mai plăcut decât să faci ceea ce-ți place când vrei, cât vrei și să câștigi mulți bani din asta? Nu depinzi decât de tine .
E o variantă sănătoasă? Fiind în control, poți lucra exact când vrei, de unde vrei, în varianta preferată de tine. Nu stai pe scaun 8 ore pe zi. Nu-ți pierzi viața în trafic. Nu te cerți cu șefi incompetenți. Nu îți duci stresul la cote maxime din cauza unui deadline. Chiar îți poți pune sănătatea pe primul loc.
E o variantă flexibilă? În totalitate. Tu decizi ce faci și când faci. E definiția libertății și se vede în fiecare zi din viața ta.
Freelancer, angajat sau afacere online — care este cea mai bună variantă pentru tine?

Linkul de mai jos te duce gratuit la informatii despre afacere si astfel poti lua o decizie cunoscând detaliile. https://marianastanescu.com/pagina-captura-plan-b/

Te rog ai rabdare cu tine si informeaza-te….cunoasterea este cheia succesului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.