10 Mituri Legate De Suplimentele Alimentare

Suplimentele alimentare naturale sunt astăzi din ce în ce mai căutate şi mai apreciate, deoarece ne fac să ne simţim bine, ne redau energia şi ajută la refacerea organismului.

Sunt multe discuții referitoare la ce este și ce nu este un supliment alimentar, discuții care au generat opinii preluate în documente oficiale: aceste opinii sunt diferite de la o țară la alta.

Pentru că scopul consumului de suplimente alimentare este cel mai adesea unul de corectare a sănătății, apare firesc nevoia de a stabili dacă suplimentele alimentare sunt totodată și medicamente.

Așa, de exemplu, există mare diferență între considerarea suplimentelor alimentare în SUA și în Germania: americanii au acces la nenumărate suplimente nutritive, considerate acolo alimente,  și profită din plin de această situație, începându-și ziua cu cele mai recente suplimente la modă; în Germania, orice supliment cu acțiune terapeutică este considerat medicament, de unde și rigoarea mai pronunțată în privința procurării și consumului de suplimente nutritive. 

Nu stiu cum percepi tu suplimentele alimentare…pentru mine sunt superalimente care echilibrează deficitul de nutrieţi din corp şi implicit echilibrarea sănătăţii, starea de bine …şi am văzut asta de 10 ani de când promovez suplimentele naturale….personal nu deţin adevărul absolut …..este părerea mea experimentată cu mine, familia şi cei care au avut încredere în ceea ce le-am recomandat…….

Însă sunt  mituri în jurul suplimentelor alimentare……pe care, poate le-ai auzit şi tu şi poţi fi de acord sau nu……:probabil în funcţie de cum a răspuns corpul tău în momentul când le-ai folosit.

  1. Orice suplimente naturale de un anumit fel SUNT LA FEL, indiferent de producător

Greşit. Acelaşi tip de suplimente nu va fi niciodată identic de la doi producători diferiţi, chiar dacă ingredientele parla fel. Spun par la fel, deoarece există diferenţe mari între ingredientele folosite de producătorii de suplimente alimentare.

Să luăm de exemplu gelul de aloe vera, cu multiple utilizări în sănătate şi frumuseţe, este comercializat de multe firme…..de unde ştim care este original?

În primul rând trebuie să aibă pe etichetă sigla cu Avizul Consiliului Ştiinţific Internaţional din Anglia, care certifică că produsele finite de aloe vera conţin un standard ridicat de puritate, calitate, consistenţă de aloe vera.

Şi apoi ne uităm la concentraţie, dacă are aditivi, conservanţi, zahăr şi foarte important unde este trecut pe etichetă la ingrediente pentru că aşa ştim dacă produsul este cu aloe vera sau din aloe vera. Mai jos aveţi o poză în care se vede clar că cel din stânga este din aloe vera iar cel din dreapta este cu aloe vera şi presupun că doar câteva procente de aloe vera.

Un produs eficient este bine să aibă peste 60% conţinut de aloe vera.

Este indicat de aceea să apelaţi la un producător cunoscut de suplimente alimentare, ale cărui produse provin din culturi bio sau cu parteneri certificaţi şi care pot să demonstreze că dispun de o linie tehnologică de producţie la cele mai înalte standarde.

  • Suplimentele pot fi înlocuite de o dietă diversificată 

Da şi nu. În teorie, ne putem lua toate substanţele nutritive de care corpul are nevoie pentru a funcţiona corect, din alimentaţie, însă este un lucru aproape imposibil de realizat.

Diversitatea de alimente şi calitatea acestora este esenţială pentru o dietă completă- legume, fructe proaspete pentru că prin procesare se pierd nutrienţii- şi, din păcate, prea puţini oameni reuşesc să aibă o astfel de alimentaţie-adică mese cu multe salate crude, hrană cât mai vie.

De asemenea să presupunem că ai timp pentru mese hrănitoare însă…

Sunt studii, pe care le poţi accesa şi tu pe internet, care arată că un măr din anul 1940 a pierdut din vitamine datorită poluării aerului şi a solului fertilizat cu îngraşăminte chimice, astfel încât în anul 1991 era necesar un consum de 3 mere pentru a beneficia de conţinutul nutritiv al mărului din anul 1940.

Dar oare câte mere ar trebui să mâncăm acum?

Şi tot din studii rezultă că şi spanacul a pierdut din concentaţia de potasiu, fosfor, fier iar carnea are cu 54% mai puţin fier.

De aceea, suplimentele naturale reprezintă o cale eficientă de a preveni carenţele nutritive şi de a le ameliora pe cele deja instalate.

       3Suplimentele sunt apă de ploaie

Da şi nu. Dacă ne referim la cele naturale şi la faptul că provin tot din natură, atunci da, au o mare asemănare cu apa de ploaie!

Trecând însă la un ton mai serios, din nou răspunsul este nu, sau da, depinde.

Să explic. Dacă luaţi unul-două comprimate dintr-un supliment natural a cărui indicaţie este să se folosească în cure mai lungi, atunci da, va fi apă de ploaie. Dacă însă respectaţi indicaţiile producătorului şi le folosiţi pentru restabilirea acelor dezechilibre nutriţionale pentru care a fost gândit, atunci cu siguranţă veţi avea rezultate foarte bune.

Într-adevăr suplimentele nu acţionează imediat precum acţionează medicamentele …dacă ai dureri de cap probabil cu un nurofen îţi trece foarte repede….dacă vei lua un supliment durerea sigur te va lăsa mai greu…..poate a doua zi…..

Sau detoxifierea colonului nu se va putea face într-o zi…..şi exemplele pot continua ….

Ca şi concluzie…în funcţie de ce ai nevoie să echilibrezi în corpul tău…..suplimentele se vor consuma o perioada începând de la o lună în sus. Altfel ele nu au timp să acţioneze şi vei eticheta…sunt apa de ploaie.

  • Suplimentele pot vindeca orice

Greşit. Suplimentele nu vindecă, ci aduc un aport nutriţional suplimentar necesar funcţionarii corecte a organismului.

Un numar important de boli au la bază dezechilibre nutriţionale pe termen lung.

Organismul compensează din resursele proprii o perioadă acest dezechilibru, însă la un moment dat nu mai poate face faţă şi atunci se declanşează suferinţa unui anumit aparat sau organ.

Suplimentele ajută la restabilirea echilibrului şi îi redau organismului puterea de a lupta din nou.

Şi în bolile induse de organisme patogene, suplimentele se recomanda ca adjuvante, ca ajutoare ale medicamentelor, tocmai pentru a ajuta organismul să îşi recapete puterea şi energia de a lupta cu boala.

Dar să nu uităm că, de cele mai multe ori, medicamentele acţionează asupra efectelor-te doare capul-însă care este cauza?

Suplimentele vin şi echilibrează acolo unde sunt dezechilibre funcţionale….poate cauza este un deficit de omega şi creierul va funcţiona altfel dacă îi dăm un aport suplimentar cu omega…. sau poate ai o fiere leneşă care activată se va curăţa….sau poate fi o sinuzită, dezechilibre hormonale…..şi putem continua exemplele.

Ce vreau să spun este că am lucrat 18 ani într-un spital şi nu am văzut medici să fie atenţi la cauză….poţi avea un diabet pe fond emoţional…de câte ori întreabă asta medicii? Ar putea întreba dacă are o viaţă cu mult stres sau cu multe emotii, solicitare şi puţin timp pentru hrană şi odihnă.

Şi astfel dacă am linişti fondul emoţional, poate şi diabetul s-ar estopa…

Suplimentele echilibrează cauza…asta cred eu şi am văzut acest lucru în cei 10 ani de când cei din jurul meu au folosit şi au îmbunătăţit situaţii în care medicii fie nu au acordat importanţă la cauză sau au făcut diverse încercări….şi s-au dovedit neputincioşi spunând…Dumnezeu este mare…

Aşa este şi EL a creat plantele pentru noi, să le apreciem şi să folosim cu iubire şi recunoştinţă.

  • Calciu este calciu, magneziul e magneziu, vitamina C este vitamina C

Greşit. Suplimentele de calciu nu sunt identice, la fel şi cele de magneziu sau vitamina C.

Calciul poate fi regăsit cel mai des sub formă de carbonatat de calciu, citrat de calciu, gluconat de calciu si lactat de calciu fiecare cu rate diferite de absorbţie şi, ca atare, eficientă.Lucrul cel mai important atunci cand cumparati un supliment de calciu este cantitatea de calciu elementar. De exemplu:Carbonatul de calciu conţine procentul cel mai mare de calciu elementar – 40%. El are nevoie de aciditate gastrică pentru absorbţie astfel încât trebuie administrat după masă. Poate să producă constipaţie şi balonare. Citratul de calciu conţine 20% calciu elementar. Nu are nevoie de mediu acid pentru absorbţie deci administrarea nu depinde de mese şi este mai potrivit la pacienţii care nu au suficienta aciditate gastrica sau care sunt in tratament cu medicamente care scad aciditatea gastrica (pansamente gastrice, antiacide, inhibitori de pompa de protoni pentru ulcer, gastrita, boala de reflux sau antihistaminice pentru alergii). Lactatul de calciu (calciu lactic) – conţine aproximativ 13% calciu elementar; nu este recomandat persoanelor cu intoleranţă la lactoză. Calciul provenit din surse organice este forma cea mai naturală şi uşor de asimilat de către organism.

Acelaşi principiu se aplică şi în cazul magneziului.

În cazul vitaminei C, aceasta poate fi de sinteză sau provenită din surse naturale, organice. Vitamina C sintetica este cel mai uşor de obţinut, însa sursele organice de vitamina C sunt net superioare din punct de vedere al asimilarii şi eficienţei pentru organism.

Atenţie deci la ce scrie pe eticheta suplimentelor alimentare.

Alegeţi-le pe cele care au ingrediente naturale pentru că sunt şi de sinteză la fel ca medicamentele.

  • Dieta diversificată poate fi înlocuită de suplimente

Greşit. Nu este posibil să luam suplimente alimentare, oricât de bune, şi în acelaşi timp să avem o dietă în care abundă hamburgerii, cartofii prăjiţi, cafeaua, alcoolul şi băuturile carbogazoase.

Nu putem distruge pe de o parte şi să încercăm să restabilim echilibrul pe de altă parte. Principiul după care este bine să ne ghidăm este echilibrul. Este normal să avem o dietă echilibrată, să facem mişcare şi să apelăm la suplimente alimentare în cazul dezechilibrelor nutriţionale.

Aşa cum am scris mai sus, pentru mine, suplimentele sunt superalimente dar nu înlocuiesc alimentaţia….doar completez….de exemplu gelul de aloe vera şi probioticul îl consider detegentul tubului digestiv şi cu rol important în detoxifiere….supliment de calciu şi minerale folosesc pentru că mă ajută la 56 ani pentru sistemul osos, care are nevoie mai mare pentru prevenirea ostoporozei ………sau la un moment la trecerea spre menopauză am folosit produse pentru reglarea stării de bufeuri, agitaţie si insomnii. De asemenea nepoţii mei consumă pemtru imunitate iar mama mea suplimente pentru sistemul osos şi ficatul încărcat de efecte adverse ale medicamentelor.

Deci îmi pregătesc hrană bogată în nutrienţi- dimineaţa shake-uri din fructe şi seminţe de in bogate în omega, seminţe de susan bogate în calciu, pateul, mâncare făcut din năut şi linte bogate în minerale alături de salate la orice masă….. dar folosesc şi suplimentele în viaţa mea pentru că am convingerea că mă ajută.

  • Poţi lua suplimente pentru orice, nu îţi face rău dacă iei mai multe deodată

Greşit. Ca în cazul oricarei substanţe active care acţionează asupra organismului, există anumite interacţiuni între anumite tipuri de suplimente naturale.

Există suplimente care scad tensiunea arterială si suplimente care cresc tensiunea arterială sau care inhibă sau, dimpotrivă, accelereazaă tranzitul intestinal şi aşa mai departe. Deseori, o anumită plantă este folosită pentru mai multe efecte asupra organismului şi de aceea, poate fi inclusă în reţete complexe, unde este „ascunsă” printre alte ingrediente.

De aceea, este foarte important să vorbeşti cu medicul tău în cazul în care vrei să iei mai multe tipuri de suplimente şi să îi prezentaţi prospectele suplimentelor.

Dacă credeţi că medicul de familie nu este suficient de deschis pentru a te sfătui în legatură cu administrarea lor, apelează la un medic cu competenţe în fitoterapie.

În cadrul companiei cu care lucrez avem medic care oferă informaţii atunci când sunt probleme de sănătate şi se doreşte o alternativă cu suplimente.

  • Dacă este natural este absolut sigur

Da şi nu. Dacă ar fi absolut inofensive pentru organism, atunci cel mai probabil nu ar avea nici un efect asupra acestuia. Fiecare supliment alimentar dispune de un prospect în care sunt detaliate compoziţia, efectele asupra organismului, posibilele interacţiuni şi contraindicaţiile. Citiţi-le cu atenţie şi respectaţi dozajele şi modul de administrare. Chiar şi în cazul în care pe prospect este scris, fără contraindicaţii, acestea se referă direct la durata şi scopul tratamentului indicate în prospect.

Dacă decideţi să le luaţi după „ureche”, pentru alte afecţiuni şi după altă schemă de administrare, este foarte probabil să apară efecte nedorite.

De exemplu, cineva care lua comprimate de ghimbir cu pumnul pentru a preveni infecţiile respiratorii, poate experimenta o scădere bruscă a tensiunii arteriale, un alt efect, deseori ignorat, al ghimbirului.

Sucul şi suplimentele de aloe nu trebuie consumate de gravide pentru că pot duce la apariţia contracţiilor uterine şi la un eventual avort spontan. De asemenea, este contraindicat consumul de aloe femeilor care alăptează-face detoxifiere si astfel toxinele pot trece din lăptic la bebe.

Ginkgo biloba: Frunzele acestei plante sunt folosite de mii de ani în medicina chineză, fiind apreciate pentru acţiunea antioxidantă şi de îmbunatăţire a circulaţiei sanguine. Şi la noi a început să fie folosită ca supliment alimentar pentru o bună funcţionare a memoriei şi a puterii de concentrare. Dar, substanţele din plantă se dovedesc periculoase pentru cei ce urmează tratament cu anticoagulante (precum warfarina) în scopul prevenirii formării cheagurilor de sânge.

Aşa că este nevoie să fim atente însă asemenea excepţii se pot discuta cu persoanele care promovează suplimentele.

  • Nu interacţionează cu medicamentele

Greşit. Este foarte important, mai ales dacă urmaţi un tratament medicamentos, să întrebaţi medicul dacă puteţi lua anumite suplimente. Suplimentele au efect asupra funcţionării organismului şi de aceea, pentru a le pune în valoare efectele benefice ca adjuvant, trebuie alese cele care ajută organismul să se refacă şi să lupte eficient împotriva bolii.

De exemplu acizii graşi Omega 3 trebuie administraţi cu prudenţă în cazul persoanelor care suferă de tulburări de coagulare a sângelui sau se află sub un tratament cu anticoagulante, deoarece dozele foarte mari pot provoca sângerări. De asemenea, dozele concentrate pot provoca reacţii adverse ca balonarea, gazele şi diareea. Se recomandă aprobarea medicului pentru administrarea de omega 3 în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 sau degenerescenta maculara, dar şi în cazul femeilor însărcinate.

Este nevoie de o analiza însă aveam o prietenă care avea mai multe afecţiuni şi lua medicamente recomandate de mai mulţi medici cu specialităţi diferite care au dat reţeţe fără a ţine cont că anumite medicamente interacţionează între ele aşa că depinde de cel care consumă cât de informat este.

10.  Le poţi lua pe termen lung

Da şi nu. În general, producătorii recomandă anumite cure cu suplimente naturale, cu o durată între trei săptămâni şi trei luni, după care este indicată o pauză. Din nou, apelaţi la echilibru şi amintiţi-vă că „ceea ce este prea mult, strică” şi „ceea ce este puţin , nu ajunge unde trebuie”.

De exemplu, un supliment în doze excesive (bazat pe plante sau vitamine) poate cauza probleme de sănătate. Ex : Consumul de ceai verde ajută la arderea grăsimilor şi are principii antioxidante, dar dacă vei lua cu pumnul suplimente bazate pe ceai verde, ficatul tău poate suferi.

Moderaţie şi echilibru sunt devizele pe care trebuie să le ai în minte atunci când apelazi la suplimentele naturale. Acestea pot face adevarate minuni pentru organismul tău, atâta timp cât apelaţi la unele de bună calitate, din surse cât mai naturale şi dacă le luaţi pentru scopul pentru care au fost gândite şi în cantitatea şi pe durata indicată.

Cam acestea ar fi miturile cu care m-am întâlnit eu şi pe care le-am testat în cei 10 ani de când promovez plantele ca un dar divin.

Este adevărat că……

Trăim într-o lume care se mişcă la ritmuri ametiţoare. Până şi prepararea hranei, altădată un obiectiv central al existenţei umane a ajuns să fie pregătită rapid, în ritmuri „fast”.

Să recunoaştem că majoritatea oamenilor moderni au o alimentaţie deficitară din punct de vedere nutriţional. Pe scurt, mănâncă mult şi prost. Mănâncă multe alimente semipreparate cu un aport caloric mare şi sărace în nutrienţi, iar legumele şi fructele se regăsesc ocazional în dietă.

Nu este deci de mirare că majoritatea oamenilor ignoră astăzi principiile unei diete complete şi suferă din cauza lipsei unor nutrienţi importanţi.

Este şi motivul pentru care suplimentele naturale cunosc astăzi un asemenea avânt. 

Este nevoie de o revenire la principiile unei alimentaţii sănătoase dacă dorim să ne bucurăm de beneficiile vitaminelor şi a altor substanţe nutritive: să mâncăm alimente din toate grupele de alimente, să bem apă suficientă, să evităm semipreparatele şi băuturile carbogazoase.

Suplimentele naturale reprezintă un mod excepţional de a ne menţine sănătatea şi energia, de a lua o picătura de putere din natură.

Dar este nevoie de atenţie pentru a le alege pe cele cu adevărat naturale( sunt şi de sinteză) şi cu o cantitate optimă de substanţă activă, care să ne ajute să ne echilibrăm organismul şi să fim sănătoşi!

Aş fi bucuroasă dacă îmi laşi un comentariu cu ce părere ai tu despre suplimentele alimentare şi dacă foloseşti suplimente si de care.

Cu dorinţa de a fi folositoare,

Mariana

Leave a Reply

Your email address will not be published.