Motto: “Nu există ceva mai urât decât a afirma înainte de a cunoaște.”  Cicero Marcus Tullius  

IDEI PRECONCEPUTE ȘI ADEVĂRURI VIZAVI DE ACEST MODEL DE BUSINESS

E o schemă piramidală.

Este ceva ilegal.

Doar cei din vârf (primii), au de câștigat.

Este o „îmbătare  cu apă rece”.

Discursurile sunt prefabricate.

Ajungi să fii vânzător ambulant.

Este timp pierdut.

Pierzi contactul cu realitatea.

Ti se spală  creierul și încă multe altele.

Sunt convinsă că îți sunt cunoscute aceste expresii.

Însă ca să eviți să tragi concluzii pripite, despre network marketing, îți propun mai întâi să vedem împreună ce înseamnă de fapt MARKETING.

Asta te va ajuta să ai o viziune de ansamblu și să înțelegi mai bine despre ce e vorba.

În network marketing, marketingul sau vanzarea, se petrece într-o structură arborescentă (rețea), pe mai multe nivele.

Explicat simplu:

Imaginează-ți…..

Ai descoperit un produs-rochie, deodorant, parfum etc.- care îți place.

Și îi povestești prietenei tale Maria.

Ea este încântată și comandă produsul.

Dar….povestește și ea….. verișoarei ei Mioara,                                                                                                                              Mioara este fascinată și povestește Ioanei,

Ioana este impresionată și recomandă vecinei Ana.

Ana vorbește cu Cristina și comandă și ea.

Toate comandă DIRECT de la producător menționând și codul de client al celei de la care a aflat despre produs.

Acest lucru înseamnă că poți să începi să dezvolți și tu propria rețea( structură arborescentă), exact din locul (nivelul) în care ai intrat într-o rețea. La fel și cei pe care îi aduci tu în rețea, pot face acest lucru, de la nivelul lor.

Rețeaua este creată de persoane care recomandă, vând și/sau cumpără, care doar cumpără, sau din cei care la rândul lor își crează o rețea de consumatori și vânzători ai anumitor produse specifice companiei la care aderă.

Cât poate fi câștigul?

De unde vin banii?

Vin în minte asemeni întrebări? Sigur.

Iată răspunsul în linii mari :

Hai sa privim atent puterea celor 5 parteneri.

Tu recomanzi afacerea la 5 persoane.

Cele 5 persoane recomanda la rândul lor, fiecare altor 5 persoane, care la rândul lor fac acelasi lucru.

Deci avem : 5-25-125-625 persoane care dacă consumă produse de 100 euro/luna rezulta 625.000 euro.

Din aceasta valoare un procent aproximativ

de 10% iti revine ție adica 6250 euro.

Sună bine știu….si de tine depinde câtă energie consumi pentru o retea de 2 persoane sau de 625.

O mare parte din câștigul de pe urma produselor vândute, NU este cheltuit de către firma producătoare pe publicitate prin contracte semnate cu mari vedete, pe spații de comercializare, pe salariați ci este împărțit între:

  • cei care au aderat la sistem si construiesc reteaua ,
  • intre consumatorii directi ai produselor,
  • intre cei care extind afacerea,

În functie de nivelul atins, de rulajul provenite din vanzari ,toți cei implicați primesc comisioane.

“Mai bine beneficiez de un comision de 1% din munca a 100 de oameni decat de un procent de 100% din munca unui singur om’’ Paul Getty

Reține din ce ai văzut mai sus, că dacă nu finalizezi cu o vânzare sau un nou partener, nu faci marketing.

Totul se vinde, recomandă și se negociază astăzi într-o societate consumistă.

Chiar dacă crezi că tu nu vinzi un produs, de fapt îți vinzi forța de muncă în jobul în care activezi, cunoștintele acumulate, informatiile  sau serviciile pe care le știi să la faci.

Prin urmare, marketingul (vânzarea) este peste tot și ne însoțește în viața de zi cu zi…

Și cu toate acesteasă vinzi, rămâne ceva foarte controversat, de cele mai multe ori rușinos, mai ales când e vorba de network marketing.

Dacă de exemplu, le spui prietenilor că în sfârșit ți-ai găsit job și te-ai angajat în vânzări, într-o multinațională, la un hipermarket, etc., prietenii sunt de acord cu asta, chiar te felicită. Dacă în schimb, le transmiți că te-ai hotărât să lucrezi în vânzări, într-o companie de network marketing, nu mai este OK și toți cei apropiați vor să te salveze, să nu cumva să faci așa ceva!

Mi se mai pare ciudat, că abordarea tip vânzare și publicitatea este absolut OK, pentru sistemul de vânzare clasic, pentru orice servicii, pentru asigurări, etc., dar în cazul network marketing, nu mai este OK.

Se crede că în network marketing, doar cel care îți propune un produs sau afacerea, are ceva de câștigat și are tot interesul  să „te ducă cu vorba” încât să-ți „bage” un produs pe ,, gât” !

Am mai găsit păreri că e foarte  „suspect” entuziasmul de la prezentările de network marketing .

Entuziasmul este normal doar în sălile în care se țin seminarii de motivație, de dezvoltare personală, de încredere in sine! Acolo este cu totul altceva. Acolo, nimeni nu vinde nimic!

Cei din network marketing mai sunt „acuzați” că folosesc  tehnici de vânzare  care îi manipulează pe clienți, le spală creierul și că doar în felul acesta produsele lor se pot vinde.

Ai fi uimit să afli, că de fapt, încă din America anilor ’30 un pshiholog austriac, Ernest Dichter, a intuit cum să exploateze slăbiciunile consumatorului, introducând tehnici de vanzare? 

El a considerat că deciziile de a cumpăra sunt dictate de emoţii, de capricii şi temeri pe care nu le conștientizăm, şi deseori au puţin de-a face cu produsul în sine.

Ți s-a întâmplat să cumperi pentru că prietena ta a cumpărat? Sau că, copilul tău se va bucura de geaca dorită? Nu întotdeauna calitatea produsului stă la baza achiziției ci emoția –plăcerea de a deține acele lucruri sau bucuria oferită celor dragi. Și exemplele pot continua….

De fapt, tot ce se vinde în jurul nostru, se vinde prin tehnici de vânzare, fie că e vorba de produse sau servicii. Poate ai observat și tu, că vânzătoarea de la taraba din piață sau de la chioșcul din colț, a început să se uite în ochii tăi și să-ți zâmbească atunci când vorbește cu tine. La fel cosmeticiana, sau coafeza, etc.

Tehnicile de vânzare sunt „normale” și utile, în supermarketuri, la teleshopping, chiar și în cazul în care vinzi ceva în care nu crezi cu adevarat.

În network marketing, cei care reușesc, sunt cei care încep să creadă în produse, pentru că le folosesc și sunt multumiți de ele, apoi  le recomandă și altora. Atunci când crezi în ceea ce recomanzi și vinzi, lucrul acesta se simte, oamenii reacționează altfel și vânzările  au  loc și ele.

Culmea este că cei care îți dau sfaturi sau combat network marketing pe diverse căi media, sunt cei care  NU cunosc cu adevarat sistemul din interior, sunt cei care n-au avut nici un fel de realizări în domeniu.

Cum poți să combați ceva fără a fi cu adevarat în cunoștintă de cauză? Doar din afară și din auzite, fără să fi experimentat singur acel lucru?

Dupa 9 ani de activitate continua în același network marketing  pot sa afirm ca acest sistem de lucru funcționează.

Da, funcționează, când lucrezi într-o companie serioasă, cu un sistem de promovare și de plați corect și serios și când ești o persoană serioasă, conștiincioasă, disciplinată și care își asumă responsabilitatea propriilor acțiuni.

Așa că în prezent mă pot bucura de călătorii la fiica mea în Suedia atunci când îmi este dor de nepoțelul meu, pot lucra de oriunde on-line cu persoane din peste 160 țări, îmi gestionez timpul așa cum doresc în cursul zilei, am bucuria de a lucra cu persoane deosebite pentru că pot alege cu cine să muncesc, nu îmi planific concediile pentru că pot pleca oricând, dimineața mă pot bucura de timp pentru mine pentru că nu mai am stresul unui program rigid al unui serviciu ( am lucrat în sistem bugetar 28 ani) și nu în ultimul rând am satisfacția unui venit financiar obținut prin recomandare de produse și construirea unei echipe cu oameni care vor o diferență în viața lor.

De fapt imaginea despre sistemul network marketing, că el funcționează sau nu, este în funcție ȘI de oameni. Și nu este corect să denigrezi un sistem judecându-l în funcție de unii oameni pe care îi cunoști, din acest sistem.

Imaginează-ți cum ar fi să judeci o școală mare din oraș, cu zeci de profesori, după 2-3 profesori, sau 2-3 elevi care nu fac „cinste” școlii.

La fel o facultate, un spital, sau orice instituție mare.

Vorba aceea, „fiecare pădure, are uscăturile ei”.

De asemenea, imaginea network marketing , mai este influențată negativ și de unele sisteme false sau pe jumătate false. În acestea, fie că este vorba doar de recrutări de persoane prin plătirea unor sume mari de bani la intrarea în sistem, fără să existe vânzarea efectivă a unor produse, fie succesul este condiționat de asa-zise investiții în afacere.

Mai concret, ești pus să-ți cumperi poziții, să faci cumpărături în avans, să cumperi cantități enorme de produse, pentru a deveni manager, fondator, etc.

Poate de aceea există persoane din network marketing, care pun „presiune” pe clienți. Au investit mulți bani în cumpărarea produselor și sunt nevoite acum să le vândă, ca să „scape” de ele! Sau sunt nevoite să-și recupereze banii, aducând alte persoane care să se înscrie în sistem.

Există și network marketing  care se laudă cu faptul că la ei, nu ești nevoit să vinzi. Dar dacă marketing înseamnă tocmai arta și știința de a vinde, ce fel de Multi Level Marketing este acela?

Există atâția absolvenți ai unor Facultați de Marketing, care nu au ce să facă, pentru că nu-i angajează nimeni, atunci de ce sa nu facă Marketing în propria afacere?

Există persoane care doresc un venit suplimentar.

Există pensionari care au o pensie foarte mică și doresc nu doar bani ci și socializare și prieteni cu care să petreacă timp de calitate.

Există studenți care doresc un venit pentru studii și bani de buzunar.

Există mămici care doresc să-și crească copiii prin implicare directă dar și venituri pentru nevoile familiei.

Există persoane care s-au săturat de serviciul care nu le aduce mulțumire atât financiară dar și ca timp liber pentru familie și se gândesc să schimbe viața lor dar nu știu calea.

Există persoane care nu știu ce să facă când devin șomeri și toată lumea le întoarce spatele.

Propria afacere de network marketing poate fi SOLUȚIA !

Avantajele?

Îți voi arăta 10 lucruri care fac diferența între o afacere clasică-pentru ca și aceasta poate fi o soluție- și modelul de afacere care îl promovez:

1.Capital mic de pornire comparativ cu mii de euro pentru a deschide un magazin cu produse sau și mai mult dacă începi o afacere cu producție unde utilajele sunt  achiziționate prin credite bancare purtătoare de dobânzi usturătoare în bugetul firmei.( băiatul meu ca să deschidă un butic a investit 10 000 euro plus marfa luată cu plata la 30 de zile în suma de 8000 euro).

2.Nu este nevoie de spaţiu pentru că nu există stoc de marfă ceea ce elimină cheltuielile cu plata chiriilor și utilităților aferente spațiilor.( pot merge cu același exemplu al fiului meu care plătește chirie modificabilă anual fără să poată să negocieze prea mult)

3.Nu trebuie să-ți creezi propriul tău produs pentru că compania are brendul cu toate avizele de calitate ceea în afacerea clasică este o bătaie de cap cu stress maxim. (gândește-te numai ce nebunie este să iei un certificat de calitate sau avize de circulație internațională a produsului).

4.Nu este nevoie de angajări de salariaţi ceea ce elimină impozitele aferente și grija de a găsi persoane de calitate.(am avut o evidență contabile la o firma cu obiect de activitate: producție de obiecte din fier forjat și era un ciclu săptămânal de angajări și demisii pentru că muncitori calificați nu se găseau pentru că din păcate școli de profesii în Romania nu prea mai există sau cei care sunt merg în străinătate pentru bani mai mulți)

5.Program flexibil, fără şef – full time sau part-time, cum alegi(poți lucra în funcție de programul copiilor când sunt la școală sau grădi pentru a fi mereu cu ei sau în orele în care te poți concentra să lucrezi-sunt persoane care sunt creative dimineața sau noaptea).

6.Sprijin total în explicarea produselor şi a planului de marketing( astfel încât nu va exista timp pierdut în studii ci pur și simplu informații la obiect).

7.Mereu alături de oameni – se lucrează cu oameni şi pentru oameni, cu posibilitatea de a alege cu cine să colaborezi.(este foarte important să rezonezi cu oamenii care îți sunt partenerii în fiecare zi deoarece plăcerea se va tranforma în muncă productivă)

8.Venit pasiv de la echipa construită, în care investeşti timp şi informaţii, dar care vor genera venit la prima generaţie şi a doua (poţi asocia cu o investiţie într-o casă, de la care ulterior primeşti chirie de la cei care o folosesc, sau cu banii care îi pui la bancă şi primeşti dobândă, dreptul de autor care generează mereu venit, etc).(Profitul net de la o afacere clasică se transformă în dividende la sfârșitul anului și nivelul lui este afectat de cheltuielile suportate de firma care nu sunt mici deloc.)

9.Acces pe piaţa internaţională, unde îţi poţi dezvolta afacerea fără stresul formalitatilor fiscale.(Și afacerea clasică poate fi extinsă internațional însă să nu uităm dificultățile fiscale la exportul-importul de mărfuri.)

10.Afacere care se poate dezvoltă din confortul casei tale, pe canalele de social media. (Conectarea cu oamenii din toata lumea nu mai este pentru nimeni o greutate doar la un click distanță pot fi partenerii noștri de afaceri).

Cu siguranță acesată paralelă între o afacere clasică și acest sistem de lucru ți-au folosit să identifici ceea ce te frământă.

Vrei să arați că poți? Vrei mai mult de la viață?  Vrei să fii propriul tău șef?

Caută un sistem de network marketing și analizează-i cu atenție oferta.

Eu personal am fost atrasă de planul de marketing care mi-a permis, pe lângă serviciul pe care îl aveam, să obțin un venit suplimentar pentru a-mi susține fiica la studii în Suedia. Fiind economist de profesie am făcut o evaluare a companiei cu care m-am asociat-produse de cea mai bună calitate și plan de marketing avantajos raportat la efortul depus.

Te invit să creștem spiritual și să evoluăm împreună!

Cu mare drag,

Mariana Stanescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.