Te cunoști pe sine?
Pare o întrebare banală și sigur un răspuns foarte simplu îți vine în minte și totuși….mi-ar plăcea să-mi spui dacă rândurile mele au fost de folos pentru tine.
Ai în fața ta o provocare și primul tău gând poate fi:
„Nu voi reuși…Nu am calitățile necesare …Nu am curaj…Dacă dau greș?”……..
Limitele văzute de tine sunt, din păcate, create doar de mintea ta.
Cum te lupți cu propria minte și cum îți clădești încrederea în tine?
Cunoaște-te!
Înainte de a porni la luptă, este bine să îți cunoști foarte bine inamicul.
Să îți schimbi imaginea negativă despre propria persoană înseamnă să te lupți cu tine însuți. Nimic mai dificil, dar nu imposibil. Începe să te auto-analizezi: creează un jurnal în care să îți notezi propriile gânduri, temeri.După o luna recitești ceea ce ai scris și vei observa care este gândul predominant.
Este aspectul cel mai delicat şi mai important al vieţii, acela al descoperirii de sine, să ştii cine eşti şi care este rolul tău de om în această viaţă.
Ca şi fiinţe umane avem nevoie să ştim ce vrem de la viaţa noastră, încotro mergem şi unde vrem să ajungem. Atunci când păşim haotic prin existenţă ajungem la un moment dat să ne simţim inutili, nemulţumiti de noi şi lipsiţi parcă de sens.
Cine suntem noi cu adevărat? Ce vrem de la viaţa noastră? Ce nevoi reale avem? Care sunt principalele emoţii care ne guvernează viaţa? Care din ele sunt pozitive, constructive şi care ne sunt dăunatoare? Ce vrem cu adevărat? Unde vrem să ajungem? Cine vrem să fim? Cum vrem să ne trăim viața?
Ce înseamnă a te cunoaşte pe sine?
Sunt întrebări destul de grele, dar merită să medităm măcar un pic la acest subiecte.
Dacă te cunoşti, știi ce vrei, știi care îţi sunt principiile şi valorile, știi pe ce drum vrei să mergi în viaţă, capeţi o siguranţă de sine mult mai mare, știi la ce să spui “Da” şi la ce să spui “Nu” şi poate cel mai important ŞTII CINE EŞTI!
Aceasta cunoaştere de sine ne va da putere interioară şi atunci ne vom putea obiectiva mai uşor în orice moment.
Vom putea înţelege dacă un lucru este bun sau mai puţin bun pentru noi şi vom reuşi să facem cele mai inspirate alegeri. Deasemenea vom învăţa să ne depăşim fricile, să ne motivăm acţiunile şi să ne bucurăm de cine suntem.
În aceste vremuri oamenii vor trebui să înţeleagă că este nevoie ca principalul accent să fie pus pe ceea ce sunt, pe cunoaşterea şi dezvoltarea propriei fiinţe. Pentru că niciodată nu vor putea obţine fericire, bucurie, succese, împlinire, bunăstare pe termen lung.
Vremurile deosebite pe care le trăim ne invită să fim, să devenim constienţi de ceea ce suntem noi cu adevărat. Iar asta pentru a evita situaţiile potenţiale de criză ce pot apărea în vieţile noastre şi pentru a fructifica oportunităţile de succes ce pot, de asemenea, apărea în vieţile noastre.
Criza sau oportunitatea, suferinţa sau fericirea, eşecul sau succesul reprezintă doar o ALEGERE.
Cuviosul Paisie Aghorîtul spunea despre cercetarea de sine că ,,este cea mai folositoare dintre toate cercetările. Cineva poate cerceta multe cărţi, dar dacă nu se supraveghează pe sine, toate cele citite sunt zadarnice. În timp ce, dacă ia aminte la sine şi mai şi studiază puţin, se foloseşte foarte mult. Şi atunci purtarea lui devine fină în toate manifestarile. Altfel face greşeli mari şi nici nu-şi dă seama.
Acela care nu ştie cine este, nu trebuie să spere să cunoască ceva. Focul cunoaşterii trebuie mai întâi să se aprindă în voi, acolo trebuie să răsară soarele. Obscuritatea interioară vă va interzice să mai vedeţi ceva în altă parte.
Cunoaşteţi-vă pe voi înşivă!
Iată câteva Tehnici Pentru A-ți Descoperi Valorile Personale folosite în life coaching, cu ajutorul cărora ne putem da seama de valorile noastre.
Înainte de a începe să folosești aceste tehnici, asigura-te ca nu vei fi deranjată sau că nu ți se va distrage atenția, relaxează-te și concentrează-te.
1. UN MOMENT IMPORTANT
Gândește-te la un moment important, special, în care ai simțit că viața ta a fost bună, împlinită.
Încearcă să identifici doar un moment, o perioadă de timp foarte limitată, pentru că dacă te gândesti la o perioadă mai lungă, vor fi prea multe întâmplări în acea experiență și nu vei reuși să identifici o anumită valoare.
Când ai acel moment în minte, pune-ți următoarele întrebări:
CE S-A ÎNTĂMPLAT ȘI CINE ERA PREZENT ATUNCI?
CE VALORI ERAU ONORATE ÎN ACEL MOMENT? … dacă îți este greu să recunoști valorile, gândește-te cum te simțeai în acel moment (de ex.: iubită, apreciată, recunoscută pentru performanță, reușită, etc).
Dacă, de exemplu răspunsul tău ar fi “fericită”, întrebă-te: “CE ANUME TE FĂCEA SĂ TE SIMȚI AȘA?” sau “CE ÎNSEAMNĂ FERICIREA PENTRU TINE?”
Ideea este să “sapi” cât mai adânc până reușești să identifici acea valoare specifică, care te reprezintă și care reiese din acel moment.
Poți folosi această tehnică de mai multe ori până când vei reuși să clarifici mai multe valori personale.
2. VALORI SUPRIMATE
Un alt mod de a identifica valorile este să mergi în extrema opusă și să te gândești la momente în care ai fost nervoasă, frustrată, sau supărată.
Asta te va conduce la identificarea unor valori care erau suprimate.
Numește sentimentele și circumstanțele care au dus la acea supărare.
CUM ANUME TE SIMȚEAI?
DIN CE CAUZĂ ERAI SUPĂRATĂ/ FRUSTRATĂ?
Apoi caută opusul acelor sentimente.
Dacă de exemplu simțeai că ești frustrată de jobul tau repetitiv, poate însemna că valoarea suprimată ar putea fi creativitatea, sau inovația.
Mulți dintre noi ne trăim viața în așa fel încât onorăm multe dintre valorile noastre, în mod automat, fără să ne dăm seama. De aceea, este posibil să nu le recunoaștem ca fiind valori personale, până când ceva intervine si nu le mai putem onora.
Ideea este ca orice moment de supărăre sau de stress, poate fi un semnal ca o valoare ne este suprimată.
3. CE TREBUIE NEAPARAT SĂ AVEM
Un alt mod de a descoperi valori este să vezi ce anume trebuie să ai în mod special în viața ta.
În afară de mâncare, casă, comunitate (lucrurile de bază), CE ANUME TREBUIE SĂ AI ÎN VIAȚA TA PENTRU A TE SIMȚI ÎMPLINITĂ?
Poate că ai nevoie de o formă de creativitate, de a te exprima, sau poate ai nevoie de adrenalină în viața ta.
CARE SUNT VALORILE PE CARE DACĂ NU LE ONOREZI ÎN MOD SPECIAL, O PARTE DIN TINE VA MURI?
4. EXPRIMARE OBSESIVĂ
Toți putem avea un comportament obsesiv, insistăm să onorăm o valoare, transformând-o într-o cerință, în loc de o formă de exprimare. Astfel ducem acele valori la extrem.
De multe ori ni se întamplă ca prietenii sau familia să ne facă tot felul de remarci, prin care să ne atragă atenția asupra unor comportamente obsesive, dar pe care dacă le privim mai în adâncime, ne putem da seama că de fapt ele sunt valori transformate.
De exemplu, dacă ni se spune ceva de genul: “Ești prea obsedată de curățenie.” De fapt, din aceasta reiese că cerința ta obsesivă este PERFECȚIUNEA, și pentru că nu ai găsit un alt mod de a o exprima, ai transformat-o într-o obsesie pentru curățenie (în exemplul dat).
În astfel de cazuri, este important să încercăm să căutam valoarea care este transformată în spatele acestor comportamente obsesive.
Descoperirea și clarificarea valorilor personale este un proces foarte important și deloc ușor dar revelator în drumul AUTOCUNOAȘTERII.
De asemenea, trebuie să știm că valorile se pot schimba în timp, și de aceea este important ca mereu să “ținem ochii deschiși” și să observăm momente în timp și situații din viața noastră în care ne sunt relevate anumite valori.
5.ASCULTĂ CÂND ȚI SE FAC COMPLIMENTE ȘI PRIMEȘTE-LE.
Dacă ai tendința de a desconsidera sau respinge complimentele care îți sunt adresate, nu mai face astfel!
Deși este adevărat că unii oameni ar putea încerca să te manipuleze prin complimente, mult mai mulți s-ar putea să-ți observe caracteristicile fundamentale – poate chiar ceva ce tu ai trecut cu vederea.
Cunoașterea punctelor tari constituie unul dintre elementele fundamentale ale încrederii în sine și, în același timp, ale cunoașterii de sine. Trebuie să păstrezi ce este bun, ascultând complimentele care îți sunt adresate și care pot fi indicii cu privire la punctele tale tari.
6.ANALIZEAZĂ-ȚI SENTIMENTELE ȘI STĂRILE SUFLETEȘTI.
Ce activitate în care te angajezi te face să te simți atât de fericită încât să nu-ți mai dai seama cum trece timpul? Stările sufletești constituie un indiciu cu privire la ce îți satisface Adevăratul Eu.
Stările pozitive precum dragostea, bucuria și mulțumirea pot, de asemenea, să conțină indicii despre tine.
Chiar și emoțiile negative te pot ajuta în cunoașterea de sine. Uneori, emoții precum mânia, tristețea și teama îți pot spune ce ar trebui să înfrunți, să accepți sau să schimbi în viața ta. Alteori, aceleași emoții pot să-ți dea indicii cu privire la oameni, locuri sau lucruri pe care trebuie să le eviți sau le minimalizezi, pentru binele și sănătatea ta.
7.OBSERVĂ LA CE TE GÂNDEȘTI.
Da, urmărește-ți firul gândirii. Desigur, poți să meditezi pentru a analiza ce gândești, dar poți și doar să fii atent la gândurile care ți se ivesc în minte minut de minut. Gândurile acestea pot să te ajute să te înțelegi mai bine pe tine însuți. De exemplu, un prieten te convinge să îți cumperi un anumit articol de îmbrăcăminte, dar când îl cumperi acesta nu îți produce bucurie, ci regret, pentru că ai fi vrut să păstrezi banii. Într-un astfel de moment îți dai seama că prețuiești economisirea mai mult decât achiziționarea de bunuri. Este caracteristică de bază a ta?
8.FĂ-ȚI DIN GREȘELI PRIETENI.
Este mai ușor să înveți să fii tu însuți atunci când îți dezvolți un sistem de creștere – capacitatea de a privi o dificultate mai degrabă ca pe o provocare, decât ca pe un factor de stres. Atunci când știi că nu trebuie să fii perfect, îți poți accepta greșelile, recunoști că pasul greșit te poate ajuta să înveți ceva folositor și îți dai seama ce ar trebui să faci altfel în ocazia următoare.
Fi blânda cu tine!
Chiar și eșecul, deși este dureros, poate constitui un impuls către o direcție nouă.
Terry Gross, renumita gazdă a emisiunii de radio „Fresh Air”, a început ca profesoară de gimnaziu într-o școală publică, în 1972. Nu a fost în stare să țină în frâu elevii cărora le preda și a fost concediată după 6 săptămâni. Gândește-te la toate acele extraordinare interviuri de care am fi fost lipsiți dacă – din nefericire – ar fi rămas în învățământ!
9.ȚINE UN JURNAL SAU IA-ȚI TIMP SĂ REFLECTEZI.
Ține un jurnal al momentelor care ți-ar putea oferi indicii cu privire la identitatea ta. Îmi place exercițiul, de acum clasic, „Trei lucruri bune”: La sfârșitul zilei, gândește-te la trei lucruri bune pe care le-ai făcut sau care ți s-au întâmplat de-a lungul zilei. Studiile arată că această activitate îți va spori gradul de fericire personală și îți va întări „atitudinea de recunoștință”. În același timp, ea accentuează acele momente care îți dau satisfacție și încredere de sine sau pe cele care îți pot da indicii cu privire la caracteristicile care te definesc. Exemplu: Te joci cu nepoțica ta și observi că poți gestiona bine anumite situații mai dificile. Indiciul?
10.ASCULTĂ CE SPUN ALȚI OAMENI, DAR ACȚIONEAZĂ ȘI TRĂIEȘTE DUPĂ PROPRIILE DECIZII.
Presupunând că ești un adult cu o viață complicată, doar tu poți ști ce este cel mai bine pentru tine pe termen lung. Când iei singur decizii – oricum se dovedesc a fi, până la urmă – îți pavezi drumul spre cunoașterea de sine.
Dezvoltă-ți o prudență sănătoasă față de ce spun ceilalți că „ar trebui”. Ce vrei tu, de fapt?
11.DISCUTĂ CU UN TERAPEUT SAU CU UN CONSILIER.
În căutarea de sine, s-ar putea să fii oprit de diferite bariere, fie interne, fie externe. Un terapeut sau un consilier vocațional te poate ajuta să îndepărtezi aceste bariere, să descoperi noi căi și să te dezvolți în direcții noi.
12.FĂ TESTE DE PERSONALITATE ȘI DE TEMPERAMENT.
Deși acestea se fac cel mai bine sub supravegherea unui specialist, poți găsi pe Internet diferite versiuni de teste bine fundamentate de personalitate și de temperament.
Deși nu am verificat personal aceste versiuni gratuite, poate că tu le vei găsi utile … atâta timp cât le mai ajustezi pe ici pe colo:
Precauția 1:
Unora dintre testele de pe Internet le lipsește validitatea științifică.
Precauția 2: Nu uita, nici un test nu are autoritatea ultimă asupra ta. Tu ai!
13.AFIRMĂ-ȚI PERSONALITATEA PRACTIC.
Poate că te cunoști, dar poți și să fii tu însuți? Atunci când îți exprimi sentimentele, dorințele, nevoile și opiniile într-un mod direct, onest și adecvat, înseamnă că îți afirmi personalitatea, identitatea. În același timp, îți consolidezi imaginea de sine.
Exemplu: Soțul tău/soția ta critică ceva ce ai făcut și țipă la tine. Tu răspunzi: „Nu-mi vorbi astfel. Dacă am greșit cu ceva, putem vorbi despre lucrul acesta – dar fără să țipăm unul la altul.” În această situație, știi sigur un lucru: Este important pentru tine să fii respectat(ă).
Te poți apăra.
14.ÎNCONJOARĂ-TE DE OAMENI BUNI, CARE TE ACCEPTĂ ȘI ÎȚI FAVORIZEAZĂ CREȘTEREA.
Unii prieteni și unele rude te pot ajuta să devii cea mai bună variantă a ta, în timp ce alții îți pipernicesc exprimarea de sine și chiar descoperirea de sine. Deși probabil că vei învăța câte ceva de la toți, vei descoperi că drumul îți este mai ușor atunci când majoritatea celor cu care te asociezi îți doresc binele în mod profund și îți oferă libertatea de a-ți urma propriile idealuri.
Adevăratul Eu?
Unii oameni cred că nu există „Adevăratul Eu”. Eu nu sunt de acord cu ei. Atunci când viața și manifestările tale exterioare sunt congruenta cu caracteristicile tale fundamentale interioare, atunci experimentezi un sentiment distinct și puternic al conștienței de sine, al „Adevăratului eu”.
Viața devine mai plină de entuziasm și de vibrație.
Dar ESTE adevărat că noi evoluăm în timp, ne schimbăm, și Adevăratul Eu evoluează și el, se extinde și se contractă de mai multe ori.
Cunoașterea de sine este un proces dinamic, nu unul static.
Adevăratul tău Eu nu este o fotografie ci, mai degrabă, un video.
Tu ți-ai descoperit valorile?
Cât de edificator a fost acest proces pentru tine?
Dacă încă nu ți le știi încă, folosește tehnicile pe care ți le-am scris mai sus și spune-mi ce descoperiri ai făcut…
Lasă-mi un comment și spune-mi dacă îți cunoști valorile personale, cum le-ai descoperit și cum le onorezi în viața ta.
Cu drag,
Te îmbrațisez
Mariana Stănescu