Formularea obiectivelor prin metoda SMART

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Pentru îndeplinirea obiectivele, este esențial să ști cum să le fixezi.

Nu poți spune pur și simplu: „îmi doresc” și să te aștepți ca acel lucru să se întâmple.

Pornim de la definirea obiectivelor.

Este un proces care începe luând atent în considerare ceea ce dorești să realizezi și implică muncă.

SMART este un acronim al caracteristicilor considerate esențiale în formularea obiectivelor și anume: specifice, măsurabile, accesibile, relevante și încadrate în timp.

Utilizarea obiectivelor SMART în scrierea planului de afaceri are rolul de a te ajuta să păstrezi planul de afaceri cât mai scurt, clar și focusat pe obiectivele generale ale afacerii.

În același timp, realizate corect, acestea au rolul de a oferi repere constante în evaluarea rezultatelor obținute pe parcurs.

Ce înseamnă fiecare dintre ele și cum te ajută în creionarea planului de afaceri:

Specific – furnizează informații despre caracteristicile specifice unui anumit obiectiv. Obiectivul indică exact ceea ce se dorește să se obțină și nu lasă loc de interpretări.


Pentru a verifica dacă un obiectiv este sau nu Specific, utilizează întrebări precum:
– Cine este implicat?
– Ce anume doresc să obțin?
– Când este nevoie să fie făcut?
– Unde este realizat?
– Care sunt cerințele și limitările?
– De ce este nevoie să fac asta?
Nu este obligatoriu ca un obiectiv să răspundă la toate întrebările de mai sus în același timp.

De exemplu….

– faptul că vrei sa crești cifra de afaceri este un obiectiv cât se poate de ambiguu, pentru că nu dă posibilitatea unei forme de evaluare. Pentru a fi specific, obiectivul este firesc să sune cam așa: “Creșterea cu 10 % a cifrei de afaceri pe piața Iașului într-un termen de 6 luni”.

Măsurabil – prezintă aspecte cantitative și calitative ale unui obiectiv care pot fi măsurate cu unitățile de măsură cunoscute.

NYT2008121512593046C

Un obiectiv care nu are o modalitate de măsurare este ca un meci de fotbal în care nimeni nu ține scorul: toata lumea aleargă dar nimeni nu știe cine a câștigat. Cifrele sunt o parte esențiala din afacere, iar atașând cifre concrete obiectivelor ai posibilitatea monitorizării progresului atingerii lor.
Pentru a verifica daca un obiectiv este sau nu Măsurabil, utilizează întrebări precum:
Cât de mult costă?
Cât de multe persoane sunt necesare?
Când voi știi că a fost îndeplinit?

De exemplu….

– “Realizarea unor sesiuni de instruire pentru agenții de vânzări” este un obiectiv general care nu oferă posibilitatea de evaluare, în timp ce “Realizarea unor sesiuni de instruire privind Managementul timpului, Managementul stresului și Vânzări eficiente pentru 60 de agenți de vânzări” este un obiectiv care va permite monitorizarea permanenta a progresului făcut.

Accesibil – înseamnă că un obiectiv poate fi într-adevăr atins cu capacitatea și resursele disponibile.

De multe ori, mai ales în cazul micilor afaceri, întreprinzătorii se lasă cuprinși de entuziasm și își propun obiective nerealizabile, fie din rațiuni de cost, de timp sau de capacitate managerială.

Riscul stabilirii unor astfel de obiective, dincolo de impactul negativ asupra unui potențial investitor, este acela de a demotiva întreaga echipă implicată în afacere.

Un obiectiv prin care îți propui să publici trei cărți noi pe săptămână va pune o presiune extrem de mare pe echipa editorială și va duce la demotivarea acestora atunci când obiectivul nu va fi atins. O carte nouă la două săptămâni s-ar putea să se dovedească mai accesibil pentru resursele umane și de timp ale unei edituri la un moment dat.

Relevant – înseamnă că realizarea obiectivului contribuie la impactul vizat de afacere.
Realizarea unui obiectiv contribuie în mod esențial la atingerea unui obiectiv mai mare, mai general. Relevanța obiectivului se evaluează în raport cu acest obiectiv mai general. În acest sens, el este firesc să vizeze un anumit impact.

Lumea este în mișcare dinamică, obiectivele se schimbă ….de aceea pune întrebarea….care este efortul pentru a obține valoare?

…80/20….Principiul Pareto… adică să ne concentrăm pe obiective care ne dau valoare mare cu efort mic.

Un obiectiv relevant ar trebui să primească răspunsul „da” la aceste întrebări:

  • Merită să îmi stabilesc această țintă?
  • Este momentul potrivit?
  • Se potrivește asta cu celelalte eforturi/nevoi ale noastre?
  • Sunt persoana/echipa potrivită pentru a atinge acest obiectiv?
  • Este aplicabil în mediul socio-economic actual

 

Dacă îți propui să participi la 3 târguri internaționale de mobilă în decurs de un an, dar nu ai resursele și capacitatea de a exporta mobila, s-ar putea să se dovedească un obiectiv nerelevant și costisitor. În contextul dat, un obiectiv relevant ar viza participarea la doua târguri de mobilă naționale pe an.

Încadrat în Timp – face referire la un anumit interval de timp, bine precizat, privind stadiul atingerii obiectivului.

Fără un termen, obiectivul nu există. Un obiectiv legat de timp va răspunde de obicei la aceste întrebări:

  • Când?
  • Ce pot face în șase luni de acum?
  • Ce pot face în șase săptămâni de acum?
  • Ce pot face azi?

Indiferent că îți propui să îți crești afacerea cu 25% sau să adaugi în portofoliu încă 5 clienți, este imperativ necesar să îți stabilești un interval de timp.
Pentru a verifica dacă un obiectiv este sau nu încadrat în Timp, utilizează întrebări precum:
– Când?
– Până când?
Un exemplu de obiectiv încadrat în timp este: Realizarea unei sesiuni de instruire pentru membrii departamentului de Marketing în perioada 10-14 iunie 2012 .

Nu în ultimul rând: un obiectiv se poate schimba în timp! Prin urmare, este necesar să stabilim termene (destul de scurte) în timp pentru a discuta în mod regulat angajamentul reciproc și nivelul de realizare a obiectivelor (și nu să așteptăm ca analiza anuală să arate prea târziu că suntem pe direcția greșită).

Și pentru mai multă claritate încă un exemplu…

…. obiectiv SMART pentru o afacere este „vreau să-mi sporesc profitul”

Specific: Voi crește veniturile, reducând în același timp cheltuielile. Schimbarea sediului îmi va reduce chiria cu 7%, și voi reduce astfel costurile operaționale.

Măsurabil: Voi crește vânzările în următoarele 3 luni prin contactarea a încă 5 potențiali clienți.

Accesibil: Îmi voi îmbunătăți relațiile actuale cu clienții și voi promova afacerea prin recomandări și prin intermediul rețelelor sociale. Acest lucru mă va ajuta să găsesc mai mulți clienți potențiali și, prin urmare, să mă asigur de o creștere a veniturilor pentru companie.

Relevant: Mutarea într-o locație mai ieftină va reduce costul operațional al afacerii mele și, prin urmare, va da loc creșterii profiturilor.

În timp: Îmi voi crește profitul până la sfârșitul următoarelor 3 luni.

Dacă acest material a adus un plus de valoare în viața ta, m-aș bucura să ne cunoaștem mai bine și să aflu mai multe lucruri despre tine, mai ales dacă ești în căutarea unei soluții în viața ta acum și simți că te-aș putea ajuta. Știu că internetul este înșelător, însă vreau să te asigur că sunt o persoană în carne și oase sinceră și dornică să te ajute să îți atingi potențialul și obiectivele propuse în această viață.

Mereu alături de tine,

Mariana[/text_block]