Încrederea este un factor determinant pentru optimism sau pesimism. 

Optimiştii cred că pot depăși orice în viaţă şi nu le este teamă să meargă pe drumul lor.

În timp ce pesimiştii nu cred acest lucru, ei se consideră „victime” de circumstanţă.

Pesimistul: Am să cred când am să văd….

Optimistul: Am să văd când am să cred…..

Robert Shuller

Credințe = deciziile conștiente pe care le-am luat în trecut cu privire la noi înșine și la ceea ce ne așteptăm sau nu ne așteptăm să realizăm. Aceste decizii se repetă acum subconștient, pe măsură ce ne trăim viața. 

Ele ne controlează încontinuu gândirea , ne dirijează comportamentul, și ne determină rezultatele.

Acumularea deciziilor luate în urma tuturor experiențelor trăite în trecut, reprezintă sistemul nostru personal de credințe.

Ne dobândim credințele din experiențele anterioare, mai corect spus, din interpretarea acestor experiențe.

Noi ne caracterizăm mereu prin prisma credințelor.

Când spunem :,,eu nu pot vorbi în public”, nu suntem noi ce care spun asta, ci o credință a noastră. De fapt, dacă am da la o parte acea credință, am știi că prin exercițiu, vom putea vorbi în public.

La fel când spunem: ,,eu sunt aeriană, nu știu să investesc banii, nu mă pricep la desen, nu pot sa am succes, nu pot să fiu consecventă, etc”. Acelea sunt credințele noastre, pe care ne străduim să le probăm, să le argumentăm și să demonstrăm că avem dreptate. Adică vom refuza să ne implicam vreodată în toate acele experiențe sau evenimente care necesită calități despre care noi știm că nu le avem.

Avem în viața noastră lucrurile pe care ne așteptăm să le avem. Cum așa?

Gândirea creează credințele.

Convingerile/credințele creează așteptările pe care le avem în legătură cu rezultatele. Așteptările creează la rândul lor atitudinea, care odată exprimata, creează comportamentul. Comportamentul determina rezultatele, iar rezultatele alcătuiesc viața.

Așadar, ca să ne schimbăm viața, nu putem să ne schimbăm viața pur si simplu. Nu putem schimba rezultatele, schimbând rezultatele pur si simplu, nu putem schimba comportamentul, schimbând comportamentul pur si simplu, s.a.m.d.

Este ca și când am încerca să tratam o boală, tratând efectul și nu cauza. 

Este necesar să mergem la rădăcină, la cauză. Iar rădăcina tuturor lucrurilor, este reprezentata de sistemul nostru de credințe/convingeri.

Așadar: când schimbăm gândirea=> schimbăm credințele=>schimbăm așteptările=>schimbăm atitudinea=> schimbăm comportamentul=>schimbăm rezultatele=>schimbăm viața. 

,,Viața este ca un cadou de Crăciun. Avem mai multe șanse să primim ceea ce ne așteptăm, decât ceea ce ne dorim” – Zig Ziglar 

Totul pleacă de la schimbarea gândirii. Practic, schimbând gândurile, schimbăm viața. De regulă noi preferăm să acționăm în mod automat, conform credințelor pe care ni le livrează subconștientul. Și în cel mai bun caz, urmând întocmai instrucțiunile subconștientului, alcătuite pe seama experiențelor și deciziilor luate despre noi în trecut, ajungem să trăim în mediocritate.

Imaginează subconștientul ca pe o magazie. În copilărie, în primii ani de viață acea magazie era goală. Așa că lăsăm să intre acolo orice experiență, orice informație primită despre noi, orice imagine clădită despre noi înșine. Până când la un moment dat magazia a început să se umple. Atunci, am pus un paznic la intrare (vocea din capul nostru, povestitorul), care avea rolul de a tria orice informație care intenționa să intre. El dădea voia doar „obiectelor” care semănau cu cele deja existente în magazie.

De aceea, orice am încerca să spunem despre noi sau să facem , și nu se potrivește cu ceea ce există deja în subconștientul nostru, este respins. De aceea avem aceleași rezultate mereu, pentru că facem exact ceea ce am mai făcut, de fiecare dată, invariabil. Ajungem să ne rotim în cerc iar și iar. 

Provocarea este că noi nu știm ce e acolo. La fel cum într-o magazie arunci tot felul de lucruri, iar la un moment dat uiți ce obiecte ai acolo. Nici nu te ostenești să intri, pentru că oricum toate sunt prăfuite și amestecate. 

Ce avem noi de făcut este să intrăm și să facem curat. Să vedem ce obiecte nu ne mai plac și nu ne mai folosesc și să le înlocuim. 

Să reluam procesul prin care am luat deciziile despre noi în trecut și mecanismul prin care acesta ne creează rezultatele: 

Cum facem să ne reprogramam mintea, să schimbam credințele care ne limitează?

1. Mai întâi este necesar să identificam cauza care stă la baza efectului, a rezultatului. Ceea ce vedem concret ce este? Rezultatul. Dacă acesta nu ne place , este necesar să mergem la rădăcină, să vedem care este credința care îl generează. Putem face asta cu succes, dacă ne amintim o experiență în care am fi putut lua acea decizie despre noi.

Concret, alegem un domeniu de viață în care nu avem rezultatele dorite, în care suntem blocați sau neîmpliniți. Notam aceste rezultate.

2. Apoi este necesar să identificam credința care stă la baza efectului. 

Există undeva în subconștientul nostru, mesaje pe care le-am asimilat încă din copilărie sau decizii pe care le-am luat în legătură cu ce putem sau nu putem fi/face/avea. Mesaje ca: <banii nu cresc în copaci>,<relațiile nu durează>, <banii sunt ochiul dracului>, <nu poți avea încredere în nimeni>,<sunt pericole la tot pasul>, etc, există și astăzi adânc înșurubate în subconștient și ne conduc viața, generând evenimente care să le confirme.

Cineva a cărui credința este <banii nu cresc în copaci>, va munci din greu pentru banii obținuți. Cineva care a crezut toată viața că < relațiile nu durează>, se va confrunta mereu cu același tipar în relațiile sale, care se termină mereu după o perioadă scurtă de timp. 

3. Apoi ne imaginăm un nou rezultat pe care ni-l dorim de fapt. Aici este necesar sa fim creative, sa gândim dincolo de ce credem în momentul prezent că este posibil. Să ne imaginăm. 

4. Următorul pas este să creăm o nouă credință care ne inspiră și care are rolul de a schimba rezultatele.

Spre exemplu, putem schimba <banii nu cresc în copaci> cu  <banii se câștigă cu ușurință, există din abundență pentru toată lumea>.

5. Repetarea acestei noi afirmații, până când devine credință (de zeci de ori pe zi, cu entuziasm, cu emoție și cu imagini despre cum arătăm în noua postură și cum ne simțim).

La ce ajută repetarea? La programarea, reprogramarea minții subconștiente. E ca atunci când  învațăm că 7 x 7 fac 48. Deși era greșit acest rezultat, noi l-am repetat până când a devenit (același lucru se întâmplă și când spunem ca avem reflex sau facem automat lucruri) o credință înmagazinată în subconștient.

Dacă într-o zi aflăm că nu acesta este rezultatul corect, nu putem încă de la început să răspundem corect la întrebarea cât fac 7 x7, pentru că primul răspuns este cel cu care ne-am antrenat mintea inițial.

Dar dacă repetăm noul rezultat destul de des, ajungem să înlocuim vechea credință cu noua credință.

La fel este cu oricare dintre credințele limitative. Ca să le înlocuim, este nevoie de repetiție.

Repetiția este mama învățăturii.

Funcționează cei 5 pași dacă nu trișezi….eu am testat de multe ori și am schimbat multe credințe și rezultate în viața mea.

……..care din cei 5 pași sunt o provocare pentru tine?

Mereu alături de tine,

Mariana

Leave a Reply

Your email address will not be published.