
Pielea este un organ în sine, cel mai mare dintre toate, care ne protejează de bacterii, reglează temperatura corpului și preia informații privitoare la atingere, presiune, căldura, durere și temperatura.
Așa că nu este de mirare că pielea arată eventuale dereglări în interior.
Există câteva semne care apar pe piele și care pot indica afecțiuni grave. Iată cum le recunoști pentru a ști când este este cazul sa mergi la doctor.
Acnee severă
Acneea în cazul adulților este un lucru obișnuit, contrar așteptărilor, însă atunci când erupțiile sunt ceva nou, este bine să iei măsuri.
Aceasta schimbare la nivelul pielii poate fi semnul unei afecțiuni grave, cum ar fi apariția sindromului ovarelor polichistice, un dezechilibru hormonal care afectează 10 milioane de femei din întreaga lume.
Roșeața
Petele roșii apărute pe piele pot fi o reacție alergică la detergentul de rufe sau la anumite materiale pe care le-ai purtat. Astfel de pete roșii pot fi și din cauza mușcăturii de căpușă.
Pete roșii cu aspect ciudat
Atunci când începi tratamentul cu un medicament nou este posibil să apară anumite reacții alergice, o afecțiune care poate pune viața în pericol, marcată de o erupție cutanată și o inflamație a ficatului, inimii și plămânilor.
Mâncărimi ale pielii
Atunci când ai pielea uscată, în perioada sezonului rece, este posibil să te confrunți destul de des cu mâncărimi cutanate. Însă atunci când o cremă suficient de hidratantă nu își face efectul, este posibil să fie vorba de o problemă a pielii care poate fi semnul unei afecțiuni grave. Mâncărimile pot fi provocate de anumite tipuri de cancere, precum leucemia, sau de boli ale ficatului sau ale rinichilor.
Umflăturii roșii sub piele
Deși nu pare, există o legătură puternică între intestine și piele. Afecțiuni precum boală inflamatorie a intestinului poate afecta uneori și pielea. Noduli roșii și dureroși pot apărea pe picioare, aceștia simțindu-se adânc pe suprafața pielii.
Transpirația în exces.
Transpirația în exces poate fi un semn al tiroidei superactive. În cazul persoanelor care suferă de hipertiroidie, metabolismul este revigorat și se manifestă prin transpirație și senzația de cald.
Gambe umflate și roșii.
Când cineva suferă de insuficiență cardiacă, inima slăbită se luptă să țină sângele în mișcare împotriva atracției gravitaționale. Drept urmare, sângele ajunge să se acumuleze la nivelul picioarelor.
Când umflături galbene se observă sub piele, pe picioare, mâini, la încheieturi sau chiar la nivelul pleoapelor este un semn ca nivelul colesterolului în organism este prea ridicat. Acestea mai pot indica apariția diabetului, a pancreatitei și alte afecțiuni grave.
Diabetul este de obicei o boală tăcută, dar pielea ne poate indica prezenta acestei boli în organism, afirma Amy Newburger, medic dermatolog la Scarsdale, New York, și purtător de cuvând pentru Academia Americană de Dermatologie.
Iată și câteva posibile semnale pe care s-ar putea sa le treci cu vederea:
1.Piele îngălbenită, palme și tălpi portocalii
Acesta poate fi un semn pe cât de hazliu pe atât de serios al unei afecțiuni a glandei tiroide, hipotiroidism, care crește nivelul de beta-caroten din sânge. Beta-carotenul este un antioxidant găsit în fructe și vegetale, care în mod normal este procesat de tiroida. Când glanda nu mai funcționează, acesta se acumulează în organism. Acest dezechilibru poate apărea din cauza unei diete prea bogate în morcov sau suc de morcovi.
2. Iritații cauzate de soare
Să fii alergic la soare este o boală destul de rar întâlnită. Dacă observi unele iritații în urma expunerii la soare, cel mai probabil altul este motivul. Poți, de exemplu, să fi consumat o substanță fotosensibilizatoare, care se găsește în diverse medicamente.
Iritația se limitează la zonele expuse în mod frecvent la soare, precum brațele, gâtul și uneori fața. Nu contează dacă ai tenul închis sau deschis, ci mai degrabă trebuie să te gândești dacă ai luat recent medicamente pentru tensiune, sau diuretice.
Fii atent și la antihistaminice, tetraciclina, produse împotriva îmbătrânirii și acneei, dar și antidepresive. Două persoane diferite pot reacționa total diferit la același medicament. Una poate să nu aibă nici o problemă, pe când la alta pot apărea efecte adverse vizibile.
Verifică prospectul medicamentelor, iar dacă nu le poți evita, poartă loțiune protectoare și acoperă-ți pe cât posibil corpul, lăsând cât mai puține zone expuse.
3. Linii închise la culoare în palmă.
Pentru un cititor în palmă liniile au o semnificație deosebită, dar pentru un doctor, acestea pot sugera afecțiuni ascunse. Poate însemna o insuficiență a glandelor renale sau tulburări endocrine.
Se poate produce de asemenea o hiperpigmentare la nivelul buzelor, genunghilor și încheieturilor. Aceste boli afectează în special femeile și bărbații cu vârste cuprinse între 30 și 50 ani.
Adresează-te unui medic dacă observi aceste semne, înainte să ai simptome mai grave, precum leșin, pierderi scurte de cunoștintă sau dureri acute.
4. Vene mai întunecate decât de obicei.
Acestea reprezintă o problemă estetică, dar se pot transforma într-o varicoză acută, în special pe picioare, putând apărea dureri în timpul mersului. Se pot produce la femei în special în timpul sarcinii.
Trebuie să eviți să stai foarte mult în picioare sau când ești așezată să stai picior peste picior. Nu toate venele afectate sunt cu probleme, dar unele se pot inflama foarte mult și atunci trebuie consultat un specialist, care să îți spună cum poți elimina pericolul formării unor cheaguri de sânge.
5. Pete maronii pe piele.
Pe partea frontală, până la fluierul piciorului, vor începe să apară mici vase sparte care dacă nu sunt tratate la timp vor începe chiar să sângereze. Acesta este un semn al diabetului. Și apariția unor pete maronii pot indica același lucru. Acestea au forme rotunde și nu sunt dureroase. Alte semne ar fi greutatea în vindecare a unor leziuni deja existente.
6. Iritații extrem de dure care nu mai dispar.
Dermatitis herpetiformis se manifesta prin apariția unor mici bășici pe piele la nivelul coatelor, genunchilor, feței și chiar a scalpului și sunt rezultatul unei intoleranțe la gluten.
Unul din patru oameni cu acesta boala manifesta simptomele enumerate mai sus. Nu începe să te scarpini pe piele, ci du-te cât mai repede la un medic. Boala afectează persoane între 30 si 40 ani, în special din nordul Europei.
7. Pete mov pe piele.
Petele acestea vor părea la început a fi niște simple vânătăi, dar cu timpul vei observa că nu mai dispar. De fapt, ele sunt niște vase de sânge sparte, și pot apărea din cauza unor probleme de circulație sau a unei deficiențe de vitamina D.
La adulții de peste 65 ani, unde apar de obicei, cauza este pielea subțiată, împovărată de mulți ani de stat la soare și de mici vene sparte.
Aspirina, unele anti-inflamatoare, Gingko Biloba sau vitamina E pot înrăutăți situația. La fel și medicamentele care subțiază sângele.
8. Mâncărime extremă, fără iritație.
Dacă îți vine să te scarpini, dar pielea nu prezintă vreo roșeață deosebită, vreo pată sau mici bubițe, înseamnă că poți să ai de-a face cu un prurit, care este simptom al limfomului (cancer limfatic).
Mâncărimea trebuie să fie mai puternică decât una normală cauzată de pielea uscată, în special în partea inferioară a picioarelor. Un alt semnal de alarmă este umflarea ganglionilor limfatici de la gât, subraț, claviculă.
9. Paloare excesivă, însoțită de unghii vineții.
Asta poate însemnă o anemie severă sau o boală a sângelui. Anemia apare din cauza deficienței de fier, pierderii unei cantități mari de sânge sau ulcer. Anemia poate fi des întâlnită la persoanele peste 70 ani, care nu își mai pregătesc mese bogate în elemente nutritive sau nu mai au poftă de mâncare.
Nu te speria acum de orice paloare, doar daca vezi ca inclusiv limba, gingiile și buzele sunt afectate, iar unghiile tale devin albe sau capată chiar o nuanță albastră, e cazul să-ți faci griji.
Consultă un nutriționist sau un medic, care îți va prescrie suplimente de fier, combinate cu vitamina C.
10. Piele iritată și care te furnică, pe o singură parte a corpului
Aceasta iritație se numește zona zoster și are la bază același virus care produce varicela. Numai ca acela se retrage, în timp ce zona zoster persista. Poate apărea în urma tratamentelor chimioterapeutice, a medicamentelor administrate după transplanturi și a unui sistem imunitar scăzut, la care se adaugă un stres puternic.
La început, bubițele seamănă exact cu acelea de varicelă, dar în câteva zile se vor umple cu lichid, apoi vor plesni și vor face coajă. Adresează-te cât mai curând unui medic.
Dacă acest material a adus un plus de valoare în viața ta, m-aș bucura să ne cunoaștem mai bine și să aflu mai multe lucruri despre tine ……mai ales dacă ești în căutarea unei soluții pentru sănătate în viața ta acum și simți că te-aș putea ajuta. Știu că internetul este înșelător, însă vreau să te asigur că sunt o persoană în carne și oase sinceră și dornică să te ajute .Sunt Stănescu Mariana din Craiova, am 56 de ani și de 10 ani promovez și ajut persoane care doresc să aducă în viața lor ceea ce a creat Dumnezeu pentru noi…plantele, fructele, legumele.
|
Mariana[/text_block]