- „Răbdarea și timpul îți aduc mai multe decât puterea și pasiunea.” La Fontaine
- „Genialitatea nu este nimic altceva, decât o mare aptitudine pentru răbdare.” Benjamin Franklin
Răbdarea este o virtute care constă în puterea de a accepta greutăţile şi neplăcerile vieţii, de a aştepta în linişte evenimentele vieţii ca experiențe de viață cu lecții specifice.
Ea este, podoaba sufletului, mediul prielnic în care cuvântul lui Dumnezeu face roadă.
Este cunoscut faptul că răbdarea este o mare virtute, lucru cunoscut din bătrâni, aceștia aveau de altfel o zicală tare înțeleaptă: „Cu răbdarea treci și marea.”
În zilele noastre, oamenii parcă și-au pierdut această calitate, mulți nu mai dispun de ea, vor să obțină totul repede, fără eforturi.
De fapt, plăcerea cea mai mare constă în răbdarea de a obține un lucru. Aceasta este adevărata fericire, speranța care necesită răbdare.
Lucrurile deja obținute nu mai oferă plăcere, decât de moment. Se știe că oamenii aleargă după un lucru și de îndată ce l-au obținut, își dau seama că vor altceva. De aceea, această virtute este atât de importantă. Prin ea oamenii trăiesc momente de speranță și implicit fericire.
Această virtute îi face pe oameni mai calzi, mai atrăgători, mai blânzi și mai simpatizați de cei din jur.
De asemenea, oamenii răbdători au mai multe șanse să-și atingă obiectivele, față de cei care nu sunt și renunță poate chiar când sunt la un pas de a-și atinge țelurile. Mulți dintre cei care nu mai au răbdare și renunță, crezând că așteaptă în zadar, pierd poate cea mai mare șansă a vieții lor de a-și vedea visul cu ochii.
De altfel, oamenii nerăbdători, dacă vor renunța de fiecare dată când li se pare că așteptarea este prea lungă pentru ei, vor ajunge mereu în imposibilitatea de a-și atinge țelul. Dacă nu se vor focusa pe țelul lor, fiind mereu în căutare de altceva, din lipsa de răbdare, niciodată nu vor ajunge la obiectivul visat.
Dacă vrei să înveți despre importanța răbdării în viața ta, primul loc de început este conștientizarea. Cu alte cuvinte, pe măsură ce îți parcurgi ziua și ai momente de nerăbdare față de tine sau de ceilalți, notează-le și observă ce părți din tine ies la suprafață. Lipsa răbdării este un protector. Mai precis, este un răspuns de „luptă” la o amenințare percepută. Așadar, pentru a înțelege puterea răbdării, mai întâi trebuie să înțelegeți ce declanșează în tine acel răspuns.
Primul pas în schimbare sunt, întotdeauna, conștientizarea și atenția.
Încearcă să exersezi conștientizarea de sine în acele momente în care simți cea mai mare nevoie de răbdare.
Fii atent la ceea ce apare în tine, ce părți ies la suprafață.
Observă unde simți stresul și lipsa de control la nivelul corpului.
Ascultă-ți părțile.
Chiar și simplul act de a privi înăuntru într-un moment în care te simți nerăbdător poate fi vindecător.
Folosește conștientizarea pentru a-ți menține calmul și a te centra în energia Sinelui.
Tu cum stai cu răbdarea?