Nu știu dacă ai auzit, dar începând cu 29 Iulieeconomia SUA a intrat (ne)oficial în recesiune. PIB-ul a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,9%. Este a doua scădere consecutivă după cea de 1,6% din primul trimestru.

Experții vorbesc despre o recesiune tehnică, adică un frate mai mic al recesiunii. La sfârșitul toamnei vom afla dacă fratele cel mare își va intra în drepturi depline.

Întrebarea este:

Ce urmează pentru fiecare dintre noi?

Când marile economii strănută, noi deja avem semne de gripă

Deocamdată nu e un motiv de panică însă este destul de clar că ceva schimbări vor apărea. De fapt, le-ai resimțit și tu până acum.

Vorbesc despre creșterea carburanților, a energiei precum și a alimentelor de bază. Lucrurile nu stau foarte bine, dar nici nu este bine să cădem în cealaltă extremă.

Cea în care frica și panica își fac de cap și în care luăm decizii impulsive, fără să gândim pe termen lung.

Care vor fi cei mai vulnerabili?

Este o întrebarea legitimă la care ar fi bine să reflectezi. Cine va fi cel mai afectat din toată această poveste?

Cei care lucrează la stat sau la privat?

Cel care lucrează în servicii sau cel care lucrează în vânzări?

Sunt multe necunoscute însă un lucru este, cred eu, destul de evident.

Flexibilitatea și versatilitatea vor fi un atu în vremurile următoare. Cel care va reuși să se adapteze cel mai repede, va fi cel mai câștigat.

Concretul și certitudinea încep ușor să fie puse la îndoială. Oamenii nu mai au încredere în apelurile la calm, venite din partea statului și a autorităților.

Antreprenorii resimt cel mai mult acest aspect. Toate aceste scumpiri peste noapte le-au pus la îndoială previziunile optimiste pe care le aveau atunci când am ieșit din plină pandemie.

Ce este valabil azi, mâine va fi sub semnul întrebării. Viteza este una uluitoare.

Spre exemplu, ROBORUL, în doar un an de zile, a crescut de la 1,5% la 7,97%. Asta a făcut ca ratele românilor să crească atât de mult încât să ne aducă la disperare pe unii dintre noi.

Ce înseamnă acest versatil?

Depinde din ce unghi pui problema.

Dacă îți dorești o anumită siguranță financiară, atunci este foarte clar că ar fi bine să-ți diversifici sursele de venit.

Nu te mai poți baza doar pe un simplu job sau pe un salariu fix, care oricum nu-ți oferă

satisfacție. Într-o recesiune, de cele mai multe ori apar și disponibilizări sau reduceri salariale.

Dacă lucrezi la stat ai putea spune că ești mai în siguranță, însă în același timp gândește-te la perioada 2008-2009, când foarte mulți bugetari s-au trezit dați afară sau cu sporuri tăiate.

În privat e mai mult sau mai puțin aceeași poveste.

Siguranța sau împlinirea financiară oricum nu vine din a avea un singur job, mai ales dacă acel job nu e ce îți dorești cu adevărat.

Cei ai putea să faci este ….stai singură și reflectează asupra activităților pe care le-ai putea face din pură plăcere.

Poate ai o pasiune la care ai renunțat brusc acum mult timp și simți că încă ar mai fi șanse să realizezi ceva.

Acum este șansa ta. Ai putea să-ți întorci din nou atenția asupra acestor înclinații care mereu te-au făcut să te simți bine, dar poate nu a existat un moment potrivit pentru ele.

Cine poate știi cu certitudine unde te poate purta noul drumul? Oricum, cu cât ai acces la mai multe surse de venit, cu atât vei fi mai asigurată pe viitor și pusă la adăpost.

Un alt lucru pe care ar trebui să-l eviți în următoarea perioadă sunt cheltuielile inutile. Aici mă refer la vacanțe, ieșiri foarte dese în oraș, credite pentru nevoie personale etc.

Un credit spre exemplu te va ține pe loc și va deveni o adevărată piatră de moară atunci când lucrurile se vor complica.

În același timp ai putea să investești mai mult în dezvoltarea ta personală si profesionala. Ai putea să înveți o abilitate complet nouă, de pe urma căreia să faci bani în plus.

Poate urmezi ceva pe marketing online, vanzari si astfel inceperea unei afaceri va fi pentru tine un inceput cu mai multă incredere si siguranta.

Așa cum am mai spus, cei mai câștigați vor fi cei care vor reuși să fie cât mai versatili cu putință. Cu cât vei stăpâni mai multe domenii de activitate, cu atât mai mult vei avea de câștigat.

Vei avea mai multe opțiuni și deci mai multe șanse de a trece cu bine peste momentele ce vor veni.

E destul de simplu – mai multe abilități, mai multe șanse de a face bani și de a trăi bine.

O singură abilitate – o singură șansă pe care o ai la dispoziție.

În următoarea perioadă ai putea să profiți de noile oportunități sau măcar să fii deschisă la lucruri noi. Nu spun să-ți asumi riscuri peste puterile tale ci doar să fii mai curioasă legat de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Să stai pe loc nu e profitabil și nici nu-ți aduce siguranță.

Fii curioasă, alege să investești în tine și multiplicați pe cât posibil sursele de venit. Atât timp cât faci vei ține cont de aceste lucruri, mai devreme sau mai târziu vei sesiza și schimbările în bine.

Asta este rețeta mea pentru a NU avea probleme în anii de urmează.

Știi cum se spune – orice șut în fund e un pas în față, așa că sunt de părere că tot răul ce va urma va fi spre binele nostru.

Am convingerea că multe femei vor reuși să iasă din zona de confort pentru a-și întoarce fața către acele dorințe/aspirații care mereu au fost prezente în sufletul lor.

Știi foarte bine la ce mă refer așa că nu-ți voi repeta. Ia-ți timp de calitate și gândește-te la opțiunile tale.

Alungă celelalte voci care te trag în jos și ascultă-ți măcar pentru câteva momente ce-ți spune inima și intuiția ta.

P.S. – Dacă și tu îți dorești să faci o schimbare în acest an și ai fi de acord să colaborăm împreună …. atunci te aștept cu mare drag alături de mine.

Îți doresc tot binele din lume,

Leave a Reply

Your email address will not be published.