
Johann Wolfgang von Goethe
Cu toții ne dorim să obținem rezultate maxime în cel mai scurt timp cu putință. Pentru rezultate mai bune și mai rapide iată o soluție.
Tot ce este necesar să faci este să aplici principiul lui Pareto și progresul va fi vizibil. Aceasta regulă te va învăța să te concentrezi asupra a ceea ce este mai important. Astfel, vei deveni mai productivă .
Ce este de fapt regula lui Pareto?
În 1906 economistul italian Vilfredo Pareto a descoperit că bogățiile Italiei erau deținute în proporție de 80% de un procent de numai 20% din populație.
În urma unor cercetări mai amănunțite, Vilfredo a descoperit că această formulă matematică, 80/20 se regăsește într-un număr impresionant de domenii și situații. De fapt, ea poate fi aplicată peste tot.
De exemplu, 20% din clienții unui magazin reprezintă 80% din vânzări. Este cunoscut faptul că aceasta regula a fost aplicată cu succes în afaceri. În mod asemănător, 20% din timpul tău generează 80% dintre rezultate pe care le obții.
Regula lui Pareto nu este o rețetă miraculoasă, ci o strategie să-ți maximizezi rezultatele.
Dacă avem o listă cu zece lucruri de făcut, două dintre acele lucruri se vor dovedi la fel sau mai valoroase decât celelalte opt luate împreună.
Iată o descoperire interesantă: Fiecare dintre aceste sarcini ar putea să necesite același interval de timp pentru finalizare, dar una sau două dintre sarcini vor avea o contribuție de cinci sau de zece ori mai mare decât valoarea oricărei alteia.
Pentru a demonstra această teorie, uită-te la distribuția bogăției și în ultimul timp, odată cu micșorarea clasei de mijloc, acest lucru este și mai evident, în faptul că o mică parte a populației controlează majoritatea economiei.
Uită-te la afaceri, cei care au veniturile cele mai mari reprezintă un mic procent din companii și ei câștigă cea mai mare parte din venituri.
Și dacă te uiți la propriile obiceiuri, cel mai probabil îți cheltuiești cea mai mare parte a venitului pe câteva lucruri precum plata casei, plata mașinii, mâncare și probabil îți petreci cea mai mare parte a timpului cu câțiva oameni în fiecare zi.
Ideea de bază sună cam așa: 80% din efecte sunt generate din 20% dintre cauze.
Ești ocupată, sau eficientă?
Se întâmplă adeseori să vezi persoane care par ocupate toată ziua, dar care de fapt realizează foarte puține lucruri.
Aceasta se întâmplă aproape mereu din cauză că se concentrează asupra unor sarcini care au o valoare scăzută, în timp ce tergiversează efectuarea acelor una sau două activități care ar putea să schimbe cu totul lucrurile în ceea ce privește compania și cariera lor.
Cele mai valoroase sarcini pe care le poți îndeplini în fiecare zi sunt adeseori cele mai dificile și mai complexe, însă răsplata și recompensele pentru finalizarea eficientă a acestor sarcini pot fi enorme.
Din această cauză, să nu accepți sub nici o formă să duci la capăt sarcini din categoria celor de la coadă, în timp ce ai încă de rezolvat sarcini care aparțin primelor 20% din vârf.
Înainte de a începe lucrul, pune-ți întotdeauna următoarea întrebare:
„Sarcina pe care o am de îndeplinit se încadrează în primele 20% din activitățile mele sau în ultimele 80%?”
Nu uita! Indiferent ce vei alege să faci, activitatea repetată la nesfârșit va deveni în cele din urmă un obicei la care îți va fi greu să renunți.
Dacă alegi să începi ziua cu sarcini lipsite de valoare, foarte curând te vei obișnui ca întotdeauna să începi și să rezolvi mai întâi sarcinile de importanță redusă. Și nu cred că acesta este genul de obicei pe care ți-l dorești.
Abordarea este partea cea mai dificilă a unei sarcini. Odată ce începi efectiv să te ocupi de o sarcină valoroasă, motivația de a continua apare de la sine. O parte a creierului tău adoră să fie ocupată cu sarcini semnificative, care pot schimba cu adevărat lucrurile. Așa că, treaba ta este să hrănești în permanență partea acesta a creierului.
Administrarea timpului presupune controlul asupra lucrurilor pe care le vei face în continuare. Și, întotdeauna, libertatea de a alege sarcina următoare îți aparține în exclusivitate.
Abilitatea ta de a alege între ceea ce este important și ceea ce este lipsit de importanță reprezintă principala cheie a succesului în orice arie a vieții.
Oamenii eficienți și productivi se disciplinează astfel încât să înceapă cu sarcina cea mai importantă. Se obligă pe ei înșiși să înceapă cu lucrurile care nu le plac chiar atât de mult și sunt inconfortabile. De aceea reușesc să facă mult mai mult decât o persoană obișnuită, fiind astfel mult mai fericiți. Aceasta ar trebui să fie și maniera ta.
Cum poți utiliza regula 80/20 pentru a-ți maximiza rezultatele?
Să ne jucăm:
- Acordă-ți un moment și ia în considerare ceea ce îți place și la ce ești cu adevărat bun și apoi enumeră acele lucruri care te fac să pierzi timpul și să îți reducă eficiența.
- Dacă este posibil, angajează pe cineva pentru a face acele sarcini care se încadrează în lista respectivă.
- Împărtășește sarcinile cu copiii tăi, soția, colegul de cameră, alte persoane semnificative, colegul de muncă, membrii echipei etc. Vei descoperi că doar concentrându-te pe acele sarcini de 20%, randamentul de 80% va merita din plin.
- Fă o listă cu toate obiectivele, activitățile, proiectele și responsabilitățile care formează nucleul vieții tale actuale. Care dintre ele sunt incluse sau ar putea fi incluse în primele 10 sau 20% din sarcinile care produc sau ar putea să producă 80 sau 90% din rezultatele tale?
- Ia astăzi hotărârea să petreci din ce în ce mai mult timp insistând în acele câteva zone care pot schimba cu adevărat lucrurile în viața și cariera ta și ocupându-te din ce în ce mai puțin de activități cu valoare redusă.
Bun! Daca nu avem nevoie decât de 20% din timp, bani, resurse, atunci ce se întâmplă cu restul de 80%?
Răspuns: se pierd din cauza ineficienței. Regula 80/20 ne spune de fapt că, în majoritatea cazurilor, 20% din ceea ce avem sau facem este cu adevărat important iar de restul de 80% ne-am putea lipsi iar rezultatele nu ar fi sesizabil mai slabe. Partea interesantă este că, deși teoretic am putea identifica foarte ușor măcar o parte din acele 80 de procente, nu prea o facem.
Esența principiului Pareto, ideea de bază o repet din nou… să identificăm și să ne concentram pe cei 20% care contează.
Analizează agenda de ieri și vezi care au fost cele mai importante (atentie!!! nu urgente, ci importante!) lucruri pe care le-ai făcut. Cât timp ți-a luat? Dacă le-ai fi făcut doar pe acelea și a-i fi ignorat restul de ~80% a-i fi pierdut foarte mult?
Dar dacă în 100% din timp a-i fi făcut doar lucruri cu adevărat importante?
Răspunsurile ne aparțin fiecăreia dintre noi…..pentru mine acum când sunt singură….copiii sunt la casele lor….pot respecta principiul însă anterior acestei perioade m-am străduit dar nu mi-a ieșit tot timpul. De aceea pot face comparație și este minunat să poți respecta acest principiu….tu îl poți respecta?
Dacă acest material a adus un plus de valoare în viața ta, m-aș bucura să ne cunoaștem mai bine și să aflu mai multe lucruri despre tine, mai ales dacă ești în căutarea unei soluții în viața ta acum și simți că te-aș putea ajuta. Știu că internetul este înșelător, însă vreau să te asigur că sunt o persoană în carne și oase sinceră și dornică să te ajute să îți atingi potențialul și obiectivele propuse în această viață.
Mereu alături de tine,
Mariana[/text_block]