Remedii naturiste 

Remedii naturiste 

Balonarea se instalează cu precădere după masă, dacă a fost o masă copioasă sau dacă alimentele consumate nu sunt tolerate de stomac.
De asemenea, alimentația dezechilibrată și nesănătoasă, stresul, oboseala și dereglările hormonale pot sta la baza apariției balonării.
Balonarea este însoțită de o serie de simptome neplăcute ca senzația de stomac umflat și tare, presiune abdominală, meteorism, flatulență, greață, diaree sau constipație. Deseori este acompaniată de dureri de stomac și poate conduce la lipsa poftei de mâncare
Există mai multe cauze ce pot conduce la balonare, iar printre acestea se numără:

Alimentația…..
Aici putem vorbi de două categorii de alimente.
Cele care pot provoacă balonare, dar pe care NU trebuie să le excluzi! Asta datorită valorilor nutritive valoroase pentru sănătate însă ATENȚIE cum le COMBINI și astfel ele sunt prietenoase în colonul tău.
În această categorie se află broccoli, fasolea, varza, cerealele, fructele proaspete, nucile, alunele, etc.
A doua categoria sunt alimentele nesănătoase, cele procesate, cele bogate în amidon și reîncălzite, produsele de patiserie, alimentele bogate în grăsimi sau fermentate.
Putem ajuta digestia dacă respectăm câteva reguli…..
Alimentele se mestecă bine, recomandat să mănânci calm și să NU bei apă în timpul mesei sau imediat după. De asemenea, să nu mănânci fructe imediat după ce ai terminat de mâncat.
Încă un aspect de care este bine să ții cont: să ai mare grijă și ce alimente asociezi….. am detaliat în ghidul pe care l-ai primit cadou.
Intoleranța la anumite alimente…..
Intoleranța la gluten sau lactoză, de exemplu, pot provoca balonare.
În acest caz, ca primă măsură va fi eliminarea alimentelor care conțin gluten sau lactoza. Nu este recomandat să insiști cu aceste alimente dacă observi că-ți fac rău. Eventual poți să le consumi în cantități mai mici, de poftă.
 Emoțiile negative
Emoțiile negative, precum stresul, pot reprezenta un factor important ce provoacă balonarea.
Atunci când organismul este tensionat, sunt afectate negativ inclusiv procesele metabolice. Partea proastă este că stresul este un factor major de risc și un factor declanșator pentru diverse alte afecțiuni.

✅ sunătoarea - ajută la ameliorarea problemelor digestive, la eliminarea toxinelor din organism, reglează tranzitul intestinal și ameliorează durerile de stomac, este utilă și în caz de anxietate sau depresie.
✅ chimenul - este util datorită proprietăților sale carminative,  antispastice. Atenție însă, în cazul femeilor însărcinate, un supradozaj poate provoca avortul spontan.
✅ menta - datorita mentolului, unul dintre principalii compuși, are efect antispasmodic, ajutând la relaxarea mușchilor stomacali. Menta poate fi de ajutor in cazuri de balonare, diaree, greață, indigestie.
✅ mărarul -  are proprietăți carminative,  antispastice, diuretice, antiinflamatorii. Stimulează digestia și diminuează durerile abdominale. Ajutând totodată la eliminarea gazelor din intestine.
✅ fenicul - stimulează digestia, limitează fermentarea alimentelor, luptând astfel împotriva formării de gaze intestinale
✅ angelica - are proprietăți antispastice, carminative, reduce durerea și combate formarea gazelor intestinale
✅ busuiocul - acesta susține buna funcționare a stomacului și ajută la eliminarea gazelor acumulate în intestine.
✅ anasonul - anasonul are proprietăți antispastice, ajutând la eliminarea gazelor intestinale și la calmarea durerilor abdominale.
✅ salvia - este o plantă utilă în caz de balonare datorită proprietăților sale carminative, antispastice, antinevralgice
✅ mușețelul - antiinflamatorii si antispastice, îmbunătățește digestia și ameliorează durerile de stomac.

 
Poți opta pentru una dintre aceste plante sau poți face un ceai combinat în funcție de nevoia ta.

 
✅usturoiul - are proprietăți terapeutice și te ajută să ai o digestie bună. Include usturoiul în mesele tale principale și adaugă-l în supe, pentru a reduce balonarea.
✅uleiurile esențiale de calitate sunt sângele plantelor ceea ce le face foarte eficiente cu acțiune imediată.
Utilizarea uleiurilor esențiale nu este doar un capriciu, ci mai degrabă o tradiție străveche care-și are începuturile cu secole în urmă, în cadrul a diferite civilizații din întreaga lume.
Structura chimică a unui ulei esențial îi conferă beneficii specifice pentru că sunt recunoscute de celule corpului și implicit asimilate acolo unde este nevoie.
Așa că dacă ceaiul nu este preferatul tău o capsulă cu ulei vegetal este o soluție perfectă, pe care o ador  și o folosesc foarte des…amestec de menta, ghimbir, chimen, anason.
De asemenea nepoții mei adoră masajul pe burtică cu ulei de mentă, busuioc, coriandru, fenicul.

✅cărbune medicinal -este una dintre cele mai utilizate si mai cunoscute metode antibalonare. Cărbunele medicinal accelerează tranzitul intestinal, dar și absoarbe gazele acumulate în intestine. Aceste lucruri se întâmplă datorită structurii sale extrem de poroase. Acesta este un remediu util și în cazuri de intoxicații alimentare sau în tratarea problemelor gastro-intestinale, precum gastroenterita.
✅bicarbonat de sodiu- este o metoda utila în caz de balonare, însă nu prea plăcută la gust. Tot ce este nevoie să faci este să amesteci bine o linguriță cu bicarbonat de sodiu într-o ceșcuță cu apă. Evident, apoi sa-l bei. Acesta neutralizează acidul din stomac, combate indigestia și balonarea.
Sfaturi utile, care te vor ajuta în caz de balonare:
✌️ evita factorii ce provoacă balonarea (descriși în ghidul despre combinarea alimentelor)
✌️ fă exerciții fizice sau mergi pe jos 20-30 de minute zilnic
✌️ nu mânca seara târziu. De regula, între cina și somn este necesar să fie minim 3 ore.
✌️ mestecă foarte bine alimentele. O vorbă înțeleaptă spune că “nu trebuie să facă stomacul ceea ce ar trebui să facă dinții”.
✌️ dacă îți place să consumi cereale integrale, optează pentru cele neîndulcite.
✌️ evită să porți curele sau haine care te strâng. Acestea blochează mișcarea libera a intestinelor.
Balonarea este o afecțiune inconfortabilă și dureroasă care îți poate afecta negativ buna dispoziție și activitățile tale zilnice așa că ai grijă de tine.
Nimeni nu aduce în burtica ta altceva decât ce înghiți tu 😀 💗