Motivația este una dintre cheile de bază pentru a atinge țelurile propuse atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Adevarul este că motivația reprezintă unul din cei mai importanți factori pentru îndeplinirea obiectivelor, deoarece, pentru realizarea unor scopuri mărețe va fi nevoie de multă muncă, va trebui să depașești obstacolele care vor apărea în cale, va trebui să mergi înainte indiferent de problemele care se vor ivi.

Iar pentru aceasta, ai nevoie de o motivație foarte puternică.

Bineînțeles, primul pas este să îți dorești cu adevărat să realizezi acel lucru, acest mic detaliu este esențial pentru că te va motiva să începi, să acționezi, însă pe parcurs îți vei pierde din motivația.

Iată 6 exerciții excelente care te vor ajuta să te motivezi, pentru a-ți putea îndeplini obiectivele.

1. Ține evidența progreselor pe care le faci

Una dintre cele mai bune metode pentru a-ți păstra motivația o reprezintă alcatuirea unui sistem propriu de urmărire a progreselor pe care le faci.

Nu trebuie să te sperie termenul de “sistem”. L-am folosit aici în scop generic, însă poate fi vorba de notarea progresului zilnic într-un carnețel, alcătuirea unui tabel în care bifezi lucrurile pe care le faci în fiecare zi, desenarea unor grafice sau alte elemente vizuale care să reprezinte progresul pe care-l înregistrezi cu fiecare –tu alegi în funcție de preferință.

De exemplu, îți propui să slăbești de la 80 la 73 de kg într-o lună.

Desenezi pe o coala de hartie A4 un dreptunghi gol, vertical pe care marchezi valorile 80, în partea de sus, și 73 în partea jos. Apoi împarți pe verticală în 7 părți egale si notezi în dreptul fiecarei linii 74, 75, 76, 77, 78, 79.

Adevarul este că motivația reprezintă unul din cei mai importanți factori pentru îndeplinirea obiectivelor, deoarece, pentru realizarea unor scopuri mărețe va fi nevoie de multă muncă, va trebui să depașești obstacolele care vor apărea în cale, va trebui să mergi înainte indiferent de problemele care se vor ivi.

Iar pentru aceasta, ai nevoie de o motivație foarte puternică.

Bineînțeles, primul pas este să îți dorești cu adevărat să realizezi acel lucru, acest mic detaliu este esențial pentru că te va motiva să începi, să acționezi, însă pe parcurs îți vei pierde din motivația.

Iată 6 exerciții excelente care te vor ajuta să te motivezi, pentru a-ți putea îndeplini obiectivele.

1. Ține evidența progreselor pe care le faci

Una dintre cele mai bune metode pentru a-ți păstra motivația o reprezintă alcatuirea unui sistem propriu de urmărire a progreselor pe care le faci.

Astfel, de fiecare dată când te dai jos din pat, ai în față toate acele lucruri care te ajută să-ți menți motivația și să continui să lucrezi până la îndeplinirea obiectivelor stabilite.

Pe măsură ce slăbești câte un kilogram, notezi pe hârtia de pe panou progresul înregistrat. Poți colora cu creionul bucata respectivă din dreptunghi, astfel ca în mod permanent ai o reprezentare vizuală a progreselor facute.

Hai să-ți prezint o altă metodă vizuală pentru a ține evidența modului în care îți folosești timpul în fiecare zi și pentru a vedea exact ce activitati zilnice ai realizat dintre cele pe care ți le-ai propus.

Să spunem că ți-ai stabilit obiceiuri pe care să le faci în fiecare dimineață luând ca exemplu oamenii de succes.

În plus, te-ai hotărât să mai adaugi încă alte câteva activități în fiecare seara, precum stabilirea obiectivelor pe ziua următoare, scrierea din nou a listei cu cele 10 motive de recunoștință, citirea a minim 30 de minute înainte de culcare.

Acum, ia o coală de hârtie A4 și desenează un tabel cu 30-31 de linii și în jur de 10 coloane. În dreptul fiecareia dintre cele 10 coloane notează în partea de sus a tabelului activitatea pe care ți-ai propus să o faci zilnic: 15 minute meditație( rugăciune), vizualizare, citit 30 de minute, scrierea celor mai importante 10-15 obiective pe anul curent, minim 15 min de exerciții dimineața și asa mai departe- tot ce te reprezintă.

 În dreptul fiecărei linii, în stânga tabelului, numerotează zilele lunii: 1, 2, 3, 4… până la ultima zi a lunii în curs.

Apoi, în fiecare seară, exact înainte de culcare (practic, ultimul lucru pe care-l faci înainte să stingi becul și să te bagi în pat) este sa bifezi în tabelul respectiv cu X și V sau orice alte 2 semne diferite dorești, astfel, cu X roșu bifezi lucrurile pe ziua respectivă pe care nu le-ai facut, cu V verde le bifezi pe cele realizate.

Scopul tău este să încerci ca pe zi ce trece, să bifezi în tabel cât mai multe căsuțe cu V verde și cât mai puține cu X roșu. Atunci când vei reuși să ai un astfel de tabel plin doar cu verde, înseamnă ca ești pe drumul cel bun și tocmai ai făcut un pas imens spre succes.

Dacă nu ai folosit până acum această tehnică, te sfătuiesc să o încerci, cred că vei fi încântat de rezultate.

2. Pune pe perete, undeva la vedere, poze cu obiectivele pe care vrei să le realizezi.

Aceasta este o altă tehnică extraordinară care te va ajuta să-ți menții motivația și să ai energia necesară pentru a trece la acțiune, chiar si atunci cand esti plictisit, somnoros sau dezamăgit.

 Este foarte important să pui aceste poze undeva la vedere, pentru a le vedea pe tot parcursul zilei. Eu le pun tot pe acel panou din fața patului, deoarece îl văd atunci când intru în cameră, când stau în pat, când mă trezesc.

Practic, aproape orice aș face în cameră, văd acel panou cu obiective.

Un astfel de panou se găsește aproape în orice librărie, este din material de pluta, cu ramă de lemn, costă undeva în jur de 35-40 de lei.

Când îți propui să slăbești cele 7 kilograme, poți decupa dintr-o revista o poza cu o persoană aflată în forma maxima, care îți place,și așezi poza pe panou.

Această poză te va ajuta foarte mult pe parcursul acelei perioade, deoarece, de fiecare dată când vezi poza, îți vei aminti de obiectivul stabilit și astfel vei reuși să te abți de la a mânca dulciuri, înghețată, prăjituri, sau orice aliment mai puțin sănătos, vei ieși la alergat sau plimbări pe jos sau cu bicicleta, indiferent dacă ești obosit sau ai chef să te uiți la un film și să mănânci popcorn.

Indiferent care este obiectivul pe care ți l-ai propus, cu siguranță poți găsi o poză cu acel lucru, pe care să o poți pune pe perete, undeva la vedere, astfel amintindu-ți de fiecare dată de obiectivul respectiv și motivându-te să treci la acțiune, indiferent de starea pe care o ai.

3. Împarte fiecare obiectiv principal în mai multe obiective mai mici.

Problema cu obiectivele mărețe, pe termen lung, este că rezultatele se văd abia după foarte mult timp. Trebuie să muncești cu perseverență luni sau chiar ani de zile, pentru a putea vedea rezultatele.

Iar acest lucru este descurajant și foarte demotivant.

De aceea, ideal ar fi să-ți împarți fiecare obiectiv principal în mai multe obiective secundare. Apoi iei pe rând fiecare dintre obiectivele mici și le rezolvi pe fiecare în parte. Avantajul e că, fiind mai mici, le poți realiza mai ușor, iar cu fiecare obiectiv îndeplinit, motivația ta va crește și mai mult, știind că ești cu un pas mai aproape de îndeplinirea obiectivului final.

De exemplu, să zicem că vrei să devii independent financiar și să te pensionezi la vârsta de 50 de ani. Dacă acum ai 40 de ani, asta înseamnă că trebuie să mai lucrezi încă 10 ani pentru a-ți putea îndeplini obiectivul.

Așa-i că-i aproape imposibil să muncești atâta timp pentru un obiectiv pentru care vei vedea rezultatul final abia peste 10 ani?

Este foarte greu să-ți menții motivația și încrederea pentru atât de mult timp.

Acum să încercăm o variantă ceva mai abordabilă.

Presupunând că ți-ai stabilit deja stilul de viață pe care-l vei avea și suma de bani necesară pentru a trăi până la sfârșitul vieții fără a mai fi nevoie să mergi la serviciu, împarte acea suma de bani la numărul de ani rămași (în cazul acesta 10) și stabilește-ți ca obiectiv să strângi în fiecare an, în următorii 10 ani, suma respectivă de bani. Dacă și așa pare greu să îți menții motivația, împarte și această sumă la 12 luni și astfel vei afla cât trebuie să dai deoparte în fiecare lună.

În modul acesta, este mult mai ușor să observi progresele pe care le realizezi, și pe măsura ce trece luna și ai strâns suma de bani necesară, tai obiectivul de pe listă, iar acest lucru are un efect psihologic extraordinar, menținăndu-te motivat și pregătit pentru realizarea obiectivului principal.

Te întrebi sigur de unde realizezi banii?

Eu am pentru tine 3 variante-sigur mai există și altele- însă asta am experimentat eu:

-un job foarte bun la privat

-un job bugetar alaturi de un venit suplimentar-te pot ajuta să obți venitul suplimentar in suma dorită, dacă îți place munca în echipă cu oameni și pentru oameni.

-să fi antreprenor și să-ți construiești un venit pasiv- pot să-ți arăt drumul dacă ești dispus la o implicare de 100%.

4. Oferă-ți o recompensă după fiecare obiectiv îndeplinit.

Aceasta tehnică funcționează foarte bine împreună cu tehnica precedentă. Atunci când ești recompensat pentru o anumită activitate pe care o faci, îți crește încrederea în tine și ești și mai motivat.

De aceea este important să-ți oferi câte o recompensă după ce ai realizat ceva.

Aplicând acest principiu împreună cu cel de la pasul 3, te vei recompensa mai des, în acest fel păstrându-ți motivația necesară pentru a continua spre îndeplinirea obiectivului major. Ideal ar fi ca recompensa să fie pe măsura obiectivului îndeplinit: dacă ai realizat ceva important, meriți o răsplată pe măsură, însă nu te poți recompensa cu un weekend la munte doar pentru că ai lucrat 3 ore la un proiect.

5. Vizualizează zilnic obiectivul ca fiind îndeplinit.

Vizualizarea este unul dintre cele mai puternice exerciții mentale pentru succes, de aceea îl recomand atât de des. Este un exercițiu simplu, nu ai nevoie de absolut nimic în plus pentru a-l realiza, decât de 10-15 minute de liniște, în care să te poți gândi la obiectivele tale.

Ideal ar fi dacă l-ai putea face măcar de 2 ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara. Stai întins în pat cu ochii închiși și imaginează-ți “drumul” pe care trebuie să-l parcurgi pentru a realiza ce ți-ai propus.

Încearcă să-ți formezi în minte imaginea ta reușind să îndeplinești toți pașii necesari, imaginează-ți cât de bine te vei simți când îți vei îndeplini obiectivul, ce impact va avea acest lucru asupra vieții tale, trăiește cu bucurie acest drum.

Atenție totuși să nu cazi în cealaltă extremă. Dacă stai și meditezi 2 ore, dar nu faci nimic, nu te ajută prea mult.

Se spune că vizualizarea exagerată, dusă la extrem, are un efect negativ, în sensul că ajungi să traiesti atât de intens bucuria obținerii lucrului pe care ți-l doresti, încât nu mai ai nicio motivație să mai treci la acțiune, deoarece senzația de plăcere deja există.

Fii atent să nu cazi în această capcană. 

Rostul vizualizării este să te motiveze să treci imediat la ACȚIUNE.

6. Fi blând cu tine.

Vocea critică din cap nu face altceva decât să te saboteze, să te împiedice să evoluezi.

Alege să te concentrezi pe partea plină a paharului. O viziune optimistă asupra vieţii creşte speranţa şi încrederea în sine. Aminteşte-ţi întotdeauna că există şi beneficii ale unei situaţii. Există mereu în tine şi calităţi, aspecte pozitive, chestii la care te pricepi şi la care eşti bun.

Oferă-ți aprecieri zilnice. Este absolut în regulă să te poţi mângâia pe creştet din când în când, să observi şi să numeşti ceea ce ai făcut bine, să le spui şi altora despre realizările tale. Notează-ţi într-un carneţel, seara la culcare, trei chestii pozitive legate de tine, din ziua respectivă.

Să fii imperfect este ok. Nu-ţi ascunde la nesfârşit vulnerabilităţile. Transformă-le în atribute care te definesc şi de care nu îţi mai e ruşine. Perfecţionismul este desuet, plus că vine la pachet cu o imensă sursă de cortizol, adică de stres. „Suficient de bun” este noul motto al zilelor noastre.

Greşeala face parte din evoluţie. Nu-ţi mai fie frică de greşeală, ea face parte din procesul învăţării. Evaluând greşeala ca pe-o oportunitate, reuşim să ne îmbunătăţim limitele, slăbiciunile, este ca o şansă de a face ulterior lucrurile mai bine.

Fii cel mai bun prieten al tău. „Fii bun şi blând cu tine, oferă-ți compasiune şi sprijin

Aplică acești pași ori de cate ori simți că nu mai ai motivația necesară pentru a-ți urmări visurile și vei fi uimit de eficacitatea lor.

Începe chiar de astăzi să pui in aplicare măcar unul din exercitiile prezentate.

Poți începe cu exercițiul 2, nu durează mult, dar îți va oferi o senzație de plăcere extraordinară.

Apoi, integrează în rutina ta zilnică și celelalte exerciții.

Să vedem în continuare care sunt beneficiile motivației pentru dezvoltarea și transformarea personală:

1. Gândirea pozitivă

 Unul dintre beneficiile principale ale motivației este acela că “ne obligă”, într-un anumit mod să gândim pozitiv, iar aceasta determină dispariția stărilor emoționale negative cum sunt stările depresive, anxietatea și alte aspecte asemănătoare.

Motivația interioară, atunci când reușim să o găsim ne dă un sens ascendent vieții și ne reorientează energia într-un mod constructiv și benefic.

2. Un nivel mai mare de energie

 Motivația ne oferă o mare doză de adrenalină și de energie, ne face să ne simțim dornici de a realiza lucruri mărețe și ne impulsionează să simțim emoții pozitive, entuziasm, dinamism și sentimentul benefic că suntem capabili să mergem mai departe și să devenim învingători.

3. O sănătate mai bună

 Este clar că o motivație interioară asumată ne face să ne simțim mai plini de viață, mai energici și implicit mai sănătoși. Așa cum au dovedit-o deja numeroase studii medicale și științifice, gândirea pozitivă este bună atât pentru psihic, cât și pentru menținerea unei stări fizice optime.

4. Ne ajută să devenim lideri

 De cele mai multe ori persoanele care sunt într-adevăr motivate să atingă anumite scopuri reușesc să-i impulsioneze benefic și pe cei din jur pentru a realiza unele acțiuni. Astfel, persoanele motivate pot să se transforme în lideri și să-i conducă și pe alții spre succes, „molipsindu-i” și pe aceștia cu entuziasmul și cu energia debordantă care derivă din descoperirea motivației interioare.

5. O productivitate crescută

Printre avantajele principale ale motivației se numără productivitatea. O productivitate crescută se referă nu doar la aceea care se poate dobândi în cadrul unei firme sau a unei întreprinderi, ci și în activitățile zilnice. Persoanele care se simt motivate reușesc să se organizeze mai bine, să fie mai focalizați și mai eficienți în îndeplinirea sarcinilor zilnice, devenind astfel mai productivi.

6. Depășirea cu succes a crizelor

O criză poate apărea în domeniul profesional, relațional sau personal și se poate declanșa în multe moduri, fiind provocată în mare parte de anumiți factori exteriori. Dacă însă reușim să ne regăsim motivația interioară pentru a realiza o acțiune sau alta, aceasta ne va ajuta să depășim cu succes crizele interioare. În acest caz, motivația ne va arăta drumul și direcția corectă spre care să ne îndreptăm pentru a reuși.

7. Succes în afaceri

 Pentru ca o afacere să meargă bine este necesară coexistența mai multor factori, dintre care mulți pot să fie exteriori, însă motivația este o parte esențială pentru ca firma sau afacerea respectivă să se îndrepte cu toată viteza spre succes.

 Un om de afaceri motivat poate și trebuie să-și conducă echipa spre succes, iar aceasta se poate petrece printr-o motivarea constantă a angajaților, iar dacă aceștia sunt mulțumiți de condițiile oferite, se poate atinge succesul în orice domeniu într-un ritm rapid.

Să vă fie de folos,

Cu drag,

Mariana Stănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.