Ce vreau să spun cu asta?
Pe scurt doar faptul că tot ceea ce vei face va fi strâns legat de ceea ce se întâmplă în capul tău, imaginile proiectate din trecutul tău vizavi de o situație în care ești.
Se formează o imagine care apoi declanșează instantaneu o stare, conștient tu nici nu-ți dai seama de asta.
În funcție de această stare tu te vei comporta într-un anume fel.
Comportamentul nostru este întotdeauna doar rezultatul final al imaginii din capul nostru și a stării declanșate.
Așa că ceea ce vrem noi să facem este să evităm stările negative care sunt niște blocatori ai potențialului nostru și deci sabotori ai excelenței noastre.
Imaginează-ți că te duci la o întâlnire de afaceri și vrei să impresionezi.
Numai că în urmă cu o săptămâna ai avut o întâlnire similară soldată cu eșec.
Te-ai dus pregatită de succes și partenerul de discuții te-a tratat de sus, nu a avut timp de tine și nici măcar nu ai apucat să-ți etalezi arsenalul bine pregatit, darmite să ajungi să finalizezi întâlnirea cu brio.
Pleci de acolo cu coada între picioare și te simți ridicolă de cât de penibil contrastează ținuta ta la patru ace și rezultatul final.
Astfel, în memoria ta s-a înfiltrat aceasta imagine a eșecului, cu tine demoralizată.
Și acum ai o nouă întâlnire similară.
Inițial toate merg bine, ajungi la locul cu pricină și când să intri pe ușă ceva din acel mediu te asociază cu situația trecută și brusc te apucă frica.
În mintea ta undeva s-a derulat într-o fracțiune de secundă filmul eșecului și nu știi de ce dintr-o dată nu te simți bine.
Cum mintea și corpul se influentează reciproc postura ta reacționează imediat stării tale, te cocoșezi, apare și o grimasă amară pe față și astfel intri la întâlnire.
Gândul, influențează emoția trăită, emoția determină comportamentul și implicit rezultatul.
Cu această energie degajată interlocutorul tău se va simți și el/ea stingher și probabil că iminentul “eșec” bate din nou la ușă.
Cam despre asta vorbesc când spun că tu ești proiecția minții tale și că de fiecare dată va fi așa, chiar dacă această proiecție se schimbă foarte des de-a lungul unei zile.
Cât timp tu nu deții control asupra ei, vei fi tu acela controlat de fluctuațiile lumii tale interioare, lume care este foarte mare și plină de dosare despre tine și experiențele tale anterioare- amintiri cu emoții de tot felul și experințe influențate de ceea ce a fost.
Și cum se deschide un dosar cu o anumită frică tu cazi pradă acestei stări și rezultatele vor fi pe măsură.
S-a constatat și la sportivii care brusc nu mai dădeau performanță, analizând situația, că aceștia aveau instalată o stare de frică asociată cu amintiri din trecut de fiecare dată când trebuia să dea un gol sau să lovească o minge de exemplu.
Frica de eșec era atât de mare încât declanșa reacție în lanț care ducea la un comportament neperformant al corpului.
Tot pe principiul că mintea și corpul se influențează reciproc.
Între minte și corp se instalează starea. Starea de frică. Și de aici eșecul.
Până la urmă totul e foarte matematic și clar dacă stai să sapi puțin.
Nu există stări proaste dacă înainte ca ele să se fi instalat nu avut loc o accesare negativă în capul tău.
Doar că fără exercițiu sau pregătire nu realizezi asta și atunci în loc de autocontrol ești sclavul automatismelor.
Și gata cu teoria să trecem la soluții.
Ce poți tu să faci să redevii în control asupra propriilor proiecții?
În loc de emoții de frică să aducem în corp bucuria reușitei, a succesului.
În viața ta au existat sigur și momente în care ai reușit ceea ce ți-ai propus așa că acolo….. să-ți fie gândul tău- iți repeți-sigur reușesc așa cum am făcut când……și tu știi când.
„…singura diferență dintre cei ce au eșuat și cei ce au avut succes, stă în obiceiurile lor. Obiceiul bun este cheia oricărui succes. Obiceiurile rele sunt ușa ratării. Astfel prima lege căreia să i te supui înainte de toate este: îmi voi forma obiceiuri bune și voi deveni scalvul lor” – Og Mandino
Exersează mental până iese totul bine-repetiția este mama învățăturii……
Exersează cu imagini cât mai reale-tu știi cum va fi pentru că ai modelul celor care au reușit și ai văzut succesul lor, care și pentru tine nu va fi cu mult diferit- doar personajele se schimbă-vei fi tu în locul……
Ia în calcul fiecare mic detaliu despre ce vrei sa obții. Dacă ai o întâlnire, o prezentare, deruleaz-o în mintea ta din nou și din nou, până la perfecțiune.
Dacă e vorba de vânzare tu trebuie să ai deja în minte finalizarea vânzarii.
În timpul întâlnirii te vei ocupa doar de detalii.
Cum obții încrederea de sine?
Încrederea de sine durabilă, pe care te poți baza este direct legată de Imaginea de Sine.
Dacă acestă credință o integrezi în tine ești cu un gigant pas înaintea celorlalți.
Încrederea de Sine precede talentul!
Dacă ești actor și nu crezi că poți fi credibil în roluri nu ai nici o șansă. Chiar dacă nu ești încă bun pentru acele roluri și te depășesc, dacă NU crezi că poți să le iei NU le vei lua.
E la fel și în viața noastră în rolurile pe care le jucăm. Nu fi obsedat de perfecțiune. Gândește că vei face mai bine data viitoare atunci când nu-ți iese exact cum vroiai.
Fă distincție între tine și greșeli, nu le amesteca. Ai rabdare cu tine.
Trebuie să ții cont că nu există om care să nu greșească din când în când. Nu orice proiect are succes 100%, nu orice film care apare și ajunge în top chiar daca e scris și regizat de cei mai buni din domeniu. A te lăsa pradă erorilor e foarte periculos. Acceptă că nu tot ce faci o sa aibă succes garantat, fă ca un eșec să nu-ți mai afecteze încrederea în sine. Gândește-te că acest presupus “eșec” e doar un alt rezultat decât ți-ai dorit inițial, continuă până când rezultatul va deveni egal cu cel așteptat.
Iată 5 metode de întărire a Increderii de Sine.
Îmi doresc din suflet să le și folosesti … desigur cu frecvență zilnică.
1. Refocusează-te pe planul zilnic în fiecare zi. Adică progresează cu ceva/orice, în fiecare zi. Nu lăsa zi în care să nu faci ceva pentru obiectivul tău.
Seara pune întrebarea:
Ce am făcut eu azi pentru visul meu?
Răspunsul….îți aparține și atârnă greu în planul făcut.
2. Ține cont vizual de planul tău de activitate, finanțe …
Ține grafice, agendă, tabele, scheme- cum te simți confortabilă și cu ce ești obișnuită.
Fă liste în care să existe ce faci, cum ar fi 5 telefoane în plus, emailuri, etc.
Într-o lună vei avea un grafic detaliat și acolo vei avea și zile cu stele verzi pe pereți, altele cu zerouri în plus, altele cu realizari noi, însă e bine să vezi ce progrese faci.
Mintea-pentru a crede ca este posibil- vrea să vadă și cu vizualul extern, adică negru pe alb, pe hârtie.
Bine, poți să folosești și culori, mintea nu se supără, dimpotrivă, vei activa suplimentar creativitatea dar vei observa dacă faci ceea ce ai stabilit.
Pune 10 lucruri pe acel grafic/tabel pentru fiecare obiectiv. Dacă e în vânzări pune 10 în acest sens. Dacă e pentru a slăbi pune 10 obiective pentru asta.
3. Folosește-te de suportul altor persoane de încredere. Raportând progresul cuiva te ajută Să mergi înainte. Când schimbi obiceiuri te ajută când alții sunt la curent cu ceea ce faci. Să fi atentă însă la cei la care le spui de obiectivele financiare, de business. Acolo unde alții pot fi geloși mai bine abține-te, găsește un confident pe măsura obiectivelor tale.
4. Recompensează-te! Trebuie să simți că ai făcut ceva la fiecare victorie micuță.
Victoriile mari sunt cumulul victoriilor mici.
Unii ajung să nu se bucure de victorii mari sau mici din cauza asta.
5. Nu te pune la prea multă presiune fără pauză.
Fi blândă cu tine.
Ca să nu obosești mental și emoțional- cum se spune ,,să ne încărcăm bateriile’’.
Este firesc să-ți dai timp de pauză.
După cum observi, nu sunt foarte multe lucruri de făcut, dar culmea, ele nu prea se fac. Pentru că ne ocupăm timpul cu alte obiceiuri mai puțin productive, sau obiceiuri cărora le lipsește esențialul, și anume viziunea clară asupra obiectivelor și apoi micii pași de progres în acea direcție.
Însă imaginea ta de sine are nevoie de asta, iar încrederea în tine nu se va putea cuantifica decât prin asta. Dacă însă vrei cu adevarat să ai o viața așa cum ți-ai dorit, ar fi bine să descoperi si să vezi cu ochii minții ce este acel “dorit”, iar apoi aplica acești pași în direcția corectă și într-un an, 2 ani, 5 ani nu-ți va veni să crezi câte ai realizat deja.
Viața fără direcție și claritate e doar o frunză controlată de anotimpuri și de vânt, fără nici o autonomie.
Mult succes!
Cu mult drag,
Mariana Stănescu