
Cât De Mult Stai În Zona De Confort?

O spun specialiștii și oamenii de succes.
Și până la urmă ce este zona de confort?
Pătrățica care te face să te simți în siguranță, nu?
Dincolo de ea, ce este?
Frica de eșec, temerile și îndoielile. Sentimente pe care le avem cu toții. Nu este om pe lumea aceasta care să nu se teamă. Nu este om care să nu se întrebe de douăzeci de ori dacă ceea ce face, face bine.
Dar diferența dintre cel care riscă și cel care nu riscă, este reușita.
N-ai cum să realizezi ceva dacă toată viața te vei ascunde sub scutul confortului, n-ai cum să ieși din mulțime, n-ai cum să atingi succesul și poate nici fericirea.
Viața este ca un business, cu riscuri și oportunități. Ceea ce este firesc să faci este să profiți și să încerci, să îți asumi reușita sau eșecul. Să încerci și să te zbați. Dacă vei rămâne în umbră, viața va trece pe lângă tine, vei pierde oportunități imense și vei ajunge la o vârsta în care vei realiza că n-ai făcut nimic. Și crede-mă, este dureros să realizezi că n-ai făcut nimic. Este dureros să vezi în jur reușitele altora, cu bune și cu rele, și pe tine să te vezi și să te simți în același stadiu.
Zona de confort nu te va lăsa să te îndrăgostești, nu te va lăsa să îți faci o carieră, nu te va lăsa să îți faci propria familie, să îți schimbi jobul care te face nefericit, nu te va lăsa să-ți croiești fericirea. Zona de confort te menține în siguranță, dar în același timp te ține captiv într-un stadiu mizer, captiv în mocirla mediocrității. Dacă oamenii n-ar fi ieșit din zona lor de confort, astăzi nu ar mai fi existat eroi și nici genii.
Eu îți recomand să te lepezi de scutul care te protejează, să dai piept cu viața și să riști să fii fericit!
S-ar putea să ți se întâmple!
Confortul e plăcut. Să fii în zona lui e minunat. E călduţ. E locul din care nu mai vrei să pleci. E locul pentru care de fapt munceşti, lupţi şi visezi.
Să fii în acel loc în care problemele au dispărut, nu există suferinţă de nici un fel, totul este bine, pozitiv.
Ei bine, când simţi că totul este bine, că nu doare nimic şi lucrurile arată bine, atunci începe DECĂDEREA TA.
Nu am vrut să cred şi să accept asta multă vreme. Și totuși….
Zona de confort este un asasin deghizat într-un prieten.
Zona de confort este sirenă ce te ademeneşte cu cântecul ei şi apoi te trage la fundul mării unde te îneacă.
Zona de confort este calul troian pentru care spargi singur zidurile cetăţii tale şi pentru care inviţi distrugerea ta de bunăvoie şi nesilit de nimeni.
Zona de confort distruge:
-Încrederea în tine, pentru că neavând curaj să greşeşti, nu ai cum să îţi dezvolţi abilităţi.
Încrederea în sine se diminuează cât timp nu te mai afli în competiție cu tine însuți. Treptat, vei uita ce vrei și că poți mai mult.
În egală măsură, îți blochezi singură evoluția. Nu vei învața lucruri noi dacă te complaci prea mult în situații care nu îți oferă provocări. Nu îți asumi riscuri, nu faci greșeli și nu înveți din ele. Iar unde nu există învațare, apare plafonarea.
Comportamentele și abilitățile nu se dezvoltă prin repetarea acelorași activități.
-Inteligenţa emoţională, pentru că netrăind experienţe emoţionale, bune şi rele, nu te maturizezi.
-Personalitatea, pentru că neavând curaj să te exprimi şi să fii tu însuţi, rămâi doar o clonă, o imitaţie ieftină, o felie mică din ceea ce eşti tu cu adevărat.
-Relaţiile de iubire, pentru că nimic nu distruge mai rapid relaţiile dintre oameni decât rutina. Iubirea este intensă iar zonei de confort îi place să nu simtă nimic.
-Şansa de a avea bani, pentru că a face bani e un lucru ce necesită acţiune, iar zona de confort vrea pasivitate şi lene.
-Prieteniile, pentru că în prietenii şi relaţii sociale trebuie să te implici însă zona de confort te vrea doar pentru ea.
-Vocaţia, pentru că atunci când ai vocaţie sufletul tău arde mai tare ca oricând, iar zona de confort nu vrea flăcări şi nici măcar fum. Zonei de confort îi place doar cenuşa în care se bălăceşte ca un porc în propria-i mizerie.
Acestea sunt doar câteva lucruri pe care zona de confort le ucide.
Oamenii sunt făcuţi ca atunci când SUNT SCOŞI din zona de confort (pentru că de bunăvoie puţini oameni ies), să îşi dorească imediat să intre înapoi.
Acestea sunt momentele când poţi să profiţi cel mai mult de pe urma unei fiinţe umane pentru că ar face ORICE pentru a reveni în zona de confort şi să rămână acolo.
Nu-i aşa că e ironic? Zona de confort îţi ucide viaţa iar tu eşti dispus să faci ORICE pentru a fi acolo.
Scoaterea din zona de confort poate aduce multe lucruri bune.
- Mergi în excursii.
Îți mai aduci aminte de locurile în care odată visai să ajungi?
Cum ar fi să începi să-ți transformi aceste visuri în realitate?
Începe să-ți planifici vacanțele și mergi în locurile pe care ți-ai dorit mereu să le vizitezi.
În natură simţi că eşti conectat la adevăratul sens al vieţii şi atât de mulţi oameni îşi refuză acest lucru din diferite motive, dintre cel mai mare este ZONA DE CONFORT. Dacă te pun să îmi povesteşti cele mai frumaose momente ale întregii tale vieţi, pun pariu cu tine că cel puţin 2/3 din poveşti sunt din călătoriile, excursiile şi aventurile tale.
Dacă e aşa, şi la sfârşit aceste excursii sunt cele mai puternice amintiri ale tale, de ce ţi le refuzi acum? Ce amintiri vei avea la bătrâneţe?
- Fă promisiuni publice. Când îți iei un angajament public, că vei face ceva, ești mult mai motivat decât dacă îți spui doar ție. E vorba de ruşinea de a nu-ţi ţine cuvântul.
Dacă nu îţi ţii cuvântul dat ţie, deşi e foarte rău, îţi dai socoteală doar ţie. Când nu îţi ţii cuvântul în faţa altora durerea este mai mare cu fiecare om dezamăgit. De aceea, dacă vrei să te asiguri că ieși din zona de confort fă o promisiune. Că organizezi o sesiune, webinari, că scri un articol, că faci un curs sau orice altceva, în funcție de visul tău.
- Caută mentori. Când vrei să te culci pe o ureche în zona de confort, e cineva acolo care reprezintă vocea conştiinţei tale. Te va trezi, te va certa, te va motiva, te va încuraja, te va iubi şi va dori să fi maximul din ceea ce poți să fi.
Nu există preţ prea mare pentru un antrenor adevărat în orice aspect al vieţii.
- Fă sport. Când pui corpul la treabă, mintea se trezeşte. Corpul poate fi închisoare pentru suflet sau poate fi templu. Am trăit ambele variante şi când ai ajuns să petreci măcar un pic de timp cu corpul tău, care este în cea mai bună formă a lui, nu mai vrei niciodată să îţi baţi joc de el.
Fundaţia pe care se bazează zona de confort este corpul tău într-o formă cât mai proastă care spune :” Nu mai pot”. Lipsa de energie este locul în care zona de confort te vrea iar sportul te asigură că ai tot timpul energie. Sportul, pe lângă eliberarea hormonului fericirii (endorfinele) te va pune în competiție cu tine însuți si te va forța să-ți depasești propriile limite, ținându-te astfel departe de zona ta de confort.
- Arde corăbiile. Ştiu că tentaţia e mare şi că zona de confort ne prinde pe toţi mai devreme sau mai târziu. Ştiu că odată prinsă, greu mai poți scăpa. Dă foc corăbiilor pentru a nu te mai putea întoarce. Este una din cele mai bune metode pentru a te asigura că vei avea succes. Nu îţi laşi nicio opţiune. Doar o singură variantă.
Și astfel acționezi doar în direcția visului tău.
- Caută anturaje. Oameni care fac din ieşirea din zona de confort un stil de viaţă. Nimic nu e mai fain decât să ieşi din zona de confort în grup. Când poate nu ai chef de nimic, e suficientă o picătură de entuziasm de la grup şi eşti molipsit şi tu.
Iubesc oamenii care ies din zona de confort. Fi și tu lângă ei!
În egală masură, vor fi alterate și relațiile sociale. O viață socială presupune să vrei să investești timp în a relaționa cu ceilalți, să fii comunicativ, să fii conectat la noutăți, să fii activ, respectiv să ieși din zona de confort.
Ce se întâmplă atunci când nu ești dispusă să faci asta?
Relațiile sociale se răresc sau se răcesc, iar tu te retragi tot mai mult între granițele în care singur te-ai închis.
Acceptă provocările și învață să spui „da” la lucrurile sau situațiile cărora înainte, din comoditate, le spuneai „nu’’.
Poți alege să investești în tine mergând la cursuri de perfecționare în profesia pe care o ai, sau la cursuri de dezvoltare personală, care îți oferă suportul încrederii în sine.
Vei dobândi informații noi care, cu siguranță, îți vor schimba viziunea și îți vor mări aria de opțiuni.
Chiar dacă te simți temător, învață să-ți asumi riscuri. Cu siguranță ai avut astfel de momente și înainte, încearcă doar să ți le amintești.
Nu mai fugi de situațiile incomode în care te aduce viața ci asumă-ți-le. Teama de nou îți va ascuți simțurile și instinctele de supraviețuire, îți va crește capacitatea de adaptare și vei evolua.
Când și cum ieși din zona de confort depinde doar de tine. Pune punct, ieși de pe pilot automat și hotăraște-te să îți trăiește viața.
“Nu putem deveni ceea ce vrem să fim, rămânând ceea ce suntem” – Max Depree
“Atunci când creştem, suntem tot timpul în afara zonei de confort” – John Maxwell
Tu ce faci ca să ieşi din zona de confort?
“Din zona de confort se iese în două feluri: ești aruncat sau te arunci“.
Nu merge să te arunci de căteva ori din zona de confort… și gata!
Prin practică, ceea ce ieri era în afara zonei de confort, astazi este în interiorul tău, iar tu mergi mai departe.
Dacă te arunci sau ești aruncat doar de câteva ori, e ca si cum ai arunca câțiva stropi într-un ocean.
Vei face parte din ocean, dar nu vei face o diferență prea mare.
Ieșirea din zona de confort seamănă mai degrabă cu pregătirea pentru un maraton.
Atunci când te antrenezi pentru maraton, ai chef sau nu, trebuie să-ți iei adidași în picioare și să-ți faci alergarea.
De fiecare data!
Altfel știi că atunci când o sa vină vremea, nu vei reuși să parcurgi acea distanță și cu siguranță nu vei face față maratonului.
Rămânem în zona de confort întrucât în afara ei există un pericol ce amenință imaginea socială, stima de sine, resursele personale, integritatea psihică.
Și pe bună dreptate!
Schimbarea nu este ușoară, ea presupune mobilizarea resurselor, a capacităților motivaționale și acționale, dar mai ales aflarea răspunsului la întrebarea „Eu ce vreau?” „Ce îmi face bine?”
La începutul oricărui proces de schimbare, a reflecta la întrebări legate de rutina din prezent este elementul cheie.
În ce fel mă ajută această rutină? Ce tipuri de acțiuni sau comportamente întreține această rutină? De ce anume fug sau mă protejez?
A afla răspunsul la astfel de întrebări oferă o mai bună înțelegere a prezentului și mobilizează energia în direcția schimbării.
Altfel curajul nu mai reprezintă o piedică în reorganizarea traseului personal, ci se manifestă sub formă de vitalitate, încredere, dorința spre mai bine.
Vacanța la mare în fiecare august, serialul de joi seara, prânzul de duminică cu prietenele, tunsul sau coafatul lunar la stilistul tău, același drum zilnic către birou, playlist-ul tău de ascultat în mașină, toate sunt mici bucățele care fac parte din zona ta de confort. Aceste activități recurente, aceste obiceiuri pe care ni le formam, contribuie la confortul și la sentimentul de securitate de care avem nevoie.
Atunci când vorbim de ieșirea din zona de confort, vorbim de fapt despre curajul de a încerca lucruri noi. La prima vedere nu pare deloc greu. O decizie precum trecerea de la părul lung, crescut în ani de zile, la un bob scurt, sau un simplu breton făcut pentru prima dată, ne face să ne simțim chiar curajoase. Simțim că deținem controlul asupra noastră și că avem voința de a realiza lucrurile pe care ni le dorim.
Deseori însă, teama de nou și, mai cu seama, teama de eșec în fața noului, se manifestă fără ca noi să ne dăm seama. Ascunsă în spatele unor convingeri puternice sau unor obiceiuri de-o viață, teama de nou provine, de fapt, din teama de eșec sau de ridicol și se manifestă de cele mai multe ori, prin amânarea sau chiar prin refuzul de a face lucruri noi.
Poți recunoaste foarte ușor teama de a încerca lucuri noi, dacă te gândești la lucrurile pe care ți-ai dorit să le faci dintotdeauna, dar de fiecare dată ceva te-a oprit. Poate ți-ai dorit să cânți, dar n-ai ajuns la nicio seara de karaoke până acum, sau să dansezi, dar seara parcă n-ai chef de cursuri de dans și în weekend pleci din oraș, sau poate iubești caii și ti-ar plăcea să iei lecții de echitatie, dar toate centrele sunt departe de oraș și mai ai nevoie și de echipament, poate e și periculos….și poți continua tu cu alte exemple….
Sună cunoscut, iar acum, când citești, parcă sună puțin a scuze, nu?
Scuze să nu facem lucruri pe care ni le dorim, sau care știm că sunt benefice pentru noi, de teamă că nu vom reuși sau vom fi într-o situație delicată.
Alis Anagnostakis, trainer și coach de dezvoltare personală, spune:” Frica este o emoție absolut firească atunci când ne confruntăm cu schimbări care ne scot din zona de confort. Deseori însă, fricile ne sunt amplificate de credințe limitative – acele convingeri vechi, care ne-au ajutat la un moment dat, dar care acum nu ne mai sunt de folos, ba chiar ne împiedică. Un scurt proces de introspecție ne-ar putea ajuta să identificăm și apoi să schimbăm convingerile limitative, ridicând astfel singure barierele în calea evoluției personale.
Acest proces are câțiva pași:
- Identifică convingerea limitativă care te impiedică astăzi să-ți atingi un obiectiv.
- Întreabă-te ce beneficii ai din a păstra această convingere.
- Descoperă în ce fel aceeași convingere te împiedică.
- Găsește o nouă convingere, în care poți crede autentic, care să înglobeze avantajele vechii convingeri, însă fără dezavantajele pe care le-ai identificat.”
Ieși din zona de confort și îndrăznește să încerci!
Și vreau să inchei cu o poveste veche ce descrie perfect ce este zona de confort și cum funcționează ea. Într-un sătuc japonez, bărbații se ocupau de pescuit, iar femeile de comerțul peștelui prins. În fiecare dimineață, bărbații se duceau pe mare și se întorceau cu plasele pline de pește. Femeile luau coșurile pline de pește și plecau în satele învecinate pentru a vinde peștele proaspăt. Într-o zi, bărbații au întârziat și femeile au primit seara peștele de vândut. Deși era periculos, din cauza animalelor și a hoților, femeile au pornit la drum. Noaptea le-a prins pe drum, așa că au decis să se oprească într-o poieniță pentru a se odihni. Și-au pus coșurile cu pește în copaci, pentru a nu atrage animalele pădurii. Din păcate, niciuna dintre femei nu putea dormi. Una dintre femei a venit cu o idee trăznită, să pună coșurile cu pește aproape de ele. Ideea a funcționat, toate femeile au adormit instant amețite de mirosul de pește. Asta era zona de confort a femeilor: mirosul de pește.
Concluzie:
Zona de confort este extrem de importantă pentru viața personală și profesională. De ce iubim zona de confort? Pentru că înseamnă siguranță, familiaritate și relaxare. Ce nu ne oferă zona de confort? Diversitate, adrenalină și noutate. De ce este firesc să ieșim din zona de confort? Pentru că învațam lucruri noi. Ideile și conceptele noi nu vin persoanelor care își respectă zona de confort.
Pentru că nu ne dezvoltăm. Nu vom deprinde abilități noi dacă nu încercăm lucruri noi. Universul se schimbă, trebuie să ne schimbăm o dată cu el. Pentru că devenim sclavii rutinei. Rutina nu aduce îmbunătățiri stilului nostru de lucru.
Mintea e ca o parașută, funcționează numai când este deschisă.
Tu cât de mult iubești zona de confort? Conștientizezi că ea nu te ajută?
Mi-ar plăcea să-mi lași părerea ta.
Să-ți fie de folos!
Cu mare drag,
Mariana Stănescu[/text_block]